Odp: Jakość zdjęć na facebook'u
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
No o tym nie pomyślałem, budżet zawsze fajnie się prostuje dodatkową kasą za kradzież zdjęć ;)
Tobie się czasem nie pomyliło?
O zdjęciach wrzucanych na facebook mówimy, a tam, jeśli znasz regulamin, powinieneś wiedzieć, że przestały być twoje. O żadnej kradzieży mowy nie ma. Przeczytaj "Oświadczenie dotyczące praw i obowiązków" punkt 2 Udostępnianie treści i danych użytkowników. Wrzuciłeś - licencję na twoje zdjęcie, do momentu jego usunięcia ma facebook!
A tak nawiasem mówiąc, mnie to cieszy, że facebook mocno i automatycznie kompresuje zdjęcia. Czemu - a bo nie będzie różnic pomiędzy jakością zdjęć z budżetowego smartfona, jakim dysponuje gimnazjalista, a zdjęciami z lustrzanki. Owszem, będzie różnica w kompozycji kadru na przykład, ale pazerny na reklamę fotograf weselny musi obejść się smakiem, bo jego zdjęcia facebook zniszczy i dobrze mu tak. Facebook nie powinien stać się (chociaż faktycznie jest) miejscem na kryptoreklamę działalności fotografów. Facebook to forum społecznościowe, i niech tak zostanie, a jak ktoś chce mieć jakość, to ma flickr, czy panoramio.
W końcu tym gimnazjalistom, z ograniczeniami transferu, trzeba jakoś pomóc i właśnie facebook pomaga!
Cytat:
Zamieszczone przez
Janusz_K
Facebook to forum społecznościowe
Troche sie pozmieniało, od wielu lat robi też za marketingowo-informacyjna stronę. Wiec to Tobie sie pomyliło.
To użytkownik decyduje, co chce ogladać. Nie pasują Ci ślubniaki to ich nie oglądaj, FB to niewyczerpane źródło także tej dobrej fotografii ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janusz_K
Facebook nie powinien stać się (chociaż faktycznie jest) miejscem na kryptoreklamę działalności fotografów. Facebook to forum społecznościowe, i niech tak zostanie, a jak ktoś chce mieć jakość, to ma flickr, czy panoramio.
W końcu tym gimnazjalistom, z ograniczeniami transferu, trzeba jakoś pomóc i właśnie facebook pomaga!
A co z osobami które nie prowadzą działalności, a zdjęcia publikują też dla znajomych, chociażby ze wspólnych wypadów? Co z osobami które robią zdjęcia dla przyjemności i dzielą się nimi ze znajomymi. Wrzuciłeś wszystkich do jednego worka, dodatkowo facebook pozwala na reklamę także nie widzę nic złego jeśli fotograf weselny będzie miał swoja stronę.
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Troche sie pozmieniało, od wielu lat robi też za marketingowo-informacyjna stronę.
Za marketingową stronę to robił kiedyś, ale do dzisiejszego dnia FB robi tylko za informacyjną, tylko że w drugą stronę. Najlepszy portal do inwigilacji. I tyle. Powodzenia!
Przecież Facebook nie jest obowiązkowy... :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
super_novy
Najlepszy portal do inwigilacji. I tyle. Powodzenia!
A mnie się bardzo podoba ta inwigilacja. Wpisałem sobie miejsce zamieszkana Sarajewo i od razu zaczął mi wyświetlać fajną muzykę do polubienia. Co do zdjęć to w zasadzie nie mam zastrzeżeń. A jak mam obawy to nie wkładam zdjęcia a print screen z monitora z linkiem do strony. Dla mnie jest to fajne, że każdy ma do dyspozycji takie same narzędzia. I działa toto jako niezły komunikator. Ostatnio wsadziłem jakieś marne zdjęcie i było prawie 2000 wyświetleń. Ostatnio robiliśmy zdjęcia na planie jakiegoś teledysku i ktoś zapytał organizatorki przedsięwzięcia jak ona to zorganizował. A ona powiedziała, że to fb zrobił. I coś w tym jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janusz_K
Tobie się czasem nie pomyliło?
