A zapytałem o lampę dlatego iż, zbliża się wesele; znajomy fotograf powiedział, że zajadę się na weselu kuzyna wbudowaną lampą. Dlatego wolę zapytać. :)
Wersja do druku
A zapytałem o lampę dlatego iż, zbliża się wesele; znajomy fotograf powiedział, że zajadę się na weselu kuzyna wbudowaną lampą. Dlatego wolę zapytać. :)
Koledzy dobrze radzą. Naprawdę nic nie kupuj. Rób zdjęcia. Lepszy sprzęt nie oznacza lepszych zdjęć. Za jakiś czas sam dojedziesz do tego co Ci jest potrzebne. Jak masz ciśnienie i kasę do wydania to wydaj ją na wycieczkę w ciekawe miejsce - z aparatem oczywiście.
Drogi Januszu, pytanie do Ciebie. Skoro radzisz nie wydawać pieniędzy na lepszy sprzęt.
"Naprawdę nic nie kupuj." Dreamer, radził aby zakupić 17-40L albo 70-200L. Sądzisz, że to też zły wybór? Wspomniany nissin na wesele też się nie zda?
Tak jak Pan Janusz mówi...o tym nie pomyślałem, wydaj pieniądze na wycieczkę, albo tak jak ja Ci radziłem zaopatrz się w książki.
Posiadasz sprzęt ale nie potrafisz go wykorzystać.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Canoniak, radziłem Ci taki zakup w wypadku kiedy już naprawdę się na coś uprzesz i byłby to sprzęt "na zawsze".
Krzychu, nawet jako 2 fotograf?
*Rozumiem, że to nie jest żadna złośliwość; przeciwnie. Chodziło tobie oto, abym pogłębiał swoją wiedzę i w momencie kiedy załapię 'bakcyla' dopiero bawić się w takie sesje. Dobrze zrozumiałem twoje przesłanie?
Jeśli pytasz to to automatycznie oznacza zły wybór. :-) Paradoks? Nie. Jestem wręcz "wyznawcą wiary" ;-) w to co napisał Muflon http://canon-board.info/showthread.php?t=12049
Nie myśl o weselach ZANIM nie będziesz wiedział co do tego jest potrzebne i ZANIM nauczysz się robić przyzwoite zdjęcia.
17-40 jest niewiele lepszy od kita a Twoje 70-300 niewiele gorsze od 70-200. Nie mam zamiaru rozpętywać wojen "obiektywowych" ale kupowanie czegokolwiek na Twoim etapie to... wyrzucanie kasy. Naprawdę tak sądzę.
Co do wesela to moim zdaniem, powinieneś iść bez sprzętu i poobserwować kogoś kto się na tym zna, przyniesie Ci to większe korzyści niż pójście tam z aparatem.
Co do obiektywów zamilkne z wiadomych względów ;p
Dziękuję Januszu za cenny przekaz oraz za link do topicu. Zamierzam wziąć wasze cenne rady pod uwagę i zanim dokonam następnego wyboru zastanowię się 3 razy. A jeśli to nie pomoże; pozostaje CB i dostanie porządnego kopa w (cenzura) od was. :)
Sądzę, że dzięki tym paru lekcjach, zmienię swoje podejście do fotografii i zacznę patrzeć na swoje zdjęcia z bardziej krytycznej strony. Co z tego, że znajomym się dane zdjęcie podobać? Jak kadr, oświetlenie i inne bd do niczego. PS'ujem nie bd wyciągał wszelakich zdjęć.
Jeszcze raz wam serdecznie dziękuję za wszystkie opinie i rady; jakie rozwiązanie bd najkorzystniejsze.
Pozdrawiam, Michał.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
(...)dane zdjęcie będzie się podobać* - miało być. ;) Drobne niedopatrzenie.