-
Odp: EOS 5D Mark IV
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Ciekawe o ile EF 24-105mm f/4L IS II USM będzie droższe od Sigmy 24-105mm i czy dorówna jej optycznie...
ta sigma optycznie az tak mocno gniecie stare C24-105?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
ta sigma optycznie az tak mocno gniecie stare C24-105?
To zależy kto ogląda porównanie ;):
Canon EF 24-105mm f/4L IS USM Lens Image Quality
-
dobra wszystko jasne... :D
ciekawe jak wypadnie porownanie C24-105 I vs II
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Jestem pewien, że na 24mm będzie duża poprawa - mniejsza beczka, lepsze rogi.
Poza tym Canon nauczył się niemal całkowicie eliminować CA w ciemnych zoomach.
Będzie bardziej wydajny IS no i może trwalszy flex ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Jestem pewien, że na 24mm będzie duża poprawa - mniejsza beczka, lepsze rogi.
pewny zdecydowanie nie jestem. ale mam nadzieje, ze im to wyjdzie
stary 24-105/4 jakby go ograniczyc do zakresu 32-105 to bylby niezly. tylko w szerokim kacie byl bul**** ;) i nie jestem taki pewny, ze przy takiej konstrukcji optycznej da sie osiagnac naprawde porzadne rogi. z drugiej strony... z 16-35/4 im sie udalo, gdzie inne UWA o podobnym zakresie kolektywnie leza...
-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Ja tobie powiem jak wypadnie. Wersja II będzie zdecydowanie droższa :mrgreen:
-
Wg. lensrentals Sigma jest zauważalnie lepsza tylko na szerokim końcu i to z bardzo bliskiej odległości (takiej, na której robi się Imatesty) ;).
https://www.lensrentals.com/blog/201...05-comparison/
W każdych innych warunkach różnice są nieistotne, mijscami ździebko na plus Canon, gdzieniegdzie Sigma.
To jest właśnie genialność tego szkła - Sigma zrobiła szkło nowsze, cięższe, większe - i co? Nie lepsze. Z AF sigmoidalnym, podczas gdy AF w tym Canonie jest bez zarzutu. (Jeżeli ktoś myśli, że AF jest nieistotny, bo to f/4, to niech myśli dalej albo przemyśli jeszcze raz)
Relacja między nowym Canonem Ii a starym będzie pewnie taka, jak między 17-40 i 16-35/4. Czyli na pewno lepsiejszy, ale stary nie przestanie robić zdjęć. Oby nie był o wiele grubszy. Jeżeli to w ogóle prawda, bo przecież 24-105/4 II istnieje w internetach i ma się doskonale już od wielu lat.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Ja tobie powiem jak wypadnie. Wersja II będzie zdecydowanie droższa :mrgreen:
Nie może być o wiele droższa, bo ci co mają największą siłę nabywczą nie prą na szkła f/4. Jest duży rynek na to, ale czuły cenowo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Nie może być o wiele droższa, bo ci co mają największą siłę nabywczą nie prą na szkła f/4. Jest duży rynek na to, ale czuły cenowo.
Będzie sporo droższa na bank. Mogę przyjąć zakłady. Każde nowe szkło Canona jest droższe od poprzednika ;)Szczególnie eLki.
-
Jesli po roku bedzie trzymalo cene 24-70 f4, to nie powinno byc tragedii.
Zapomnialem o cashbacku ktory tez w koncu je obejmie.
Niestety, nowosci zawsze sa w cenie...
-
Dzień dobry. Mam na imię Mariusz i jestem stałkoholikiem ;) Od 22 dni i 8 godzin nie używam zooma. Ostatni poszedł do ludzi właśnie 24-105. Wczytywałem się w plotki o wersji II i udało się pozbyć starszej wersji chyba w dobrym momencie. Początki są bardzo trudne, ale postaram się wytrwać :mrgreen:
A Kolegom potrzebującym takiego szkła gratuluję i życzę by było zaje... pod każdym względem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Będzie sporo droższa na bank. Mogę przyjąć zakłady. Każde nowe szkło Canona jest droższe od poprzednika ;)Szczególnie eLki.
