wszystko bazowo jest w usd.. mozesz trzymac to na paypalu i nie wydawac az dolar wroci na dawny prog. Choc nie sadze :) bo nie maja zamiaru z iraku sie wycofac, przez co ich finanse kuleja :)
Wersja do druku
wszystko bazowo jest w usd.. mozesz trzymac to na paypalu i nie wydawac az dolar wroci na dawny prog. Choc nie sadze :) bo nie maja zamiaru z iraku sie wycofac, przez co ich finanse kuleja :)
taki xądz-fotograf to dopiero musi miec fajne przezycia:) szczegolnie jesli w street foto gustuje:D
Ciekawe czy jest u Nas na forum:]
a jak to sie ma do tematu ? :)
mowimy o stronach ktore daja jakies zarobki :)
No nie wiem czy takie kolejne życie koledzy i koleżanki - kumpel 5 razy złe posłał i na koniec mu napisali że może się do nich zgłosić za kilka miesięcy :-) Mam nawet jego mail dla chętnych :-D
Ehh, ja to chyba takich problemów nie miałem, niektórzy z Was na prawdę idą na łatwiznę. Jest google, jest wiki, jest www.ling.pl , jest nawet www.translate.pl (działa choć tylko czasami w godzinach nocnych :mrgreen:)
No Panie, wyraźnie jest napisane na stronie uploadu że zdjęcia zaakceptowanie nie są transferowane do portfolio. Może się tak zdarzyć, iż zostaną one odrzucone.
Serio kurde, Panowie i Panie - weźcie się w garść, lekcje angielskiego na prawdę są bardzo tanie :mrgreen:
Pozdrawiam
Nicniewiedzący
IstockPhoto to akurat jest w wersji PL
niedlugo 123rf bedzie po polsku... ale to niespodizanka :)
bo % ich fotografow pochodzacych z PL jest imponujacy:) dlatego nas szanuja :)
heja, a ja mam pytanko z innej beczki, jak ci sie sprawuje Hilite Background od lastolite'a ? wlasnie sie nad takim zakupem zastanawiam zamiast niebieskiego i zielonego chroma keya, moze jakis przyklad krawedzi i wlosow jak to to wychodzi robione wlasnie z uzyciem hilite jako tla ? i jakiej lampy uzywasz do jego oswietlania ? myslisz ze elinchrom 200Ws wystarczy ?Cytat:
Serio kurde, Panowie i Panie - weźcie się w garść, lekcje angielskiego na prawdę są bardzo tanie :mrgreen:
Pozdrawiam
Nicniewiedzący
pzdr
ja też coś z innej beczki zapodam. wchodzę sobie ostatnio na istock, a tam info że po nowym roku zmienią się stawki więc lepiej teraz porobić zakupy w starych cenach :P
czyzby getty przestawiał istock powoli z typu 'mikro' na jakiś wyższy szczebel?
Pozdr
miszaqq - apropos Hilite Background - rozlozyli mi to w sklepie do testu i wlozyli 300ws. Niestety nie pamietam na jakiej nastawie lampa byla. Mysle ze 200 w zupelnosci styknie. Nie kupuj tylko najwiekszego :)
Ja wole chroma key lub poprostu biale tlo kartonowe.
W dziale technika robienia zdjec wrzucilem w nocy przyklad uzytecznosci chroma key.
przed
po 3 sekundach :) - w tle uzylem jakiegos byle jakiego kawalka fotki, stad te nierowne tony szaro-bieli :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
to nie jest crop tak do wiadomosci - zmniejszalem na szybko w ps wiec jakosc padla i kompresja spora pozjadala nieco wlosy. W oryginale jest poprostu pieknie :)
:) juz wiem jaki bedzie moj nastepny zakup :P
Pozdr.
kilka dni temu na forum SS yuri pochwalił się nowym aparatem... firma hasselblad zasponsorowała mu prezent z matrycą 39MPix. Wrzucił próbki... kapcie spadają...
Pozdr.
Genau... Podobno sprzecior wart ~80k USD (5 szkiel i body) ... To juz sie mozna bawic ;)
http://submit.shutterstock.com/forum...ic.php?t=30399
ehh ta 'uniwersalna' akceptacja MR z dreamstime troszkę mnie dziś zawiodła... trafiłem na jakiegoś chorego recenzenta z istock i odrzucił mi fotki ze względu na nieodpowiedni MR (żeby było śmiesznie kilkanaście/dziesiąt fotek z takim załączonym MR spokojnie przędzej przeszło ich weryfikacje)...
Pozdr.
Robert
a ja z innej beczki :) Swieta uplynely pracowicie... musze obrobic jeszcze 130 fotek, potem dodac keywordu i upnac na serwisy... ughh
ja bym się pochwaliła, ale nie wiem czy mam czym ...
http://www.fotolia.com/id/5595242
to jedna z pierwszych zaakceptowanych Na fotolii, reszta czeka w kolejce
ta fotka ma zły focus (hocus-pokus;P) ale na fotoli łyknęli, na shutter już nie, ale nieszkodzi, mam podobnych w nastroju więcej;D
w sumie standardowe fotki, oczywiście podpatrzone od innych, ale mnie się podobają, bo to moje pierwsze z takiego typu, pstrykane na czrnym brystolu i ogólnie są inne niż to co dotychczas naprodukowałam na te stocki (hocki-klocki;P)
... i jedne z pierwszych z nowego aparatu, który zaczynam powoli podziwiać za efekty:)
hura:)
WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU!
:)
mogłaś tutaj wkleić... rozumiem że chodzi o to ze szkłem?
P.S. Szczęśliwego nowego :)
tak, ze szkłem, a co źle wyświetla?
(nie mogę wkleić, bo jak prawoklikam na fotkę to mam nieaktywne polecenie 'pokaż obrazek', nie wiem dlaczego, może to wina ustawień w wyszukiwarce?)
oks wklejam - to dopiero z poczatku jednej sesji :) te co zdazylem tknąc PSem...
I znow sie zapomnialem bo uzylem ksiazek z napisami na okladce... przez to spedze wiele godzin na czyszczeniu textu.
Witam Wszystkich. Wątek o stockach śledzę od ponad roku, zajmuje się też stockami a właściwie już tylko IS.
Dawno chciałem napisać, że bardzo podobają mi się zdjęcia asterixa, fajne pomysły i fajna modelka :).
Jedna rzecz zwróciła moją uwagę po przeczytaniu postu Fotoaloi- chyba nie jest to dobre podejście. Stocki to biznes jak każdy, trzeba tworzyć swój wizerunek. Jak ktoś kupi zdjęcie, które okaże się skopane, to więcej już nie kupi od tego samego fotografa. Dlatego w naszym - fotografów - interesie jest dodawanie zdjęć najlepszej jakości.Cytat:
to jedna z pierwszych zaakceptowanych Na fotolii, reszta czeka w kolejce ta fotka ma zły focus (hocus-pokus;P) ale na fotoli łyknęli, na shutter już nie, ale nieszkodzi
Pozdrawiam
bardzo słuszna uwagaCytat:
- chyba nie jest to dobre podejście. Stocki to biznes jak każdy, trzeba tworzyć swój wizerunek. Jak ktoś kupi zdjęcie, które okaże się skopane, to więcej już nie kupi od tego samego fotografa. Dlatego w naszym - fotografów - interesie jest dodawanie zdjęć najlepszej jakości.
ja jeszcze chyba nie potrafie tak mocno i dobrze wybrać pomiędzy lepszą czy gorszą fotką
z tą fotką to było tak, że nie widziałam tego focusa od razu, jedynie coś mi się wydawało jakby nie teges, ale napracowałam się nad nią z godzinę, więc wysłałam
dopiero jak na shutter napisali, że:
"Focus--Your image is not in focus or focus is not located where we feel it works best." to się zorietowałam, że faktycznie ostrość jest najlepsza dopiero od drugiego kielicha (hehehe, ciekawe czy tak jast?:DDD;P)
no a ty myślisz jarek, że jak już się nauczę takiej 'kontroli' tego co jest lepsze a co gorsze i powyrzucam te gorsze fotki, które wiszą obecnie w bardziej tolerancyjnych stockach to uda mi się z czasem odbudować wizerunek?
bo tak sobie myślę, że tak będę musiała zrobić, jak już powrzucam nieco lepszych zdjęć
hm...
ale, skąd mam wiedzieć, że te co teraz robię są lepsze, skoro tamte wtedy mi się wydawały dobre:DDD
ech ,życie i te jego ciąłe niespodzianki;)
moje pierwsze fotki na stockach stopniowo wywalam albo zastepuje... na szczescie ich jeszcze zbyt wiele nie ma :) Dzis wywalilem fote co miala 130 downloadow na SS :) szkoda bylo ale na dloni nie zaowazylem obcietego w PS palca :) kupujacy pewnie nieco sie dziwili gdzie ta modelka palca zgubila...
Fotoaloja, każdy się uczy :). Jak oglądam moje starsze fotki, to się często dziwię, że zostały zaakceptowane - nawet już kilka usunąłem. A jak się wkurzałem, jak mi odrzucali zdjęcia które wtedy wydawały mi się perfekcyjne. Ale jednym z dużych plusów stocków jest to, że wymagają samodoskonalenia i zmuszają do nauki. Bardzo sprawdza sie tutaj hasło - kto się nie rozwija ten się cofa - bo konkurencja coraz większa, ilość zdjęć w bazach zwiększa się w szybkim tempie. Jak oglądam zdjęciach stockowych potentatów to widzę, ile jeszcze przede mną możliwości, oby tylko zdolności do nauki starczyło no i wytrwałości :).
mnie stocki nauczyly i ciagle ucza jednej rzeczy.... ze trzeba robiac fotografie myslec o wszystkim... kolorach scian w pomieszczeniu (zafarby), znaki towarowe, roznorakie napisy, czystosc matrycy itd itd itd...
Ciagle sobie mysle, ze tym razem nie spedze wiekow na retuszowaniu i.... ??? moze i spedzam nieco mniej ale ciagle zapominam o paru detalach, ktore powoduja, ze siedzac przed PS siwieje :)
no mam to samo, w moich pierwszych fotkach pełno artefaktów, prześwietleń, ech, a dla mnie ony byli pikne wtedy;DDDCytat:
Jak oglądam moje starsze fotki, to się często dziwię, że zostały zaakceptowane - nawet już kilka usunąłem.
no ja się nie wkurzam za mocno, bo ja naprawdę wszystkiego się uczę, od podstaw, dlatego nawet świadomości wielu rzeczy nie mam jeszcze i widocznie tak być musi:)Cytat:
A jak się wkurzałem, jak mi odrzucali zdjęcia które wtedy wydawały mi się perfekcyjne.
pocieszam się wciąż tym, że jeśli zdjęcie zakupi grafik, to sobie podretuszuje i tak fotkę w/g swojej potrzeby a i jak artefakta znajdzie, to za małe pieniądze wydane za zdjęcie klął na jednego artefakta nie będzie:)
ja co prawda nie robię takich fotk jak ty, ale też siwieję nieraz klikając w PSCytat:
Ciagle sobie mysle, ze tym razem nie spedze wiekow na retuszowaniu i.... ??? moze i spedzam nieco mniej ale ciagle zapominam o paru detalach, ktore powoduja, ze siedzac przed PS siwieje
myślę, że w twoim przypadku retusz jest nieunikniony, w końcu pracujesz z człowiekiem a nie jak ja- z cytrynowymi ludkami, które się na nic nie skarżyły jak je pstrykałam:D
od dwóch dni próbuję sfotografować jakoś z sensem mojego kota i nie udaje mi się, niech to cholerka, cytryny są najlepsze do zdjęć;)
wcale, ze nie :) mysle, ze retuszu da sie uniknac... przynajmniej takiego co zajmuje wiecej niz 5 minut. Wystarczy tylko zadbac o szczegoly.
Od niedawna staram sie wyeliminowac odbicia od moich "magnoliowych" scian i niskiego sufitu uzywajac czarnego materialu matowego rozpietego na lekkich aluminiowych ramach. Do tego staram sie zwracac uwage na balans bieli (do tej pory bylem w tym temacie niedbaly), kalibruje tez czesciej ekrany co by zblizyc sie do naturalnego odcienia skory (choc z tym to roznie bywa :) bo ja moge miec dobry kolor a widz juz nie :)
itd itd :)
moje początkowe fotki tez mnie trochę rozczarowują... z czasem widzi się coraz więcej niedociągnięć... zarówno w technice wykonywania fotek, jak i jakości późniejszej obróbki (np coraz lepiej mi wychodzą fotki na białym tle, a coraz mniej czasu poświęcam na ps, np ostatnie serie to tylko kadrowanie i dodawanie keywordsow :P ). Niemniej nie zamierzam wyrzucać starych zdjęć, nawet tych najsłabszych. Z czasem będą one stanowiły coraz mniejszy procent portfolio, a sentyment jako taki ciągle do nich jest... pozatym kupujący widzi zdjęcie przed kupnem. może akurat w danym momencie nie szuka najlepszego cukiereczka?
Pozdrawiam,
Robert
P.S. asterix. Ja np ostatnio sobie tak przygotowałem pokój w piwnicy aby nie dochodziło światło z zewnątrz... do oświetlenia używam tego samego sprzętu więc i temp barwowa jest stała (ale i tak zawsze na wszelki wypadek robie strzał szarej karty :> )
zima sprzyja temu, by swiatlo dzienne nie docieralo do planu :) poprostu robie foty po 16 :)
dalszy ciag :)
ide spac ;)
wolę być niezależnym czasowo ;)Cytat:
zima sprzyja temu, by swiatlo dzienne nie docieralo do planu poprostu robie foty po 16
działa wam ftp na crestock?
Asterix - fajne zdjęcia, tylko tło nie jest idealnie białe, i na zdjęciu nr 3 linia stołu jest krzywa - niby szczegóły, ale moim zdaniem ważne :). Pozdrawiam
wciaz pracuje nad jej usmiechem "z zebami". Cale dziecinstwo nosila aparat i nabyla pewnej maniery podczas smiania sie... zeby jak widac juz proste lecz grymas twarzy pozostal
pracowanie nad uśmiechem?? tzn nawet jak się śmieje poza sesjami to też taki uśmiech ma?? Generalnie jak robię komuś zdjęcia, i powiem 'uśmiechnij się żeby było widać zęby' to ponad połowa fotografowanych robi taki nienaturalny wyraz twarzy że chce się płakać... dlatego często staram się rozśmieszyć na maksa, jeśli się uda to wystarczy poczekać kilka sekund i strzelić z zaskoczenia :)
Pozdr.
robgr85, moim zdaniem uśmiech na zdjęciu jest ok, taki stockowy. Jeżeli miałbym się do niego przyczepić - to tylko troszkę mniej wybieliłbym zęby w ps, ale to kwestia indywidualnych upodobań :).
Też wrzucę kilka fot świeżo obrobionych (już czekają w kolejce do akceptacji na IS).
Konstruktywna krytyka mile widziana.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
jarek w :) te pierwsze jest super!
Pare nowych fot... jeszcze beda nanoszone poprawki na nie (glownie dominanty jakiegos koloru - np zoltego)
Jarek, jakiego materialu uzywasz jako biale tlo ?
Mnie biale denerwuje bo w domu mam wykladziny, czyli praktycznie po sesji trzeba obcinac... dlatego uzywam winylu tyle, ze on jest jedynie 1,5m szeroki, co poteguje ilosc czasu spedzonego przy kompie i PS.
Dumam nad Muslinowym Bialym, nie mam z nim doswiadczenia.. moze ty go uzywasz ?
asterix - chcesz nanieść dominantę koloru na zdjęcia? Wydaje mi się, że to zawęzi liczbę potencjalnych kupujących, jak designer będzie chciał dominantę to sobie doda, a jak nie - to kupi zdjęcie bez dominanty u kogoś innego.
I ciekawy jestem czy usunąłeś napis (jeżeli tam był) z nita na spodniach na pierwszym zdjęciu - mi kiedyś za to odrzucili fotkę na IS, bo copyrighted :) (chyba inspektor musial patrzeć przez lupę). A zdjęcia bardzo OK :).
Co do tła - od niedawna używam Lastolite Hilite, jest OK, ale też trzeba obrabiac :).
no ba.. nity to podstawa :) hehe
Ja pisalem o wywaleniu dominanty zoltego niz dodawaniu :)
Jarek, moglbys wrzucic gola fotke prosto bez zadnej obrobki wlasnie po pstrykaniu z uzyciem Lastolite Hilite ? Mocno sie nad tym tlem zastanawiam a ciezko znalesc cos sensownego na sieci. Jesli moglbys wrzucic ktoras z fotek ktore juz wrzuciles powyzej ale przed obrobka tak zeby mozna bylo zobaczyc goly efekt jaki wychodzi z tym tlem. Mam jeszcze pytanie - czego uzywasz do podswietlania Hilit'a ? Jedna czy dwie lampy i jakiej mocy ?
pzdr
a masz jakis inny problem ? Spacery sa zdrowe ...
Przypatrz sie dokladnie stokowcom. Jako, ze zajmuje sporo czasu by moc przeznaczyc jakis budzet na wieksza ilosc osob, uzywa sie jednej badz grupy tych samych postaci.
Szukajacy na Istock ma do wyboru ponad 5mln zdjec. 100 fot tej samej osoby nie postawi mu nagle przed oczami stu zdjec przedstawiajacych ta sama twarz.
BTW moglbym to samo powiedziec o kotach :)