-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Natomiast trzeba sobie podzielić to co wypisują o zaletach Sony (czy dokładnie starego już modelu jakim jest A7iii). Oprócz większego wyboru szkieł nie widać plusów.
Nie wiem czy pamiętasz ale tych plusów sony było względem R było dużo więcej. Dwa sloty, stabilizacja w body, mniejsze szumy i matryca jak z plasteliny z której można było ciągnąć cienie ile wlezie. Bateria bajka! Wtedy canon mógł pomarzyć o takich osiągach, bo wpakowali starą matrycę z 5dIV do erKi. Nikon nic nie miał praktycznie.
Pamiętam te czasy, kiedy połowa rynku ślubnego porzuciła canony na rzecz a7III z rewolucyjnym systemem śledzenia. Powrót ( części) nastąpił dopiero jak Trzcionka zaczął chwalić r6 i r5 za to, że wreszcie zrobili sprzęt responsywny z Afem na poziomie sony i dobrymi matrycami.
Ja osobiście mam eRkę, w tym roku posiłkowałem się nią na kilku sesjach i musze przyznać, że na niskich ISO radzi sobie lepiej ( lepsze skin tone) z kolorem niż r6 ( wołane w C1) natomiast iso od 4tys w górę w kiepskim świetle to już kasza, a AF miał spore problemy ze śledzeniem.
Osobiście uważam że A7III to jeden z najlepszych wszechstronnych i rewolucyjnych aparatów ever. Prawdziwy game changer.
-
Nie zauważyłeś, że mam w stopce a7iii i sprawdziłem plusy i minusy które uważam że mają sens dla mnie ? :D ja nie jestem internetowym teoretykiem, a w necie można przeczytać wszystko zarówno w jedną stronę jak i w drugą.
Nie wypowiadam się o sprzętach, których nie miałem osobiście przez przynajmniej jakiś czas lub nie mam.
Skoro dałeś przykład kolegi Trzcionka to ja podam przykład White Smoke Studio, historyczny, bo teraz są na gfx Fuji.
https://whitesmokestudio.pl/dla-foto...os-r-recenzja/
Pierwszego Soniaka miałem w 2018, gdy chyba jeszcze nie było a7iii lub dopiero weszła a Canon nie miał bezlustra. Miałem równolegle z 5dmk4 i Fuji. Sony miał mi zastąpić oba systemy. Po roku pozbyłem się swojego Sony. Nie zastąpił ani Canona ani Fuji. Obecnie mam a7iii w "rodzinie" (Żony bo ona uwielbia Sony od pierwszej A7)
Więc jakby nie patrzeć Canon to u mnie pierwsze skrzypce, drugie Fuji (obecnie już tylko x100vi). Sony tak, kupiłem w tym roku SY 35-150 tylko dlatego, że nie ma go w RF ale wolałbym do RF jednak.
-
Ale żeby była jasność, a7iii jest bdb aparatem. Ja akurat wolę Rke, choćby za większą rozdzielczość, ale to tylko ja. Dla mnie 24mpix to często ciut przymało. Dlatego nigdy już nie bralem pod uwagę R6mk2 czy innych rozdzielczosci mniejszych niż 30mpix nieważne coby tam były za ficzery.
-
Sony lubię m.in za to, że mogę podpiąć przez adapter Sigmy szkła Canona EF. Sporo pieniędzy zostało w kieszeni po zakupie A7III bo nie musiałem kupować obiektywów. Porównywanie R5 do A7III trochę nie na miejscu, uczciwiej bedzie do A7IV choć i tak R5 sporo droższy.
-
Tak wiem, też posiadam mc11 Sigmy i to całkiem nieźle działa.
-
#Qbańczyk - miałem 6D, miałem/mam jeszcze na sprzedaż Rkę i mam R6mk2 aktualnie. Zaraz po przesiadce na R (z 6d) nie miałem jakiegoś "wow" szczerze mówiąc i ciężko było mi się przyzwyczaić do tego, jak działa AF (to mi zajęło z tydzień czasu, aby przywyknąć), poza tym był to "aparat jak aparat" dla mnie. Z czasem jednak jak obrabiałem zdjęcia to widziałem różnicę. Zdjęcia zdecydowanie ostrzejsze, aparat rejestruje więcej detali (takie odniosłem wrażenie), no i 30mpix to jednak duży przeskok względem 20mpix. Ja akurat fotografuję głównie krajobraz, więc mogłem sobie zdjęcie ciąć jak zechciałem (w r6mk2 brakuje mi troszkę mpix - tu jest 24). Jak np teraz przeglądam stare zdjęcia z 6D, to odnoszę wrażenie, że są jakby nieostre :)
Co do AF w R, to będziesz zachwycony na początku, jak śledzi oko itp, ale z czasem zaczniesz zauważać wady (ale spoko, nawet R5, R6mk2, czy pewnie R3 też mają wady) i jego nieidealność. Właśnie jak np pisze Cybulski, że jak postać jest dość daleko (zajmuje małą część kadru), to eye AF nie działa praktycznie w R (można to przeskoczyć, "wskazując" mu na co ma ostrzyć i być może zauważy oko, ale "z automatu" nie znajdzie tego oka). No i czego mnie osobiście brakowało w R, to śledzenie oczu np zwierząt (czy też śledzenie generalnie zwierząt), ale oczywiście algorytm w R jest na tyle prosty, że jak ptak leci na niebieskim tle, czy masz np białą mewę płynącą na falach, to nawet śledzenie oka zadziała w takiej Rce na zwierzęciu :). Sprawdzone wielokrotnie. Osobiście na Twoim miejscu spróbowałbym Rki. Co dla mnie było świetne w R to korpus. Grip jest naprawdę świetny i wygląd tego aparatu (oraz użyte materiały). Naprawdę sprawia wrażenie solidnego sprzętu (vs 6d, czy nawet R6mk2) i świetnie mi się go trzymało.