24-105/4 L pojawiło się chyba w cenie $1249. Potem długo cena była typu $1150. Teraz można nabyć za $999, czasem może trochę mniej. Nie licząc kitów i różnych ofert w białych pudełkach itp.
Cena nowej wersji oczywiście będzie zależała od tego jak to Canonowi wyszło. Jeśli to będzie cudo z nową konstrukcją optyczną i nowymi wynalazkami to będzie więcej, jeśli tylko ogólne odświeżenie z poprawkami to mniej. Nie sądzę, żeby cena na samym początku w USA przekroczyła $ 1300. Gdyby nawet wyniosła $1400 to by było ledwo 12% więcej niż ponad 10 lat temu. To nie jest podwyżka, tylko obniżka.
-
Ciekawe czy będzie blucośtam ;) czy to rezerwują tylko dla najwyższej półki?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ciekawe czy będzie blucośtam ;) czy to rezerwują tylko dla najwyższej półki?
Poki co 35 dostala bioniczny organizm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
24-105/4 L pojawiło się chyba w cenie $1249. Potem długo cena była typu $1150. Teraz można nabyć za $999, czasem może trochę mniej. Nie licząc kitów i różnych ofert w białych pudełkach itp.
Cena nowej wersji oczywiście będzie zależała od tego jak to Canonowi wyszło. Jeśli to będzie cudo z nową konstrukcją optyczną i nowymi wynalazkami to będzie więcej, jeśli tylko ogólne odświeżenie z poprawkami to mniej. Nie sądzę, żeby cena na samym początku w USA przekroczyła $ 1300. Gdyby nawet wyniosła $1400 to by było ledwo 12% więcej niż ponad 10 lat temu. To nie jest podwyżka, tylko obniżka.
Cenami z USA nie ma się co za bardzo sugerować bo często mają się one nijak do cen w Polsce. Poza tym nie za bardzo mnie interesuje ile kosztował stary 24-105 w momencie premiery. Porównywać będę jego obecną cenę z aktualną ceną nowego modelu.
Porównajmy sobie na przykład obecne ceny 35L
- 35L - 4799
- 35L II - 7949 (ceny z jednego popularnego sklepu)
Nie mam wątpliwość, że nowy 24-105 II będzie znacznie lepszy optycznie. Co do ceny to zobaczymy :)
-
bardzo pasowal mi zakres w tym szkle, AF tez byl bardzo ok, jesli II optycznie bedzie jeszcze lepsza to moze znowu w to wejde
-
24-105/4 to mój główny wół roboczy - nie wyobrażam sobie pracy bez niego, a dodatkowy zakres 70-105 i funkcja makro są bardzo przydatne w eventowej robocie.
Jedyne co mnie drażni to zniekształcenia, zwłaszcza na szerokim końcu - i to w zasadzie moje jedyne życzenie co do wersji drugiej - jeśli będzie poprawa
w tym temacie, to biore go od razu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszaj
24-105/4 to mój główny wół roboczy - nie wyobrażam sobie pracy bez niego, a dodatkowy zakres 70-105 i funkcja makro są bardzo przydatne w eventowej robocie.
Jedyne co mnie drażni to zniekształcenia, zwłaszcza na szerokim końcu - i to w zasadzie moje jedyne życzenie co do wersji drugiej - jeśli będzie poprawa
w tym temacie, to biore go od razu.
IMHO w tym szkle mozna kilka rzeczy poprawic
1. szeroki kat
bo poki co ponizej 32mm jest rozpacz.pl
2. praca pod swiatlo
3. bokeh
jest mizerny. nie wierze w drastyczna poprawe, ani nie ma to jakiegos wielkiego sensu w standardzoomie f/4, no ale moze byc lepiej
4. zoom lock
bo juz 2-letnim sztukom tubus sam sie wysuwa, co przy foceniu ze statywu "w dol" jest mocno dokuczliwe.
5. szczelnosc
realnie spodziewam sie, ze Canon mu torche poprawi 1 i 2. i cena pojedzie w gore, biorac pod uwage istnienie 24-105 STM i starego 24-105 L
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Cenami z USA nie ma się co za bardzo sugerować bo często mają się one nijak do cen w Polsce. Poza tym nie za bardzo mnie interesuje ile kosztował stary 24-105 w momencie premiery. Porównywać będę jego obecną cenę z aktualną ceną nowego modelu.
