-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Jeszcze raz: o nowych konstrukcjach nie pisałem! Te są dużo droższe i to tez normalne.
Nikt Ci nie każe kupować obiektywów po 6k i więcej. Zawsze możesz sobie kupic - za przeproszeniem - sigmę:-)
-
są droższe bo są inne
tylko nazwa ze starych została
te stare cały czas robią fantastyczna robotę
przynajmniej u mnie
tylko 24-105 z chęcią zmienię na nowszy model
reszta może być w starych wersjach
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Pisze o cenach brutto, za nowy sprzęt kupowany w Niemczech. Spadły znacząco ceny np. 50 1.4 czy 85 1.8.
W Niemczech to może i spadły. W Polsce nie zauważyłem. Obiektywy były najtańsze gdzieś w okolicy 2008 r. Przykładowo 50/1.4 była wtedy tańsza o ok. 400 zł :shock:
-
ale akurat Polska to zły materiał do porównań
u nas wszystko na głowie jest postawione
korzystajmy z dobrodziejstw globalizacji;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Jeszcze raz: o nowych konstrukcjach nie pisałem! Te są dużo droższe i to tez normalne.
Nikt Ci nie każe kupować obiektywów po 6k i więcej. Zawsze możesz sobie kupic - za przeproszeniem - sigmę:-)
Następny nadgorliwy fan Canona, mam Sigme, miałem nie jedną, tak samo jak i canona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ale akurat Polska to zły materiał do porównań
u nas wszystko na głowie jest postawione
korzystajmy z dobrodziejstw globalizacji;)
Sądziłem, że piszemy o trendach cenowych w PL gdzie obecnie sprzęt foto (przynajmniej Canona) drożeje.
-
W Polsce nie ma żadnych osobliwych trendów cenowych sprzętu Canona ani żadnego innego. Jest kurs waluty i do niego ściśle dopasowują się ceny, tyle, że nie zawsze natychmiast, czasem z lekkim opóźnieniem, czasem z wyprzedzeniem. Canon nie ma żadnej polityki cenowej na Polskę - czysta kalkulacja przez handlarzy z cen w głównych walutach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
W Niemczech to może i spadły. W Polsce nie zauważyłem. Obiektywy były najtańsze gdzieś w okolicy 2008 r. Przykładowo 50/1.4 była wtedy tańsza o ok. 400 zł :shock:
Pamiętasz ile kosztował dolar w okolicy 2008 i dlaczego cała elektronika wówczas gwałtownie staniała?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Sądziłem, że piszemy o trendach cenowych w PL gdzie obecnie sprzęt foto (przynajmniej Canona) drożeje.
W Polsce wszystko jest drogie, wyjatkiem jest sila robocza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Następny nadgorliwy fan Canona, mam Sigme, miałem nie jedną, tak samo jak i canona.
Wiesz co, daj sobie spokój, bo nie masz żadnych merytorycznych argumentów. Skup sie na tym co fotografujesz, a nie czym i za ile.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Wiesz co, daj sobie spokój, bo nie masz żadnych merytorycznych argumentów. Skup sie na tym co fotografujesz, a nie czym i za ile.
Podałem Ci je ale widać nie doczytales, nic nowego u Polaków, złośliwości zachowaj dla siebie jak nie masz nic dobrego do napisania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
masz racje
ja tylko wskazałem alternatywę (4)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Pamiętasz ile kosztował dolar w okolicy 2008 i dlaczego cała elektronika wówczas gwałtownie staniała?
Pamiętam. Nie zmienia to jednak faktu, że jakoby 50 i 85 znacznie potaniały. Przynajmniej nie w Polsce. Możesz sobie prześledzić ceny tych obiektywów w okresie ostatnich 10 lat.
-
chłopacy , znalazlem cos dla was
maja tez inne produkty
http://www.photoprice.ca/product/005...USM-price.html
-
average Poland price do sprawdzenia np. na stronach sklepu foto-net.pl
-
z moich obserwacji, kiedyś topową reporterską puszke w Canonie kupowało się za 14-15k, teraz kosztuje 25k
był czas, że można było kupić 300mm 2.8 za około 14k, teraz kosztuje 25k, 400 2.8 kosztuje 42k, można wymieniać :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krolewicz
z moich obserwacji, kiedyś topową reporterską puszke w Canonie kupowało się za 14-15k, teraz kosztuje 25k
był czas, że można było kupić 300mm 2.8 za około 14k, teraz kosztuje 25k, 400 2.8 kosztuje 42k, można wymieniać :D
Zaraz i tak znajdą się tacy którzy powiedzą, że wymyslasz ;-)
-
Jest jeszcze takie cos jak inflacja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Jest jeszcze takie cos jak inflacja.