-
Też mam wystawioną na sprzedaż jedną Rke, drugą sobie zostawiam do manuali. Można znaleźć w moich linkach w stopce.
-
Cześć. Pożegnałem się z systemem R Canona . Niestety ceny obiektywów rf i wybór - a raczej brak możliwości wyboru skłoniły mnie do zmainy systemu. Może nie byłem tu długo ale dzięki wszystkim za rozmowy. Pozdrawiam wszystkich Canoniarzy - nie będę likwidował konta bo chętnie będę tu zaglądał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Galipette
Cześć. Pożegnałem się z systemem R Canona . Niestety ceny obiektywów rf i wybór - a raczej brak możliwości wyboru skłoniły mnie do zmainy systemu. Może nie byłem tu długo ale dzięki wszystkim za rozmowy. Pozdrawiam wszystkich Canoniarzy - nie będę likwidował konta bo chętnie będę tu zaglądał.
Powodzenia na nowej drodze życia :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Galipette
To teraz popatrz na to :) https://www.instagram.com/p/DDAm-Wto2Ua/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Było w humorze.
@Galipette
Skoro faktycznie nie miałeś dobrych elek z EF czy np Sigm Art, to faktycznie łatwiej jest zacząć nowe rozdanie w np Sony. Osobiście np nie odczuwam na ten moment potrzeby rozważania RFow poza tym co mam a mam i tak za dużo dobrych szkieł, nie jestem w stanie wykorzystać wręcz. To co tam widzę w testach czy zdjęciach z RFow nie zmienia zbytnio niczego w moim przypadku.
Cytat:
Zamieszczone przez
Galipette
To było do tego
-
W sumie przewinęło się sporo szkieł od EF do RF - nie powiem widziałem różnicę w pracy szkieł RF i dlatego ten system mi się podobał bo dawał sporo radochy z użytkowania. jednak wszedłem troszkę w sport halowy i stwierdziłem że 2.8 by się przydało. No i podczas poszukiwań doszedłem do wniosku żeby zejść w systemie R poniżej 2.8 a najlepiej zbliżyć się do 1.4(stałki) to już trzeba mieć gruby portfel. Stąd decyzja - wygrała ekonomia. Nie mówię, że canon to zły system ani nie chwalę sony że jest w czymś lepsze ale za sporo niższe ceny mogę mieć szkła jasne i ostre. Sprzedałem cały sprzęt canona i okazało się że zmieniłem system, mam już 3 szkła świetne i jasne i zostało mi kupę kasy - no i teraz jest kolejny problem bo plecak za mały:D. W fotografii można tak w kółko - ciągle coś trzeba dokupić , wymienić, zmienić. Ja akurat tak lubię a sam aparat, napis na nim, to tylko puszka która bez fotografa nie zrobi zdjęcia. Większość matryc jest w tej chwili w zupełności wystarczające do zastosowańvamatorskich i komercyjnych. Ja staram się uczyć na nowo i wyciskać maksimum z nowego systemu.
-
Tego samyanga AF 85/1.4 miałem kiedyś do Sony, pierwszą wersję. Nie przeszedł moich wymagań :D
-
1 załącznik(ów)
Dla mnie daje wystarczająco ostry i kontrastowy obraz. Dobre szkło nawet do sportu. Stosunek jakość obrazka -cena -jasność - super!