Porównajmy sobie na przykład obecne ceny 35L
- 35L - 4799
- 35L II - 7949 (ceny z jednego popularnego sklepu)
Nie mam wątpliwość, że nowy 24-105 II będzie znacznie lepszy optycznie. Co do ceny to zobaczymy :)
35 maja te same ceny, tylko sie cyferki poprzestawialy :-)
-
obstawiam ponad pięć tysięcy ale będą ściemniać że kosztuje tyle samo tylko to zaplanowana podwyżka całego asortymentu :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaÅ›
obstawiam ponad pięć tysięcy ale będą ściemniać że kosztuje tyle samo tylko to zaplanowana podwyżka całego asortymentu :mrgreen:
Może nie być droższy od C16-35/4L IS jeżeli nie wbudują jakiejś cudownej techniki(raczej nie wbudują).
-
jesli poprawia bledy starego to jestem w stanie zaplacic wiecej
i pewnie kupie go jak tylko sie pojawi
-
Potem będzie cashback więc sklepy podniosą jeszcze ceny :)
-
u nas go raczej nie kupie
nie stac mnie;D
-
Z mojej strony marzy mi siÄ™ aby ef 24-105mm f/4 IS USM L II:
-nie był droższy od ef 16-35mm f/4 L
-nie był cięższy od ef 16-35mm f/4 L
-nie był większy od ef 16-35mm f/4 L
-miał wewnętrzne nastawianie ostrości, tak jak ef 16-35mm f/4 L
-aby się nie wydłużał podczas zmiany ogniskowej tak jak ef 16-35mm f/4 L
-aby nie był gorszy optycznie od S 24-105 f/4 A
Hmmm, na taki obiektyw bym się chyba nawet skusił ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
u nas go raczej nie kupie
nie stac mnie;D
Coś jest na rzeczy. Prawie rok temu kupowałem 6D i teraz w tym samym sklepie aparat jest droższy o ponad 600zł. Cuda normalnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Coś jest na rzeczy. Prawie rok temu kupowałem 6D i teraz w tym samym sklepie aparat jest droższy o ponad 600zł. Cuda normalnie.
No tak, kurs zlotowki nie ma tu nic do rzeczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
No tak, kurs zlotowki nie ma tu nic do rzeczy.
Akurat euro kosztowało tyle samo. Śmiem twierdzić, że to Canon sobie podniósł ceny razem ze sklepami.
-
W UK jak obiektyw kosztuje 1500 to stoi jak skala. Przy cashbacku tez nie nie widzialem podwyzek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
W UK jak obiektyw kosztuje 1500 to stoi jak skala. Przy cashbacku tez nie nie widzialem podwyzek.
Bo to jest USiA jak mawiał Borat. U nas na każdym kroku patrzy się jak klienta wydymac...
-
Ciekawe czy Canon pojdzie za ciosem i wypusci 24-70 2.8 is.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Ciekawe czy Canon pojdzie za ciosem i wypusci 24-70 2.8 is.
Mnie interesuje co innego. Mianowicie kiedy w końcu będzie nowe 50/1.4 pozbawione tego paskudnego micro USM.
-
Chodzą plotki, że nowy 5D IV będzie miał matrycę 30mpx. Ciekawe jak z szumami na wyższym ISO. Ostatnio Canon zrobił bardzo fajny ruch wypuszczając 1DX II z jedynie 20mpx.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Chodzą plotki, że nowy 5D IV będzie miał matrycę 30mpx. Ciekawe jak z szumami na wyższym ISO. Ostatnio Canon zrobił bardzo fajny ruch wypuszczając 1DX II z jedynie 20mpx.
1dx jest pucha reporterska, tam nie musi byc pierdylion pixeli, bo nie o to chodzi.
Co bedzie w nowej piatce, czas pokaze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
1dx jest pucha reporterska, tam nie musi byc pierdylion pixeli, bo nie o to chodzi.
Jeśli ktoś chce pierdylion mpx to zawsze może sobie kupić 5Ds. Osobiście 30mpx do niczego mi nie jest potrzebne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Jeśli ktoś chce pierdylion mpx to zawsze może sobie kupić 5Ds. Osobiście 30mpx do niczego mi nie jest potrzebne.
