Cichy...my to wiemy, ale ma ograniczenia...z lampą na manualu = 400, max auto iso bez lampy = 3200...dobieranie iso do ogniskowej aparatu.
Wersja do druku
No to ja nie wiem, ale przed chwilą ktoś pisał, że jest tylko w trybie zielonym i P, więc się zdziwiłem.
PS. A w trybie M to takie auto ISO jak miałoby działać ? :)
Nie wiem co to znaczy "prawdziwy manual" w twoim rozumieniu. Dla mnie liczy sie efekt, a efekt jest z grubsza wynikiem wielkosci dziury i dlugosci czasu. Jesli lubisz przy tym zawracac sobie glowe dodatkowym parametrem ISO to prosze bardzo. Ja jednak wolalbym sie skupic tylko na dwoch pierwszych parametrach jako jedynie istotnych dla fotografii i to nazywac Manualem.
Ja wcale nie zamierzam nikogo do czegokolwiek przekonywac. Denerwuje mnie tylko ton, w ktorym slychac ze jedynie sluszna fotografia to ta analogowa, gdzie wszystko ustawia sie recznie i ze przez "cyfrowosc" i w ogole postep technologiczny traci sie "magie". Otoz wg mnie na postepie sie nie traci, a jesli nawet tak sie przydarzy, to zyski to rekompensuja.
Piszesz, ze 90% fot robisz na manualu. I bardzo dobrze jesli uwazasz, ze jest to dla Ciebie najwygodniejszy sposob. Mam tylko nadzieje, ze nie sadzisz, ze ten tryb fotografowania w jakis sposob nobilituje Twoje zdjecia i ze sa np. bardziej "ahtystyczne" niz te zrobione w trybie np. preselekcji przyslony.
AF tez jest czyms "kompaktowym". A pewnie zdajesz sobie sprawe ile wspanialych zdjec by nie powstalo gdyby nie ten wynalazek.
Może jestem przeczulony, ale dla mnie te kolory, na wielu fotkach są po prostu kiepskie - bardzo dużo zafarbów niebiesko/fioletowych. Może nie najlepsze światło było (domyślam się że mocno zmieszane i fluorescencyjne) , ale kolorki nie zachwycają mówiąc szczerze (tzn ja bym PM takich fioletowych twarzy i rąk nie oddał chyba (a przynajmniej nie bez bólu hehe)). Ciekawe czy stara piątka też by takie wyprodukowała, czy były by choć troszkę lepsze?
CANON JEST SUPER!!! Teraz lepiej?
Sorry, ale już nie mogłem się powstrzymać. Po to jest to forum do cholery i dzięki niemu/Wam/nam kupiłem niejedno szkło i dzięki niemu/Wam/nam nie kupiłem czegoś innego dlatego właśnie bo sporo osób parających się fotografowaniem na codzień - wyraziło opinie krytyczne. I niech tak może zostanie? Nie musimy się przeciaż ze wszystkimi zgadzać...
Też miałem podobne wrażenia kolorystyczne. Ale to już chyba zależy od gustu Cichego i kalibracji jego monitora. W zasadzie wystarczy suwakiem od temperatury barwowej pojechać w prawo i będzie zdecydowanie lepiej. Na pewno nie ma co na podstawie tego wymyślać teorii na temat kolorystyki jakiejś puszki.