Pokaż wyniki od 1 do 10 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ja tego magicznego HS nie zauważyłem. Jeśli już to stara lampa Q300Ws (bez plus) dawała dłuższy błysk i lepiej naświetloną klatkę z krótszymi czasami migawki. W instrukcji nie było nic na temat jak 'HS' się włącza więc po kilku zabawach lampę odesłałem do sprzedawcy.

Wczoraj miałem okazję pierwszy raz pobawić się w plenerze zwykłą lampą 600Ws + LP-750 i oktą 150cm. Światło bajeczne, czas ładowania taki jak ze zwykłego gniazdka. Spokojnie wystarcza mocy żeby zgasić światło słoneczne w środku dnia na f/8. Natomiast przy robieniu zdjęć na przysłonach 1.4-2.0 ustawienie 1/32 mocy daje często i tak za dużo światła i wtedy lepiej użyć lampy 300Ws dla zyskania jednej przysłony.

Gdybym nie miał już "zwykłych" lamp studyjnych to chyba zastanawiałbym się czy zamiast Lp-750 nie kupić jednak dual-power 300Ws. Większość zdjęć jednak robię jasnymi stałkami, wtedy lampa pracuje na 1/32 mocy więc błysków z battery packa dużo a czas ładowania krótki.
    Mmm, co do 600 ws i jasnych stalek to moze sprobuj szary filtr na obiektyw, zgasisz jednoczesnie ambient light i bedziesz mogl uzywac otwartych dziurek?
    Albo szara folia filtr na lampe, mozna kupic takie, kwestia tylko montazu, ewentualnie folia na okte, teoretyzuje.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    Mmm, co do 600 ws i jasnych stalek to moze sprobuj szary filtr na obiektyw, zgasisz jednoczesnie ambient light i bedziesz mogl uzywac otwartych dziurek?
    Opisuję sytuację z już nałożonym filtrem ND8. Bez niego to w ogóle nic się w plenerze nie zrobi, chyba że po zachodzie słońca.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    Albo szara folia filtr na lampe, mozna kupic takie, kwestia tylko montazu, ewentualnie folia na okte, teoretyzuje.
    Ostatnie moje próby - sprzętowo to było tak:
    Quantuum R+1000, moc ok. 1/4, standardowy garnek
    40D, 85mm, ISO 100, czas: 1/2000s, f/1.8 wyzwalanie poprzez pixel tr-332

Więc kwestia szarego filtra dla mnie wyjaśniona, jak ktoś chce to odsprzedam hoye 77mm

Uprawnienia umieszczania postów