Tak czy inaczej miło było spotkać na swojej drodze fotograficznej tak zacne grono - pozdrawiam jeszcze raz i nie zaśmiecam już wątka o R. Będę udzielał się ew w innym dziale. :idea:
Załącznik 18961
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Galipette
W sumie przewinęło się sporo szkieł od EF do RF - nie powiem widziałem różnicę w pracy szkieł RF i dlatego ten system mi się podobał bo dawał sporo radochy z użytkowania. jednak wszedłem troszkę w sport halowy i stwierdziłem że 2.8 by się przydało. No i podczas poszukiwań doszedłem do wniosku żeby zejść w systemie R poniżej 2.8 a najlepiej zbliżyć się do 1.4(stałki) to już trzeba mieć gruby portfel. Stąd decyzja - wygrała ekonomia. Nie mówię, że canon to zły system ani nie chwalę sony że jest w czymś lepsze ale za sporo niższe ceny mogę mieć szkła jasne i ostre. Sprzedałem cały sprzęt canona i okazało się że zmieniłem system, mam już 3 szkła świetne i jasne i zostało mi kupę kasy - no i teraz jest kolejny problem bo plecak za mały:D. W fotografii można tak w kółko - ciągle coś trzeba dokupić , wymienić, zmienić. Ja akurat tak lubię a sam aparat, napis na nim, to tylko puszka która bez fotografa nie zrobi zdjęcia. Większość matryc jest w tej chwili w zupełności wystarczające do zastosowańvamatorskich i komercyjnych. Ja staram się uczyć na nowo i wyciskać maksimum z nowego systemu.
Jak mogłeś zdradzić Canona na Sony:?: Tak nie wolno! Natychmiast wyjdź z forum i nie wchodź więcej :mrgreen:
-
Dorzuciłem sobie Twój profil do obserwowania na Facebooku, będę śledził :). Fajne fotki z spacerów, czy tam wycieczek z partnerką.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Jak mogłeś zdradzić Canona na Sony:?: Tak nie wolno! Natychmiast wyjdź z forum i nie wchodź więcej :mrgreen:
Niektórzy zmieniają systemy i ciągle nie mogą znaleźć mimo, że mają top. Może nie będę tu wskazywał palcem :D palec to tylko do czyszczenia matrycy jak u mystka...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Galipette
Dla mnie daje wystarczająco ostry i kontrastowy obraz. Dobre szkło nawet do sportu. Stosunek jakość obrazka -cena -jasność - super!
Ok rozumiem.
Szkło ma jedną wadę jak dla mnie. Nie natknąłem się na ten minus w żadnych opisach wtedy przed zakupem. Skoro nikt na to nie narzekał to nie wiem czy jest sens tutaj o tym pisać bo skoro większość i tak nie zobaczy różnicy .... a jak to ktoś tu napisał tym bardziej Kowalski lub większość populacji :D Więc reasumując miałem go na jednej sesji i od razu po niej się pozbyłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Dorzuciłem sobie Twój profil do obserwowania na Facebooku, będę śledził :). Fajne fotki z spacerów, czy tam wycieczek z partnerką.
Również dodałem do obserwowania. Świetne te zimowe fotki :!:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Niektórzy zmieniają systemy i ciągle nie mogą znaleźć mimo, że mają top. Może nie będę tu wskazywał palcem :D palec to tylko do czyszczenia matrycy jak u mystka...
oj tam, oj tam... :roll::lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Ok rozumiem.
Szkło ma jedną wadę jak dla mnie. Nie natknąłem się na ten minus w żadnych opisach wtedy przed zakupem. Skoro nikt na to nie narzekał to nie wiem czy jest sens tutaj o tym pisać bo skoro większość i tak nie zobaczy różnicy ...
A ja jestem ciekaw co to za wada.....
-
Panowie, posiadacie jeden adapter EF-RF do wszystkich obiektywów EF, czy do każdego obiektywu macie adapter? Pytam, bo już miałem tylko jeden obiektyw EF i jeden adapter i niedługo przyjdzie mi kolejny obiektyw EF, a nic tak nie wkurza, jak te dekielki RFowe, które nie siadają na obiektywy EF. Stąd też pomysł aby kupić drugi adapter EF-RF.
No i drugie pytanie - jak adapter to jaki? Tj canonowski to jedyna słuszna opcja, wiadomka (mam taki zresztą i wiem, że jest spoko), ale wiem, że Commlite ma też dobrze opinie (ale też miewał negatywne). Jak to wygląda aktualnie? Jest coś godnego polecenia i tańszego od canonowskiego?
-
Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Mam jeden bo i jeden obiektyw EF mi został. Ale wczesniej gdy mialem kilka EFow to nic tak nie irytowalo jak koniecznosc pamietania zeby zabrac ten adapter z innego lensa. Nieraz w ostatniej chwili przed wyjsciem sie orientowalem [emoji846]na poczatku po prostu mialem go non stop zapiety na R6, ale potem gdy doszly pierwsze RFy to zdarzaly sie takie sytuacje. Miej jeden tylko nie zapominaj go zabierac ;) chyba ze jestes burżuj to miej do kazdego efa po jednym [emoji1]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Ciiichooo :mrgreen:
-
#Cauchy - też mi się przytrafiło :D nie jesteś sam, ale nawet jak już weźmiesz ten adapter, to przy zmianie obiektywów nie zakręcisz dekielka tylnego RFowego na bagnet EF. Tzn "jako tako" zakręcisz, będzie się to w miarę trzymać, ale wkurza niesamowicie no i może odpaść. Aktualnie mam tę Sigmę 135mm, adapter wiecznie podpięty i mam święty spokój, ale przyjdzie kolejna Sigma i będzie mnie to na nowo denerwować.
