Może spróbuj tego:
http://tinyurl.com/yc3m8cn
Co prawda dużo droższa, ale
na pewno zapracuje na siebie;)
Wersja do druku
Może spróbuj tego:
http://tinyurl.com/yc3m8cn
Co prawda dużo droższa, ale
na pewno zapracuje na siebie;)
Witam, nie moge nigdzie znalezc opinii na temat drukarki Pixma MP 550.
Prosilbym was o opinie. Drukarka ma byc prezentem dla mojej mamy, ktora robi zdjecia amatorsko od kilku lat.
Posiadam model MP540 , jest bardzo podobna do MP550
Ja stosowałem tusze zamienniki komplet 30zł , a teraz regeneruje za około 8zł całość . Zdjęcia są jakości fotolabów itp . .
Zdjęcie 10x15 - 45gr. (u fotografa 0,8zl)
Zdjęcie A4 około 2zł (u fotografa 8zł )
Czyli bardzo tani jest wydruk na dobrym papierze ( nie Canon bo drogi ) .
Do A4 używam EMTECA i HP .
Do 10x15 używam HP i jakiejś taniego z allegro o najwiekszej gramaturze(nazwy nie pamiętam ) .
Przyszedl i czas na mnie. Technika sie rozwija a czlowiek wszystkiego ogarnac nie moze. Szukam drukarki zeby zastapic mojego starego hp psc1219. Tryb mieszany, czasami tekst, czasami jakies zdjecia. I tutaj pojawia sie pytanie ze wzgledu na ograniczony fundusz (400-500zl)
Czy MP550 jest dobrym wyjsciem ? Moze jest jakas lepsza w podobnej cenie, a np bez skanera. Swojego skanera uzywalem moze z 10 razy... Jesli jakosc/wydajnosc ma byc lepsza, to wole kupic sama drukarke a dokumenty bede skanowac aparatem.
I jeszcze pytanie czy ktos uzywal/uzywa systemu CISS ? Cos takiego http://www.allegro.pl/item912222562_...zasilanie.html ?? Jaki tusz wtedy mozna zastosowac i jak wyglada koszt ?
I nie probojcie przekonac mnie do epsona - mam nie mile doswiadczenie :neutral:
ja polecam którąś z iP 5xxx (podobno seria 4xxx też jest w porządku) . Ja mam 5200 i jestem zadowolony z jakości zdjęć i wydruków ogólnie. Drukarka szybka i cicha. Można drukować także płyty. Posiada Pictbridge. Najnowsze są chyba 5700 i 4700 ale pewien nie jestem. Czym się różnią też nie mam pojęcia niestety. Podsumowując 5200 mogę z czystym sumieniem polecić.
O CISS nic nie wiem. Chętnie usłyszę czyjąś opinię :)
Widzisz, kawalek czasu temu patrzylem na te wszystkie rozne ip xxxx i pamietam ze mnie ceny zniechecily. Teraz widze ze ip4700 idzie dostac za 350zl w sklepie u mnie w miescie :smile: I chyba sie skusze na nia. Jeszcze pytanie tylko - one maja stale dysze czy w kartridzach ? Bo nigdzie nie moge tego znalezc.
Skaner się bardzo przyda ,choć rzadko ale lepsze to niż bieganie po sąsiadach .
MP550 jest drukarką chyba obecnie najlepszą w stosunku cena/jakość.
CISS super rzecz , dużo lepsza niż regeneracja tuszy itp.
Wtedy ceny wydruków są na podobnym poziomie co napisałem 5 postów wyżej ,ale jest za to bardzo wygodne rozwiązanie .
A ja uważam że QuadTone rip to bardzo dobry sofcik.Ja nie mam problemów z przejściami tonalnymi.
Trzeba tylko przeprowadzić poprawnie Linearyzacje i programik odpłaci piękną czernią bez względu na światło jakie pada na wydruk.Może ona się różnic tylko ciepłotą tonacji i jest to bardziej związane z papierem na jakim się drukuje.
Jedyny mankament to taki że działa tylko z epsonami i nie wszystkimi:???:
Ale poza tym to rewelacja. Gorąco polecam:-D:mrgreen:
Podłączam pod wątek pytanie o trwałość wydruków. Szczególnie zainteresowany jestem tuszami dostarczanymi z systemami stałego zasilania atramentem CISS. Macie jakieś odniesienie do labu? Zakup drukarki ma dla mnie szereg plusów - szybkość realizacji, możliwość wprowadzania bieżących korekt, przy CISS również niska cena wydruku. Istotną wadą dla mnie jednak byłaby słaba trwałość wydruków. O ile nie martwię się o wydruki prywatnych zdjęć, bo zawsze mogę zrobić to ponownie, to nie odważyłbym się oddać klientom produktu, który wyblaknie po kilku miesiącach stania w ramce na biurku. Jak więc to wygląda?
Dobrze, a wiec zdecydowalem, ide w ip4700. Co mnie przekonalo ? To ze jesli cos jest do wszystkiego, to jest do niczego :) Stary hp idzie w szafe, jak bede potrzebowal skanera to go poprostu wyciagne na chwile. Pozatym w stosunku do mp550, ma mozliwosc drukowania na plytach - co mnie bardzo interesuje, bo widze dla tego podajnika duzo wiecej zastosowan niz tylko plyty cd :D Zobaczymy jak bedzie sie spisywac :)
Moglbys napisac co to konkretnie za zamienniki ? Bo troche tego jest. I jak z resetowaniem pojemnikow ? One zdaje sie ze maja chip ?
Ja mam ip3600 (to samo co ip4600 tylko bez dupleksu) i pierwsze zamienniki kupowałem bez chipa, który przekładałem z oryginalnego tuszu. Jest jeden feler taki, że nie wiadomo kiedy tusz się skończy bo trzeba wyłączyć rozpoznawania tuszu ze zużytym chipem.
Ale ostatnio pojawiły się już zamienniki z chipami (activeJet) i sprawują się ok. Może nieco kolorki są nieco gorsze, przynajmniej tak mi się wydaje bo tusze zmieniałem podczas drukowania serii tych samych grafik.
A ja mam pytanie o drukarkę lub raczej coś bardziej uniwersalnego.
Potrzebuję czegoś co nie tylko pozwoli wydrukować mi zdjęcie ale również będzie działało jako skaner czy kopiarka.
Wpadło mi w oczy urządzenie : Epson Stylus Photo PX710W oraz jego test na
http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...yjne-2479.html
Czy ktoś miał do czynienia z tym urządzeniem i sprawdzał jakość zdjęć z niego ?
Może macie jakieś inne propozycje, do wydania mam ok 700zł
Witam.
seba65310, mówi się dużo o różnych zamiennikach, jedne są chwalone inne mniej.
Chcę właśnie kupić również tą drukarkę MP550, wiadomo że te modele mają już bardzo małe dysze (1PL), więc kupienie nieodpowiedniego zamiennika może je zapchać.
Napisz proszę, czy te zamienniki dalej sprawują się dobrze, jak często robisz wydruk - wiadomo trzeba je przedmuchać, i jeśli to nie jest tajemnicą to gdzie kupujesz te zamienniki.
Firma Cedyto -allegro .
Nic się u mnie nie zapycha !!
Drukuje czasami bardzo dużo czasmi przez tydzień nic.
Epson Stylus Photo PX710W - szybka ,ale droga . Canon MP550 jest o połowę tańszy , wolniejszy , ale jakość wydruku lepsza.
Nie wiem czy był już poruszana sprawa kartridża samoresetującego bo już mam mentlik w głowie.
Mianowicie za reseter do naboi MP550 trzeba dać ze 100zł, więc czy nie lepiej zainwestować w te naboje samoresetujące ?
Ponoć tylko nabijam tuszem, i jadę z drukiem dalej. Na dobrą sprawę podejście chyba mniej kłopotliwe - no oczywiście trzeba zainwestować w te naboje.
A może jest inaczej?
A no właśnie - mam takie pytanie - Gelex do Epsonów R800 i R1800 zaczął sprzedawać samorestujące się naboje - http://sklep.inks.pl/index.php?actio..._przedmiot=359 - czy to ma sens ? Bo już prawie kupiłem system stałego zasilania ale myśl o przerabianiu drukarki trochę mnie zniechęca mówiąc szczerze - miejsca na biurku za wiele nie mam...
Z takimi nabojami jest trochę problem bo ciężko spowodować takie samo podciśnienie jak w oryginalnych. Musi być określone, bo jak za małe to tusz zalewa drukarkę a jak za duże to dysze są puste. Testowałem to na wszelkie sposoby, i zgodnie z zaleceniami producenta i na swój sposób. Nie polecam.
Witam mam takie pytanie jaki papier i tusz będzie pasował do tej drukarki http://www.allegro.pl/item920405109_..._vat_nowa.html
Papier oryginalny, a tusz - żaden.
czyli ten będzie dobry http://www.allegro.pl/item909130510_...ek_selphy.html
Ale piszesz o tych samoresetujacych czy o ciss ? Bo tak troche nie moge do konca zrozumiec ;) Jesli ciss, to ktorego producenta jesli bys mogl napisac. Jest tego troche :)
A co do pojemnikow z samoresetujacym sie chipem - czytalem ze ludzie maja niezle jazdy. Znika im tusz strasznie szybko. A wszystko dlatego ze co wlaczenie/wylaczenie - chip sie resetuje i drukarka przechodzi proceduje jakby sie wlozylo nowe pojemniki, przelewa dysze, czysci itp. Dlatego przy nich najlepiej albo drukowac duuuzo naraz. Albo nie wylaczac drukarki ;) W innym przypadku reseter do chipow za ok 100zl. Tyle udalo mi sie doczytac. To samo jest z ciss'em ktory ma samoresetujace sie chipy. Wtedy ponoc przy wlaczaniu/wylaczaniu drukarka przechodzi procedure instalacji nowych pojemnikow i ssie strasznie tusz ;) Ale skoro hp stoi wlaczone non stop od lat i nic sie nie stalo. To mam nadzieje ze canon sie nie zbuntuje. Dzis jade kupic :)
No wlasnie jak tak czytalem opisy na innych forach, to jest CISS z autoresetem. I sa normalne wklady z autoresetem do dolewania bez CISS'a. Ale w sumie fakt, to moze byc to samo, tylko ze dochodza rurki i zbiorniki :) Ludzie nawet sami przerabiaja oryginalne pojemniki na CISS i ponoc im to chodzi.
Skad uklad licznika (chip, to to chyba masz na mysli) ma wiedziec ze osiagnol zero, skoro nie ma tam za bardzo zadnego miernika ? Oryginalny chip ma zaprogramowane cos jak kierowca w samochodzie. Zalalem 30 litrow benzyny, pali mi 7l/100km. Wiec zrobie 400km. Ale nie bierze pod uwage stylu jazdy. Moze wyjsc 450km, a moze wyjsc i tylko 300km. To jest wszystko wg obliczen programu ktory przesyla info do pamieci chipa. Nowy chip = nowa (czysta) pamiec. Wiec jedyne wyjscie zeby sie resetowalo to chip z pamiecia ulotna - wylaczasz zasilanie - stan licznika znika. Wlaczasz - drukarka zabiera sie za instalowanie nowego pojemnika i ciagnie tusz. Innej opcji nie ma, zauwaz ze jak drukarka pokaze ze pojemnik jest pusty to mozna z niego jeszcze odciagnac pewna (czasami nie mala) ilosc tuszu ;)
Chyba ze miales na mysli to ze chip resetuje sie w momencie nie zera, a w momencie przyblizonego zera (wg obliczen wyslanych do chipa) Ale nie widzialem opisu takich chipow jeszcze nigdzie ;)
W kazdym badz razie - jesli kupie/zrobie ciss'a bo mnie te 9ml pojemnki zdenerwuja to na pewno opisze jak dziala, czy przelewa, czy nie itp ;-)
Mam pytanie do użytkowników pixmy(zastanawiam się nad kupnem).
Jak wygląda sprawa z odwzorowaniem kolorów/przekłamaniami?
Monitor może przekłamywać, konwersje między różnymi przestrzeniami barw, tonery itp. itd.
Jak dochodzą rurki i zbiorniki to juz jest CFS, a nie CISS. Przy CFS nie ma niebezpieczeństwa wylewania atramentu, bo atrament jest zasysany, sam z siebie przy poprawnym umieszczeniu zbiorników nie poleci.
Licznik ma po każdym wydruku podaną przez drukarkę ilość atramentu do odjęcia. Oczywiście przybliżoną bo drukarka nie ma możliwości ocenić ile naprawdę go poszło. Jeśli wartość w pamięci osiągnie zero, specjalny układ zapisze z powrotem wartość maksymalną.
Mam pixmę 4500, drukowała rewelacyjnie z foty z 400D, naczytałem się forum, zmieniłem aparat i w efekcie wydruki wychodzą gorsze ;) Na dobrym papierze Canona czy innym markowym zdjęcia kolorowe wychodzą rewelacyjnie. Niestety nad czarno-białymi nie można zapanować. Trzeba uważać przy zmianach papieru, ten sam wydruk na papierze Canona i np tetenala lub epsona może wyglądać zupełnie różnie. Ale to chyba tyczy się wszystkich drukarek. Świetnie drukuje na płytach glossy na matowych badziew straszny. Najgorsze jest to, ze ceny tuszu zwariowały. W 2008 zestaw kosztował 5x35pln teraz 5x55.
"A continuous ink system (CIS), also known as a continuous flow system (CFS), bulk feed ink system, or an off-axis ink delivery system is a method for delivering a large and practically unlimited volume of liquid ink to a comparatively small inkjet printhead."
Wiec ja juz przestaje rozumiec :( Niby to samo, a dowiaduje sie ze nie to samo ;)
Mam epsona P50 z CISS (tak myślałem) czy raczej CFS (butelki + rurki, tusz sam się zasysa) działa to bardzo dobrze nic się nie wylewa. Jedyna uciążliwość, to że trzeba co jakiś czas zrobić reset, bo drukarce wydaje się, że pojemnik się skończył.
Do tego koreańskie tusze (ink mate) i francuski papier (armor), Bez profilowania jakość jest lepsza niż na 5 gwiazdkowym papierze Epsona z oryginalnym atramantem - wydruki są ostrzejsze (to zaleta papieru) i minimalnie wierniejsze pod względem kolorów (to zaleta kombinacji papier+tusz, ale z tym samym tuszem i papierem epsona też jest lepiej więc i sam tusz jest lepszy niż oryginalny). Pierwsze podejście do oprofilowania za mną, coś nie zadziałało tak jak miało, bo wierność była dużo gorsza niż bez profilu. Podobno tusze są powtarzalne, nawet jeśli nie to i tak butelki z tuszami są na tyle duże, że ponowne oprofilowanie po zakupie nowej partii jest dla mnie akceptowalne. Koszt wydruku jednej strony A4 jest około 1,5zł. Porównywałem wyniki z różnymi IP i na różnych papierach i jakość z mojej drukarki jest dużo lepsza.
Cześć. Nie wertowałem 42 stron postów, ale ciekawi mnie jedna rzecz. Na początku wiele osób chwali drukarki canon IPxxxx, jako dobre do wydruku zdjęć. Ostatnio widziałem w sklepie tanią drukarke Canon IP1900, czy ktoś z obecnych miał ją i drukował nią jakieś zdjęcia? Nadaje się ona do czegokolwiek ?
Ja mam, kupiłem żonie do wydruku materiałów na lekcje do szkoły - to jest taka plastikowa zabawka, super-tandetna - jak się skończą tusze to się kupuje nową bo komplet oryginalnych tuszy jest droższy od drukarki - osobiście bym na niej zdjęć nie próbował drukować - taniej będzie w labie a jakościowej przewagi nie będzie.
No dobra Krzychu, ale czy wydrukowałeś jakieś zdjęcie na niej? Chodzi mi o to, czy wydrukowane na niej zdjęcie nie będą dużo gorsze od takiego zdjecia z laba?
witam
szukalem czegos mobilnego i szybkiego do drukownia zdjec w trakcie imprez
i znalazlem dwie interesujace mnie drukarki:
* Olmec 1000 Sub Dye Printer
* MITSUBISHI CP 9550DW i nowsze odmiany
mial ktos do czynienia z tym sprzetem? poprosze o jakies uwgi, bo bede kupowal zaraz po sietach....
Sluchajcie :P IP4700 ma z przodu wejscie usb - wiadomo do czego :P Do drukowania zdjec z aparatu. Ale... czy jest mozliwosc podlaczenia jej do komputera poprzez to wejscie ? Do jednego komputera mam podpieta przez tylne - normalne wejscie. Ale czasami chcialo by sie wydrukowac cos z np laptopa i mieszanie kablem za biurkami nie jest wygodne. Ktos probowal ? Jakies efekty udalo sie uzyskac ? Czy tylko aparat + direct print zadziala ?
Mam Epson Stylus Photo R285, jest tani i jakościowo bardzo dobrze drukuje nawet format A4, tusze po zakupie dużych butelek wychodzą tanio. Jedyny problem to profile czasami jej się kolory rozbiegają, z tym mam największy problem.
Spróbuj używać jej w trybie drukarki sieciowej. Jeśli w obu kompach masz wifi to nie będzie problemu, jeśli nie to scrossowany kabelek do połączenia dwóch kompów, chociaż będzie to dużo mniej wygodne.
Ja mam EPSONA P50 podłączonego na stałe go stacjonarnego kompa, a że net mam w nim bezprzewodowo, to utworzyłem siec lokalną z dwoma laptopami w domu i z każdego kompa mogę drukować na Epsonie, mimo, że na lapkach mam Vistę i 7 a na stacjonarnym XP :). Proste i wygodne.
PS. Polecam P50 z cissem, świetny wynalazek, jakość A4 bardzo mnie zadowala, chociaż muszę co nieco jeszcze skalibrować :)
interesowałaby mnie nie zbyt droga drukarka umożliwiająca nadruki na cd/dvd.. co moglibyście polecić?
Canon PIXMA iP4700 czy Epson Stylus Photo P50?
Którą polecacie dla domowych wydruków (głownie czarno-białych)?
Biorąc oczywiście pod uwagę jakość wydruku i koszty eksploatacji.
Do wydruków cz-b dobrze jest kupić Epsona, bo ogarnia go QTR
Potwierdzam CD-DVD Printable dobrze drukuje się na EPSON R285. w miarę tania drukarka i jak na jej możliwości to Polecam.
No to i ja sie dopisze. Szukam drukarki foto (koniecznie print na dvd) - w zasadzie w gre wchodzi tylko jak powyzej - P50 i ip4700 (4600). Czy roznica w fotografiach kolorowych jest duza miedzy tymi drukarkami ? Chodzi mi o tanie zamienniki a nie oryginalne, dedykowane tusze. Precyzujac to nie myslalem o CISSie lecz raczej o samoresetach i napelnianiu z butelki strzykawka. Jakosc tekstu mi wstarczy z najtanszych drukarek wiec tu praktycznie nie mam wymagan. Poprzednia IP3000 zajechalem i glowica mimo czyszczenia nie dawala juz rady.
Druga rzecz - jako, ze czasem drukuje wieksze ilosci na papierach wizytowkowych z faktura to ktora drukarka bedzie sie pod tym wzgledem lepiej sprawowac ?
Jak na razie jestem bardziej ukierunkowany na ip4700 bo pasowala mi jej obsluga, dodatkowa kaseta na papier i brak tendencji do zasychania zamiennikowych tuszow nawet przez miesiac nieuzytkowania. Nie mam porownania jak sytuacja wyglada w epsonie - czy zamienniki lubia skutecznie zapchac glowice po nieuzywaniu np zima gdy jest sucho od kaloryferow ?
Kilka osób pytało mnie na priv, co do zestawu który opisałem w poście 414 - więc jeśli chodzi o drukowanie zdjęć dla mnie i rodziny, to wybrałbym ten zestaw jeszcze raz bez wahania - naprawdę nie wyobrażam sobie niczego innego o tak dobrej jakości i wygodzie działania w choćby zbliżonej cenie. Jedyny minus jaki zauważyłem, to jedno zdjęcie - wystawione na intensywne działanie światła (zarówno słonecznego jak i świetlówek - praktycznie przez 100% czasu) wyblakło (po około 4 miesiącach), ale tylko jedno - mam dość dużo zdjęć w ramach, ale wyblakło tylko jedno.
Próbowałem oprofilować, ale nie udało się - przyznam, że nie wiem dlaczego (pewnie zawiódł czynnik ludzki, ale nie wiem gdzie) - profilant twierdzi, że wszystko zrobił OK, mnie też wydaje się, że zrobiłem wszystko wg instrukcji, ale jednak profil do niczego się nie nadaje (nieakceptowalne wydruki po zastosowaniu profilu).
Witam
Kupiłem miesiąc temu drukarkę Canon IP4700
Po skończeniu się oryginalnego tuszu zamówiłem w necie tusz i wieczne kartridże.
Łatwo się uzupełnia i lekko drukuje...
Tylko te kolory lekko mają zmienione odcienie.
Albo lekko zalatują zielenią, albo niebieskim,
czarny nie jest czarny tylko ma odcienie zielone lub niebieskie.
Niektóre zdjęcia np dzieci w jasnych kolorach czerwono podobnych na tle kostki brukowej szarej wychodzą idealnie.
Co zrobić aby drukowane kolory były poprawne?
Papier kupiłem ten i 4 inne rodzaje
http://www.papierdozdjec.pl/product_...OWY-JAPAN.html
Proszę o poradę
Mysle, ze niekoniecznie. Kupno oryginalow to najprostrze co mozna zrobic lecz najkosztowniejsze. Sam mam od kilku dni ip4700 i zeby uzyskac to samo na wydruku co na oryginalach i papierze glossy II canona musialem kontrast podniesc o 20%. Mysle, ze na zamiennikach da sie wyregulowac dokladniej kolor - wystarczy porobic testy i kolor ustawiac recznie. Skoro koledzy na epsonie r285 mowia, ze zamienniki na cissie sa identyczne jak oryginaly (nie wiem jak z trwaloscia zdjecia) to czemu w canonowskich drukarkach by tak mialo nie byc ?
Rowniez zamierzam kupic zestaw do napelniania strzykawka do ip4700 dlatego pytam Cie strzelczykadam czy moglbys zdradzic jaki zestaw Ty kupiles ?
Ja sie zastanawiam nad czyms takim: http://www.allegro.pl/item1026810980...700_mp540.html
Czy ktos testowal takie cos czy raczej polecicie cos innego do ip4700 (lub ip4600) ? CISS niestety odpada bo nie mam miejsca na biurku - drukarka stoi na krawedzi, poza tym te wszystkie wezyki - jakos mam wstret.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
przepraszam - chodzilo mi o te samoresety: http://www.allegro.pl/item1034505570...samoreset.html
Zamienniki NIGDY nie są identyczne jak oryginały, o trwałości nawet nie wspominając. Koledzy, którzy twierdzą że kolory na zamiennikach są identyczne są albo daltonistami, albo nie przyjrzeli się dokładnie. Oprofilowałem w cholerę drukarek z zamiennikami i nie zdarzyło mi się, by kiedykolwiek przypominały oryginał.
Moze i widac roznice - lecz nieadekwatna moim zdaniem do roznicy w cenie pomiedzy cissem czy strzykawkami a oryginalnymi maciupkimi tuszykami starczacymi zaledwie na kilka(nascie) wydrukow foto. Na targach foto w Lodzi bralem nieraz do reki wydruki z p50 robione na CISSie i na prawde robi to wrazenie. Trzeba by porownac jakosc, kolory do oryginalnego wydruku z tej samej foty - nawet jesli bedzie roznica to.... jak powiedzialem wyzej.
Bo jak zrobisz dobry profil dla zamiennika to dziwnym nie jest, że efekt będzie może i lepszy niż oryginał z uśrednionym profilem generycznym.
no dlatego mialem na mysli, ze efekt jest podobny a roznica w cenie ogromna. Pewnie jesli przy oryginalach i zamiennikach zrobi sie dokladnie profil, dobierze kolory to jakas znikoma roznica bedzie - lecz na pewno nie taka jaka jest w cenie.
Hey powiedzcie co myslicie o drukarce Epson R1900, Wydruk A3+ zachęca :)