Czy ten filtr będzie dobry do Canon 600d?
Witam,
pytanie osoby poczatkującej: Jaki kupić filtr na obiektyw 18-55 mm dla Canon 600d? Totalnie się na tym nie znam (jeszcze) Lepszy będzie UV czy polaryzujący? Będę fotografować krajobrazy jak i w pomieszczeniach zamkniętych.
Zastanawiam się nad kupnem filtru HOYA 2 w 1, ale czy jest sens?
Filtr HOYA HRT CPL-UV 58mm - Polaryzacyjny + UV 58 (5083923442) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Z góry dziękuję za odpowiedz;)
Odp: Czy ten filtr będzie dobry do Canon 600d?
Tyle wiedzy w internetach, a się czytać nie chce ? skoro pytasz czy lepszy będzie uv czy polar to znaczy że nie masz o nich zielonego pojęcia . A więc zacznij od auto-dokształcenia w tym temacie. Potem jak już będziesz wiedzieć do czego co i jak służy będzie ci łatwiej zadać dobre pytanie i uzyskać satysfakcjonującą odpowiedź :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamii
zaden sie nie przyda
18-55 kreci mordka , polar bez sensu
a dobry filtr kosztuje tyle co obiektyw. nie ma sensu zakladac zlej jakosci.
uv kompletnie nic nie daje , jedynie ochrone , ale tutaj nie za bardzo ma sens .
przez zalozenie filtru zdjecia nie beda ani o jote lepsze , a utrudnisz sobie zycie.
kup dobry plyn i dobra szmatke do czyszczenia obiektywu , nie chuchaj , nic czysc koszula ani innymi kalesonami czy majtkami a nic sie zlego nie stanie.
staraj sie chronic przednia soczewke.
kup lepiej dobry podrecznik , lub nawet pare ksiazek - pozytek bedzie nieporownywalnie wiekszy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
zaden sie nie przyda
a dobry filtr kosztuje tyle co obiektyw. nie ma sensu zakladac zlej jakosci.
uv kompletnie nic nie daje , jedynie ochrone , ale tutaj nie za bardzo ma sens .
przez zalozenie filtru zdjecia nie beda ani o jote lepsze , a utrudnisz sobie zycie.
kup dobry plyn i dobra szmatke do czyszczenia obiektywu , nie chuchaj , nic czysc koszula ani innymi kalesonami czy majtkami a nic sie zlego nie stanie.
staraj sie chronic przednia soczewke.
kup lepiej dobry podrecznik , lub nawet pare ksiazek - pozytek bedzie nieporownywalnie wiekszy.
18-55 stm nie kręci mordką, można z powodzeniem używać polara.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
18-55 stm nie kręci mordką, można z powodzeniem używać polara.
jest gdtzies napisane ze to stm?
ja nie widze. i szukac mi sie nie za bardzo chce jesli gdzies taka informacja bylyby ukryta.
nawet jesli stm kreci lub nie kresi mordka to i tak lepiej kupic ksiazki niz filtry , ktore nie wiadomo do czego sluza.
Polar i uv mają różne zastosowania, upychanie ich w jeden worek jest bez sensu. Najpierw zerknij do góry w tym samym dziale, masz tam wątek: info dotyczące filtrów. Poczytaj i wróć z konkretnym pytaniem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
jest gdtzies napisane ze to stm?
ja nie widze. i szukac mi sie nie za bardzo chce jesli gdzies taka informacja bylyby ukryta.
nawet jesli stm kreci lub nie kresi mordka to i tak lepiej kupic ksiazki niz filtry , ktore nie wiadomo do czego sluza.
Jakiś nerwowy jesteś jak Ci ktoś zwraca uwagę :lol:
Z góry założyłeś, że 18-55 kręci mordką i polar się nie nadaje, A TU PSIKUS :lol:
Strzel wykresik dla rozluźnienia i pisz dalej.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Jakiś nerwowy jesteś jak Ci ktoś zwraca uwagę :lol:
Z góry założyłeś, że 18-55 kręci mordką i polar się nie nadaje, A TU PSIKUS :lol:
Strzel wykresik dla rozluźnienia i pisz dalej.
Pozdrawiam
#
szukasz zaczepki ?
znajdz sobie kogos na swoim poziomie merytorycznym.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
Kiedyś poprosiłem na tym forum o poradę i doświadczony fotograf napisał, że można używać polara na obiektywie kręcącym mordką, szczególnie przy krajobrazach. Najpierw nastawia się ostrość, a potem kręci filtrem i jest OK. Kupiłem więc 70-300 is i używam z filtrem i nie mam z tym żadnych problemów.
Bechamot, czy Twoje zdanie o nieużywalności polara na obiektywie kręcącym mordką wynika tylko z bezkresnej wiedzy teoretycznej jaką posiadasz w każdym temacie foto, czy może masz jakieś doświadczenia praktyczne?
Cytat:
Zamieszczone przez
sprocket73
Kiedyś poprosiłem na tym forum o poradę i doświadczony fotograf napisał, że można używać polara na obiektywie kręcącym mordką, szczególnie przy krajobrazach. Najpierw nastawia się ostrość, a potem kręci filtrem i jest OK. Kupiłem więc 70-300 is i używam z filtrem i nie mam z tym żadnych problemów.
Bechamot, czy Twoje zdanie o nieużywalności polara na obiektywie kręcącym mordką wynika tylko z bezkresnej wiedzy teoretycznej jaką posiadasz w każdym temacie foto, czy może masz jakieś doświadczenia praktyczne?
doswiadczony fotograf nie wiedzial, ze nakrecajac filtr zwiekszasz mase krecacych sie elementow , a tym samym bezwladnosc.
spada precyzja af wskutek wzrostu bezwladnosci - zatrzymanie pierscienia obrotowego jest mniej powtarzalne. pomijam juz fakt, ze po ustawieniu ostrosci obracajac filtrem , ktory ma jakis opor zawsze mozesz nieznaczenie i nieswiadomie przestawic ostrosc.
wszystko mozna , tylko nie wszystko ma rzeczywiscie sens.