-
5D I - czy ciągle warto kupić w 2016 roku?
Dzień dobry, zachodzę w głowę i sam nie wiem czy to dobry pomysł.
Mianowicie potrzebuję aparatu, który będzie mi towarzyszył w podróży (krajobrazy) i dodatkowo pomagał spełniać się hobbystycznie podczas pracy w studiu (praca z modelkami). Czy pomimo upływu tylu lat od premiery tej puszki jest to nadal sprzęt godny polecenia do powyższych zastosowań? Czy nie ma problemu we współpracy z nowszymi obiektywami?
-
Odp: 5D I - czy ciągle warto kupić w 2016 roku?
Cytat:
Zamieszczone przez
destro_thai
Mianowicie potrzebuję aparatu, który będzie mi towarzyszył w podróży (krajobrazy) i dodatkowo pomagał spełniać się hobbystycznie podczas pracy w studiu (praca z modelkami). Czy pomimo upływu tylu lat od premiery tej puszki jest to nadal sprzęt godny polecenia do powyższych zastosowań? Czy nie ma problemu we współpracy z nowszymi obiektywami?
Zdjęcia robi takie same jak w dniu premiery, na pytanie czy warto odpowiedz sobie sam. Pasują obiektywy EF
-
Nadal godny polecenia.
Polecam
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
nie warto
kwestia ceny/stanu
-
Do zastosowań, które wymieniłeś warto.
Tylko musisz znaleźć egzemplarz z dość niskim przebiegiem (można sprawdzić tylko w serwisie), bo sam aparat można kupić bardzo tanio ale trzeba się liczyć z tym, że wymiana migawki i lustra to dość kosztowna zabawa. Nie znam dokładnej ceny ale pewnie coś koło 1300 zł. Prawie tyle za ile można kupić sam aparat.
-
to aktualnie najtańsze fufu na rynku i w cenie 1,5-2k nie znajdziesz odpowiednika w innym systemie. Mam i uważam ten aparat za bardzo udany. Oczywiście ma swoje lata i co za tym idzie braki ale cena i jakość obrazka to rekompensują.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
nie warto
warto
-
Trudno powiedzieć czy warto. Można trafić dobrze i cieszyć się wysoka jakością zdjęć. Można trafić źle, odpadające lustro, wymiana migawki, to już starszy aparat i trzeba liczyć się z wydatkami na ewentualna naprawę. Wymiana lustra z mirrorboxem i wymianą spustu to 1700zł w tym modelu a jak juz kolega napisał sprawdzenie przebiegu tylko w serwisie
-
Jak trafi się zadbana puszka to dobry wybór. Lepszym jest 1Ds2 ale to inna cena.
-
nie warto, warto kupić 5d II
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kupisk3
nie warto, warto kupić 5d II
Szczególnie za tą samą cenę co stare 5D...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Szczególnie za tą samą cenę co stare 5D...
Wątek skończy się 5DIII
-
Najlepiej kupić 1DX.
Jakby pytającego było stać na 5D II to by nie pytał raczej czy warto kupić starą piątkę.
Według mnie jak najbardziej warto kupić 5D. Ten model ma świetny obrazek. Do krajobrazu czy portretu to świetny wybór za ok. 1500-2000 zł.
-
hm, coz zrobic z tak "mundrze" postawionym pytaniem...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Najlepiej kupić 1DX.
Jakby pytającego było stać na 5D II to by nie pytał raczej czy warto kupić starą piątkę.
Według mnie jak najbardziej warto kupić 5D. Ten model ma świetny obrazek. Do krajobrazu czy portretu to świetny wybór za ok. 1500-2000 zł.
a skad wiesz ze nie stac? jak znam zycie to pytajacy jeszcze nie odkryl ze 5 ma wiecej wariantow jak jeden
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
hm, coz zrobic z tak "mundrze" postawionym pytaniem...
Kupić 6D i 5D jako backup ?
