Jak doskonale wiesz, 1/8000 i ISO 100 załatwia sprawę jeżeli chodzi o foto. Zupełnie inna sprawa to wideo i tutaj przejściówka z filtrem ND to genialne i tanie rozwiązanie, jakiego w Sony i Fuji nie uświadczysz.
Wersja do druku
Gdybym decyzję o zmianie z lustrzanki (5D3) na ML podejmował teraz to nie byłaby to R, gdyby nie było A7x to wybrałbym Z7 dla moich potrzeb
R nie spełnia moich oczekiwań a podpinanie obiektywów EF przez przejściówkę uważam za ułomność, "chwilową" konieczność
Nie tylko ja, Canon też konstruuje/patentuje szkła do R takie jakie ma w EF
Z7 bo stabilizacja, "duża" matryca, jasna deklaracja kiedy/jakie szkła.
I wymieniłbym całą szklarnię EF na systemową Z
Uważam że "wyznawcy" Canona którzy chcą (już teraz) wejść w świat ML powinni się wstrzymać do następnych wersji R.
Na pewno będą zdecydowanie lepsze.
Dla mnie, po doświadczeniach z A7R2/3 obecna wersja R wygląda jak "wymuszona'", jako pokazanie już teraz na siłę ... Canon umie produkować ML FF
I nie ma dla mnie znaczenia jaka firma ile sprzedaje sprzętu.
VW też więcej sprzedaje od np. Mercedesa ale gdybym miał kasę to kupiłbym Mercedesa
I nie chodzi o szpan a o jakość, trwałość, komfort, ....
jp
Bez komentarza.
BTW
Adapter Kipon Canon EF-Sony E z wbudowanym filtrem ND dostępny od 2016 roku.
"Adapter z autofocusem przeznaczony dla bezlusterkowców Sony z mocowaniem E, wyposażony w dodatkowy panel z filtrem szarym. Podobnie, jak wcześniejsze adaptery marki Kipon, nowy model obsługuje autofocus i pozwala zamocować na bezlusterkowcach Sony (mocowanie E) obiektywy z bagnetem Canon EF. Dodatkowo adapter wyposażony jest w panel z filtrem ND (z redukcją o 4 kroki)."
https://www.swiatobrazu.pl/kipon-ef-...nym-34631.html
Z to znakomite body (znacznie lepsze od Sony). Niestety słaby AF go dyskwalifikuje.
--- Kolejny post ---
Znasz kogoś kto to używa? Jak działa AF? Nie działa? :-) Nie porównuj tego wynalazku z przejściówką Canona, bo to zupełnie inna bajka.
Nie wiem czy miałeś okazję zapiąć przejściówkę Canona na bagnet R. To jest naprawdę inna bajka. Na co dzień używam przejściówek Viltroxa i Metabones. Wiem o czym mówię. Jedna sprawa to precyzja wykonania. Kolejna, to pełna kompatybilność wsteczna, bez utraty szybkości AF. A co będzie jeżeli Sony firmware wyeliminuje obcych producentów? W Canonie nie ma tego niebezpieczeństwa.
Jak dla mnie oba systemy R i Z mają spory problem z AF-em. Żaden z nich nie jest do końca pełnowartościowy (warto poczytać testy obu aparatów pod tym kątem). Być może Panasonic Lumix S1R coś wniesie. Ale na chwilę obecną to raczej przedskoczkowie dla producenta, który do końca jeszcze nie zdecydował w którą pójdzie stronę.
--- Kolejny post ---
Miałem przyjemność zapiąć przejściówkę Canona na bagnet R z kilkoma szkłami (w tym z sigmą ;)
To fajnie, ja też wiem o czym piszę, bo aktualizuję firmware w szkłach sigmy z mocowaniem canona i w adapterze sigmy MC-11.
Nie kuś abym rozpoczynał kolejny wątek o "precyzji wykonania" szkieł i puszek canona - trochę ich przerobiłem przez te dzieści lat. Kilka szkieł się rozpadło (wady konstrukcji) a kilka odwiedziło serwis.
Nigdzie ( w rozsądnych źródłach) nie czytałem o problemach R z AF, raczej odwrotnie, że jest szybki i pewny. Może zamiast czytać, wypróbuj jak to działa, bo w przeciwieństwie do Ciebie ja to przetestowałem.
To jest właśnie to o czym pisałem wyżej. Co zrobisz jak Sony stwierdzi, że nie chce wspierać MC-11? Natywna przejściówka będzie działać zawsze z pełnym wsparciem producenta.
Nie twierdzę, że AF w R jest zły (i też go testowałem w słabym świetle ;) Twierdzę, że 3 fps oraz niedopracowany EYE Af determinują tezę o jego obecnej niepełnowartościowości. Przesiadając się ze Smieny 8M twierdziłbym nawet, że AF w R jest zajebi....ty, ale trochę inaczej wartościuję pewne rzeczy w odniesieniu do ceny i możliwości.
Posiadając klika szkieł sigmy raczej wątpię we wsparcie canona dla innych systemów w przyszłości :mrgreen: R to system doskonały dla osób mających zamiar w przyszłości budować szklarnie w oparciu o szkła z mocowaniem RF i to raczej nie moja bajka - a już z pewnością nie z obecnym korpusem.