He, he... Przypominam, że te 30 MPx oznacza w praktyce 54 (!!) MPx (patrz dualpixel) co oczywiście znalazłoby odzwierciedlenie w cenie korpusu :) Jestem przekonany, że Sony wykorzysta fakt, że Canon znalazł się trochę w ślepej uliczce (jeszcze raz patrz dualpixel) i narzuci wyścig na MPx. Zresztą przygotowania już widać (patrz linia szkieł GM).
No a wspomniany 1dx2 to nie był rozsądny ruch Canona, tylko po prostu konieczność z punktu widzenia kosztu przetwarzania tych ca. 36 MPx.
Podsumowując: na spooooro MPx jesteśmy u Canona skazani, jak nie w jeden sposób, to w drugi. Być może jedynie 6d2 oprze się temu trendowi pozostając tanią puszką stricte fotograficzną (bez dual pixel). Ale osobiście, bardzo w to wątpię...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
He, he... Przypominam, że te 30 MPx oznacza w praktyce 54 (!!) MPx (patrz dualpixel) co oczywiście znalazłoby odzwierciedlenie w cenie korpusu :) Jestem przekonany, że Sony wykorzysta fakt, że Canon znalazł się trochę w ślepej uliczce (jeszcze raz patrz dualpixel) i narzuci wyścig na MPx. Zresztą przygotowania już widać (patrz linia szkieł GM).
No a wspomniany 1dx2 to nie był rozsądny ruch Canona, tylko po prostu konieczność z punktu widzenia kosztu przetwarzania tych ca. 36 MPx.
Podsumowując: na spooooro MPx jesteśmy u Canona skazani, jak nie w jeden sposób, to w drugi. Być może jedynie 6d2 oprze się temu trendowi pozostając tanią puszką stricte fotograficzną (bez dual pixel). Ale osobiście, bardzo w to wątpię...
Nie ma przymusu kupowania Canona nowego, kolejna sprawa jest spora konkurencja dzisiaj. Dla mnie obecnie Canona idzie zła drogą, skupia się na tych rzeczach na których nie powinien.
-
Z mojego punktu widzenia Canon idzie dobrą drogą (głównie obiektywy), a Sony czasami jeszcze lepszą (obrazek, AF). Dlatego na razie (rok czasu?) będę fotografować sprzętem obu firm i to często naraz (puszka Sony, obiektyw Canon). A potem się zobaczy. Prawdę mówiąc bardziej liczę na Canona (M5?) niż na Sony, bo łatwiej wypuścić sensowny korpus niż całą gamę obiektywów...
-
Generalnie w systemie trzymaja szkla nie body.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Wyjdzie pewnie na to, że 5DIV będzie takim kompromisem pomiędzy 1Dx a 5Ds... "trochę" reporterki połączonej z większą szczegółowością :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Nie ma przymusu kupowania Canona nowego, kolejna sprawa jest spora konkurencja dzisiaj. Dla mnie obecnie Canona idzie zła drogą, skupia się na tych rzeczach na których nie powinien.
Dla mnie od pewnego czasu poszli znakomitą drogą - seria C :). Lustra mnie praktycznie już nie interesują - podejrzewam zresztą, że śmierć ich bliska.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Z mojego punktu widzenia Canon idzie dobrą drogą (głównie obiektywy), a Sony czasami jeszcze lepszą (obrazek, AF). Dlatego na razie (rok czasu?) będę fotografować sprzętem obu firm i to często naraz (puszka Sony, obiektyw Canon). A potem się zobaczy. Prawdę mówiąc bardziej liczę na Canona (M5?) niż na Sony, bo łatwiej wypuścić sensowny korpus niż całą gamę obiektywów...
No jasne, jeśli masz na myśli wzrost praktycznie 100% ceny to faktycznie poszli dobra drogą ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
No jasne, jeÅ›li masz na myÅ›li wzrost praktycznie 100% ceny to faktycznie poszli dobra drogÄ… í ½í¸„
Ceny? 100%? Nie wiem o czym mówisz. Wiele obiektywów serii L jest obecnie tańszych niż było parę lat temu. Co do puszek, to również widzę spadek cen zwłaszcza w porównaniu do możliwości (AF, MPx etc). I do tego Canon jest marką oferującą również masę nowych, tanich szkieł (wszystkie STM-y na przykład), których odpowiedniki w innych systemach kosztują wielokrotnie więcej.