-
5D jak najbardziej a potem można rozwinąć skrzydła
-
Pytający wie, że 5-ka ma młodszych braci, niestety fundusz nie ten na puszkę i szkiełka ;)
Koniecznie chcę pełną klatkę i zastanawiam się czy jest sens inwestować w starą piątkę + do tego np. 17-40 + 135 L czy lepiej byłoby zmierzać ku 6D i do tego jedno gorsze szkło? Co da lepsze rezultaty? Czy przy studio i plenerze gdzie nie jest mi potrzebne zasadnicze wysokie iso zauważę znaczącą różnicę w plastyce, jakości obrazka?
Canon daję gwarancję na darmową wymianę migawki do 100k klapnięć, prawda to?
Przebieg 30-40k w okolicach 2000-2100zł to dobry deal?
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Kupić 6D i 5D jako backup ?
A po co mi backup? Pisałem przecież, że to jedynie hobbystycznie - bez żadnych zleceń.
-
Zdecydowanie warto. To body daje piękny obrazek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
destro_thai
A po co mi backup? Pisałem przecież, że to jedynie hobbystycznie - bez żadnych zleceń.
Gwarancja na liczbę klapnięć dotyczy tylko serii 1D i jest to 300k,
w 5D migawka jest przewidziana na 100k ale jak Ci padnie przy 50k to i tak płacisz za wymianę,
-
Jak sobie teraz patrzę na swoje zdjęcia to jakoś bardziej jestem zadowolony z tych zrobionych 5d1 niż 5d2. Warto kupić. Są tacy ludzie co mało robią zdjęć np ja swoim 5d1 zrobiłem 23000 klapnięć jak go sprzedawałem (miałem potwierdzenie z Żytniej) i ślubniak który kupił był bardzo ucieszony że mu się taki trafia.
-
Moim zdaniem każde, nawet najstarsze body sprawdzi się jak trzeba o ile dostarczy się odpowiednią ilość światła.
W przypadku zakupu 5d mk1 trzeba wziąć pod uwagę cenę szklarni pod FF. To tak jak kupić starego mercedesa s-klasę z silnikiem 5 litrów - niedrogie, świetne auto ale bez paliwa będzie stać jak inny maluch ;)
Jeśli w dobrej cenie to ja osobiście polecam 5D nawet w 2017 ;)
-
sebcio80 to mnie zaskoczyłeś z tą wymianą, trzymam piątkę z przebiegiem 15 tyś zdjęć z nadzieją że problem wymiany migawki jeszcze daleko a tu takie kwiatki:( kiedyś mówiono, że kiedy padnie przed 100tys to wymieniają za free
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemasl1985
sebcio80 to mnie zaskoczyłeś z tą wymianą, trzymam piątkę z przebiegiem 15 tyś zdjęć z nadzieją że problem wymiany migawki jeszcze daleko a tu takie kwiatki:( kiedyś mówiono, że kiedy padnie przed 100tys to wymieniają za free
Wymieniałem migawkę w 40D i 5D bezpłatnie. Skończyła się gwarancja na wymianę odklejającego się lustra w 5D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemasl1985
Nie słuchaj bredni, do 100 tyś wymiana jest za free. Tak samo sprawa tyczy się odklejającego lustra(wymiana/zabezpieczenie) za free. Co smuci, to gdzieś w sieci krążyła plotka że już nie ma migawek do 5dmk1 ( w sensie są leżaki magazynowe i nic więcej - nie produkują) ale nie potwierdzam tej informacji na 100%
Jeśli chodzi o sam aparat śmiało polecam, dalej robi zdjęcia - czyli to do czego został stworzony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
obcy21
Nie słuchaj bredni, do 100 tyś wymiana jest za free. Tak samo sprawa tyczy się odklejającego lustra(wymiana/zabezpieczenie) za free. Co smuci, to gdzieś w sieci krążyła plotka że już nie ma migawek do 5dmk1 ( w sensie są leżaki magazynowe i nic więcej - nie produkują) ale nie potwierdzam tej informacji na 100%
Jeśli chodzi o sam aparat śmiało polecam, dalej robi zdjęcia - czyli to do czego został stworzony.
