A jaką byście polecili kamizelkę fotograficzną ? Coś z Lowepro, Tamrac, Tenba Vest, a może zwykłą kamizelkę wędkarską na tyle pojemną aby z dwa szkła tam weszły ?
Wersja do druku
A jaką byście polecili kamizelkę fotograficzną ? Coś z Lowepro, Tamrac, Tenba Vest, a może zwykłą kamizelkę wędkarską na tyle pojemną aby z dwa szkła tam weszły ?
no właśnie coś podobnego było by idelane bo mało miejsca by zajmowało ale nie wiem jak z ochroną za tym przemawia coś w stylu tego
właśnie w tym jest cała zabawa zeby dostosować ten plecak jest idealny mam już taki 2 i na pewno kupie następny jak ten juz nie da rady nie dosć że wytrzymały to jeszcze można przenosić bezpiecznie lapka 15 cali w razie potrzeby ma uchwyty na przypięcie sakwy z obiektywem itp. na krótkie dystanse jest idealny :)
próbowałem już owijać aparat w ręczniki itp. ale jest to strasznie uciażliwe więc szukam czegoś wygodnego :)
Że się z ciekawości spytam: co to za plecak? Cały pic polega na wydzieleniu w plecaku odpowiedniego miejsca - spróbuj wszyć rzepy i wykorzystać przegródki torb foto (o ile się da) :)
Ja osobiście podobnie jak becekpl używam w takich przypadkach toploada, ale w plecaku miejskim to zajmuje sporo miejsca jednak i mocno deorganizuje przestrzeń (której nigdy nie za wiele).
Jeśli owijałeś w ręcznuiki i nic się nie stało, to ten neoprenowy chyba będzie dobry. Zaryzykować za 18zł + dostawa myślę, że można (dla jasności - nie mam z nim nic wspólnego :lol:).
Ten Case Logic fajny ale lepiej sprawdzi sie jako "zewnętrzny", czyli nie do środka do plecaka.
myślę że taki neopranowy moze wystarczyć w końcu nie noszę jakiś narzędzi w plecaku :)
sam plecak to ten WOLFGANG.PL - PLECAKI WYCIECZKOWE, WŁóCZYKIJ 24
Jeśli kupisz, to daj potem znać na PW, czy warto, please :-)
oki ;]
Daj znać tutaj ;) Sam szukam jakiegoś rozwiązania żeby wrzucić do zwykłej torby aparat a trochę szkoda żeby się walał luzem:)
Ciągle mam ochotę kupić retrospective ale cały czas sobie próbuje wytłumaczyć że jest za droga:)
Lowepro Pro Messenger 180 AW - torba jest świetnie wykonana i pomimo niewielkich gabarytów mieści pokazną ilość sprzętu. Zmiescilem w niej bez wiekszych problemow:
1. body z gripem + 35L
2. body z gripem (bez obiektywu) w przedniej kieszeni
3. 14 mm Samyang pod body (ad. 1)
4. 50L ulozone pietrowo pod/nad 85'tka
5. 85/1.8 ulozone pietrowo pod/nad 85'tka
6. 135L
7. 580EX II w bocznej kieszeni (jako ze kieszenie sa dwie, wiec wlazly by dwie)
8. iPad w tylnej zewnetrznej kieszeni
Wszystkie obietywy z zalozonymi oslonami p. slonecznymi. Przy takim zapakowaniu zamkniecie na magnes nie jest zbyt pewne wiec trzeba uzywac rzepow. Wyjecie 2giego body znacznie zmniejsza rozmiar torby. Gdy oba body sa wyjete torba jest na prawde niewielkich rozmiarow.
W torbie oprocz sprzetu znalazlo sie jeszcze miejsce na zapasowe akumulatory, dodatkowe baterie i karty w pokrowcu. W przypadku przenoszenia calej zawartosci szybki dostep jest do body z zapieta 35'tka oraz do 2 obiektywow (135 i 50'tka lub 85'tka w zaleznosci ktory jest na gorze a ktory na dole). Przy reportazu gdy korzystam z 2 body i sa wyjete z torby wtedy spokojnie mozna "oswobodzic" obiektywy z dolnych przegrodek i miec do nich bardzo szybki dostep. U mnie wyglada to tak ze gdy zapięte na body mam 35L oraz 85'tke to w torbie leza ze swobodnym dostepem 14, 50 i 135.
Probowalem tez "zmiescic sie" w Pro Messengera 200 AW ale pomimo wiekszego rozmiaru wcale nie bylo wygodniej. Poza tym ta 200'tka jest jakas podlozna i ... brzydka ;) Jej proporcje do mnie nie przemawiaja. 180AW miescie w zasadzie ten sam zestaw co Tamrac PRO 12 lub 13 .. z pomineciem tony pierdółek, chyba ze do Lowepro dorzuci sie boczne sakwy.
Przy okazji polecam sklep explore.pl - bardzo mila obsluga ;)
Na koniec jakas tam pogladowa fotka strzelona telefonem w hotelowych warunkach - Lowepro Pro Messenger 180AW vs Tamrac Pro 13.
Ja używam plecaka Lowepro Fastpack 250, kupiony za niewielkie pieniądze (50funtów) i jestem zadowolony, brakuje mi tylko mocowania na statyw.
W środku zdołałem upchnąć:
C500D + grip z podpiętym tamronem 90mm
C50 1.4
C18-55
C55-250
YN-565EX
I mam jeszcze kupę miejsca w górnej części plecaka (jest podzielony na dwie części foto i reszta)
Wygląda to mniej więcej tak:
Jak na razie nie znalazłem plecaka foto z wygodnym systemem nośnym. Więc jak dla mnie w tę stronę na razie nie wykonalne.
W drugą stronę też oczywiście nie jest idealnie, ale polecam do tego celu vaude wizard air 30+4, ma dwie komory w dolną można ładować sprzęt a w górną resztę (odwrotnie pewnie też), jeśli to jest jedno body z dopiętym obiektywem to nawet pokrowców nie potrzeba, jak ładuję dodatkowy obiektyw, to ten obiektyw ładuję w miękki pokrowiec (lub wręcz owijam folią bombelkową) a body nadal zostaje gołe. Oczywiście dostęp do sprzętu nie tak szybki jak przy torbie, ale plecakom foto właściwie nie ustępuje.
Wie ktoś czy można u nas dostać coś takiego?
Snoop Camera Insert - Timbuk2 Bags
Na codzien uzywam torby nie-foto i takie rozwiązanie wydaje mi się byc rewelacyjne, niestety na allegro pustka, najbliższe co znalazłem to to Futerał neoprenowy M Nikon D5000 D90 D80 D60 D40 (2538941737) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ale zupełnie nie o to chodzi
Pytanie o Fastpacki: zastanawiam się nad kupnem plecaka, który ma mi zastąpić Slingshota 200, używanego w podróżach czy wycieczkach rowerowych. Kolejnego slingshota nie chcę, a wstępny wybór padł na serię Fastpack Lowepro. A konkretnie jeden z modeli: 200, 250 lub 350. Zasadnicze pytanie:
- czy w razie potrzeby zmieszczę w nich Canona 7D + C 100-400?
- jeśli tak, to czy w F200/250 zmieszczą się wtedy dodatkowo Tamron 17-50 (bez VC), Canon 100 macro IS i Sigma 10-20 4-5,6? czy też z takim zestawem to już powinienem patrzeć raczej na Fastpacka 350?
Bardzo zainteresowała mnie torba na pasie - chodzi mi o coś takiego:
Uploaded with ImageShack.us
Czy mógłby ktoś podać namiary pod jaką nazwą tego w ogóle szukać? Może ktoś ma sprawdzony sklep gdzie jest dostępna taka torba?
Proszę o pomoc :)
Pas reporterski + Lens case :) Kupisz prawie w każdym sklepie foto.
:ens case znalazłem na stronie sklepu który mieści się w moim mieście ale z pasem mam kłopot. Czy chodzi o coś takiego?
Aparaty cyfrowe - Case Logic SLRA8 pas biodrowy
Tylko nie widze tam nic do czego moglbym przypiac case
Dokładnie coś takiego. Chociaż ja polecam pas tamraca i LC od lowepro:)
A mógłbyś podrzucić linkiem ten pas z lowepro? Szukam na Wuju i nic pod nazwą "LC lowepro".
LC = Lens Cases ; - )
Lowepro - Lens Cases
Lowepro S&F Light Utility Belt
Proszę. Masz i pasy i pokrowce w tym sklepie :)
To już znalazłem o pas mi chodziło ;)
Super, dziękuje bardzo :)
Ok więc pas mam zamówiony czy w takim razie możecie coś polecić do 50tki,18-55 i 85mm? Kabury które podepne do pasa? Przydałaby się też kabura gdzie schowam samo body z gripem 500d.
Jest temat na forum opisujący ktore pokrowce są do danego szkła ale w chwili obecnej nie mogę go znaleźć:)
Hm no szkoda. Sam próbowałem odszukać ale nie mam pojęcia pod jaką nazwą to może być. Jeśli ktoś znalazł proszę o udostępnienie :)
Ten pas zamówiłem
Lowepro S&F Light Utility Belt
Camrock L Series (pokrowce na obiektyw) - Camrock - Twarda marka akcesoriów fotograficznych.
ja uzywam tych. tanie (20-30zl) i naprawde solidne.
Tu masz temat na forum z futerałami do pasa:
http://www.canon-board.info/pozostal...tml#post759994
Pozdro
OK ogólnie już wybrałem pokrowce ale chciałbym żeby ktoś doświadczony to potwierdził ;)
Camrock L220 do mojego 18-55
znów Camrock L220 do mojego 50mm
i kolejne Camrock L220 do mojego 85mm
Czyli 3 te same pokrowce - bo tak wywnioskowałem z tej strony że to tych ogniskowych tylko pokrowiec Camrock L220. A czy ktoś miał jeszcze styczność z tymi pokrowcami? Wytrzymałe są?
Na stronie nie znalazłem pokrowca do samego body z gripem. Może ktoś jeszcze w tym może mi pomóc?
EDIT: Chciałem pozamawiać pokrowce ale z tego co widzę CamrockaL220 już nigdzie nie można dostać. Spoglądałem na ceneo
Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
camrockow jak mrowkow...
Raczej celuj w AW350
Zamiast wydawać więcej pieniędzy sam przerobiłem swój plecaczek doszywając coś podobnego jak w DSLR Video Pack. Kosztowało mnie to raptem 2 funty. Wygląda to tak:
Czy ktoś ma Flipside 400 AW? Mieści się do niego Macbook Air 13" ?
[QUOTE=Pichu;1106523]Raczej celuj w AW350
Dzięki Pichu. Ostatecznie po obejrzeniu obu plecaków wybrałem model 200 - udało mi się cały sprzęt upchnąć (może nie idealnie, ale klapa się zapina. Jako, że to ma być plecak podróżny to uznałem, że waga mniejsza o ok. 600g od modelu 350 też będzie miała znaczenie, a przemieszczam się bez laptopa. Przeglądając modele Fastpack doszedłem do wniosku, że dla mnie idealny byłby model 300. Czyli z komorą foto jak 350, ale bez kieszeni na laptopa. Sęk w tym, że Lowepro takiego modelu nie wypuściło...
--- Kolejny post ---
Ja też mam pytanie o Flipside 400 AW: czy do przedniej kieszeni w razie potrzeby upchnę lornetkę 10x50?
poszukuje w miare plaskiej torby reporterskiej. pomiescic ma: 1d, C70-200 2.8, C24-70, Metz af 58, bracket z przwodem, kilka paczek aku r6, karty pamieci, itp. dobrze by bylo, jakby dostep do szkiel nie byl szczegolnie utrudniony dla mnie a i szczegoleni ulatwiony dla okolicznych "poszukiwaczy nieswojego sprzetu". milo by bylo, gdyby torba nie specjalnie rzucala sie w oczy czy tez bila znanym logotypem.
Nominalnie Flipside 400AW nie ma komory na laptopa, jednak przednia "kieszeń" jest dość obszerna. Max wysokość 34,5cm, szerokość max 27, głębokość ok. 10... do wysokości 25cm trzyma szerokość około 22, ale później półkolem schodzi... mi do tej kieszeni wchodzi 12,1" MSI Wind (wielkosc ok. 30x20cm) i miejsca na więcej nie ma... obawiam się że 13" już nie wejdzie.
Do głównej komory natomiast spokojnie powinien wejść ale to już ryzyko, chyba że w jakimś etui...
Umyśliłem sobie, że optymalny na mój zestaw podróżny (jak w stopce) będzie plecak z dwoma szelkami (koniecznie) i dostępem z boku po zdjęciu z jednego ramienia. Dokładnie chodziłoby o połączenie Fastpacka Lowepro i Think Tank Sling-O-Matic. Albo prosciej - Think Tank Sling-O-Matic ale z dwoma szelkami i dobrą wentylacją pleców. Najlepiej przy tym aby wentylacja pleców była znacznie lepsza niż w Fastpacku.
Fastpacka używałem, załatwia szybki dostęp do sprzętu ale trochę nie pasuje mi dostęp przy wymianie obiektywów - klapa powinna być szersza - jak we wspomnianej torbie TT. Zbędna jest też kieszeń na laptopa.
Może ktoś wskaże coś w tym guście.
Nie wiem czy bylo,ale na pewno warto sie zainteresowac YouTube - Kickstarter: Quikdraw - An Innovative Lens Holster
Było w temacie o sprzęcie do ślubu. Rozwiązanie dość ryzykowne do pracy - w pośpiechu lekko nie dokręcisz szkła i.......... . Ludziom zdarza się, że szkło z sakwy poleci a co dopiero z czegoś takiego.
Rzeczywiście przednia kieszeń jest dosyć obszerna i wejdzie spokojnie coś mniejszego od 13,3" (mi mieści się 10" netbook). Na pewno bez większych starań wejdą 4 browary ;) Jeśli chodzi o główną komorę to noszę tam laptopa 13,3" w etui i mieści się idealnie. W pokrowcu bez strachu o uszkodzenie sprzętu. 13,3" to max jaki wejdzie do głównej, może 14" ale lapki o takich rozmiarach zwykle mają napęd optyczny, a co za tym idzie są grubsze.
Jak w temacie - szukam wygodnej torby/pokrowca, która pomieści 5D markII z gripem i C24-105. Ma mieścić tyle i być poreczne :)
Jakieś propozycje ?
hmm - widze ze nie da sie edytowac postów :)
Ktoś ma doswiadczenia z LowePro Top Loaderami ? 65/70 AW ?
Czy 65 ma sens na zestaw z postu powyzej? Bo 70 wydaje sie juz dosc duzy.
Witam.
Czy mamy na forum jakiś użytkowników torby THINKTANK RETROSPECTIVE 20 ???
Noszę się z zamiarem kupna tej torby ponieważ obecnie mam DOMKE F2 którą chce sprzedać ponieważ jest za duża do noszenia mojego podstawowego zestawu , teraz noszę głównie 1 aparat i 2-3 szkła max więc Domke jest za obszerna i potrzebuje czegoś bardziej zwartego i kompaktowego i właśnie Retrospective 20 wydaje mi się być takim modelem.
Myślę że do noszenia zestawu typu 5dmkII z gripem lub 7d z gripem plus szkła 17-40/70-200 2.8 / 50 1.4 i lampy plus dupereli była by idealna.
Ktoś coś może powiedzieć o tej torbie ????? Bo model 30 chyba będzie za duży i wyjdzie na to samo jak bym został przy Domke f2.
Pozdro
Jeśli nie zamierzasz chować do torby aparatu z założonym 70-200mm, to w zupełności wystarczy Retro 10, którą to torbę polecam jako jej użytkownik. Różnica między R10 a R20 to głębokość. Twoje dwa pozostałe szkła są dość małe i mógłbyś ich "szukać" we wnętrzu R20, nosząc przy okazji sporo pustego powietrza. Do R10 zmieścisz 70-200mm z odwróconą osłoną, aparat z 17-40mm i 50-tkę. Zostaje przednia kieszeń na lampę, osłonę 17-40, drugi korpus lub co tam sobie zapragniesz schować :-)
Mje w retro 10 wchodzi:
1. 5d ( bez gripa, ale jak tak spojrzałem na torbę to pewnie i z gripem wejdzie :-) ),
2. 35L
3. 135L
(oba z oslonami zapietymi przodem do przodu :-) , dowolnie przypiete do aparatu),
4. fuji x100 (czyli i dowolna lampa. W kieszonke obok aparatu),
5. laptop 11" (do kieszeni przedniej - średnio wygodne),
:-)
Pozdr