-
Jak zainwestować 10 tys ?
rodzice mają zaskórniak, wystarczy że zysk będzie o kilka % wyższy niż lokata ale musi być pewny, jakieś pomysły ?
-
Odp: Jak zainwestować 10 tys ?
Obligacje/lokata. Innych pewności nie ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
rodzice mają zaskórniak, wystarczy że zysk będzie o kilka % wyższy niż lokata ale musi być pewny, jakieś pomysły ?
Takiej kwoty nie pomnożysz bezpiecznie. Lokata na realne 1,8-1,9% albo stres :)
-
Lokata na nowe srodki do 2% na stare 1. Z 10K duzo nie bedzie. Dzis jak nawet wrzucisz 100K to po roku masz na waciki.
-
dlatego lokata odpada w przedbiegach, a co sądzicie o zakupie obcej waluty ? kusi tani funt ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
dlatego lokata odpada w przedbiegach, a co sądzicie o zakupie obcej waluty ? kusi tani funt ...
Który pójdzie w górę albo w dół, chciałeś pewny zysk. Jak chcesz ryzykować to wrzuć tą kasę na giełdę, kup waluty, zagraj za całość w totka albo kup zdrapki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
To samo miałem ci zasugerować... Sam też trochę kupiłem, ale trzeba się liczyć że krótkoterminowo może jeszcze polecieć trochę w dół.
PS: W zeszłym roku na funcie zarobiłem jakieś 2200 zł :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
To samo miałem ci zasugerować... Sam też trochę kupiłem, ale trzeba się liczyć że krótkoterminowo może jeszcze polecieć trochę w dół.
PS: W zeszłym roku na funcie zarobiłem jakieś 2200 zł :-)
Przy jakiej zainwestowanej kwocie ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Przy jakiej zainwestowanej kwocie ?
Trochę wyższej niż w tym przypadku. 6,78% zysku na czysto wyszło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Trochę wyższej niż w tym przypadku. 6,78% zysku na czysto wyszło.
No to ładnie. Wystarczy wejśc na GBP - W. Brytania (funt) - Kursy walut NBP - Waluty - Bankier.pl kliknąć interesujacy nas przedział czasowy i zgadywać jak to będzie w przyszłości.
W ciagu ostatnich 14 miesięcy kupując funta w najgorszym momencie i sprzedając dzisiaj można być w plecy 20%. Zarobek widzę tylko na krótkoterminowych operacjach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
W ciagu ostatnich 14 miesięcy kupując funta w najgorszym momencie i sprzedając dzisiaj można być w plecy 20%. Zarobek widzę tylko na krótkoterminowych operacjach.
Logiczne, że nie kupuje się waluty jak jest "na górce", a tym bardziej nie sprzedaje jak spadnie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Logiczne, że nie kupuje się waluty jak jest "na górce", a tym bardziej nie sprzedaje jak spadnie...
A skąd wiedzieć że jest na górce ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
A skąd wiedzieć że jest na górce ?
Wyciągając wnioski np. z przytoczonego przez ciebie wykresu.
Element ryzyka jednak zawsze jest.
-
Pewny zysk kupując walutę? Powodzenia...
-
-
-
Jeśli 10k to cały zaskórniak to wolałbym go nie inwestować. Inwestuje się raczej pieniądze, które ewentualnie można stracić. Polecam zwykłą lokatę, tym bardziej jeśli sami nie są*nauczeni inwestować*:)
-
135 2.0 L niech kupia - dwie sztuki %) niedlugo po wyjsciu wersji IS beda kultowe i cena wzrosnie.
A na powaznie, to za wszystkimi - przy takiej kasie to lokata, albo ryzyko i w walutę.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
-
Można komuś pożyczyć na wysoki % :mrgreen:
W funta bym nie inwestował w obecnej sytuacji związanej z Brexitem.
Generalnie banki nie dają chyba teraz chętnie kredytów w walutach, więc to chyba też o czymś świadczy.
Ja mam trochę akcji, ale nie gram tylko trzymam dla dywidendy.
-
-
Prawda jest taka że chyba lepiej to skonsumować niż inwestować, to jest tak mała kwota, że jakiekolwiek inwestycje nie starczą nawet na waciki ;).
-
+1 dla funta. Jak to ma i tak leżeć, to lepiej w funcie niż na lokacie, zysk będzie większy. IMHO.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zowa
+1 dla funta. Jak to ma i tak leżeć, to lepiej w funcie niż na lokacie, zysk będzie większy. IMHO.
albo mniejszy, albo będzie strata
-
10 tys zł, to nie jest jakaś tam ekstremalna kwota. Ale jeżeli wpłacimy ją na procent w wysokości około 4 czy 5% w skali roku, to w ciągu 10 czy 15 lat, spokojnie można uzyskać wielokrotność tej kwoty. A będzie to wtedy jakiś kapitał początkowy który posłuży na dofinansowanie emerytalne. Może zreformują IKE czy IKEZ, tak aby bardziej opłacało się oszczędzać. Bo jak się czyta na baza-wiedzy to jedynym wabikiem jest zwolnienie z podatku belki, co wydaje być niedostatecznym wabikiem dla wielu z nas.