Canon zakończył bezpłatną naprawę lustra w zeszłym roku
-
o brak migawek nie ma się co martwić, są i będą zawsze, Canon i Nikon za dużo na tym zarabiają żeby rezygnować z produkcji,
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
o brak migawek nie ma się co martwić, są i będą zawsze, Canon i Nikon za dużo na tym zarabiają żeby rezygnować z produkcji,
To nie tak do końca. Marża na sprzedaży migawki wynosi pewnie z 1000%, ale muszą trzymać setki jak nie tysiące części do 1 modelu na magazynie. To kosztuje a im starszy model tym zamówień na części mniej. Starsze obiektywy canona już nie mają wsparcia serwisowego.
5d1 to już zabytek jakkolwiek dobrych zdjęć by nie robił
-
Cytat:
Zamieszczone przez
destro_thai
5d to tak samo dobry aparat w momencie gdy wyszedł, jego specyfikacja sie nie zmieniła a obrazek i matryca pozostały takie same. Wraz z nowymi obiektywami przyszła jeszcze lepsza jakość fotek. Warto
-
Jesli chodzi o 5D to ma male wymagania co do optyki wiec nie ma co straszyc kosztem szklarni. Wiele obiektywow srednich jakosciowo na cropie rozwija skrzydla na 5D. Wczoraj robilem studniowke 5D i tak jak kilka lat temu robil zdjecia tak robi i dzis.
-
Czy warto, to zależy ;)
Jeśli chcesz robić zdjęcia i niepotrzebne Ci przeszkadzacze i inne bajery to pewnie warto :)
Pozdr.
-
Mam 5dI i 5dIII, gdyby nie słaba jakość odwzorowania zdjęcia na wyświetlaczu w starszej puszcze to III bym sprzedał i zainwestował w drugi taki aparat i lepsze obiektywy.
Z 5dI przy większej ilości zdjęć np. w czasie reportażu nie każdy ma czas na oglądanie histogramu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
turnau
Mam 5dI i 5dIII, gdyby nie słaba jakość odwzorowania zdjęcia na wyświetlaczu w starszej puszcze to III bym sprzedał i zainwestował w drugi taki aparat i lepsze obiektywy.
Z 5dI przy większej ilości zdjęć np. w czasie reportażu nie każdy ma czas na oglądanie histogramu
Mam tak samo jeśli chodzi o LCD, że jak wracam do classica to jest problem ;-) ogólnie bardzo lubię obrazek z tego body
-
Zamieniłam mojego 5D Mark II na starszego 5D classica że względu na lepszy i świetny obrazek jaki daje. Używam głównie 50-tki (teraz wersji STM) 1.8 i 70-200 2.8L USM IS i działają bez prolemu na classicu.
Wymiana migawki i lustra dalej jest za free.
-
Czyli mial racje fotograf z mk3 spotkany na weselu i sliniacy sie na widok mojego 5D w stanie sklepowym, ze mial i zamienil na mk3 ale w dobrym swietle (plener) obrazek z 5D bardziej mu lezal?
