Na moje oko, to one są gorsze od domowych Eizo.
Wersja do druku
domowe EIZO czyli te na TN?? http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/254506
Czytałem na forum LL post użytkownika, który narzekał że tego monitora nie da się sciemnić poniżej 200cd/m2. Jeśli to prawda, to wieczorem w ciemnym pomieszczeniu praca na czymś takim będzie istną mordęgą.
Doszły mnie natomiast słuchy, że niebawem powinien pojawić się w Polsce Nec 2490WUXi, powinien być nieco tańszy od Eizo, a jest to monitor umożliwiający wykonanie sprzętowej kalibracji.
no własnie ja lubie jak jest dość ciemno, popytać na makowców trzeba.
aha :) do domowej zabawy z fotkami jest IMHO wystarczający dla takiej osoby jak ja ;)
a na oko "jak bardzo" są gorsze? rozumiem ze amatorsko w fotki bawić się nimi można...
A w takim razie kontynuując wątek apple co sądzicie o cinema display?
Co prawda są to już dość stare monitory i wkrótce spodziewane jest wprowadzenie nowej linii, jednak z tego co słyszałem swego czasu uznawany był za całkiem przyzwoity monitor.
http://store.apple.com/1-800-MY-APPL...=AppleDisplays
ale one wszystkie do d*** są? chodzi o jakość wyświetlania :)
Jako że to mój pierwszy post na forum, serdecznie witam wszystkich!
Do konkretów. Przebrnąłem przez wiele postów zarówno w tym wątku jak i jego odpowiedniku na forum poświęconym innemu producentowi apratów fotograficznych.
Zdecydowałem się na Eizo i zacząłem przymierzać się do s2111w. Sprawdziłem ceny u naszych zachodnich sąsiadów i okazało się że tam jest jednak o te kilka setek taniej. Jednak gdzieś przez jedno z forum przewinęła się opinia że podobno tam trafia trochę inny sort tych monitorów. To ochłodziło mój zapał, jednak nadal nie znalazłem żadnego potwierdzenia tych informacji.
Jednak o ile jestem w stanie zrozumiec że monitory pokroju s2111w na tyle różnią się między sobą sztuka w sztukę że rzeczywiście można przychylić się do możliwości istnienia różnych sortów, to wydaje mi się że w wypadku linii CE chyba takich różnic już z zasady być nie powinno? W związku z tym czy istnieje jakikolwiek powód dla którego nie warto oszczędzić kilkunastu setek kupując na przykład CE210w w Niemczech za mniej więcej równowartość s2111w w Polsce?
pytanie monitorowe:
1. majac w monitorze i na karcie wejscia DVI najlepiej podlaczyc to kablem DVI
prawda-falsz?
2. czy jest pogorszenie obrazu podlaczajac kablem analogiem z przejsciowkami DVI? (taki kabel dostalem do eizo 1931)
Prawda.
Może być. Zależy to od jakości karty.
Witam również na forum.
Kupując monitor poza naszą siecią dystrybucji trzeba się liczyć z następującymi ograniczeniami:
1. Wyższe statystyki awaryjności z powodu gorszych jakościowo (tańszych) monitorów, kierowanych do dużych sieci detalicznych.
2. Gorsza gwarancja.
3. Krótsza gwarancja.
4. Zero szans na wymianę przy pikselu.
5. Brak serwisu drzwi do drzwi.
Podpowiem na przyszłość, by się niektórzy nie zdziwili - PRZED podłączeniem nowego monitora należy na starym ustawić odpowiednią rozdzielczość i odświeżanie. Niby logiczne... ale ja parę minut na rozgryzieniu czemu mam 'no input' spędziłem... Dobrze że mam dwa monitory.
No to tak jak u mnie (tj. przesiadka CRT -> LCD przez DVI).
Wyłączyłem komputer, podłączyłem nowy monitor i uruchomiłem. Bez problemu.
No nic, najwyraźniej widać bywa. Ciekawe tylko, czy ja miałem szczęście, czy Ty pecha :)
Niektóre sterowniki kart wykryją same przy starcie z jakim monitorem mają do czynienia. Oczywiście o ile nie odłącza się podłącza w czasie pracy.
W sumie wystarczylo wejsc na strone NECa;)
http://www.nec-display-solutions.pl/...=1245&tab=main
Ale cena PLN 7,900 netto (PLN 9,600 brutto) w porownaniu do $2,200 (suggested street price) czyli PLN 4,900 to jest juz rozboj w bialy dzien...
Skąd taki jednoznaczny wniosek że nagle wszystkie Eizo sprzedawane w innych krajach niz Polska od razu cechuje niższa jakość? Specjalnie podkreśliłem że pytam głównie o monitor z serii CE, w wypadku których jeśli dobrze pamiętam rozrzut związany z różnicą jakościową pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami ograniczony do minimum. Czyżbym się mylił? Czy to oznacza że wymogi który musi spełnić na przykład CE210W idąc na rynek Niemiecki są inne niż jeśli trafia do Polski?
Dlaczego gorsza? Zapewne bardziej kłopotliwa, ze względu na odległości, ale gorsza?Cytat:
Zamieszczone przez Tom01
Nie wiem skąd ten wniosek, z tego co przeczytałem gwarancja trwa, podobnie jak u nas, 5 lat.Cytat:
Zamieszczone przez Tom01
Ponownie, dlaczego? Z tego co przeczytałem w Niemczech obowiązują takie same normy iso określające liczbę dopuszczalnych pikseli, więc dlaczego od razu zero szans? Kłopot zapewne większy, ale nie widze powodu dlaczego miało by to być niewykonalne..Cytat:
Zamieszczone przez Tom01
Zapewne ma Pan rację. Ale jestem w stanie to poświęcić dla 30% niższej ceny.Cytat:
Zamieszczone przez Tom01
Pracuję w tej branży kupę lat i widzę, choć nie dokładnie tak jak to Pan napisał. Aby dokładnie sprecyzować w czym rzecz, trzeba sobie uzmysłowić różne fragmenty rynku, w jakie kierowany jest produkt. Są sieci specjalistyczne i detaliczne. Produkt w fabryce z reguły jest "brandowany" na różne "sorty" jakościowe. Oznaczenie to samo, pudło to samo a cena inna. Towar kupowany przez wielkie sieci detaliczne to z reguły odmiana najtańsza. Dotyczy to wszystkiego, nie tylko monitorów. Czasem takie wersje są jakoś oznaczane, czasem nie. Dotyczy to tak samo każdego produktu w tym monitorów budżetowych jak i wyższej klasy. Tym bardziej, że CE, będąc relatywnie conajmniej 4x tańszy dla Niemca, to nie jest żaden wypas. Stoi to normalnie na wystawie. Sam widziałem wielokrotnie uszkodzone w najróżniejsze sposoby monitory serii CE pochodzące z sieci detalicznych UK i DE. W naszej polskiej sieci dystrybucji nie wiedziałem (odpukać) jeszcze ani jednego. Nie twierdzę że ich nie ma, ale na takie ilości monitorów, jakie przechodzą przez moje ręce i oczy, statystyki są powalająco różne.
Polski dystrybutor rozszerza warunki gwarancji na korzyść klienta. Np są odstępstwa od ISO13406-2 jeśli chodzi o klasyfikację wad pikseli i wiele innych udogodnień, ale o tym niżej.
W praktyce w Polsce można zrealizować 3 lata gwarancji ogólnoświatowej Eizo, pozostałe 2 lata w sieci dystrybutora który go sprowadził. To są regulacje między serwisami i polegające na rozliczeniach wewnętrznych.
Norma dopuszcza taką ilość wadliwych pikseli, że może Pan mieć cały ekran w kropkach i jeszcze mieścić się w "ISO". W Polsce Alstor od lat buduje rynek dla Eizo jako produktu kojarzonego z wysoką jakością. Przez to, poza wcześniej wspomnianą rozszerzoną gwarancją, umożliwiającą oficjalną wymianę przy jednym pikselu na środku ekranu, przychyla się często do wymiany w sytuacjach, kiedy oficjalnie monitor spełnia normy fabryczne. Obecnie Eizo ma około 9% udziału naszego rynku a serwis fabryczny nie ma co robić. Proszę sobie uzmysłowić, że są to dziesiątki tysięcy monitorów rocznie, a chłopaki jeżdżą sobie po targach, pokazach itp. O czymś to świadczy.