No jest. Tyle tylko że w PL w ostatnim okresie mamy raczej do czynienia z odwrotnym zjawiskiem:
Inflacja w Polsce. Najnowsze dane GUS
Mniejsza z tym. Wzrost cen u Canona wynika z wielu czynników. Jak już ktoś napisał kluczowa jest korelacja wartości jena/dolara/euro. Druga sprawa to podwyżki u samego producenta. Na koniec dokładają się polskie sklepy które rżną klienta na każdym kroku. Wystarczy wspomnieć o podwyżkach gdy tylko pojawia jakiś cashback.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Pamietam jak papierosy kosztowaly 4.50 a teraz "chodza" po 11.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Jak dla mnie mogłyby kosztować nawet 30zł. Dodatkowo powinni ukrócić wszelkie reklamy w sklepach i zamknąć to paskudztwo w czarnych szafach tak jak jest w UK.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krolewicz
nowy 5D za 5k - nowy 5DIII za 10k oczywiście ktoś powie że to nie ten sam aparat - ale to ta sama seria podobnie pozycjonowana dodatkowo elektronika cały czas tanieje :) - z moich obserwacji wynika że sprzęt jest coraz droższy, może jakiś podstawowy rebel z kitem nie zmienia ceny, konkretny sprzęt z roku na rok drożeje i nie wygląda żeby to miało się zatrzymać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaÅ›
nowy 5D za 5k - nowy 5DIII za 10k oczywiście ktoś powie że to nie ten sam aparat - ale to ta sama seria podobnie pozycjonowana dodatkowo elektronika cały czas tanieje :) - z moich obserwacji wynika że sprzęt jest coraz droższy, może jakiś podstawowy rebel z kitem nie zmienia ceny, konkretny sprzęt z roku na rok drożeje.
Otóż to, tak samo jest u nas z paliwem, wszędzie tanieje a u nas do góry ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Jak dla mnie mogłyby kosztować nawet 30zł. Dodatkowo powinni ukrócić wszelkie reklamy w sklepach i zamknąć to paskudztwo w czarnych szafach tak jak jest w UK.
Spadly ceny paliw, a jakis "ekonomista" wymyslil ze wszystko potanialo. Panowie ceny rosna systematycznie co roku. Ta tansza elektronika to tez bs, geforce 1070 jest dobrym przykladem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Spadly ceny paliw, a jakis "ekonomista" wymyslil ze wszystko potanialo. Panowie ceny rosna systematycznie co roku. Ta tansza elektronika to tez bs, geforce 1070 jest dobrym przykladem.
Tak zapomniałeś dodać że Polsce ;-) bo Polak Polaka lubi d...
-
Podam Ci prosty przykład, światła LED tanie jak barszcz a zobacz ile producenci życzą sobie za zamontowanie ich w swoich super tanich autach ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaÅ›
nowy 5D za 5k - nowy 5DIII za 10k
W 2005 roku miala premiere stara 5'ka, jak jestes taki dobry, to mi napisz ile placiles za litr paliwa (w 2005) lub chleb.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaÅ›
nowy 5D za 5k - nowy 5DIII za 10k oczywiście ktoś powie że to nie ten sam aparat - ale to ta sama seria podobnie pozycjonowana dodatkowo elektronika cały czas tanieje
Bingo jasiu ;)
Kupowałem nowiutkie 5D za bodajże 5500 (pozdrowienia Towers). Dzisiaj jaka jest cena za 5D III to wiadomo. Weźmy 6D. Cenowo ok. 6500. Obrazek owszem, znacznie lepszy na wyższym ISO ale pod względem wykonania puszki jest słabiej. Myślę, że spokojnie by się im opłacało także sprzedawać tą puszkę taniej. Tyle tylko że ludzie chętnie kupują płacąc więcej. No ale jak mawiał Winnetou - biznes is biznes ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
W 2005 roku miala premiere stara 5'ka, jak jestes taki dobry, to mi napisz ile placiles za litr paliwa (w 2005) lub chleb.
5D było produkowane bodajże przez 4 lata i pod koniec spokojnie można było kupić nowiutkie body za ok. 5ys.
Sorry ale my tu gadu gadu o sprzęcie foto czy też o paliwie i chlebie? By the way, nie pamiętam ile kosztował chleb w 2005 r (Tusk by wiedział...) ale dzisiaj płacę 1,29 za bochenek i jest bardzo dobry.
-
Rozmawiacie o cenach i ich wzroscie. Bulwersujac sie jak to Was Canon goli. Niestety, do nikogo nie dociera, ze wszystko od 2005 poszlo w gore. Paliwo kosztowalo okolo 3.70 np.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
to bez znaczenia, po pierwsze ponoć inflacji nie ma albo nawet jest deflacja, albo jest minimalna :mrgreen:, ceny paliwa to podatki i spekulacja (czyli hazard) na giełdzie - a ceny paliwa w roku 2005 był na początku roku 2005 troche poniżej 4 złotych (~3.6) a w sierpniu troche powyżej (~4.2) :mrgreen: - a jakie są teraz?
podaję cenę nie z premiery, była to cena przed kryzysem nie tym ostatnim oczywiście tylko tym poprzednim - odnoszę wrażenie że ten poprzedni kryzys był wyjątkowo na ręke producentów w szczególności drogiej elektroniki - wszystko tak pięknie taniało - to nie mogło trwać wiecznie :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Rozmawiacie o cenach i ich wzroscie. Bulwersujac sie jak to Was Canon goli. Niestety, do nikogo nie dociera, ze wszystko od 2005 poszlo w gore. Paliwo kosztowalo okolo 3.70 np.
no to rzeczywiście paliwo poszło w górę :mrgreen: jak diabli gdyby szło jak 5D to kosztowałoby 8-9zł za litr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaÅ›
no to rzeczywiście paliwo poszło w górę :mrgreen: jak diabli gdyby szło jak 5D to kosztowałoby 8-9zł za litr
Dlatego pytalem tez o chleb. A cena paliwa pewnie by taka byla gdyby nie US w Iraku
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
To potaniały! Ja w szkole średniej mocne kupowałem za 120.000,00 zł :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Dlatego pytalem tez o chleb. A cena paliwa pewnie by taka byla gdyby nie US w Iraku
no dobra przeciętna cena chleba w 2005 roku to 2,28, jak kupuję w awiteksie to płacę pewnie 2.5 (nie powiem dokładnie) czy coś ale są tańsi producenci :) i gdzie tu widzisz tą podwyżkę - gdyby chleb drożał jak 5D kosztowałby 5zł i ale nie kosztowałby bo po drodze byłaby rewolucja :mrgreen:
-
Jeśli chodzi o chleb to płacę najtaniej od 20 lat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
To potaniały! Ja w szkole średniej mocne kupowałem za 120.000,00 zł :-)
eee tam rozmawiamy o elektronice - ja kiedyś myszkę logitecha kupiłem za całą swoją pensję :mrgreen: i co na to ekonomia - nie będę wnikał ile mnie kosztował 386 do tej myszki :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Paliwo kosztowalo okolo 3.70 np.
Właśnie sprawdziłem we wrześniu 2005 roku za paliwo płaciłem 4,20-4,30 czyli mniej więcej tyle co teraz, a w między czasie było i tańsze i droższe (nawet powyżej 5). Ale trzeba by jeszcze sprawdzić jaka była wtedy akcyza na paliwo, bo ona ma ogromny wpływ.
-
moim zdaniem pomiedzy 5d a 5dmk3 jest przepasc
stad i cena rozna
ale dla przykladu podam ze BMW 316 (najtansza wersja) kosztowała;
1991 - 14,3 k gbp
1998- 17,6 k gbp
2005 -20 k gbp
2012 - 25,1 gbp
a nikt chyba nie powie ze jest to to samo auto co 20 lat wcześniej
-
No to jakis dziwny jestem, skoro nowe produkty (drozsze) sa dla mnie normalna sprawa.
-
Paliwo i papierosy to podatki i polityka a nie ekonomia i rynek.
W 2004 nabyłem 20d za $1600.
Dzisiaj można kupić sporo taniej 80d albo 6d. Nie widzę drożenia.
Natomiast złotówki kedyś były po 50 centów a dzisiaj po około 25.
-
Mi tak się kojarzy, ze za 30d w bodaj 2005 lub 2006 płaciłem coś ok. 4-5 tys. To dopiero jest porazka. Nie pamiętam tylko czy z jakimś badziewiastym obiektywem czy bez.
Edit: musiał być 2006 bo tak premiera była :) kupowałem w okolicach czerwca przed wakacjami, to była pierwsza cyfrowa lustrzanka. Sprzedałem wtedy minoltę a200 za ok. 2 tys. a do Canona kupiłem sigme 18-200 (do dzis przezywam tą porażkę :-)). To dopiero były ceny. A to tylko 10 lat temu. Niesamowite.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
...ale dzisiaj płacę 1,29 za bochenek i jest bardzo dobry.
Taki chleb (nawet nie chodzi o smak tylko konkretny typ) kosztowałby w Stanach co najmniej równowartość 12 zł, a praktycznie 14-18 zł. Za 1.29 zł nie kupi się nawet najtańszego sztucznego produktu chlebopodobnego, który ma się do chleba tak jak produkt czekoladopodobny do czekolady.
Zaoszczędzone na tanim chlebie i tanich papierosach pieniądze można przeznaczyć np. na 35mm/1.4 II L. :idea: A Polacy narzekają na niskie wypłaty....:roll:
Kit do body dalej kosztuje ok. $100 jak 12 lat temu, ale teraz to jest kit IS STM.