-
Nie bez przyczyny nazywany jest "klasikiem", czy kultowym :)
Stara 5-tka jest jak wino :mrgreen:
Pozdr.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Stara 5-tka jest jak wino
Im więcej wypijesz tym bardziej boli wątroba:evil:
-
kultowość - trzeba jakoś napędzić klienta, a to na jakiś zabytkowy korpus który już niejednego kotleta widział, przebieg 10000 (na trzeciej migawce) niemiec płakał jak sprzedawał, a to na jakieś zażółcone kultowe m42
-
Stare 5D ma IMO tylko jeden mankament - brak mikroregulacji AF. Wszystko inne na plus. ISO 1600 a nawet 3200 w pełni używalne. Fantastyczne obrazowanie, nie do podrobienia. Porównywałem z 6D i tam jest już jednak troszkę inaczej. Stosunkowo mało mpx przy matrycy FF, czyli to co lubię. Nawet taki 17-40 na 5D jakoś lepiej obrazuje niż na 5D Mk III czy na 6D...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
kultowość - trzeba jakoś napędzić klienta, a to na jakiś zabytkowy korpus który już niejednego kotleta widział, przebieg 10000 (na trzeciej migawce) niemiec płakał jak sprzedawał, a to na jakieś zażółcone kultowe m42
A to na 5d4 :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cubbus
Im więcej wypijesz tym bardziej boli wątroba:evil:
Po 10 latach nie nadaje się do niczego :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
A to na 5d4 :lol:
5D4 dopiero będzie kultowe - teraz nadchodzi czas kultowych 5DIII - takich z małym przebiegiem :mrgreen:
-
I jeszcze takich, które nie widziały Full HD na matrycy8-)
-
Warto. Sam mam 2 sztuki. Tylko przy zakupie trzeba uważać na nie uczciwych sprzedawców. Większość, jeśli nie wszystkie miały wymienioną migawkę. Od tego nie uciekniesz, ale nie daj sobie wmówić że mało używany przez kobietę i tylko na wakacjach. Wolę kupić od gościa, który wprost przyznał że używał jako drugie body na weselach, wymienił migawkę i spust niż od kogoś kto zapewnia że jest tak jak napisałem wcześniej.
Jedyne czego mi czasami brakuje w nim to Live View żeby nie kłaść się w błocie ;)
-
Wczoraj kupiłem.
Cholera ale wdepnąłem :D
Chociaż sztuka trafiła się w mega dobrym stanie. Za uprzejmością kolegi z forum. 5tka z przebiegiem 7000 raczej na pierwszej migawce bo farba na sankach nawet nie wytarta, rogi nie poobijane zero rys itp. ogólnie mój 40D z przebiegiem 40 000 przy tej 5tce wygląda jak po wojnie :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mwitek
5tka z przebiegiem 7000 raczej na pierwszej migawce
Stara piątka z takim przebiegiem to jak biały kruk. Obstawiam, że raczej jednak nie na pierwszej migawce...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mwitek
Wczoraj kupiłem.
Cholera ale wdepnąłem :D
Chociaż sztuka trafiła się w mega dobrym stanie. Za uprzejmością kolegi z forum. 5tka z przebiegiem 7000 raczej na pierwszej migawce bo farba na sankach nawet nie wytarta, rogi nie poobijane zero rys itp. ogólnie mój 40D z przebiegiem 40 000 przy tej 5tce wygląda jak po wojnie :D
nieważne jak z zewnątrz ważne aby robił zdjęcia i zeby ci lustro nie wypadło :D
-
No może nie wypadnie :-) a i zdjęcia być może uda się robić :-)
-
A moze juz jest po wymianie lustra? Jesli po bokach ma lapki trzymajace lustro to tak.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
destro_thai
Koniecznie chcę pełną klatkę i zastanawiam się czy jest sens inwestować w starą piątkę + do tego np. 17-40 + 135 L czy lepiej byłoby zmierzać ku 6D i do tego jedno gorsze szkło? Co da lepsze rezultaty?
Dorzucę swoje 3 grosze -z własnego doświadczenia.
Body zmieniałem już kilka razy, obiektywów nigdy. Ba, mam dwa starsze ode mnie ;)
Zdecydowanie większym sensem jest inwestowanie w szkło niż w korpus. Zwłaszcza, że "Słabe body + dobre szkło" da o wiele lepsze rezultaty niż "dobre body + słabe szkło".
Oczywiście nie wolno skalować "słabe/dobre body" na podstawie rozmiarów matryc/klisz; APSc < FF < MF. Nigdy nie powiem, że FF jest lepsze od APSc, tak jak nigdy nie uznam wyższości MF nad FF ani odwrotnie. Każde ma inne zastosowanie :) Więc jeśli chcesz FF to inwestuj w szklarnię pod FF, a w puszkę ile Ci złotówek na FF zostanie.