Odp: Kalibracja 5d3 - sens?
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Prowadzący DG zawsze są najmocniej bici w zad w tym kraju. Przyzwyczajaj się.
Zostaje oczywiście sąd, ale to czaso i kosztochłonne.
Dla puszki wartej 10 tysięcy prawdopodobnie nie warto (więcej można zarobić za ten czas, który się spędzi na sali sądowej i u prawnika).
Lepiej zrobić Canonowi i CSI syf za pomocą mediów społecznościowych.
się nie muszę przyzwyczajać, od prawie 5 lat już mnie przyzwyczajają :D Tylko nigdy jeszcze nie miałem problemu z niechęcią sprawnego naprawienia sprzętu na gwarancji (bo np z Della to mi na drugi dzień po zgoszeniu przyjeżdza do domu pan i na moich oczach wymienia płytę główną w 2,5 roku od kupienia sprzętu i to kosztującego zaledwie tyle co 1/2 5d3 - jak widać - można).
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
edit: aparat wrócił z serwisu z ustawieniem microadjust na -8 dla wszystkich obiektywów (????) ma też zachowane moje custom-menu użytkownika.
Chyba znalazłem przez przypadek rozwiązanie zagadki: Can confirm my 5DIII has the Micro-adjust problem - FM Forums
:D
no tak, tylko u mnie to nic nie wnosi, bo ja mam gigantyczny FF :)
Jasne, ale przynajmniej wiadomo, że to nie serwisanci ustawiali, tylko bug w firmware. Pytanie tylko, czy ta wartość wskoczyła przed czy po kalibracji w serwisie ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
no tak, tylko u mnie to nic nie wnosi, bo ja mam gigantyczny FF :)
Na wszystkich fotach masz FF. Próbowałeś to ustawiać? Skoro jest powtarzalny front focus...
Jeśli nadal chcesz walczyć, to może dobrym dowodem będą wyniki z Reikan FoCal. Chętnie bym zobaczył co by wyszło.
Z tego co kiedyś ich pytałem to AFMA w korpusie nie ma wpływu na ich kalibrację. Ale ile w tym prawdy...nie wiem. Wysłałem swojego czasu 5d2 i zapomniałem tego wyzerować-stwierdzili, że to nie ma wpływu na to jak oni ustawiają.
Tylko Reikan nic nie da bo na każdej odległości będą inne wartości.
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
patrz post 797
No ale skoro na 17 klatek masz 15 na froncie i 2 ok, to przesuń MA po jednym punkcie, aż będzie 15 ok i 2 na BF. Jakoś dziwnie mi to wygląda. Może ten program do kalibracji by rozwiał wszelkie wątpliwości.
nie będzie ok. jeśli ustawie MA tak, że z dystansu 2 metry mam w punkt, to już przy dystansie 4 m mam duże kłopoty. nie wiem jak to jaśniej napisać.
programu do kalibracji nie mam.