P.S. Ceny za nowinki serii L oczywiście są i będą słone, ale to chyba nie wymaga wyjaśnień.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Ceny? 100%? Nie wiem o czym mówisz. Wiele obiektywów serii L jest obecnie tańszych niż było parę lat temu. Co do puszek, to również widzę spadek cen zwłaszcza w porównaniu do możliwości (AF, MPx etc). I do tego Canon jest marką oferującą również masę nowych, tanich szkieł (wszystkie STM-y na przykład), których odpowiedniki w innych systemach kosztują wielokrotnie więcej.
P.S. Ceny za nowinki serii L oczywiście są i będą słone, ale to chyba nie wymaga wyjaśnień.
Skoro tak uważasz, to nie mamy o czym dalej rozmawiać, skoro uważasz, że obecne ceny sa niższe jak parę lat temu :D
-
Ale które ceny wzrosły o 100%? Kupiłem 5d3 prawie cztery lata temu za 10k. Dzis można kupic za tyle samo. Canon 16-35/2.8 kilka lat temu był dla mnie za drogi, bo kosztował prawie 6k. W roku ubiegłym zaplacilem 4,8k. Marzyłem w 2010/11 o 70-300DO ale kosztował prawie 7k. Dwa lata temu kupiłem za 3k. Pisze o cenach brutto, za nowy sprzęt kupowany w Niemczech. Spadły znacząco ceny np. 50 1.4 czy 85 1.8.
W PL widzę wzrost cen w sieciach: Rtv euro agd czy media markt/saturn. Ceny zapewne wzrosną niebawem na całym rynku, bo podnoszą je producenci w związku z korelacją jen/funt/euro oraz z ewent. spadkiem PLN.
-
To zobacz ceny 70-200/2.8 135/2 35.14 itp itd. Kupowałem 6 lat temu nowego 70-200 za 3300 dzisiaj po tyle używki chodzą więc jak chcesz ze mną w tym temacie porozmawiać to sprawdź dokładnie ceny. Zobacz ile kosztują nowe słoiki Canona w stosunku do poprzedników, też nie zauważasz wyższych cen?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Ale które ceny wzrosły o 100%?
Też jestem ciekaw konkretów. Owszem niektóre ceny trzymają się nadspodziewanie długo ale wzrost o 100% - czego?
-
Jezeli 70-200 2.8 kupiłeś 6 lat temu za 3300 to sklep nazywał sie Black Market Square lub pomyliles sie z 70-200 4is, który tez zdaje sie byl wtedy droższy. Taka cena mozliwa byla gdy dolar przez chwile chodzil po 2 zl, czyli zdaje sie ok. 2008. Canon 135/2 caly czas wacha sie miedzy 3-3,5.
O nowych konstrukcjach nie pisałem wiec nie zmieniaj tematu.
-
Stare słoiki stanialy masz racje, ale nie o nie mi chodziło. Przyrost ceny prawie 100 % miałem na myśli w oparciu o owe generacje słoików, które Canona wypuszcza. Pisałem o 70-200/2.8 którego kupiłem nowego z allegro żaden Black Market ale widzę wiesz lepiej. Poza tym to moja opinia i jak chcesz nikt Ci nie broni kupić słoik, który teraz kosztuje prawie 9 tys. Ja już dawno stwierdziłem, że Canonowi kapuchy nabijac nie będę.
-
nie, nie i nie
ceny pospadaly
24-70 2.8 mozna nabyc <3k
70-200 4 is mozna nabyc <2600
50 1.2 widzialem za 3 z kawalkiem
i tak mozna dlugo ciagnac
jedynie 70-200 2.8 is trzyma cene
tak z moich obserwacji
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
nie, nie i nie
ceny pospadaly
24-70 2.8 mozna nabyc <3k
70-200 4 is mozna nabyc <2600
50 1.2 widzialem za 3 z kawalkiem
i tak mozna dlugo ciagnac
jedynie 70-200 2.8 is trzyma cene
tak z moich obserwacji
Nowe? GratulujÄ™