-
mam dwa adaptery, kilka obiektywów EF ale i tak używam tylko jednego adaptera jest na stałe podpięty do korpusu :twisted: u mnie nie ma żadnych problemów ze zmianą obiektywu po prostu odpinam obiektyw od adaptera (a nie od korpusu) i podpinam inny :twisted: z deklami też nie mam problemu wszystkie mi pasują do obiektywów :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
mam dwa adaptery, kilka obiektywów EF ale i tak używam tylko jednego adaptera jest na stałe podpięty do korpusu
Jak się ma tylko szklarnię EF to rzeczywiście ten kawałek rurki zupełnie nie przeszkadza. Gorzej, jak się zaczyna te RF-y kupować. Już nie raz miałem taką sytuację, że na korpusie był podpięty RF, do plecaka wrzuciłem dodatkowo jakiegoś EF-a i w plenerze mogłem sobie nim co najwyżej piwo otworzyć. Bo to solidne szkła są :mrgreen:
-
No wlasnie. Najlepiej tylko RF, albo tylko EF i wtedy adapter caly czas na body.
-
Pełna zgoda z tym jednym systemem szkieł, ale jesteśmy na etapie raczkowania jeszcze systemu RF i mamy wyśmienite szkła EF oraz wyśmienite RF. Trzeba to jakoś połączyć. Gdyby łaskawie Canon udostępnił bagnet takiej Sigmie, to pewnie byśmy nie rozmawiali o adapterach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Pełna zgoda z tym jednym systemem szkieł, ale jesteśmy na etapie raczkowania jeszcze systemu RF i mamy wyśmienite szkła EF oraz wyśmienite RF. Trzeba to jakoś połączyć. Gdyby łaskawie Canon udostępnił bagnet takiej Sigmie, to pewnie byśmy nie rozmawiali o adapterach.
sigmę mam tylko S50A, udostępnienie bagnetu nic zmieni jak EFy przestaną mi wystarczać czyli się zepsują i nie będzie się dało ich naprawić to zastanowię się nad RFami ale canona - jest już parę ciekawych szkieł w kolejce, na razie zupełnie nie rozumiem tych lamentów o braku optyki pod bagnet RF - EFów jest pełno i są wystarczająco dobre dla każdego, i działają na bezlustrach RF lepiej niż na lustrzankach EF - o adapterach EF będziemy rozmawiać przez najbliższe 20 lat :mrgreen: może dłużej i żadne działania Sigmy, Tamrona czy chińskich producentów tego nie zmienią
-
Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Niby sa, ale nie wszystkie, sa stare konstrukcje juz nieprodukowane, z zarobionymi usmami i isami. 400 5.6 nie doczekal sie nastepcy, 2.5kg kloc 300 2.8 tez nie, 200-400 tez nie, nie ma zadnego lekkiego malego tele jak nikon/sigma 500 5.6. Ja bym nawet chcial zeby sigma zrobila taki pod bagnet ef, tez byloby ok z adapterem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Panowie, posiadacie jeden adapter EF-RF do wszystkich obiektywów EF, czy do każdego obiektywu macie adapter? Pytam, bo już miałem tylko jeden obiektyw EF i jeden adapter i niedługo przyjdzie mi kolejny obiektyw EF, a nic tak nie wkurza, jak te dekielki RFowe, które nie siadają na obiektywy EF. Stąd też pomysł aby kupić drugi adapter EF-RF.
No i drugie pytanie - jak adapter to jaki? Tj canonowski to jedyna słuszna opcja, wiadomka (mam taki zresztą i wiem, że jest spoko), ale wiem, że Commlite ma też dobrze opinie (ale też miewał negatywne). Jak to wygląda aktualnie? Jest coś godnego polecenia i tańszego od canonowskiego?
Ja używałem adapter K&F i sprawował się rewelacyjnie - jak oryginalny, więc polecam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
No wlasnie. Najlepiej tylko RF
Człowiek ma tylko dwie nerki, i jeszcze jedną trzeba sobie zostawić, żeby... dalej fotografować :)
-
Co sądzicie o współpracy obiektywów L z systemem R?
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mario11
Co sądzicie o współpracy obiektywów L z systemem R?
Dożo lepsza niż z system EF :lol: