Bez faktury i gwarancji PL to i tak bardzo drogo.
Wersja do druku
Fakt - chciałem coś u nich kupić i rozmowa się skończyła z chwilą, gdy poprosiłem o imienną fakturę.
ale idą mu te szkła jak świeże bułki, mocowań do Nikona i Sonego już nie ma, pewnie się wyprzedały :)
...i tym sposobem za moment będą za 5k :( a gdy emocje już opadną może spadnie do ~4k
Jestem po krótkich testach tego szkłą na korpusach 1D mk3 i 5D. Generalnie odczucia mieszane. Wykonanie ok, waga ujdzie, stabilizacja bardzo wydajna, af w trybie one shot bardzo celny, w servo sobie nie radził i dwa razy kompletnie zgłupiał nie potrafiąc ustawić ostrości. 100-400 w podobnych warunkach sobie poradził - może nie był demonem szybkości ale nie zamulił się jak Tamron. Na 600 mm trzeba go przymykać do f8. W sumie za te kasę wydaje się być ok choć ja zdecydowałem, że poszukam jednak 100-400 lub 400/5,6.
Za 500 zł poświęcić gwarancję? Mnie nie stać na takie "oszczędności".
Skąd te 500 zł różnicy ?
Ja brak gwarancji bym przeżył, ale dlaczego faktura nie?
szara strefa nie wystawia faktur, przeciez to prywatny import, datego jest taniej
Teraz rozumiem i podziwiam ;) Przecie każdy import jest obecnie prywatny, ale to już NTG.
Co za problem włożyć do pudełka które przyleci później za obiektywem paragon?
Suma-sumarum po co komu taki dowód zakupu.
500 to bardzo mała różnica za takie podchody.
a tu link do wątku gdzie dodawane powinny być zdjęcia w oryginalnej rozdzieloczści
http://photography-on-the.net/forum/...ight=150-600mm
nie wszystkie są, ale jest trochę dużych jpgów.
Ciekaw jestem jak ta pompka zasysać bedzie kurz do środka, w porównaniu do canonowskiej pompki :)
Przyznaję, że moje odczucia moga być trochę zaburzone przez to, że chwilę przed testami Tamrona 1D podpiąłem do 400/2,8 II i kopara mi opadła do wysokości chodnika - jak to ostrzy to po porstu szoooook :)
Tymniemniej Tamron nie poradził sobie dwa razy kompletnie na jadącym ok 30 km/h aucie za to 100-400 idelanie pracowała podczas pogoni za biegnącym wyżłem mojego prezesa. No cóż - chcesz mieć dobre 600 mm to trzeba zainwestować w 600/4 L II i taki też jest plan :)
Witam
Pawel_G dziękuję za napisanie wrażeń po testach. Czy mogę jeszcze zapytać, czy Tamron 150-600 miał jakiś front albo back focus przy ustawianiu ostrości? Szczególnie interesuje mnie to dla 1DmkIII.
Dziękuję i pozdrawiam.
w dyskusji którą wcześniej podlinkowałęm na stronie 76
http://photography-on-the.net/forum/...354587&page=76
forumowicz sanil z japonii pisze (#1137)
"tried in bic camera , yodobashi camera and four other camera stores in osaka, everywhere it is sold out and are saying it will take two months for new lenses to arrive. tamron seriously screwed it up I guess."
dla tych co nie znają angielskiego:
"próbowałęm w sklepie bic, yodobashi i czterech innych sklepach w osace i wszędzie jest wyprzedany. mówią, że nowe dostawy będą za dwa miesiące. zdaje się, że tamron s...ł sprawę".
Jeżeli rzeczywiście tak jest, to jest to całkiem sprytny marketing: niezdecydowani rzucą się na ostatnie egzemplarze i wykupią wszystko na pniu. Bez względu na jakość... I tak się będą cieszyć, że mają szkiełko.
Ale chyba też w linkowanym wątku ktoś oświadczył, że nie potrzebuje takiego obiektywu ale za takie pieniądze to go kupi.
Nie są to więc tylko poszukiwacze niezawodnego, systemowego woła roboczego nie bacząc na cenę ale też najzwyklejsi amatorzy, którzy chcieliby pobawić się taką ogniskową.
A jak z takiej zabawy nic szczególnego nie wyniknie też się nic nie stanie. Zupełnie co innego jak ktoś musi zrobić udane zdjęcia.
Zaskakuje mnie ogromne zainteresowanie tym Tamronem w stosunku do premiery Sigmy 150-500. Wtedy przyjęcie było sceptyczne (chyba słusznie ;)).
Może dlatego, że Sigma 150-500 na 400mm była gorsza od 100-400
Sigma 150-500mm f/5-6.3 DG OS HSM Lens Image Quality
a Tami podobno jest porównywalny, jeśli nie lepszy...
Właśnie zaburzone wydaje mi się były ;) musiały być.
I tu jest właśnie cały szkopuł, a dokładnie dwa szkopuły; 41tys. i 48tys. zł czyli o 10x drożej od Tamrona i pewnie taka też jest różnica w jakości obrazu, działania AF, budowie itd...
Tyle że każdy kto ma zamiar kupić Tamrona lub w/w Canony o tym wie.
To tak jakby po przejażdżce Mercem C63 AMG wsiąść do np Vectry i narzekać jaka to ona jest be ;)
Jeśli ten Tamron jest wystarczająco dobry (niewykluczone) to nie widzę powodu dla którego nie mieć go równocześnie z 600/4 L IS II. Choćby dlatego, że fotografowanie tym ostatnim bez statywu jest dość męczące. Jak kupiłem swoje pierwsze supertele, to przez pół roku miałem je zawsze ze sobą w plecaku. Ale potem mi się znudziło i do plecaka wrócił 400/5.6.
Co nie zmienia faktu, że Tamron pogubił się kompletnie z af. Jakbym miał w puszce ustawione, że po utracie ostrości nie szuka jej dalej to może ponowne naciśnięcia spustu poprawiłoby sytuację. Ja za tę cenę nie spodziewałem się wcale Mercedesa ale miałem nadziję na niezłe 600 mm. Tu trzeba je domknąć ewidentnie do f8 więc nieco ciemno.
Z tego widziałem w tym wątku (wcześniej) z sampli, to jak dla mnie w pełni użyteczne f6.3, ale każdy ma inny "próg" tolerancji.
Jaki tam szok. Po prostu normalne ostrzenie. Pracuję na 300/2.8 II i jestem przyzwyczajony do tego, że AF się wyrabia, ale do tego Tamrona tej miary nie przykładałem. Nie te pieniądze, nie tego typu wyrób. Niestety kompletne zatrzymanie AF-u na AI Servo jest moim zdaniem nie dopuszczalne. Jak o tym teraz myślę to żałuję, że nie miałem przy sobie prostszego korpusu. Bo jeżeli tam by to chodziło to na bank soft szkła nie pasuje do nowych body Canona.
A może to nie soft szkła, tylko po prostu mało światła, szczególnie na długim końcu ???
Np. w T 70-300 VC USD nigdy mi się nic takiego nie zdarzyło, nie sądze by w tym 150-600 zrobili jakąś rewolucję pod względem softu.
Jeśli ktoś chce to szkło kupić do np. 70d i lamentować oglądając wycinek cropa na ekranie, to z pewnością trzeba domknąć, najlepiej do f/11, a najlepiej w ogóle nie zaprzątać sobie głowy tym szkłem :)
A jeśli ktoś chce się pobawić (słowo klucz) w podglądanie przyrody za niewielkie pieniądze, to jest doskonałe rozwiązanie.
600mm/6.3
http://www.kubacichocki.pl/test/tamr...00/igielki.jpg
Dla 70d limit dyfrakcyjny wynosi ok. f/6.6, dla 6d to ok. f/10.5. Ale oczywiście przymknięcie może mieć mimo to sens z uwagi na rozdzielczość szkła, głębię ostrości etc.
Często robię zdjęcia 70d na f/8 i nie widać spadku jakości, więc to wydaje się optymalną przesłoną dla zestawu 70d + Tamron?
Dokładnie, post wcześniej powinienem dopisać jeszcze FF i cel przeznaczenia raczej grubszy zwierz niż ptaszki (choć te większe może) i to w kategorii dla początkującego łowczego ;)
Czekam z niecierpliwością na dokładny test, jak wygląda 600 na FF (jeszcze raz zaznaczam) dla mnie na 6.3 jest pełni akceptowalne, jak wygląda zestawienie 400 Tamrona z 100-400 i w "prawdziwym" świecie działa AF.
Sprawę budowy trzeba pozostawić na jakiś rok, bo optyka nierozjustuje się nawet w plastiku po dwóch miesiącach, podobnie czasu wymaga sprawa powtarzalności i z tym chyba mam największe obawy - będzie trzeba kupować przebrane z "sprawdzonego" źródła ;)
Patrzę na moje sample i na ff rzeczywiście f6,3 na 600 mm wygląda lepiej niż z aps-h 1D Mk III. Na aps-c trzebaby domykać jeszcze mocniej.
Póki co z dostępnością będzie kiepsko. I nie ma sensu dorabiać do tego teorii spiskowych, z 70-200 zwykłym i VC było to samo na początku.
Jako że jestem na tym forum "od teorii spiskowych"... :D
...ciasteczek pewnie starczy dla wszystkich, dajmy czas piekarni,... byle tylko piekarze w pośpiechu w recepturze nie namieszali ;) i nie wzrosła cena dostawy ;)
Panowie. To jest nowość. Na całą Polskę w pierwszej dostawie przyjechało ponoć 7 sztuk. Cudów nie będzie, muszą je zwyczajnie wyprodukować w więszej ilości. Pewnie czekają na pierwsze reakcje rynku. Jak szkło będzie dobrze przyjęte to może polecą z większą masówką.
DxO nigdy nie trawiłem, to istny raj dla księgowych... choć w sumie nie wiem czy i oni byli by usatysfakcjonowani...
Chyba nie było ;)
Podobno to Tami 150-600
http://www.dpreview.com/files/news/0...0/DSCF1774.jpg
i jeszcze znajomy mi podesłał
Griffon Vultures | Flickr - Photo Sharing!
nowa dostawa w drodze do sklepów
https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater
No jest trochę plastiku, ale też i aluminium? szkoda że soczewek nie osadzili w tym drugim ;) ale skoro Canon nie zawsze to i w Lkach robi... a tyle wytrzymują...
a uchwyt statywowy jak klocek,... mgli by zrobić strukturowy w środku a zaoszczędzone alu przeznaczyć na bebechy.