1 załącznik(ów)
Odp: SIGMA, pierwszy obiektyw ML
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Podejrzewam że jeśli to w ogóle kiedyś nastąpi to nie będzie miało żadnego praktycznego znaczenia, bo EFy będą już wtedy wszystkie w muzeum ;)...
Nawiasem pisząc, to zasadniczo już wszystkie EFy trafiły do muzeum :mrgreen:
https://global.canon/en/c-museum/ser...ml?t=lens&s=ef
Załącznik 4967
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Podejrzewam że jeśli to w ogóle kiedyś nastąpi to nie będzie miało żadnego praktycznego znaczenia, bo EFy będą już wtedy wszystkie w muzeum ;)...
Będzie miało znaczenie, bo obiektywy firm trzecich które działają jak EF + adapter przestaną działać. Poza tym obstawiam, że to stanie się wcześniej niż EF trafią do muzeum, to będzie przyczyną odesłania ich tam.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Będzie miało znaczenie, bo obiektywy firm trzecich które działają jak EF + adapter przestaną działać. Poza tym obstawiam, że to stanie się wcześniej niż EF trafią do muzeum, to będzie przyczyną odesłania ich tam.
Czyli w świecie Canona R będą prawidłowo działać tylko obiektywy Canona ?
Na czym, jakich faktach/przesłankach opierasz to przeczucie/przekonanie ?
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Na czym, jakich faktach/przesłankach opierasz to przeczucie/przekonanie ?
Już pisałem parę razy: spekuluję. A przesłanki - Canon sobie tego życzy więc prędzej czy później to osiągnie - stawiam że za kilka lat.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Już pisałem parę razy: spekuluję. A przesłanki - Canon sobie tego życzy więc prędzej czy później to osiągnie - stawiam że za kilka lat.
Nie rozumiem po co Canon miał by się odcinać od całego świata cudownej optyki z bagnetem M czy innymi, uniemożliwiając ich stosowanie na eosach R
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Czyli cały sprzęt pod EF który teraz produkują pójdzie za kilka lat do śmieci?
1 załącznik(ów)
Pozostając w temacie wątku nadmienię , że Sigma Art 85 1.4 DG DN-E wylądowała u mnie i zastąpi godnie Canon EF 85 1.2 L USM w. II , który poszedł pod młotek.
Pierwsze wrażenia doskonałe.
Przy okazji szybki konkurs ;) Trzeba zgadnąć, które foty czym zrobione: do wyboru Sigma 85 1.4 (stara wersja), Sigma A 85 1.4 DG DN i Sony FE 85 1.8 zapraszam do zgadywania!
Załącznik 4969
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Pozostając w temacie wątku nadmienię , że Sigma Art 85 1.4 DG DN-E wylądowała u mnie i zastąpi godnie Canon EF 85 1.2 L USM w. II , który poszedł pod młotek.
Pierwsze wrażenia doskonałe.
Przy okazji szybki konkurs ;) Trzeba zgadnąć, które foty czym zrobione: do wyboru Sigma 85 1.4 (stara wersja), Sigma A 85 1.4 DG DN i Sony FE 85 1.8 zapraszam do zgadywania!
Załącznik 4969
No to jest już nas dwóch na tym forum, (5 lat gwarancji i filtr Marumi ?)
Muszę się przyzwyczaić do przycisku na tym obiektywie, trochę "inny" niż u Sony
jp
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
No to jest już nas dwóch na tym forum, (5 lat gwarancji i filtr Marumi ?)
Muszę się przyzwyczaić do przycisku na tym obiektywie, trochę "inny" niż u Sony
jp
Si! Gwarancja na 5 lat (przedłużona już :) + filtr marumi :)
Załącznik 4970
Obiektyw PETARDA! No po prostu poszli na całość! No i możliwość zmiany przysłony na obiektywie (z klikiem i bez) , 11-listkowa przysłona, guziczek blokady na osłonie p/słonecznej, no rozpływam się 8-) Tak, wiem ;) to już onanizm sprzętowy, ale faktycznie to chyba jedna z najlepszych portretówek na rynku pod względem jakości wykonania/jakości optycznej/wielkości/wagi/ceny. W szranki może iść tylko RF 85 1.2, ale to już inne światło/wymiary/waga/cena.
Co do bardzo szybkiego 2 minutowego testu CA i bokeh https://www.canon-board.info/threads...=1#post1413630 to odpowiedź jest oczywista:
od lewej: Nowa Sigma A 85 1.4 DG DN , Sony FE 85 1.8 , Sigma 85 1.4 (stara wersja)
No a największa "jakościowa" wada obrazka z tego obiektywu ?
jp