-
Odp: Kalibracja 5d3 - sens?
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Chcesz...opowiem Ci coś bardziej komicznego. Zachowanie firmy canon, skłoniło mnie do podjęcia decyzji, że ci skośnoocy panowie mojego grosza już nie powąchają (mimo że mnie osobiście żadna "przykrość" z ich strony nie dotknęła).
Jako fotoamator mozesz sobie pozwolic na takie kaprysy, ale kiedy sprzetem trzeba zarabiac kase nie ma sentymentow .. a ze wszystkie firmy foto maja w zarzadzie skonookich to co za roznica ktorzy przytula PLN'y ? ;) Wpadki zdarzyc moga sie wszedzie.
A tak swoja droga to problem lezy po stronie panow na Żytniej, a nie tych w Azji ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
qbar
No to paru kitajców właśnie popełniło sepuku:lol:
Wiesz gdzie TO LOL mam? Uważam, że jak wydajesz pieniądze na produkt z gwarancją, to coś znaczy. Czy nie? A skoro gwarant się nie wywiązuje z warunków umowy (a przecież ta konkretnie wada to ułamek promila, co za problem wymienić na egzemplarz wolny od wady) to nie mam więcej pytań.
@Czacha, jakbyś nie zauważył to sprzęt od zarabiania pieniędzy może mieć dowolne logo, i nie dorabiałbym do tego żadnej filozofii. Absolutnie żadnej :)
-
Chyba że to panowie z Azji kontraktują i wydają zgody na realizację konkretnej usługi serwisowej dla CSI, to chyba oczywiste że Żytnia nie zrobi nic, za co im gwarant nie zapłaci.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
A tak swoja droga to problem lezy po stronie panow na Żytniej, a nie tych w Azji ;)
To znaczy źródłem tego całego nieszczęściai i biadolenia jest chęć zaoszczędzenia paru eoro i katowanie Żytniej zamiast wysłać jakże cenny sprzęt do Rudigera i oszczędzić sobie uszczerbku na zdrowiu? Jeżeli tak, to przestaję współczuć ofiarom tych przypadłości.:roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
@Czacha, jakbyś nie zauważył to sprzęt od zarabiania pieniędzy może mieć dowolne logo.......
Nie zawsze. Czasami jesteśmy jednak skazani na niektóre produkty nielicznych producentów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Nie byłbym tego do końca tak pewien - być może polityka w centrali znacząco wpływa na obsługę serwisową - tego nie wiemy ale nie możemy wykluczyć.
-
akurat u mnie 50/1.4 na tym nieszczęsnym 5d3 pracuje najlepiej. 24 znośnie. reszta wcale. to znosnie, to też nie znaczy dobrze.
w polowie listopada kończę sezon i poślę aparat do berlina.
a w przyszłym tygodniu dostanę na kilka dni d4.
potem pomyślę, jakie są między tymi dwoma faktami zależności ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
w polowie listopada kończę sezon i poślę aparat do berlina.
No to będzie okazja przekonać się czy problem tkwi w "polityce centrali" czy jednak na Żytniej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
No to będzie okazja przekonać się czy problem tkwi w "polityce centrali" czy jednak na Żytniej.
Dokładnie!! To da ostatecznie odpowiedź kto jest winien - Canon czy nasz serwis.
A czy ktoś inny zamierza wysłać puszkę do Berlina wcześniej lub już wysłał?
-
Kalibracja 5d3 - sens?