-
Za 10 tys. to można nieźle zabalować, ale zainwestować ??
-
Jakby zrobił jak radziłem, już by zarobił ponad 120 zł.....porządne waciki do czyszczenia sprzętu w kilka dni....8-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
już by zarobił ponad 120 zł
Musiałby też sprzedać, dopóki nie sprzedasz to ...
-
Ja bym szedł w lokaty.
Idea Bank ma dobrą ofertę na 4% i nie trzeba zakładać tam u nich konta ;).
Nie są to może duże pieniądze, ale jak będziesz cały czas coś wybierał, to uzbiera się ładnie.
Lokaty na 3 miesiące - ranking, zestawienie, porównanie - ja tutaj ostatnio sprawdzałem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Dokładnie, można sobie gdybać ile się zarobiło. Kupić łatwo, najtrudniej jest sprzedać
-
lokaty najlepiej w mbank 3dni
-
10.000 to proponuję zanieść do kasyna. W wersji hard postawić na 13. W wersji soft na czarne lub czerwone.
Na emeryturę bym tego nie odkładał, chyba że ma starczyć na waciki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zowa
No to sprawdźmy co mamy. Kupujac 23 stycznia funty za 10tys po cenie 5,07 i sprzedając dzisiaj po 4,98 mamy minimum 180zł straty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
No to sprawdźmy co mamy. Kupujac 23 stycznia funty za 10tys po cenie 5,07 i sprzedając dzisiaj po 4,98 mamy minimum 180zł straty.
Jak wreszcie wyjdą z tej unii to kolega będzie zarobiony :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Dziś funciaki mogę sprzedać po 5,045, a kupiłem 13.01 po równe 5 zł.
Nie ma to jak naciągać rzeczywistość do swoich teorii...
Oczywiście sprzedawać nie zamierzam, jeszcze nie ma to większego sensu.
PS: A jeśli funt spadnie, to... jeszcze dokupię.
-
Z funtów to najlepiej kupić funt złota.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Z funtów to najlepiej kupić funt złota.
Albo funt kłaków. Złoto mogło by być fajne do inwestowania, pod warunkiem że znajdziesz metodę jego kupna/sprzedaży z niskim spreadem.
Aktualnie tam, gdzie na funciaku mam spread 0,3% na złocie jest "raptem" 17,5%...
-
Złote monety. Nie bulionowe. Mogą być polskie (ale nie wszystkie).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Złote monety. Nie bulionowe. Mogą być polskie (ale nie wszystkie).
Jak wyżej - duży spread. Chyba że masz jakieś tanie źródło, to się podziel.
-
Bezpośrednio z nbp. Na firmę. Z fakturą vat :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Dziś funciaki mogę sprzedać po 5,045, a kupiłem 13.01 po równe 5 zł.
Nie ma to jak naciągać rzeczywistość do swoich teorii...
Oczywiście sprzedawać nie zamierzam, jeszcze nie ma to większego sensu.
PS: A jeśli funt spadnie, to... jeszcze dokupię.
Dzięki Merde, nie mam nic więcej w tej kwestii do powiedzenia :)
Tak czy inaczej, odchodząc od tych naszych dywagacji co warto a czego nie... Nie macie uczucia, że Ci, którzy są bogaci, nie szukają we wszystkim problemu tylko działają? A to za duże ryzyko, a jak kupisz to trzeba sprzedać, a nie daj Boże poświęcić godzinę czy dwie na analizę w necie.. Wszyscy chcą bez ryzyka i bez roboty. Nie ubliżając nikomu, ale Ci, którzy całe życie potrafią tylko szukać problemów, to ciułają w bankach i innych funduszach, i cieszą się, że stać ich raz na rok na urlop, znajomi przecież mają gorzej... Tylko ci, co działają, robią kasę, i nawet jak wtopią, znajdą sposób na odkucie. Ot, inny typ człowieka. ;)
-
Prawda jest taka, że na rynku finansowym kasa przepływa w jedną stronę - trochę tak jak z grawitacją - niby działa w obie strony, ale z różną siłą i nie ma na to szans, żeby jak się podskoczy przyciągnąć do siebie ziemię. Masz dużo kasy, i zarabiasz na spreadach lub robisz system HFT, obie metody przy dużym obrocie dają zysk (tak jak w ubezpieczeniach działa tu prawo wielkich liczb - ze statystyką jest szansa wygrać ale niewielka) i ssiesz kasę z rynku, Ci co inwestują indywidualnie, niektórzy (jak Merde) trochę zarobią na walucie o ile w porę sprzedadzą czy na akcjach (jak sugerował Pan Kolega), ale statystycznie w długim terminie tracą - bo kasa co prawda jest produkowana, ale nie na takich transakcjach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Bezpośrednio z nbp. Na firmę. Z fakturą vat :-)
Panie, my tu nie mówimy o sposobie na prowadzenie biznesu (znam lepsze), tylko o czymś trochę lepszym niż lokata bankowa. Bez konieczności dzielenia się z fiskusem.
