Najczęściej w najbardziej wrednym momencie ;-)
Wersja do druku
No więc przetestowałem z grubsza 300WS i 600WS.
Najciekawsza imo informacja to taka, że 300WS ma moc prawie 3 x większą niż 580ex czy Metz58. Dokładnie 3/8 taki stosunek mocy.
myslalem ze 580 EX jest slabsza w stosunku do 300Ws..
a mozna zapytac jak porownywales ?
przecież było to wyliczane w wątku o świeceniu w plenerze. przytaczany był ten link
http://www.krolop-gerst.com/blog/tec...trong_is_sb90/
Chyba chodziło o coś w stylu "300Ws + reflektor xxx, 580 zoom na yyy", bo ustawiając 580 na max zoom i zakładając na 300 dużą oktę ... ;)
Jednym z sensownych porównań jest wrzucenie obu lamp do tego samego softboxa i błyśnięcie w wieelką ścianę z w miarę bliskiej odległości i fota zrobiona szerokim kątem tak, żeby mieć pewność, że na skrajach kadru nie będzie już światła pochodzącego od lampy i później w PSie dokonać jakiejś analizy statystycznej (mediana?) tego obszaru.
Micles, dokładnie tak zrobiłem :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS,
ma może ktoś 300Ws albo 600Ws i do tego Battery Pack Quantuum BP-3 ? NIe mogę ogarnąć jak ładować ten BP. Włącznik musi być na ON ? Na off nie pali się żadna dioda ładująca, a na ON dioda od razu włącza się zielona, a jak błysnę parę razy to robi się czerwona.
YongNuo wg testów mają sporo zawyżone warości GN. Ale za to Nissin 8xx daje radę, najmocniejszy z lampek razem z SB900.
Cichy - patrz na diodę na zasilaczu, a nie na battery packu.
Bliżej producenta 140, bliżej odbiorcy (u nas) 220, mowa o 460II
Nieprecyzyjnie sie wyrazilem. Chodzilo mi o to, ze myslalem ze 580 ex to blizej 50 ws a nie 100 ws.
Bo jesli ktos mysli nad quantumem 300 ws to zblizona moc maja np 3x yongnuo 460, ktore kosztuja 600 zl razem. Do tego uchwyt za 100 zl. Wiec moim zdaniem sens ma tylko quantuum 600 ws.
Wychodzi mi więc na to, że 580 EX to troszkę więcej niż 100 WS (przy założonej klapce rozpraszającej).
3 x yongnuo - owszem. Ale za przeproszeniem pieprzenie się z trzema kompletami akumulatorów + 3 komplety w zapasie nie jest chyba tego warte.
Cichy wiem ze masz spory experience w blyskaniu w plenerze, powiedz jak to jest z bateriami w takiej np 580 ex , ile razy orientacyunie to blysnie na mocy powiedzmy 1/2 czy 1/4 ? Bo ten akumulator razem quantunami to w sumie malo blyskow daje, wiec i tak trza miec drugi..
lol, chyba raczej nie bardzo ;)
Myślę, że 580 powinna na dobrych aku błyskać długo. Dzisiaj miałem zonka z Quntuumami, na zasileniu bateryjnym nie błysnął ani razu :( Teraz muszę dojść, czy to wina kabla, czy co... W sumie pierwsze użycie, więc może być kabel walnięty.
to w takim razie masz niezły post proces, bo kojarzę Twoje zdjecia jako fajnie oświetlone.
jestem o krok od decyzji zeby kupic 3x yongnuo 460, co da mi przyblizona moc quantuum 300ws.... ze sloncem walczyc nie zamierzam, wiec jako doswietlanie w cieniu bedzie OK. do tego parasolka transparentna lub ewentualnie okta 120 cm.
za jakis czas kupie quantuum 600 ws, a te yongnuo beda takim back upem....
ciekawym, czy jutro mi sie odmieni ;-)
Dokładnie - zmieniasz wartość 3 x, dla każdej lampki oddzielnie, źle pomierzysz to znowu się gibasz na wszystkich 3. A później chodzisz i bluźnisz. Na takiej Dualce, kręcisz raz i tyle.
Jaki macie rodzaj battery backa do Quantuuma ? Ja mam BP-3 i są z nim niezłe jaja :/
Na razie wyjaśniam sprawę, bo chciałem tym pohandlować a tu się okazuje, że sam nie mogę poświecić :) Miejmy nadzieję, że to tylko kwestia kabla albo co.
W zielonkawej , oznaczony jako BP-3.
tak apropos lamp HS to jak dzisiaj przeczytalem info producenta to sie wszystko wyjasnilo z tym trybem FP ;)
Funkcja FP-HighSpeed
Lampa Quantuum R+300 Digital HS wyposażona została w użyteczną funkcję, która wspomaga fotografowanie z czasami migawki krótszymi od czasu synchronizacji X-Sync. Jej uruchomienie powoduje wydłużenie czasu trwania błysku i pozwala swobodnie korzystać z dostępnych czasów otwarcia migawki w aparacie nawet do wartości 1/8000s. Aby skorzystać z tej funkcji konieczne jest posiadanie aparatu i lampy systemowej wspomagających tryb wyzwalania błysku FP-HighSpeed.
Było, czy przegapiłem?
Mam jedno życzenie, porównać trzy lampy :
1)Quantuum600HS
2)Dowolna studyjna bez magicznego HS
3)580exII
Wszystkie w tym samym softboxie stojącym w tej samej odległości od obiektu (ściany?), moc 1/1, na aparacie 1/8000 i przysłona taka jak trzeba, wyzwalane pixelem.
Ja tego magicznego HS nie zauważyłem. Jeśli już to stara lampa Q300Ws (bez plus) dawała dłuższy błysk i lepiej naświetloną klatkę z krótszymi czasami migawki. W instrukcji nie było nic na temat jak 'HS' się włącza więc po kilku zabawach lampę odesłałem do sprzedawcy.
Wczoraj miałem okazję pierwszy raz pobawić się w plenerze zwykłą lampą 600Ws + LP-750 i oktą 150cm. Światło bajeczne, czas ładowania taki jak ze zwykłego gniazdka. Spokojnie wystarcza mocy żeby zgasić światło słoneczne w środku dnia na f/8. Natomiast przy robieniu zdjęć na przysłonach 1.4-2.0 ustawienie 1/32 mocy daje często i tak za dużo światła i wtedy lepiej użyć lampy 300Ws dla zyskania jednej przysłony.
Gdybym nie miał już "zwykłych" lamp studyjnych to chyba zastanawiałbym się czy zamiast Lp-750 nie kupić jednak dual-power 300Ws. Większość zdjęć jednak robię jasnymi stałkami, wtedy lampa pracuje na 1/32 mocy więc błysków z battery packa dużo a czas ładowania krótki.
Mhmmm no w sumie racja..
Jesli ktoś będzie chciał test 600tki i 300tki z octą 120cm/BD+grid to dajcie znać bo z kumplem planujemy zrobić takowy test zarówno studyjny jak i plenerowy:]
To ja bym wolał jednak filtr szary na obiektyw.
mmm-czemu nie? w sensie jest zbyt mocny jak na plener? czy co bo nie zrozumiałem Twojego przesłania:>
W sloncu przy iso 100 i dziurce 1.4 a 2.0 czasy wychodza bardzo krotkie, dlatego filtr na obiektyw zeby zejsc do 1/125.
W takim razie ewentualnie jesli lampa za mocna skrecona do minimum to moze warto pokombinowac z ta folia? Albo narzucic na okte jakis polprzezroczysty material.... albo wiem- do okty sprzedaja gridy z rzepami, mozna by zrobic cos podobnego, tylko zamiast grida material jasny z rzepami.... chyba lepiej miec jednak mocniejsze lampy, zwlaszcza jak chcemy duzych namiotow uzywac...Cytat:
Zamieszczone przez [LEFT
Przecież tutaj rozchodzi się o to aby zgasić słońce, a lampą doświetlić tak aby niebo było pięknie niebieskie. Dlatego się rozchodzi o filtry, jak chcesz zmniejszyć moc lampy to ją po prostu oddal i tyle.
Jeśli oddalimy lampę od obiektu dwukrotnie to moc lampy spadnie 4-krotnie, chyba nic nie pokręciłem w tym zdaniu.
Tak, ale wzrośnie też "ostrość" światła. Chyba że zastosujemy wtedy większego softboxa ;P
Wlasnie pisalem o przypadku jak chcemy miec miekie swiatlo. Wiec oddalanie nie wchodzi w gre.
Micles, cos wiekszego od okty 150 ? ;)
Każde zbliżenie softboxa powoduje zmiękczenie światła. Nie ma granicy "15 metrów". Nierzadko zdarza mi się stawiać softa tuż przed twarzą, minimalnie z brzegu kadru, właśnie po to żeby mieć miękkie światło. Z za dużą ilością mocy w 580+soft nie miałem ani razu kłopotu. Zdarzyło mi się tylko raz, że 1/128 było mi za dużo, ale to z gołą lampą.
Ale mi się wydaje, że rozmawiamy o sprzęcie studyjnym a nie o 580tkach .
Ostatnie moje próby - sprzętowo to było tak:
Quantuum R+1000, moc ok. 1/4, standardowy garnek
40D, 85mm, ISO 100, czas: 1/2000s, f/1.8 wyzwalanie poprzez pixel tr-332
Więc kwestia szarego filtra dla mnie wyjaśniona, jak ktoś chce to odsprzedam hoye 77mm :)
jak masz HSS to fakt faktem filtr jest zbędny;] gorzej jak nie posiadasz systemówki z hss;]