Krew mnie zalewa jak słyszę, że u jednego użytkownika to pracuje lepiej, tamto gorzej, u innego to samo wcale nie trafia....jakby wszystko wytwarzane było w domowej szopie. Canon ma fajne szkła ale co z tego? Mnie się już odechciewa kupować, w zasadzie to chce mi sie sprzedawać. Nie wiem może miałem jakieś wyjątkowe szczęście z tym co trzymałem w rękach od konkurencji...ale poważnie-no nie doświadczyłem składania zestawu jakoś do kupy, żeby mniej więcej grało, pasowało z jednego zestawu do drugiego a z 5 puszek w ręce miałem i z 4 raczej średniej lub bardzo niskiej klasy obiektywy. Też tam miałem cyrk z serwisem, żeby nie było tak kolorowo (krzywy wizjer w d70) ale żeby na dzień dobry puszka tyle w serwisie przeczekała...no skandal. A teraz co...kupię nowe szkło i strach podpinać. Serwis to jedno ale polityka marki to drugie, korpus powinien być wymieniony, skoro taki mały jest odsetek awarii to tym by zatrzymali klienta, który w przyszłosci zainwestuje ponownie. Tak czy owak, może mnie przekonywać każdy, ale dla mnie sama baza i precyzja AF canona jest marna choćby było 100 punktów i strefy wybierane poprzez przez same myśli. Wolę 5 punktów ale celnych i powtarzalnych bez względu na setki zmiennych, wilgotność, kolor, swiatło, temperaturę, szerokość geograficzną, narodowość usera i obecny biometr. Korpus leży super, generalnie ma niezłą ergonomię, pal sześć naświetlanie, dr i banding w cieniach-AF to podstawa a nie luksus...nawiązując do słynnych eLek.
-
Zaix, rozwiązanie jest proste ... Wspolczuje, ale Ty sie z elektronika serio nie lubisz, to samo z ta bateria w iPhone 5 ;)
W systemie Canona jestem od dawna, przygoda z DSLR'ami zaczely sie od momentu pojawienia sie na rynku 10D. Jedynymi obiektywami z jakimi mialem problemy byly Sigmy .. oraz C 50/1.8 w obu wersjach i 50/1.4. W tym czasie mialem mniej i bardziej egzotyczne szkla Canona, mialem tez rozne puszki ... zlego slowa o AF powiedziec nie moge, a od momentu zakupu 5D3 znow czuje sie tak gdy robilem zdjecia EOS'em 3 - zero problemow, pelna precyzja i szybkosc na poziomie topowych aparatow. Klapniec lusterm mam ponad 40tys ..
A z temat wątku - chyba musimy zaczekac az Adam wyśle swoją sztukę w listopadzie i zobaczymy co tam zdziałają.
-
Kalibracja 5d3 - sens?
Heh no można i tak to rozumieć..coz pozostaje tylko zazdrościć
-
Kalibracja 5d3 - sens?
I pisze to szczerze... bo jak wiemy od sprzętu możemy dziś wiele wymagać w kwestiach technicznych... Ja natomiast obecnie uważam, że najważniejsze by nie przeszkadzał bez względu na to jak jest pozycjonowany oraz ile kosztuje, choć korelacja ceny i zaufania do sprzętu powinna być oczywista. Na marginesie czacha-telefon wciaz ładuje 2razy dziennie...ale cieszy mnie bardzo ze trafia Af:)))
-
Powinni wymienić jeżeli kolejne naprawy nie dają rezultatu. A potem odesłać tę sztukę do fabryki, a tam powinni ją przemontować. I mogliby znowu sprzedać. Ale w kraju absurdów takie proste rozwiązania, nie są oczywiste. Ciekawe co zrobią w Niemczech.
-
Ja też potwierdzam problem z Sigmą 50/1.4. Na 5D1 i 5D2 śmigał zajebiaszczo, na 5D3 do ****. Nie będę kalibrować, sprzedaję go. ELki za to śmigają po 10k bardzo dobrze. Na początku byłem zszokowany, że na weselu tak mało mam trafionych. Poustawiałem inaczej AF i teraz 90% strzałów z tańca w cel na 85/2.0. To mnie już zadowala.
-
A ja wymieniłem w sklepie(50/1.4) na inny egzemplarz ale jest jeszcze gorzej. Z chęcią wróciłbym do poprzednika ale już nie chcę zawracać sobie głowy.Mam ten "luksus" że mam blisko na Żytnią więc zawiozę dzisiaj ten obiektyw.Może to coś da???
-
Kalibracja 5d3 - sens?
Ja swoj wysylalem 5 lub 4 razy. Nie dalo to nic. Napisali ze mnie obciaza nastepna wysylka. Sprzedalem go, sprobowalem innych egzemplarzy i reszta kazdy zna.