Nie jest Pan chyba tak naiwny, aby sądzić, że 30% różnicy daje Panu dobry wujek, niemiecki dystrybutor, za friko? Nie ma nawet, aż tak dużych narzutów, na towarze tego typu. Coś się za tą różnicą kryje, co mam nadzieję wyjaśniłem.
Jako - że nie odnalazłem odp. Pytam:
Na którym z monitorów waszym zdaniem jest lepszy komfort pracy.
LCD 19' 4:3 czy Panorama 16:10?
Pozdrawiam
Wszystko zależy od aplikacji, środowiska pracy. Proszę pamiętać, że panorama daje dodatkowe miejsce z boku, ale przy takiej samej przekątnej jest bardzo niska. Jest to niekomfortowe, bo postrzeganie wielkości obrazu wynika z wysokości ekranu, a nie przekątnej. Odpowiednikiem 19" w formacie klasycznym jest 22" panorama.
PS.Gwoli ścisłości, 19" ma format 5:4.
Im szerszy/większy tym zawsze lepiej.
Nawet ma sens rozważanie rozwiązania dwumonitorowego mniejszych monitorów - zdaje sie że taki układ byłby w "zasięgu" klasycznym.
W każdy razie ja dość neidawno przesiadłęm się właśnie na "panoramę" (ale kompletnie szerokość nie była w piorytetach,gdzieś tam na końcu) i zauważyłem wyraźna poprawę warunków pracy.
WIęc myślę że warto,a nawet tak jak wspomniałem warto zrobić drobny kroczek dalej - ma to sens.
Dzieki za szybkie odpowiedzi. Własnie stoi przedemną 19' Asus Panorama i się tak zastanawiałem czy nie zamienić swojego 17' standard na tą własnie panoramke tym bardziej, że koszt jak dla mnie to 170 zł za ten monitorek (prawie nówka 3 miesiace, bez bad pixel itd.:)
Może się skuszę.
Tom01 hmm przyjąłem Twoją tezę, że 19' to 5:4 tylko skad się to wzieło? Wszedzie gdzie lookam na monitory sklepy, allegro to tam jest 4:3. Nawet telewizory standardowe czy na stronach producentów mają 4:3. Mógłbyś wyjaśnić? Skad według Ciebie 5:4? Ja zawsze z informacji jakie posiadam i wiedzy byłem przekonany, że to format 4:3.
Pozdrawiam
Zapomnialem dodać dość istotną informacje : jeśli będzie ci zależało na kolorach i ich "wierności" to będziesz miał spory problem.
Jeśli to jest głownym lub jednym z głownych wyznaczników to mogę coś polecić.
Co z tymi kolorami i dlaczego miałbym spory problem? I problem gdzie? Przy którym Panorama czy standard? Nie bardzo rozumiem...
Pozdrawiam
Raczej zachodzi tu porównaie LCD vs CRT niż rozmiar LCD.
Aaa :) Znaczy się ja teraz zrobiłem inaczej. Poszedłem do Labu wziąłem od nich próbke takiego testu z ich drukarki (ustawionej na standard) + plik jpg. I ustawiłem u siebie wszystko tak - oczywiscie z wydruku - aby mniej więcej odowiadało temu co miałem na papierze. W miare dobrze mi się to udało bo żadnej korekty nie trzeba robić w labie.
LCD to ja mam ale 17' i pytaniem było czy nie zamienić go na 19' panoramę. Czy odczekać i dorwać LCD 19 ale standard w formacie 4:3 (5:4 jak piszecie - tylko czemu nawet producent podaje 4:3? <- to też pierdoły? bo już nie wiem w co wierzyć hehe).
Pozdrawiam
Tak to logiczne. Tylko np. dlaczego w menu TV też jest 4:3 lub 16:10?
Pozdrawiam
Jest to bardzo zła metoda. Monitor ma wyświetlić w miarę wiernie, to co jest w pliku, a nie symulować urządzenie wyjściowe.
TV może mieć format obrazu 4/3 i w takim formacie nadawcy emitują sygnał. Monitory w rozmiarze 19" to w pewnym sensie formatowa anomalia. Proszę wziąć linijkę i zmierzyć.
