Pokaż wyniki od 1 do 10 z 150

Wątek: SIGMA, pierwszy obiektyw ML

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: SIGMA, pierwszy obiektyw ML

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Na czym, jakich faktach/przesłankach opierasz to przeczucie/przekonanie ?
    Już pisałem parę razy: spekuluję. A przesłanki - Canon sobie tego życzy więc prędzej czy później to osiągnie - stawiam że za kilka lat.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Już pisałem parę razy: spekuluję. A przesłanki - Canon sobie tego życzy więc prędzej czy później to osiągnie - stawiam że za kilka lat.
    Nie rozumiem po co Canon miał by się odcinać od całego świata cudownej optyki z bagnetem M czy innymi, uniemożliwiając ich stosowanie na eosach R

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Będzie miało znaczenie, bo obiektywy firm trzecich które działają jak EF + adapter przestaną działać. Poza tym obstawiam, że to stanie się wcześniej niż EF trafią do muzeum, to będzie przyczyną odesłania ich tam.
    Czyli cały sprzęt pod EF który teraz produkują pójdzie za kilka lat do śmieci?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Czyli cały sprzęt pod EF który teraz produkują pójdzie za kilka lat do śmieci?
    Tak obstawiam.

Miasto
    Pod Tatrami

Tak obstawiam.
    Czyli do kamer też nie będzie co podpiąć? Ciekawa filozofia . To może zamiast czekać kilka lat niech od razu zwiną interes. Konkurencja na tym zyska, po co w ogóle coś produkować....
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Czyli do kamer też nie będzie co podpiąć? Ciekawa filozofia .
    Na kamerach się nie znam, ale ze szczątkowych informacji, które posiadam to Cinema EOS są też z innym bagnetem niż EF nie? Z RF też pewnie będą? Poza tym jeśli większość kamer Cinema EOS jest na bagnet EF (tego nie wiem) i tak będzie dalej to nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby z nowymi kamerami Cinema EOS R EF dalej działały przez przejściówkę nawet po tym jak przestaną z nowymi body Eos R.

To może zamiast czekać kilka lat niech od razu zwiną interes. Konkurencja na tym zyska, po co w ogóle coś produkować....
    jakoś nie musieli zwijać interesu jak EF nie był kompatybilny z FD, teraz przejście będzie bardziej miękkie. Myślisz, że zależy im na tym, aby Sigma, Tamron i inni produkowali szkła do ich aparatów. To napędza ich sprzedaż w jakikolwiek sposób? Czemu nie dali oficjalnie nikomu papierów do RF? do EF chyba też nie. Jest też możliwość, że obecnie produkowane szkła EF umieją też gadać w protokole RF więc za jakiś czas z nowymi R będą działać szkła EF, ale np. tylko wyprodukowane po roku 2019. Tak czy inaczej z kundlami będzie koniec.
    Ostatnio edytowane przez michalab ; 02-09-2020 o 22:19

Miasto
    Pod Tatrami

Na kamerach się nie znam, ale ze szczątkowych informacji, które posiadam to Cinema EOS są też z innym bagnetem niż EF nie? Z RF też pewnie będą? Poza tym jeśli większość kamer Cinema EOS jest na bagnet EF (tego nie wiem) i tak będzie dalej to nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby z nowymi kamerami Cinema EOS R EF dalej działały przez przejściówkę nawet po tym jak przestaną z nowymi body Eos R.

jakoś nie musieli zwijać interesu jak EF nie był kompatybilny z FD, teraz przejście będzie bardziej miękkie. Myślisz, że zależy im na tym, aby Sigma, Tamron i inni produkowali szkła do ich aparatów. To napędza ich sprzedaż w jakikolwiek sposób? Czemu nie dali oficjalnie nikomu papierów do RF? do EF chyba też nie. Jest też możliwość, że obecnie produkowane szkła EF umieją też gadać w protokole RF więc za jakiś czas z nowymi R będą działać szkła EF, ale np. tylko wyprodukowane po roku 2019. Tak czy inaczej z kundlami będzie koniec.
    To nie rozumiem? Wróżysz koniec EF ale piszesz o końcu kundli....? Dla mnie to co piszesz jest tak karkołomne że nie ma sensu nawet się nad tym zastanawiać. I nie ma tu symetrii z FD żadnej.
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

sprzedawajcie te elkowe EFy szybko i tanio bo potem już tylko lamusownia - bo do zwykłego kubła na śmieci złomu elektronicznego się nie wrzuca - trzeba jechać autem stać w kolejce ogólnie duży kłopot - a jak będzie tanio to chętnie coś kupię

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

To nie rozumiem? Wróżysz koniec EF ale piszesz o końcu kundli....? Dla mnie to co piszesz jest tak karkołomne że nie ma sensu nawet się nad tym zastanawiać. I nie ma tu symetrii z FD żadnej.
    Chyba się nie zrozumieliśmy. Może napisałem niejasno, a może nie czytałeś od początku. Moje teza jest taka: Obecne kundle które mają bagnet RF działają jak EF z przejściówką RF a Canonowe obiektywy RF inaczej, używają Canonowi tylko znanego protokołu, którego rozpracowanie dla firm trzecich jest jak na razie poza zasięgiem.

Za jakiś czas (stawiam, że za kilka lat jak już gama obiektywów RF będzie pełna) nowe puszki R okażą się niekompatybilne z przejściówkami EF->RF i nie będzie można z nimi używać ani EF przez przejściówkę ani kundli RF bo będą rozpoznawane przez body jak przejściówka. EF dalej będziesz mógł używać z lustrzankami i starymi body R (tymi obecnie produkowanymi). Tu masz analogię do FD tylko z okresem przejściowym, który mamy teraz. Kupujesz nowe body R to możesz z nim używać tylko szkieł RF.

Czy z kamerami będzie tak samo? Nie znam ich specyfiki, ale strzelam, że tak. Może trochę później, a może od razu tak będzie, bo jak ktoś ma kasę na kamerę to czemu by nie kazać mu kupić nowych obiektywów.
    Ostatnio edytowane przez michalab ; 03-09-2020 o 10:09

Uprawnienia umieszczania postów