Strona 51 z 65 PierwszyPierwszy ... 41495051525361 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

W sumie dinderi wyjaśnił to już prosto.

Kup:
    Fotocela z gniazdem pc
    kabel pc-pc (myśle że dłuższy się przyda jeżeli będziesz chciał wpiąć bezpośrednio pod r600 bo do wyzwalaczy dają zwykle tak z 10 cm)

Na body 580 w trybie hss, palnik lampy + fotocela (błysk lampy ma wyzwolić fotocelę - stąd przymocuj jąkoś razem z palnikiem). Z fotoceli popowadź kabel pc do nadajnika phottixa albo wepnij bezpośrednio pod lampę

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wacho Zobacz posta
    nie za bardzo bowiem rozumiem co oznacza: "Do palnika lampy przyklejona fotocela z gniazdem PC" tzn. jak przyklejona ?
    Może być na ślinę Plastrem wytrzyma dłużej.
    Chodzi o to, żeby fotocela była na tyle blisko palnika 580-ki, żeby jej błysk w jasny dzień uaktywnił fotocelę.
    Ten schemat opisałem kiedyś TUTAJ

rozumiem że tak czy inaczej żeby lampę studyjną uruchomić np. ma 1/5000s. to muszę podpiąć do body EX580 w trybie HSS, tak ?
    Tak. Żeby lampa zewnętrzna zsynchronizowała sie z migawką szybsza niz 1/200, musi odpalić odpowiednio wcześniej. Nie ma jednak skąd wziąć tej informacji, no bo skąd . 580-ka na body będzie więc pełniła rolę "informatora". Fotocela poda impuls wyzwolenia lampy z opóźnieniem jakie wynika z drogi, którą światło musi przebyć od lampy do fotoceli, a potem z bezwładności układu fotoceli. Upraszczając: "w tej samej chwili, co błysk lampy na body"
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał
    Miasto
    Kędzierzyn Koźle

Domyślnie

Próbowałem już kiedyś opisanego sposobu z 580tką i Dual Power 300Ws, ale wyzwalaczami było YongNuo RF602 - z mego doświadczenia mogę powiedzieć że nie działało to jak powinno. Może phottixy zadziałają lepiej. W moim przypadku była to praca losowa, raz działało z czasami 1/4000s, innym razem nie chciało złapać z czasem 1/320s. po tych próbach odpuściłem temat. Próbowałem chyba wszystkich możliwych kombinacji z dostępnym sprzętem i niestety nie udało się uzyskać pełnej powtarzalności w wyzwalaniu lampy w ten sposób

Coś już napisał Awatar goran

Domyślnie

oczywiście sposób jaki opisał dinderi, można też załatwić odpowiednio długim kabelkiem przenoszącym ttl i lampką 580exII przyłożoną do fotoceli lampy studyjnej.

Jeżeli zamierzasz często korzystać z HSS to najwygodniej (niekoniecznie najtaniej - ok. 400pln ) będzie kupić zestaw podstawowy pixel knightów (nie wiem czy to w ogóle jeszcze sprzedają w PL). jeden odbiornik + jeden nadajnik i Twoja 580exII Ci załatwia temat bezprzewodowo

z tych dwóch rozwiązań zdecydowanie bardziej polubiłem rozw. nr 2
    7D, 5D2, 16-35, 35, 50, 85, 135, 70-200

Coś już napisał Awatar Hubolsky
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez goran Zobacz posta
    Jeżeli zamierzasz często korzystać z HSS to najwygodniej (niekoniecznie najtaniej - ok. 400pln ) będzie kupić zestaw podstawowy pixel knightów (nie wiem czy to w ogóle jeszcze sprzedają w PL). jeden odbiornik + jeden nadajnik i Twoja 580exII Ci załatwia temat bezprzewodowo

z tych dwóch rozwiązań zdecydowanie bardziej polubiłem rozw. nr 2

Jeśli to prawda to całkiem rozsądnym kosztem (zwłaszcza że mam już Knighty) uzyskam HSS na lampach studyjnych. Już nie mogę się doczekać pleneru ;-)
    A dziś chyba podenerwuje żonę i przetestuję w domu :-]
    EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...

Coś już napisał

Domyślnie

czyli mówicie, że z pixel knightami można uzyskac HSS ze studyjnymi ;>?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie z wszystkimi. Z tymi ze stosunkowo długim czasem trwania błysku, i krzywą mocy błysku możliwie mało stromą w miejscu, w którym zdjęcie jest naświetlane.

Domyślnie

ale z tym quantuumem R+ 600 dual power zadziała?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pkpiast Zobacz posta
    ale z tym quantuumem R+ 600 dual power zadziała?
    Zadziała - wczoraj błyskałem w kamieniołomach koło Sobótki - klatki naświetlane 1/4000 - DZIAŁA (pixel knight)

Domyślnie

W związku z tym że idzie zima i w plenerze temperatury powoli zaczną spadać poniżej 10stopni, i mnie zaczęło zastanawiać czy i ktoś używał quantuuma z battery packiem w okresie jesienno-zimowym. Wie ktoś jak bardzo spadła wytrzymałość akumulatora do lampy? Oraz jak sama lampa się zachowuje w niższych temp? Orientuję się ktoś?

Strona 51 z 65 PierwszyPierwszy ... 41495051525361 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów