Odp: Monitor Eizo do 1.500 zł jaki?
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Jak powiedziałem - EV2336+CMD nadal nie będzie tańszy od P232W.
FS2331W ma denną matrycę cPVA - nieliniową, nierówną i przekłamującą po bokach. Obudowa tego monitora nie posiada stopki z regulacją, jest wyjątkowo szpetna, wykonana z odrażającego gównoleum, a sterowanie odbywa się
wyłącznie za pośrednictwem koszmarnego, chińskiego pilocika za 10centów wielkości wrzoda na d..., który wyjątkowo łatwo zawieruszyć:
http://eizo.dkonto.pl/uploads/2012/07/fs2331_pilot1.jpg
W porównaniu z tym monitorem EV2336 to wypas nad wypasami, no ale jeśli dla kogoś cena jest jedynym kryterium wyboru, to zawsze może kupić za pół tej ceny eldżika czy innego gejtłeja, albo zaszaleć i pokarać się tym wyrobem eizopodobnym. Uprzedzam tylko lojalnie, by dokupić podstawkę pod ten monitor, bo nie ma on regulacji wysokości, a dłuższa praca na tak nisko ustawionym monitorze to murowane problemy z bólem kręgosłupa.
Ocena monitora po tym jak wygląda. Matko, jakieś nowe zboczenie na tym forum:mrgreen:
Nigdy nie używałem regulacji w żadnym monitorze więcej niż raz - stawiając na biurku. Problemy z kręgosłupem. Ciekawe. Domysł czy jakieś badania?:D
Wykonanie? A co mnie obchodzi z czego jest wykonany.
Pilota nie używam.
EV2336 - w czym się objawia ten wypas? Wątpię czy matryca jest zauważalnie lepsza od pozostałych modeli do domu czy biura (wliczając fs2331).
Eizo serii ev czy fs np. fs2331 vs ev2333 czy ev2336 : najtańszy wyrób tego producenta? Zatem megadokładnej technologii kosmicznej się nie spodziewam.
Wyniki testów w necie (o ile są poprawnie wykonane) określaną, że różnice w najogólniej rzecz ujmując, nie są duże.
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
A czemu akurat w LEDowym DreamColor HP2480zx też dlaczegoś przypadkiem jest wiatrak, a w bardziej gorących monitorach CCFL jakoś nie trzeba było chuchać na elektronikę?
Pogmerałem trochę i cytat z jednego testu CX240: "Po uruchomieniu słyszalny jest delikatny szum wentylatora. I tak naprawdę nie jest to pozbawione sensu – wprawdzie nowoczesne monitory nie grzeją się aż tak, jak tradycyjne "bańki", czyli ekrany CRT, ale i tak pobierany prąd wydalony niemal w całości w postaci ciepła potrafi skutecznie zwiększyć temperaturę obudowy. A to z kolei znacznie skraca żywotność układów elektronicznych, a zwłaszcza diod LED." O ewentualnym wpływie na jakość wyświetlanego obrazu jakoś nikt nie wspomniał.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
O ewentualnym wpływie na jakość wyświetlanego obrazu jakoś nikt nie wspomniał.
Naprawdę wierzysz w to, że dioda LED o "skróconej żywotności" będzie trzymała parametry jakościowe takie jak na początku?
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
"A to z kolei znacznie skraca żywotność układów elektronicznych, a zwłaszcza diod LED." O ewentualnym wpływie na jakość wyświetlanego obrazu jakoś nikt nie wspomniał.
A co za różnica? I skąd wiesz w jaki sposób objawi się owo "skrócenie żywotności"?
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Naprawdę wierzysz w to, że dioda LED o "skróconej żywotności" będzie trzymała parametry jakościowe takie jak na początku?
O ile dobrze pamiętam (a pisałem o diodach LED pracę dyplomową) to minimalna żywotność diody LED to jakieś 30-50 tys godzin pracy na pełnej mocy i po upływie tego czasu zmniejsza się skuteczność świecenia (do 70-80% mocy początkowej) i może zmieniać się temperatura świecenia. Nie przepalają się tak po prostu jak zwykłe żarówki/świetlówki. Trudno więc, by po 5000 czy nawet 10 tys godzin pracy monitora na jasności rzędu 30% te parametry jakoś dramatycznie się pogorszyły. Dlatego też obstawiam, że w przypadku chłodzenia monitorów LED w większym stopniu chodzi o chłodzenie elektroniki sterującej, a w minimalnym stopniu o chłodzenie panelu podświetlającego.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
O ile dobrze pamiętam (a pisałem o diodach LED pracę dyplomową) to minimalna żywotność diody LED to jakieś 30-50 tys godzin pracy na pełnej mocy i po upływie tego czasu zmniejsza się skuteczność świecenia (do 70-80% mocy początkowej) i może zmieniać się temperatura świecenia. Trudno więc, by po 5000 czy nawet 10 tys godzin pracy monitora na jasności rzędu 30% te parametry jakoś dramatycznie się pogorszyły. Dlatego też obstawiam, że w przypadku chłodzenia monitorów LED w większym stopniu chodzi o chłodzenie elektroniki sterującej, a w minimalnym stopniu o chłodzenie panelu podświetlającego.
Tylko - jeśli dobrze rozumiem - to punktowe generowanie ciepła, o którym wspomina Marcin, wpływa nie tylko na samą diodę, ale również na panel przez tę diodę podświetlany. Według mnie dalsze rozbrajanie tego sporu na takie drobiazgi nie ma już sensu. Już zostało powiedziane, że każdy decyduje za siebie. W tym wątku bardziej - dla mnie - zniechęcająca jest świadomość, że tańsze kalibratory są mało dokładne. To jest prosty i niezaprzeczalny fakt. Nikt nikomu nie broni korzystać z tych urządzeń, niemniej trzeba mieć świadomość ryzyka, jakie się z tym wiąże.
Nie wiem po co wiatraki, czy grzeje się punktowo czy strefowo ale CX240 na LED-ach to kozak! Pierwotnie kupiłem SX2462W ale nie przypadł mi do gustu na CX240 widzę duużą różnicę. Ta matryca jest jakaś inna, obraz kryształ w porównaniu do klasycznego IPS. Mam nadzieję że te 7 - 10 lat pociągnie w szczęściu i zdrowiu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Pogmerałem trochę i cytat z jednego testu CX240: "Po uruchomieniu słyszalny jest delikatny szum wentylatora. I tak naprawdę nie jest to pozbawione sensu – wprawdzie nowoczesne monitory nie grzeją się aż tak, jak tradycyjne "bańki", czyli ekrany CRT, ale i tak pobierany prąd wydalony niemal w całości w postaci ciepła potrafi skutecznie zwiększyć temperaturę obudowy. A to z kolei znacznie skraca żywotność układów elektronicznych, a zwłaszcza diod LED." O ewentualnym wpływie na jakość wyświetlanego obrazu jakoś nikt nie wspomniał.
A kto gdzieś wspominał o wpływie na jakość wyświetlanego obrazu?
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Jak powiedziałem - EV2336+CMD nadal nie będzie tańszy od P232W.
FS2331W ma denną matrycę cPVA - nieliniową, nierówną i przekłamującą po bokach. Obudowa tego monitora nie posiada stopki z regulacją, jest wyjątkowo szpetna, wykonana z odrażającego gównoleum, a sterowanie odbywa się
wyłącznie za pośrednictwem koszmarnego, chińskiego pilocika za 10centów wielkości wrzoda na d..., który wyjątkowo łatwo zawieruszyć:
http://eizo.dkonto.pl/uploads/2012/07/fs2331_pilot1.jpg
W porównaniu z tym monitorem EV2336 to wypas nad wypasami, no ale jeśli dla kogoś cena jest jedynym kryterium wyboru, to zawsze może kupić za pół tej ceny eldżika czy innego gejtłeja, albo zaszaleć i pokarać się tym wyrobem eizopodobnym. Uprzedzam tylko lojalnie, by dokupić podstawkę pod ten monitor, bo nie ma on regulacji wysokości, a dłuższa praca na tak nisko ustawionym monitorze to murowane problemy z bólem kręgosłupa.
ostatnio szukałem monitora i kupiłem w dobrej promocji FS2333 - pilot rzeczywiście może wkurzać. Natomiast Stopka wydaje mi się spoko, przynajmniej wg mnie. Może monitor nie jest najwyższych lotów i większość ludzi mówi, że nadaje się do gier, jednak ja jestem z niego zadowolony (żyję w niewiedzy :D)
Cytat:
Zamieszczone przez
SirRoot
ostatnio szukałem monitora i kupiłem w dobrej promocji FS2333 - pilot rzeczywiście może wkurzać. Natomiast Stopka wydaje mi się spoko, przynajmniej wg mnie. Może monitor nie jest najwyższych lotów i większość ludzi mówi, że nadaje się do gier, jednak ja jestem z niego zadowolony (żyję w niewiedzy :D)
FS2333W ma stopkę z regulacją, wypas w porównaniu z FS2331 ;)