-
Nie wiem co macie z c50 1.4 ale u mnie dziala jak zyleta, gdybyscie mieszkali blizej z mila checia bym wam pozyczyl .
zaix tez bylem wkurzony na canon-a jak uslyszalem o tych problemach, bo jako amator kupujac 5dmkIII nie myslalem nawet o tym ze takie problemy moglyby istniec, przeciez puszka nie kosztuje 1k zl tylko 10k zl wiec nawet jesli sa jakies wady co w niektorych egzemplarzach ( mam nadzieje) powinny byc jak najszybciej naprawione, ale widocznie canon ma tak duzo klientow ze nie musi sie martwic o to czy sprzet zejdzie czy nie?
-
Przybyłem,zobaczyłem,i niestety przegrałem moje krótkie starcie.Chciałem oddać do kalibracji moją nieszczęsną 50/1.4. Bez dostarczenia body nie da się tego zrobić!! Na moje pytanie"Ale ja mam 3 body to mam wszystkie dostarczyć??I do którego będzie przeprowadzona kalibracja???Zrezygnowałem z dalszych prób,poddałem się.Po powrocie do domu miałem już maila z wiadomością od serwisu,że obiektyw jest sprawny i że został sprawdzony z korpusem 5D.Trudno,muszę teraz uwierzyć w doświadczenie serwisu.Mam to na piśmie przecież,może będzie łatwiej sprzedać ten obiektyw z takim wspaniałym certyfikatem...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jerzy
Policzyłem zdjęcia,zrobiłem 32...Nie ma ani jednego ostrego,co prawda oświetlenie to tylko żarówka 100W ale chociaż jedno powinno wyjść ostre.Wiem, że Canon nie gwarantuje prawidłowego działania AF jeżeli w polu widzenia obiektywu znajdzie się silne źródło światła ale robiłem dużo zdjęć pod słońce i wszystko było OK.Przypuszczam więc że tutaj temperatura światła ma znaczenie chyba.Mam inny egzemplarz tego obiektywu,jutro porobię testy.Co jeszcze dziwniejsze to tylko z tym obiektywem mam kłopoty-50/1.4 EF.Dla porównania w świetle dziennym jest wszystko OK
http://www.koperty.waw.pl/test/zarowe.jpg
http://www.koperty.waw.pl/test/zarowe1.jpg
http://www.koperty.waw.pl/test/dzienne.jpg
Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę, ale zarowe.jpg i zarowe1.jpg w zaznaczonym polu focusa nie stanowi jednolitej płaszczyzny, jak to ma miejsce na dzienne.jpg.
Na drugim, pół pola to nos, druga połowa to ściana. Możesz to sprawdzić dokładniej ? Aby w wybranym polu była jedna płaszczyzna dla tych warunków. Dzięki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
w zaznaczonym polu focusa nie stanowi jednolitej płaszczyzny
tym lepiej dla pracy AF, w moim 50 1,4 również tak samo dzieje, wystarczy że w obiektywie pojawi się żarówka jest mydło ale przy takim samym oświetleniu po przekierowaniu obiektywu jest ostro :smile:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
latant
tym lepiej dla pracy AF, w moim 50 1,4 również tak samo dzieje, wystarczy że w obiektywie pojawi się żarówka jest mydło ale przy takim samym oświetleniu po przekierowaniu obiektywu jest ostro :smile:
Mnie dokładnie interesuje ten obszar pola focusa, ale dokładnie, bo pare mm w lewo, czy prawo już może być inaczej. (przykłady pls.)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę, ale zarowe.jpg i zarowe1.jpg w zaznaczonym polu focusa nie stanowi jednolitej płaszczyzny, jak to ma miejsce na dzienne.jpg.
Na drugim, pół pola to nos, druga połowa to ściana. Możesz to sprawdzić dokładniej ? Aby w wybranym polu była jedna płaszczyzna dla tych warunków. Dzięki.
Także obszar ostrzenia w dzienne.jpg to też nie jest "płaszczyzna" . Przynajmniej dla mnie.
Pozdrawiam Krzysztof
-
Cytat:
Zamieszczone przez
soko
Także obszar ostrzenia w dzienne.jpg to też nie jest "płaszczyzna" . Przynajmniej dla mnie.
