Fakt ceny podskoczyły do góry :-) ale co z tego jak mało kto będzie zainteresowany ... chwile utrzymają się takie ceny, ale później pójdą na łeb :D
Wersja do druku
Fakt ceny podskoczyły do góry :-) ale co z tego jak mało kto będzie zainteresowany ... chwile utrzymają się takie ceny, ale później pójdą na łeb :D
Ceny wynikają z parcia (wytwarzanego np. przez forum) na FF czyli mały obrazek :), zauważyłem że nawet ci którzy wypisują hasła w stylu "lepszy korpus nie zrobi lepszych zdjęć bo zdjęcia robi fotograf, a nie aparat" też kupują 5DII czy 5DIII, ciekawe jak to sobie tłumaczą :). Moim skromnym zdaniem znakomita większość użytkowników lustrzanek nie potrzebuje 5DII, powiem więcej jak oglądam pokazywane zdjęcia to widzę że nawet znakomita większość posiadających 5DII ich nie potrzebuje, ale jeśli ktoś ma kaprys, pasję, fundusze na jej realizację to czemu nie, ale są to słabo ulokowane fundusze - lepiej pojechać na wycieczkę, ale może podbudowa ego rekompensuje wydatek. Odrębnym problemem jest to że cropy canona są pełne kompromisów, obcięte z możliwości do oporu, z matrycą trzeciej młodości i ucieczka w stronę też obcinanego do oporu, pełnego kompromisów "full frame" canona wydaje się jakąś opcją. Ja na ten przykład chętnie kupiłbym kolejnego cropa bo takowy do mojego fotografowania w zupełności wystarcza, wolałbym raczej wymienić jeszcze jeden obiektyw, lub dokupić jakąś optykę, ale chciałbym żeby ten crop posiadał porównywalną z konkurencją nowoczesną matrycę, 100% kadru w wizjerze i jeszcze parę drobiazgów na poziomie softwarowym - gdyby miał to wszystko nie zastanawiałbym się czy potrzebuję pełnej klatki (i czy ta pełna klatka ma być canonem bo konkurencja wydaje się produkować bardziej przemyślane z mniejszą ilością kompromisów korpusy).
Ktoś pisał kilka postów wcześniej, że zalegają na półkach sklepowych a cena używek będzie bardzo spadać. Tym czasem w sklepach brak lub kosztują pow. 8K a na allegro 2 szt w absurdalnie wysokich cenach :( Żałuję, że nie kupiłem za śmieszną kasę drugiego body na wiosnę.
Ja obstawiałbym że za rok niezamęczone używki będą max po 4 - 4,5 tys. Zwłaszcza że wtedy nowy 6d będzie pewnie kosztował 6 tys, no i pojawią się plotki o następcach i znów zacznie się czekanie na św Graala :mrgreen:
Cropy masakrują obiektywy... Po co kupować dobre szkło do cropa?
no patrz, to właśnie to miałem na myśli, a mówili że fotograf... znowu kłamali, (czornyj miał taką przypowiastkę o tancerzu ale nie nadaje się do powtarzania przed 22:00).
moim zdaniem za dobrze utrzymany amatorsko używany 5DII można dać (jak się ktoś napalił jak szczerbaty na orzechy) ze cztery dychy, za "ślubny" znacznie mniej.
Przecież za praktycznie taką cenę masz 6D a szóstka bez wątpienia jest lepszym aparatem niż 5dmk2
Bez zmartwień, przypomnijcie sobie sytuacje z 5dmk1 jak wyszła mk2 było podobnie, a teraz 5dmk1 można body kupić za niecałe 2tyś :-)
Poczekajcie teraz do zimy :)
aha ... po 5dclassic był tylko 5dmk2
a teraz po 5dmk2 jest większy wybór, 6d i 5dmk3
do tego też często brany jest pod uwagę Nikon d600 / d800 teraz jest większy wybór niż kiedyś. A dodatkowo zapowiadają znów nowe body. Z resztą niech zacznie się pojawiać używany 6D i częściej mk3 :-) Teraz chcą wszyscy wyprzedać swoje staruszki za zawyżoną cenę bo wiedzą że niedługo będzie trzeba wystawiać za dużo mniej :)
Ma lepszą matrycę i lepszy AF. To jego najważniejsze zalety. Jak dla mnie jest to wystarczające.
Jak ktoś ma 5dmkII i pracuje/chce pracować na dwa body to nie wiem czy 6d do kompletu to dobry pomysł.