-
Przecież ja nie o biznesie :-)
Masz działalność gospodarczą i jesteś płatnikiem VAT. Kupujesz w NBP 4 monety złote o niskim nakładzie per np. 2600 za sztukę, razem 10.400 brutto. Odliczasz VAT więc de facto inwestujesz 8.456. Po pięciu latach monety sprzedajesz na rynku wtórnym bez faktury/paragonu per 3.500 za sztukę. 14.000 - 8.456 = 5.544, tj. 66% narzutu. Rocznie 13%, tak jak w Amber Gold :-)
W wersji soft kupujesz brutto za 10.400, nic nie odliczasz, sprzedajesz po 5 latach za 14.000, masz 3.600, a więc 35% - rocznie 7%, nadal więcej niż na lokacie i bez podatku. Ryzyko żadne (bo ceny niskonakładowych monet nie spadają), jeżeli złoto spadnie to i tak cena pozostanie, jeżeli złoto wzrośnie cena pójdzie do góry jeszcze wyżej. Potrzymasz monety dłużej, zarobisz więcej.
-
^^ To powiedz mi jaki typ działalności muszę wpisać aby zakwalifikować złota monetę jako koszt i nie cykac się podczas kontroli?
Ps. W wersji hard to jest jak dla mnie zwykle oszustwo podatkowe a takich "okazji" to ja mogę wymyślić więcej.
-
Nie jako koszt, a jako towar handlowy.
Co do tego czy jest to oszustwo, nie dyskutuję i nie oceniam. Tak samo jak tych, którzy w koszty wrzucają prywatne paliwo, kawę etc. Podaję to jako rozważanie teoretyczne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Nie jako koszt, a jako towar handlowy.
A czy na handel takim towarem nie jest potrzebne jakieś zezwolenie? I chyba z tymi 5 latami to nie tak prosto, bo co roku musisz robić remanent i nigdy się tych monet nie pozbędziesz z ewidencji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Prawda jest taka, że na rynku finansowym kasa przepływa w jedną stronę - trochę tak jak z grawitacją - niby działa w obie strony, ale z różną siłą i nie ma na to szans, żeby jak się podskoczy przyciągnąć do siebie ziemię. Masz dużo kasy, i zarabiasz na spreadach lub robisz system HFT, obie metody przy dużym obrocie dają zysk (tak jak w ubezpieczeniach działa tu prawo wielkich liczb - ze statystyką jest szansa wygrać ale niewielka) i ssiesz kasę z rynku, Ci co inwestują indywidualnie, niektórzy (jak Merde) trochę zarobią na walucie o ile w porę sprzedadzą czy na akcjach (jak sugerował Pan Kolega), ale statystycznie w długim terminie tracą - bo kasa co prawda jest produkowana, ale nie na takich transakcjach.
Oczywiście, robienie pieniędzy wymaga czasu i informacji. Ktoś, kto siedzi w tym 24/7 wygra z kimś kto coś słyszał i w weekend przejrzy internet. Poza tym, najlepiej się robi pieniądze dopiero wtedy, kiedy się ma tyle pieniędzy, że można nie tylko pasywnie inwestować, ale wpływać razem z kumplami na jakiś fragment rynku. A jak się tej władzy i wiedzy nie ma, to się gra w ruletkę.
Najczęściej słyszy się historie jak ktoś zainwestował uciułane niewielkie oszczędności, a teraz urosło mu do milionów. Nikt nie donosi w mediach że na każdego takiego szczęśliwego tysiąc amatorów zainwestowało jakieś marne tysiące i tyle je widzieli. Bo to nie jest nius.
Ale z kolei, nie jest orawdą, że małych sum nie warto inwestować. Jeśli kogoś stać tylko na zainwestowanie małej sumy, to znaczy, że nie jest bogaty i dlatego powinien się cieszyć małymi profitami. Biedny powinien się cieszyć wacikami, tak jak bogaty jachtami, każdemu według posiadanego kapitału, jak mówi Pismo, bo z pustego żadna koza na pochyłe nie naleje.
-
Te 10 tysięcy to zainwestujcie lepiej w warsztaty foto i dobry obiektyw. Chociaż na nowy 16-35 to wam nawet nie wystarczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
A co za problem ze sprzedaniem akcji? Można sprzedać w pięć minut.
Oczywiście, jak się operuje małymi ilościami, to mogą być pewne koszty, bo ktoś te transakcje obsługuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Te 10 tysięcy to zainwestujcie lepiej w warsztaty foto i dobry obiektyw. Chociaż na nowy 16-35 to wam nawet nie wystarczy.
Jestem pewien, że rodzice Centura o niczym innym nie marzą :mrgreen: