No więc przetestowałem z grubsza 300WS i 600WS.
Najciekawsza imo informacja to taka, że 300WS ma moc prawie 3 x większą niż 580ex czy Metz58. Dokładnie 3/8 taki stosunek mocy.
O obiektywach wiem prawie wszystko
myslalem ze 580 EX jest slabsza w stosunku do 300Ws..
a mozna zapytac jak porownywales ?
przecież było to wyliczane w wątku o świeceniu w plenerze. przytaczany był ten link
http://www.krolop-gerst.com/blog/tec...trong_is_sb90/
Chyba chodziło o coś w stylu "300Ws + reflektor xxx, 580 zoom na yyy", bo ustawiając 580 na max zoom i zakładając na 300 dużą oktę ...![]()
Jednym z sensownych porównań jest wrzucenie obu lamp do tego samego softboxa i błyśnięcie w wieelką ścianę z w miarę bliskiej odległości i fota zrobiona szerokim kątem tak, żeby mieć pewność, że na skrajach kadru nie będzie już światła pochodzącego od lampy i później w PSie dokonać jakiejś analizy statystycznej (mediana?) tego obszaru.
Micles, dokładnie tak zrobiłem
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS,
ma może ktoś 300Ws albo 600Ws i do tego Battery Pack Quantuum BP-3 ? NIe mogę ogarnąć jak ładować ten BP. Włącznik musi być na ON ? Na off nie pali się żadna dioda ładująca, a na ON dioda od razu włącza się zielona, a jak błysnę parę razy to robi się czerwona.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 06-05-2011 o 20:25 Powód: Automerged Doublepost
YongNuo wg testów mają sporo zawyżone warości GN. Ale za to Nissin 8xx daje radę, najmocniejszy z lampek razem z SB900.