Tom01 masz racje troszke mi rozjaśniłeś głowke tym. Dlatego przyjeło się, że TV czy monitor który nie jest panoramiczny to 4:3 ja to nazwę standrad.
A co do tej metody. Nie znam innej (taniej) aby w miarę skalibrowac sobie monitor. Bo jeżeli ja ustawię sobie monitor - skalibruje - mniej wiecej tak jak było wykonywane zdjęcie to się później okaże po zmianie czegokolwiek w programi do obróbki, że po wywołaniu będa one za ciemne lub za jasne i kolorki inne.
I pytanie czy taka drukarka w lapie nie jest skalibrowana pod względem oddawania wierności kolorów? Moim zdaniem mają jakieś próbki czy nawet skalibrowaną drukarkę pod względem wiarygodności oddawania kolorów. (i nie pisze tutaj o jakiejś drukarce "chlebowniku" tylko maszynie 1,5x1,5m ). Na czymś się ona musi opierać.
A i na koniec sie Ciebie zapytam czy warto zamienic standard 17' na panorame 19'
Aaa co do tego sposobu to ten plik jpg to jest jakaś tablica z kolorkami i przejsciem z czarnego do białego poprzez odcienie szarości. Jakiejś firmy - sie to nazywało jakoś "Test Kodak" czy jakoś tak nie pamietam, a przy sobie nie mam.
Pozdrawiam
Jeszcze tak na koniec Tom01 bo widzę, że jestes głęboko w temacie jeżeli chodzi o monitory. Sprawa sie rozchodzi o :
LG 1730B (stary poczciwy) vs Asus vw192S? (nie to nie monitory do pracy) tylko do użytku codziennego.
Który byś polecił.
Pozdrawiam
Ja u sibie mam NEC multisync 20wgx2.
I to jest drugi taki sam,z wielu powodów.
Generalnie nikt ci nie odpowie na pytanie "czy warto" bo to zależy bezpośrednio od tego co robisz i czego ci brakuje na dziś.
Sama wymiania na "wiekszy/szerszy" wiąże się z kosztami,a miejsce na pulpicie można sobie zrobić poprawiając ergonomie działań z programami, np. czy program bezwzględnie musi być otwarty w pełnym oknie czy wystarczy w małym itd itp.
Myśle że konkretny cel usprwiedliwiający wydatek jest wykładnią zasadniczą.
Zmienić byle mieć więcej...można,tylko że nic nie zyskasz jeśli nie wykorzystasz dodatkowej przestrzeni.
Stąd też moja sugestia iż może zajśc konieczność nie zamiany, a dokupienia monitora aby definitywnie poszerzyć sobie zakres roboczy.
Więc kwestia jest praktycznie indywidualna.
Amat ok wszystko racja tylko,że 170 zł za monitor tutaj (asus vw192) to chyba nie dużo. Tak brakuje mi czasmi miejsca podczas "pracy". Teoretycznie zamiana odbędzie się bezgotówkowo...bynajmniej tak to mogę załatwić (więc i kosztów nie będzie). Bo stoi ten monitorek kołomnie i się zastanawiam czy nie zamienić. A do jutra do 12 mam czas bo klient przyjdzie;/. Pytam bo noga z monitorami jestem - aby się później nie okazało, że zamieniłem i uzyskam gorszy efekt - kolory itd. <- o to mi głownie chodzi. Bo jeżeli będzie ok - a nawet lepiej - to po prostu oddaje swoja 17' biore 19' i wszyscy będą happy:)
Ale ok Tom01 odpowiedział :) Tylko niech no się dowiem co gorsze :D Tom01 hehe wyboru dużego nie ma bo dżume mam w domu 17' calową. Tylko teraz czy zamienić dżume na cholerę:)
Pozdrawiam
Ale pamiętaj o jednym : za jakość się płaci.
I tu powrót do kwestii do czego będzie ci potrzebny monitor.
Żeby się nie okazało że masz szerszy ,tańszy, ale GORSZY jakościowo.
Z ciekawostek: wqrvix (Nec 3090WQXi) pojawił się już w sklepach - 7500 brutto, nieźle jak na takie wydupiaszczo wielkie, sprzętowo kalibrowalne bydlę. Gamut większy niż w 2690WUXi, kryje ok. 98 przestrzeni Adobe, przy czym jest od niej znacznie większy (jakby w kierunku kolorantów ECI RGB). Ciekawym jak to maleństwo będzie się sprawdzać w praktyce...
Panie Tomaszu, mam następujące pytanie dotyczące wyboru monitora.
Staram się w końcu dopracować mój zestaw do obróbki zdjęć, ostatnio męczyłem Marcina o drukarki, ale chyba jednak na pierwszy rzut pójdzie monitor.
Obecnie pracuję na 19 calowym i zdecydowanie brakuje mi miejsca, myślę więc o czymś zasadniczo większym. Lektura Pana postów nakierowała mnie na model NEC MultiSync 2690WUXi. Pytano już tu o niego, nie wypowiedział się Pan jednak zasadniczo wyraźnie jaką ma pan na jego temat opinię.
Zastosowania przede wszystkim do obróbki zdjęć, ale również praca biurowa i sporadyczne granie. Nie używam telewizora i choć raczej rzadko, to czasem muszę/chcę jednak uwzględnić głosy żony, a niedługo i szybko rosnącego dziecka, żeby puścić jakiś film DVD na jedynym w domu ekranie.
Myślałem również o modelu EIZO ColorEdge CE240W, który plasuje Pan wyżej od tego NEC'a w swoim arcyprzydatnym poście z forum Nikona, jednak powód niechęci do niego jest trywialny acz istotny: zakupu chcę dokonać na firmę i będę się bronił rękami i nogami przed wejściem w środek trwały.
Uprzejmie proszę o opinię na temat tego NEC'a.
P.S> i takie pytanie w kontekście całego wątku. Czy dla monitorów takich producentów jak Eizo i dla modeli powiedzmy z poziomu 2,5-3-4 tysiące możliwość kalibracji (sprzętowej) faktycznie daje tak zasadniczo lepsze efekty od oprofilowania, że do zastosowań semi-pro (np. przygotowanie zdjęć na zaawansowaną wystawę foto) warto przeskakiwać w półkę wyżej, droższą o 30% ? )
Jest to monitor do grafiki, mało uniwersalny, z wysokim punktem czerni i nierównym podświetleniem. Skutkuje to słabo komfortowym wykorzystaniem w domu, wieczorami. Druga wada, znacznie poważniejsza to niska trwałość. Są udokumentowane przypadki utrwalania się obrazu. Na zagranicznych forach cecha ta doczekała się nawet "fachowego" terminu.
To już lepszy wybór, znacznie bardziej elastyczny. Jeszcze lepszy to CG241W. Przede wszystkim idealnie równy, obsługiwany przez rewelacyjny Color Navigator w pełnej wersji, a nie uproszczony CE i ma kaptur w komplecie. Skrajnie niski poziom czerni z dużą precyzją, umożliwia wykorzystanie szerszego zakresu dynamicznego niż w monitorach typowo graficznych. Skutkiem tego można go używać w słabym oświetleniu bez efektu świecącej czerni. Oczywiście szerokogamutowy. Jedyna wada, to małe kąty widzenia w niuansach typu skóra.
Różnicę między monitorami kalibrowanymi a profilowanymi, niezależnie czy to Eizo, Nec, Lacie czy inny, można porównać do jazdy zabawką samochodzikiem w wesołym miasteczku a normalnym autem. Różnica jest kolosalna. Przykładem są np monitory Eizo S2231W i CG222W. Konstrukcje niemal identyczne, a osiągi diametralnie różne tylko dzięki elastyczności zarządzania nim.
Pominąwszy pewne wyjątki, można obecnie jednorazowo zaliczyć w koszty uzyskania przychodu środki trwałe o sumarycznej wartości do 50.000 Euro rocznie, nie trzeba więc już zatem amortyzować środków trwałych o wartości pow. 3500pln netto.
Jako alternatywę dla panoram mogę ew. polecić stanowisko 2x21" - 2190UXi ma matrycę SA-SFT o lepszej czerni i równomiernym podświetleniu. Choć w warunkach domowych może to być nieco problematyczne: