Odp: Czy warto wymienić 7D na 6D
Cytat:
te same ustawienia
1/320 na 6D vs 1/250 na 600D.
Trochę ciemniejsze jest to z 6D. Ciężko przez to porównać. Ale ISO 3200 na 600D to już kupa. Generalnie lepsze wrażenie robi zdjęcie z 6D. Ale to nie "magia" i "przepaść". Po prostu lepszy obrazek, który mało komu się przyda, bo mało kto wywołuje zdjęcia w formie wielkich odbitek.
A zdjęcia robione na av. Pomiar tak zdecydował kadr trochę inny bo crop robi swoje, stąd ta różnica w czasie. Nie pomyślałem mogłem zrobić w M i na tych samych czasach . No ale z grubsza widać to co ma być widać . Kadr ma dużo szczegółów można sobie popatrzeć na gałązki itd f8 daje na 35 w miarę dużą głębię więc do oceny wystarczy powierzchownej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Znów wnioski wyjęte z... Do twojej wiadomości: mam starego cropa, 10-22, 35/2, 85/1.8 i 70-200/4. Żaden wypas.
Ale jakoś nie mierzi mnie to, że ktoś inny może mieć sprzęt droższy i lepszy, jeśli go na to stać.
Skoro tak, to bądź uczciwy w swoich wypowiedziach, bo wpędzić kogoś w niepotrzebne wydatki to trochę kiepska sprawa. Sytuację oceniłem tak jak sugerowałeś, więc nie masz powodu, żeby mnie osądzać.
Tam gdzie w grę wchodzą duże pieniądze rzędu kilku tyś. zł nie ma miejsca na gdybanie i " może będzie zadowolony " bo co jeśli nie masz racji???
W kwestii merytorycznej 6D to nie jest zły aparat, ale nie każdemu musi pasować. Każdy musi sam ocenić i dokonać wyboru. To tyle tytułem uczciwości wypowiedzi ................
Eee, u siebie nie mogę otworzyć tych zdjęć, więc nie popatrzę sobie tej magii :D
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
1/320 na 6D vs 1/250 na 600D.
Trochę ciemniejsze jest to z 6D. Ciężko przez to porównać. Ale ISO 3200 na 600D to już kupa. Generalnie lepsze wrażenie robi zdjęcie z 6D. Ale to nie "magia" i "przepaść". Po prostu lepszy obrazek, który mało komu się przyda, bo mało kto wywołuje zdjęcia w formie wielkich odbitek.
Po obejrzeniu w/w materiału dokładnie takie same wnioski i w tym konkretnym przypadku nie warto dopłacać tych 3.000zł.
Postaram się zrobić materiał w którym będzie większa różnica :) Może jakieś pomysły co chcieli byście zobaczyć ? Mam do dyspozycji szkła tylko te co na dole .
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Często ludzie kupują 6D za ostatni grosz, bo ktoś napisał na forum, że robi magiczne zdjęcia. Nawiasem mówiąc to samo 6D w momencie premiery oceniane na wielu forach jako dno, glony i wodorosty. Co się zatem zmieniło od tamtej pory ???
Wszystko.
Ludzie zaczęli go używać do robienia zdjęć ;).
Tak jest z większością korpusów. Pamiętam jaki lament był po wypuszczeniu 5DmkII, tasiemcowe wątki jaką straszliwą qpę Canon wypuścił i że niedługo to zbankrutują bo przecież nikt tego syfu nie kupi. Nie minęło kilka miesięcy jak w stopkach krytykantów pojawiło się to body. Inny przykład? Proszę: 50D - jak napisałeś, po premierze dno i wodorosty - teraz kultowy. Możnaby tak wymieniać do rana.
Wniosek jest jeden, specyfikacja zdjęć nie robi tylko ludzie, do tego każdy sprzęt trzeba opanować, a na to potrzeba zwyczajnie czasu żeby wyciągnąć z niego maksimum możliwości.
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
Może jakieś pomysły co chcieli byście zobaczyć ?
To samo iso 3200, ten sam pstryk z okna, godzina wykonania zdjęcia po 19, chciałbym zobaczyć różnice w szumach przy słabych warunkach oświetleniowych.
Cytat:
Postaram się zrobić materiał w którym będzie większa różnica Może jakieś pomysły co chcieli byście zobaczyć ? Mam do dyspozycji szkła tylko te co na dole .
Warto portret 50 na 1.8 przy tej samej skali odwzorowania. Czyli popiersie i może całą sylwetkę. Będzie widać różnice w GO.