O zdjęciach wrzucanych na facebook mówimy, a tam, jeśli znasz regulamin, powinieneś wiedzieć, że przestały być twoje. O żadnej kradzieży mowy nie ma. Przeczytaj "Oświadczenie dotyczące praw i obowiązków" punkt 2 Udostępnianie treści i danych użytkowników. Wrzuciłeś - licencję na twoje zdjęcie, do momentu jego usunięcia ma facebook!
Radziłbym dokładnie zaznajomić się z tematem i prawem autorskim. Udzielasz im licencji a nie własność intelektualną która jest niezbywalna ;) Idąc Twoim tokiem rozumowania, ukradnę Twoje zdjęcie z FB przekadruje, zmienie kolory i powiem, że moje i Ty nie możesz mi nić zrobić :D
Czytam właśnie regulamin. Pozwolisz, że skopiuję:
W przypadku treści objętych prawem własności intelektualnej (IP, ang. intellectual property), takich jak zdjęcia i filmy, użytkownik przyznaje nam poniższe uprawnienia zgodnie z wprowadzonymi przez siebie ustawieniami prywatności i ustawieniami aplikacji: użytkownik przyznaje nam niewyłączną, zbywalną, obejmującą prawo do udzielania sublicencji, bezpłatną, światową licencję zezwalającą na wykorzystanie wszelkich treści objętych prawem własności intelektualnej publikowanych przez niego w ramach serwisu Facebook lub w związku z nim (Licencja IP). Licencja IP wygasa wraz z usunięciem przez użytkownika treści objętych prawami własności intelektualnej lub konta, o ile treści te nie zostały udostępnione innym osobom, które ich nie usunęły.
Gdy użytkownik publikuje treści lub informacje, korzystając z ustawienia Publiczne, zezwala wszystkim, w tym osobom niebędącym użytkownikami Facebooka, na uzyskiwanie dostępu i wykorzystywanie informacji, a także wiązanie ich z użytkownikiem (tj. jego imieniem i nazwiskiem oraz zdjęciem profilowym).
I właśnie dlatego, jeśli opublikowałeś zdjęcie, a ja uważam, że to zdjęcie mogę w jakikolwiek sposób wykorzystać, to mogę to zrobić. Co innego, gdybym zdjęcie ukradł z flickra, tam obowiązuje inny regulamin, tam użutkownik może udzielić licencji na podstawie Creative Commons, ale nie musi. I jeśli licencji nie udziela, to na jego stronie masz napis âAll rights reservedâ.
A Facebook (jak i również Instagram) wymusza na tobie udzielenie im licencji. Z zaznaczeniem, że nie ma obowiązku publikowania zdjęć na Facebooku, jeśli ci to nie odpowiada.
Powiem więcej - wykorzystując twoje zdjęcie mogę napisać - "źródło Facebook", ale wcale nie muszę tego robić. Oczywiście, mogę podać odnośnik do twojego profilu - czytaj powyżej - ale znów "mogę", a wcale nie muszę.
A zdjęcia dla znajomych każdy wrzuca właśnie na flickrze. No chyba, że to mają być zdjęcia dla nieznajomych, niby można je wrzucić na FB, ale - no właśnie - jeśli będzie na tym zdjęciu np. moja osoba, a ja tego nie chcę, to mogę zgłosić tutaj - https://www.facebook.com/help/contact/144059062408922 - na tyle pozwala facebook. Bo na FB wszystko jest własnością Facebooka, no chyba, że ktoś chce żeby nie było. Tylko że wówczas przestaje to również istnieć (być wyświetlane) na FB. Takie właśnie są zasady.
Zapytam inaczej o FB
Jak bardzo pomógł wam FB w promowaniu waszego foto biznesu?
Do mnie w/w zapis skreśla ten portal od ręki, ale...
Cytat:
Zamieszczone przez
tkosiada
Do mnie w/w zapis skreśla ten portal od ręki, ale...
Dlaczego?
Nigdy nie robiłeś niczego "pro publico bono"? Dla satysfakcji, nie dla zysku?
Coś ci zaproponuję. Na FB możesz umieszczać te materiały, które będą mówiły o tobie, a nie o twojej pracy. Pokaż jaki jesteś, gdzie bywasz, jeśli ktoś trafi na twoją stronę, bo o tobie gdzieś usłyszał, to jeśli z zamieszczonych tam materiałów wydasz mu się sympatyczny, będzie się starał nawiązać z tobą kontakt. A ty wówczas odeślesz go do swoich zdjęć na flickrze.