Bo pewnie jeśli jest zawodowym fotografem, mając trochę inne body, już nie zrobi zdjęć, bo sobie palca w oko wsadzi, nogi się poskręcają i zaliczy glebę z tego natłoku nieogarnięcia ustawień w praktycznie podobnych aparatach - normalnie czarna magia :-)
hah ludzie, chyba biorąc do ręki body, widzicie jaki macie aparat, domyślam się że robiąc zdjęcia macie włączone myślenie na ON nie na OFF :-) Generalnie gdy Canon Wam w następnym body coś zmieni, to pewnie niektórzy tu przestaną w ogóle robić zdjęcia, bo nie będą potrafili na nowej ergonomii pracować :-)
6D zdecydowanie lepszym sprzętem niż 5dmk2 i jeśli miałbym kupić za taką cenę 5dmk2 dla tylko joystika (który nie jest używalny, przez kiepskie boczne punktu ) to już strzelanie sobie w piętę :-)
A nie pomyślałeś, że ktoś kto pracuje na dwa body nie chce mieć różnych zdjęć po post procesie ? Jesli myślisz, że z 5dII i 6d da się obrobić identycznie zdjęcia to od razu Ci mówię, że nie (chociażby kwestia szumów czy WB). Jeśli myślisz, że chodzi o joystick czy przyciski to sorry ale myślimy o dwóch różnych sprawach jeśli chodzi o fotografię.
Nie kupię. Kupię pewnie mk3. W też wysokiej cenie, ale adekwatnej do jakości (czyli 9,5 - 10 kPLN).
I nie oczekuję, że firma Canon Ltd. czy inne o.o. będzie dopłacać do swoich produktów. Natomiast cena powyżej 7 kPLN jest kompletnie z czapki (pomijam ile z tego kroją pośrednicy). realna cena za 6d to 1.500 USD w bardziej cywilizowanych krajach, czyli po polskich obciążeniach celnych i fiskalnych rzeczywista cena za 6d powinna być na poziomie MAX 5500 PLN.
Przypominam, że temat dotyczy wartości 5D mark II.
czyli tłumacząc na nasze - angol w angolskim sklepie nalicza mi (czyli osobie zupełnie prywatnej) vat wg. swoich angolskich stawek (bo w brak vatu to chyba nie uwierzę) - czyli płacę ile napisane, a nasze wspaniałomyślne państwo łaskawie nie dolicza nic od siebie? :) prawie nie do uwierzenia.
Do tego dochodzi jaki rodzaj gwarancji jest, na wyłączność UK czy na całą Europę, bo już różnie może być z darmową kalibracją.
Do wiosny używki 5d2 w idealnym stanie z przebiegiem do 25k chodziły nawet po 1100-1200€,
teraz ceny jakoś dziwnie podskoczyły. Sam sprzedałem dwa tygodnie temu swoją za 1400€, a miałem 3 kupców.
Mając jednak już kupować używane 5d2, często bez gwary za 1400€ dołożyłbym te 200 i kupiłbym nówkę 6D za 1600€. :)
To proste. 5D2 staje się już kultowy.
Więcej jak 4k to raczej się nie opłaca. Na licznik patrzeć ale też na jego stan bo licznik podobno można sobie zresetować na własne życzenie w autoryzowanym serwisie
Czyli mam Cie rozumieć, że jeśli masz 5dmk2 to żeby robić zdjęcia na dwa body, musisz mieć dwa takie same? Bo przepaść podczas robienia zdjęć w miejscu o tym samym świetle jest ogroooomnie duża na 5dmk2 iso 800 jest inne zupełnie niż iso 800 na 6d ?:D
Albo nie można zrobić czegoś takiego że do 5dmk2 podpinasz jasne szkło i nadrabiasz światłem w obiektywie, a do 6d coś ciemniejszego i nadrabisz ISO;em ?:D ahhh tak BW w RAWach no faktycznie to ciężka sprawa jak się troszkę różni i trzeba suwaczkami pokombinować. Ale jak ktoś siedzi pół godziny przy monitorze porównując jedno zdjęcie do drugiego przez lupe i na cropach 100procent :)