Ludzie przyzwyczaili się w czasach 10d - 50d, że nowa puszka jest lepsza i tańsza od poprzedniej. To był jednak tylko wynik bardzo wysokich początkowych cen cyfrowych aparatów, wielkiego na nie popytu i wkrótce bardzo ostrej konkurencji między producentami o nowych klientów. Se ne vrati, natomiast wraca nudna normalność, kiedy za wymianę na nowsze i lepsze się dopłaca.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Taki chleb (nawet nie chodzi o smak tylko konkretny typ) kosztowałby w Stanach co najmniej równowartość 12 zł, a praktycznie 14-18 zł. Za 1.29 zł nie kupi się nawet najtańszego sztucznego produktu chlebopodobnego, który ma się do chleba tak jak produkt czekoladopodobny do czekolady.
Uf, jak dobrze, że nie mieszkam w USA ;) Zapewniam, że jest to normalny, smacznych chleb, nie produkt chlebowy typu wydmuszka osiągalny w biedronce. Po prostu tyle u mnie na prowincji kosztuje. Jeszcze parę cen niezbędnych do życia ;) produktów z osiedlowego sklepu: piwo okocim premium 1,79, tyskie 2zł, ser gouda 12zł/kg, pepsi 2,25litra - 3,99zł, czysta żołądkowa 0,5L - 18,99 zł. Dobra, nie będę już katował innymi cenami. Wiadomo, że żywność na zachodzie jest droższa (choć nie wszystko).
Za to chleb który jadałem w UK płacąc jakieś 1,5 funta był potwornie niedobry.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Zaoszczędzone na tanim chlebie i tanich papierosach pieniądze można przeznaczyć np. na 35mm/1.4 II L.
Fajki rzuciłem wiele lat temu a na chlebie nie oszczędzam. Co do nowej wersji 35L to dzięki ale nie skorzystam. W zupełności wystarcza mi pierwsza wersja z jej wszystkimi mankamentami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Mi tak się kojarzy, ze za 30d w bodaj 2005 lub 2006 płaciłem coś ok. 4-5 tys. To dopiero jest porazka. Nie pamiętam tylko czy z jakimś badziewiastym obiektywem czy bez.
Edit: musiał być 2006 bo tak premiera była :) kupowałem w okolicach czerwca przed wakacjami, to była pierwsza cyfrowa lustrzanka. Sprzedałem wtedy minoltę a200 za ok. 2 tys. a do Canona kupiłem sigme 18-200 (do dzis przezywam tą porażkę :-)). To dopiero były ceny. A to tylko 10 lat temu. Niesamowite.
he he z podobnego okresu 17-85 w cenie sklepowej :mrgreen: od tego czasu wszelkie prasowo-portalowe recenzje czytam między wierszami np "delikatnie miękki na długim końcu" tłumaczenie "mydło o krótkim końcu nic nie napisali więc pewnie też mydło", "w pełni używalny od maksymalnego otworu względnego" tłumaczenie "mydło do 2.8 lub 4 - płacisz za 1.4 dostajesz 2.8", "lekki" tłumaczenie "plastik fantastik waga to jedyna zaleta", "nie widać wpływu dyfrakcji" tłumaczenie "tak słaby optycznie że wady optyki przykryły dyfrakcję", "w pełni kontrolowana aberracja chromatyczna" tłumaczenie "aberracja tak wyje obwódkami że nawet software jej nie usuwa" i mógłbym tak jeszcze sporo takich tłumaczeń przytoczyć, a opisy firmowe traktuję jak bajki dla dzieci.
-
Nie wiem czy w moim sklepie czytają canon-board ale chleb dzisiaj podrożał. Zapłaciłem 1,40 :)Pozdrowienia
-
szkiełko mu się odlepiło. temu obiektywu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
szkiełko mu się odlepiło. temu obiektywu
Mam też misia któremu się oczko odlepiło ale takiego lubię. Co zrobić ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Mam też misia któremu się oczko odlepiło ale takiego lubię. Co zrobić ;)
Nie rob smaka tym chlebem :), w Polsce juz mnie nie bylo jakos 4 lata.
-
a mi ślina cieknie na wspomnienie pieczywa z Laosu czy innego Viet namu ;D
-
5d IV w cenie startowej 3299 USD, czyli niżej niż III o 200USD. Przynajmniej różnica kursowa siÄ™ wyrówna í ½í¸Š Jak tam PaÅ„stwo? Kupujecie?
Mnie najbardziej ciekawi czy 24-105II będzie dobrym szkłem i za ile będzie chodził goły...
Specyfikacja IV na photorumors.com
-
Cos przeoczylem? Masz linka do 24-105 II?