Pozdrawiam Krzysztof
tylko obszar jakby w całości zajęty i wypełnia całe pole :)
-
ja właśnie bawiłem się korpusem z 35L w tym świetle co poprzednio-serwis nie zrobił za wiele. Jest jak było. Albo sam korpus ma BF po wymianie mirror boxa. Sczerze-nie wiem...widzę, że AF nie chwyta tam gdzie chcę.
-
mam ok 30 tys klatek z 5Dmk3 - zero problemów
z wyjątkiem standardowych akcji z focus shiftem w 50/1.2 :) - ale wszystko powtarzalnie więc nie zaliczam tego do wad AF w korpusie.
Jednak przy okazji problemów z kalibracją 50/1.2 (którego w zasadzie nie da się w PL skalibrować do wszystkich punktów AF i odległości ostrzenia...) pod koniec kwietnia dowiedziałem się, że wtedy Canon nie wysłał jeszcze softu do kalibracji 5Dmk3 do głównego serwisu w UK i że spodziwają się go w ciągu kilku następnych tygodni ... u nas na żytniej twierdzili mniej więcej w tym samym czasie, że nie ma problemu. Oczywiście problem był :) - Natomiast fakt że nie poinformowano mnie o braku możliwości takiej kalibracji (obiektyw pod body, a nie do ustawień domyślnych... bo nie wierze, ze Wawa dostałaby ten sam soft na kilka tygodni przed centralą w UK) dobitnie świadczy o niekompetencji oraz braku informacji i rzetelnej obsługi klienta, jakie wykazuje serwis na żytniej (mimo znacznej poprawy w stosunku do tego co było)
To i stosunkowo niewielka liczba przypadków rozkalibrowanych AF w piątkach skłania mnie to twierdzenia, że problemem jest tu głównie serwis - no i pierwotnie być może słaba kontrola jakości w canonie lub zaniżone tolerancje przy produkcji.
Natomiast możliwych przyczyn rozregulowania AF można się doszukiwać np w takich obszarach użytkowania jak sposób transportowania sprzętu - słyszałem o kilku przypadkach rozregulowania mechanizmów w obiektywach przez tak pozornie niezwiązane z fotografią rzeczy jak twarde zawieszenie samochodu i kostka brukowa + torba w bagażniku albo na podłodze :) mikrodrgania które powodują przesunięcie np lustra o milimetr i cały układ już nie trafia (teoria walniętego lustra już się pojawiała w tym wątku chyba). Tak czy inaczej - zainteresowanym pozostaje czekać na werdykt z berlińskiego serwisu.
Na koniec jeszcze mała uwaga do 50/1.8 i 50/1.4 - testowałem kilka sztuk, w których był minimalnie krzywo zamontowany układ soczewek :D więc czasem można dostać tilt w gratisie... a z tym żaden AF sobie nie poradzi - nawet po kalibracji - nawet jakby żywcem wyciąć go z Nikona D4 :D
-
Nie wiem czy wszystko wiem ale taka moja osobista teoria wykluła się w mojej głowie. W 5DMK III Canon zastosował podobno wzmocniony filtr antyaliasingowy w stosunku do poprzedników.Chodziło o tryb filmowy.Może to jest przyczyną kłopotów z jasnymi obiektywami? Mam chyba z 10 obiektywów i u mnie problem występuje tylko z tym jednym,50/1.4.Może ten filtr powoduje że czujniki AF "widzą" bezkształtną,mało kontrastową płaszczyznę,bez żadnych puntów odniesienia?Może moje powyższe gdybanie nijak się ma do rzeczywistości ale nie zagłębiałem się w szczegóły techniczne AF.Jeżeli piszę głupoty to proszę mnie poprawić.
Ps
Do tej lampki nocnej kupiłem żarówkę halogenową,dzisiaj lub jutro zobaczę czy coś się zmieniło.
Dodałem przykład 50/1.8 w trudnych warunkach przy 2.8.Oświetlenie to tylko pilot lampy,a więc żarowe,zdjęcie zrobione z lampą studyjną ale AF ustawił ostrość tylko przy włączonym pilocie lampy.
http://www.koperty.waw.pl/test/50mm.jpg
-
Kalibracja 5d3 - sens?
Filtr jest na matrycy a nie czyjniku AF wiec chyba teoria pada.
-
Tak też myślałem.Dziękuję.Jeżeli jest ktoś chętny do potestowania 50/1.4 u mnie w studiu na "żywych organizmach" to zapraszam.Nie lubię tablic testowych.
-
niestety widzę u mnie pewne prawdopodobieństwo. Na 35Lpodobnie jak było 50 1.4 (choć lepiej) centralny ma lekki BF a boczne walą w punkt, ewidentnie przekłada się to na ostrość obrazu. Pewnie gdyby korpus był ok, 50 1.4 trafiał by dobrze. Wygląda no, że serwis praktycznie nie ruszył nic z tym sprzętem. To zjawisko jest bardziej widoczne w świetle żarówek energooszczędnych.
-
135 po serwisie chodzi gorzej. Było wcześniej dosłownie w punkt-obiektyw, który według mnie jest (był) mistrzem celności. Dziś mam go na granicy FF. Po wizycie w serwisie jest po prostu gorzej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
Po wizycie w serwisie jest po prostu gorzej.
czyli jednak coś robią :lol:
-
Ostatnie co można by zrobić to, żeby zadowolony posiadacz MIII spotkał się z niezadowolonym i żeby podłączyć szkła niezadowolonego do korpusu zadowolonego i zobaczyć jaki będzie efekt. Mocno kłopotliwe. Ale byśmy wiedzieli więcej.
-
tu wszytstko jest jasne. ja badałem 5d3 kolegi i jego szkła, w wielu konfiguracjach z moim 5d3 i moimi szkłami. moje szkła u niego super. jego szkła u niego super. wszystkie szkła u mnie albo tak sobie albo źle :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
tu wszytstko jest jasne. ja badałem 5d3 kolegi i jego szkła, w wielu konfiguracjach z moim 5d3 i moimi szkłami. moje szkła u niego super. jego szkła u niego super. wszystkie szkła u mnie albo tak sobie albo źle :)
Pocieszajace co piszesz choc wiem ze nie dla ciebie,lecz to by oznaczalo ze to nie jesta wada seryjna, a kolega mial podobny "przebieg" do twojego?
-
Kalibracja 5d3 - sens?
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
No właśnie, to chciałem sprawdzić, ze swoim oraz innym 5d3 ale nie miałem u kogo. Wydaje mi się, że nasz problem ( choć nie wiadomo czy jest identyczny, ale to akurat ma mniejsze znaczenie) jest nienaprawialny lub serwis w Polsce tak działa. U mnie wymienili mirror box, u ciebie niby AF. Efekt średni lub negatywny. Nie wiem szczerze co dalej...Berlin?!
-
Kalibracja 5d3 - sens?
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
Ech... brak mi słów i pomysłu. Chyba zostaje ten Berlin, choć możliwe, że tego naprawić się nie da i każda taka próba kalibracji itp skończy się mniejszą lub więlszą porażką. Chciałem kupić w tym roku dwa szkla 50 i 24 lub 18-35, przez myśl mi nawet przeszło 85L , ale po prostu nie chcę wtopić i zamrozić znów pieniędzy a jak na domową wystawę to zdecydowanie dla mnie za drogo.
Habakuk, a sprawdzales prace tego korpusu w roznej temp. swiatla??
-
Kalibracja 5d3 - sens?
Sry za podwójny wpis, myślałem, że sie nie zapisał. ( na marginesie chodzilo o 16-35)
-
Po intensywniejszym sprawdzeniu 135L i 5d3 jestem w prawdziwym szoku-szkło pudłuję jak nigdy szczególnie na większą odległość, czasem zachowanie jest wręcz losowe. Nigdy nie miałem z nim problemów. Porównywałem LV kotrastowy z AF. Na LCD to jeszcze wyglądało na monitorze jest po prostu mydło. Panowie-ręce mi opadły.
-
zaix Jak bedziesz sie pozbywal systemu canon-a daj znac ?;)
A jesli mozesz napisz jeszcze na jakich odleglosciach pudluje 135L?