To powiedź mi jedno, jakim cudem ludzi mając 5dmk2 dokupują sobie 5dmk3 robią na dwa aparaty i nie narzekają ... A JEST RÓŻNICA : (chociażby kwestia szumów czy WB) między tymi aparatami :-)
Powiedź mi jakim JA CUDEM robię reportaże ślubne , mając NIKONA i CANONA APSC i FF dopinam sobie odpowiednie szkła, robię zdjęcia i nie widzę jakiegoś problemu, ludzie są zadowoleni. (nie robię tylko ślubów) :D
może nie mam tego problemu, bo skupiam się na robieniu zdjęć, a mniej skupiam się na sprzęcie? dlatego może nie potrafię zrozumieć Twojego myślenia i nie przeszkadza mi różnica w body, nawet jak to są dwa różne systemy?!:)
A teraz najważniejsze i w temat, skoro takie drogie 5dmk2 to można go sprzedać za tą kultowość w zawyżonej cenie, dopłacić niewiele i zakupić np. drugie 6d (jak się ma już jedno) :) Tylko trzeba pamiętać, jak się chcę żeby były w post-procesje takie same zdjęcia z 2tych samych body, to trzeba dokupić dwa takie same szkła , żeby robiąc na dwa body, nie było różnicy w kontrastach, ostrości, dystorsji , i wielu wielu innych bajerach :D
5dmk2 Kultowe czy nie kultowe , to nie zmienia faktu że używki są w kosmicznej cenie, a 6D faktycznie dużo lepszym aparatem jest! :)
oczywiście że są różnice w kolorystyce zdjęć z 5dmk3 i 5dmk2. Pracuję na tych dwóch aparatach i przy takich samych ustawieniach dostaję z tego samego miejsca rózniące się całkiem sporo zdjęcia. Ale oczywiście różnice znikają po "przeciągnięciu" rawów przez LR-a...
Jest to słuszna teza, jednak najciekawsze jest to, że mając 5Dm2 optymalnym rozwiązaniem nie jest dokupienie drugiego 5Dm2 tylko 6D/5Dm3.
BTW: u części użytkowników 5Dm2 obserwuję "syndrom Chudego" - ich zabawka nie jest już najnowsza i strasznie przez to cierpią.
DO "BTW"
dlatego wystawiają w takiej zawyżonej cenie, żeby mniej później dokładać do 6d - na którego narzekali że jest gorszy od 5dmk2 bo ma 1/4000 i brak kawałka metalowej obudowy pod plastikiem :D :confused:
a jak ktoś chcę taniej to proszę, obecnie na allegro jest taniej :
Canon EOS 5D mark II mk2 Body + GRIP ORYGINALNY:
AKTUALNY PRZEBIEG: 235 000 zdjęć za 4500zł :-)
i jeszcze taniej:
Canon EOS 5D mark II mk2 Body + GRIP ORYGINALNY
289 000 zdjęć za 4000zł
brać i nie marudzić - tanioszka :)
Canon 5D mk2 (3411321271) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
4500zł przebieg prawie 9000tyś - dobra cena :)
róbcie większy szum wokół cen 5dII, a jego ceny z pewnością zmaleją8-)
Może źle zaznaczył....;)Cytat:
Jak za 5Dm2 z wbudowaną lampą błyskową to cena rewelacyjna
Ma 100% pozytywnych komentarzy, 10 lat na allegro...
Zawsze jest ryzyko kupienia złomka, coś kosztem czegoś, albo nówka za 7000 - jesli jeszcze sa po tyle.
:shock:Dobra cena, tylko trzeba mieć gotówkę, podejrzewam że dlatego jak było w media markt 50 rat 0 % to 5dmk2 im się szybko wysprzedałyCytat:
NEW Canon EOS 6D 20.2MP Digital SLR Camera Body In UK + 3 Year Warranty Included | eBay
Znacie takie powiedzenie: "nie pamięta wół jak cielęciem był" ?
Sami używane kupowaliście, licytowaliscie niejednokrotnie chore sumy a teraz pianę toczycie na to co się dzieje bo nie możecie pogodzić się z faktem, że przeplaciliscie ?
Ot filozofia niektórych...
Aż dziw bierze, że tym "zlomem" jak ostatnio okreslacie 5D2 zawodowo robiliscie zlecenia! Toć ten złom się nie nadaje w ogóle do robienia zdjęć !
A tu jeszcze takie ceny....:eek:
Wytalkowane z GT-I9100
Ceny rosną - to fakt. Nikt nie powiedział że popyt rośnie :-)
Wystarczy na bieżąco obserwować aukcje/allegro, łatwo zauważyć jak niektóre aukcje pokazują się po kilka razy, i z każdą kolejną ktoś wystawia o kilka grosiw mniej :-) a w ostateczności ludzie zamawiają te po 4000/4500zł - które od czasu do czasu pokazują się :)
ale to samo było teraz z moim używanym 50D z początku wystawiłem go za 2000zł zero zainteresowania, później znów za 2000 i znów za dwa. później za 1800 i dalej brak zainteresowania, później za 1500zł , później za 1300zł kilka razy, tygodnie mijały, i wystawiłem za 1200zł i dopiero było zainteresowanie, ale zrezygnowałem ze sprzedaży i zostawiłem sobie puchę, ma 90tyś przebiegu i jest w dobrym stanie :) szkoda mi sprzedać za marne grosze, choć wiem że z każdym dniem spada jej wartość i niedługo pewnie pozbędę się za niecałe 1000zł :)
chyba że 70D będzie mało rewolucyjne i drogie, wtedy wystawie za 2.500zł :D bo 50D zrobi się jeszcze bardziej kultowe :D
No cóż każdy kalkuluje jak umie, ja korpusy kupuję nowe i używam do końca (to pewnie błąd bo należy sprzedawać po roku i kupować nowy), mam małe parcie na zmianę, chyba ze producent pokaże coś co uważam za przydatne (ale na pewno nie będzie to możliwość natychmiastowej publikacji na mordoksiążce). Nie mnie oceniać za ile ludzie kupują albo sprzedają sprzęt, ale nie dziwię się specjalnie nikłemu zainteresowaniu zakupem sprzętu ze sporym przebiegiem, dodatkowo nigdy nie wiadomo co się z takim sprzętem działo jak intensywnie i w jakich warunkach był używany, w cywilizowanym świecie takie rzeczy (jak są w miarę nowe) idą za pół ceny, moim skromnym zdaniem trudno oczekiwać że sprzęt po kilku latach użytkowania pójdzie za 80% ceny zakupu - widziałem już kilkuletnie 5D sprzedawane za cenę podobną do ceny zakupu :), a jak się weźmie pod uwagę podatek VAT to może nawet drożej :) ale to chyba jedyny rzeczywiście kultowy korpus. Czasy kiedy samochód zyskiwał na wartości po wyjeździe z salonu minęły bezpowrotnie choć nadal tkwią głęboko w naszych głowach.
jeśli chodzi o 70D to kibicuję temu korpusowi i chcę się mylić - bo intuicja mi podpowiada ze będzie mało rewolucyjnie i drogo :).
jaś - szum wokół cen 5dII i każdego innego sprzętu jest uwarunkowany popytem na ten sprzęt. nie narzekają Ci, którzy nie chcą kupić danego sprzętu, lecz Ci, którzy by kupili, gdyby ceny byłyby mniejsze. prawie 50str. wątku narzekania na wysokie ceny na największym forum dotyczącym sprzętu canona, jest informacją dla sprzedających, że całkiem dużo osób chce kupić 5dII... więc ceny ida w górę, "może ktoś kupi"...
Jakiś czas temu (koniec zeszłego roku) były wysokie ceny na 50D. Teraz mocno spadły. Jak tylko wkrótce zrobi się wtórny rynek na 6D i Nikonowskie D600 to ceny polecą na łeb i szyję a 5D MK I będą po 1000 zł. Powiedzmy że pewnie po Nowym Roku . Body zawsze mocno traci - bo wchodzi nowsze i tańsze. A ja bym nie kupił kilkuletniego 5D MK II za więcej niż 3000 zł . Bo za 2x więcej mamy nowe 6D czy D600. Nie dajmy się zwariować.
Jak widać płaczą Ci co mają to body . Ale prawo rynku jest nieubłagane. A po co amatorowi 2 body ?
I uważam że 50 % ceny nowego to wystarczy . I nie wiem po co te złośliwości bo każdy liczyć umie i widać w jakiej cenie jest 6D i D600.
Co innego MK III - to inna liga (jak D800) ale MK II to w obecnych czasach nic nadzwyczajnego. Tylko ludzi mami magiczna FF ...
Zostaje Ci tylko 5D I, nawet taniej będzie :mrgreen:
Przyznać rację mogę co do zajechanych egzemplarzy, które mają przebieg po 200-300tys, nigdy nie wiadomo co w takim padnie.
Mój 5D II ma ponad rok i przebieg niecałe 6000 klatek (nie planuje sprzedawać), pewnie chciałbyś takiego kupić za 3000zł. Jeśli jednak znajdziesz taką ofertę pisz PW, chętnie kupię sobie drugi :D
5D III to też nic nadzwyczajnego w obecnych czasach ;)
Kupilem Classica z przebiegiem 11 tys ja nowka za 2900,-