-
@Raideur-a ty już skórę na niedźwiedziu dzielisz:)
Jak już wszelkie środki zawiodą to się pozbędę, ale nie mam ochoty tego robić z wyłącznie jednej przyczyny-lubię szkła, które mam-są ostre, wybierane, szanowane. Po to wszedłem w ten system, nie doczekałem się jeszcze przyjemności obcowania z 85L.....jak wszelkie drogi zawiodą nie będzie wyjścia, ale łatwo nie odpuszczę.
Co do odległości to mnie zagiąłeś-a w zasadzie to zagięła mnie odpowiedź, której Ci udzielę. Sprawdzałem exif dla 2 plików, jeden był na oko robiony na 2 razy większą odległość a tam w jednym i drugim 16,5 metra, także nie mam pojęcia jakim cudem jest taki zapis-ale nie jestem w stanie udzielić Ci precyzyjnej odpowiedzi. Dziś mogę jasno stwierdzić-serwis nic nie poprawił, na początku myślałem, że jest inaczej, ale sprawdzałem po łebkach i szczerze-martwiłem się, że znów okaże się, że zmarnowałem czas.-miałem rację .
Czy ktoś się z was orientuje jak wygląda sprawa niezgodności towaru z umową (czy przysługuje mi takie prawo mimo skorzystania z gwarancji producenta?)
-
Teoretycznie możesz próbować. W praktyce - sprzedawca odeśle sprzęt do CSI do ekspertyzy. Zgadnij co oni napiszą...
-
tak właśnie myślałem.
--- Kolejny post ---
co gorsze-zauważyłem, że powróciła losowość pracy np. na 135 L. LV jest najlepszy i ostry, natomiast podczas normalnej pracy na AF raz trafia a raz nie. Brak jakiejkolwiek konsekwencji-raz FF, raz mydło, raz dobrze. Sprawdzam na nieruchomych obiektach. Nie mam bladego pojęcia od czego to zależy.
-
Sry za wysyp postów, staram się informować na bieżąco-kolejna ciekawostka-każdy z punktów rządzi się swoimi prawami-lewy trafi-prawy wcale. Np. prawy AF w porównaniu z LV w tym samym miejscu to przepaść. Jakbym dziś miał serwisanta przed sobą albo kogoś z Canona, po tym wszystkim-chyba bym rzucił w niego tym korpusem-niestety wątpię, czy po tym co zrobili ze sprzętem, bym trafił.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Raideur
zaix Jak bedziesz sie pozbywal systemu canon-a daj znac ?;)
he he he (aż zaplułem monitor) zamierzasz kupić tego C5DIII ? :lol:
sorki ale to trąca Monty P. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
latant
he he he (aż zaplułem monitor) zamierzasz kupić tego C5DIII ? :lol:
sorki ale to trąca Monty P. ;)
Puszke juz mam, raczej 70-200 oraz 35 ;)
-
Jak do tego dojdzie to będę ta dwa oddawał chyba ze świeczkami w oczach. Póki co nie ma co gdybać.
-
zaix, a może wybierzesz się na Żytnią i pokażesz serwisantom co i jak osobiście i udowodnisz że nie jest w porządku?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
Jak do tego dojdzie to będę ta dwa oddawał chyba ze świeczkami w oczach. Póki co nie ma co gdybać.
Nie życzę Ci tego, ale IMO ze zbytem tego co masz w stopce /z wyjątkiem 5D3 oczywiście/ problemów nie będzie. :-)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
piwo
zaix, a może wybierzesz się na Żytnią i pokażesz serwisantom co i jak osobiście i udowodnisz że nie jest w porządku?
Może gdybyś wybrał się tam z kimś kto ma dobrze działający egzemplarz, to zmieniłoby podejście tych serwisantów do twojego problemu :confused:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Może gdybyś wybrał się tam z kimś kto ma dobrze działający egzemplarz, to zmieniłoby podejście tych serwisantów do twojego problemu :confused:
Ale po co? Skoro nie działa jak należy to przecież nie trzeba żadnych porównań.
-
To powiedz to"znafcom" z serwisu...