-
Odp: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM - krótki zoom ze stałym światłem
To dziwne, bo po przełączeniu na tryb AUTO, 100% zdjęć wychodzi ostrych jak brzytwa. Podobnie jest na LV, pięknie ostrzy. Troche mnie to irytuje, bo nauczony jestem wykonywać zdjęcia tylko w trybie M. Lubię sam kontrolować sytuacje. Zastanawiam się teraz nad wyżej podlinkowanym urządzeniem :)
Inna sprawa, że obiektyw mam dopiero 2 dni, więc jeszcze na pewno nie wszystko w nim odkryłem.
A teraz ja mam pytanie, jak to jest z tym AF i punktami, przecież w tak szerokich kątach jak 18-35 AF ma chyba prawo wariować (chociaż u mnie w trybie M, nie trafia w żaden punkt)?
-
Jako, żenie jestem zadowolony z mojego Tamrona 17-50 f/2.8, szukam jego zastępcy. Byłem dzisiaj w Sigmie, przymierzyłem do swojego 7d i niestety spory BF. Mikroregulacja trochę poprawiła fotki. Niestety, moja rodzina nie dała mi przymierzać innych egzemplarzy. Teraz sam nie wiem, próbować jeszcze raz jechać na przymiarki? Powiem tylko, że podobają mi się obrazki, które można przy jej pomocy zrobić.
-
Niech Ci dorzucą w promocji USB Dock ;)
-
jakby ktos nie widzial jeszcze to pojawilo sie duzo nowych sampli:
Full-size sample photos from Sigma 18-35mm F/1.8
-
I ja dołączyłem do szczęśliwego grona posiadaczy Sigmy (może ktoś chce kupić 35/2 :P ) . szkło jest genialne i co najważniejsze mimo że była to jedyna sztuka na sklepie to z moim 60D trafia idealnie. Ze sklepowym 7d już tak różowo nie było bo był spory FF, tylko teraz czy to wina Sigmy czy 7d , mam jeszcze 85/1,8 i 35/2 i oba idealnie trafiają na moim body na tym sklepowym już nie sprawdzałem. No ale mniejsza o to, szkiełko jest świetne i warte każdej złotówki.
-
Muszę przyznać, że gdyby nie to, że mam pełną klatkę, to kupiłbym to szkiełko. Naprawdę oglądane sample zrobiły na mnie wrażenie.
-
tryton, oddaj FF ubogm i kup cropa :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
tryton, oddaj FF ubogim i kup cropa :D
No idą święta, więc zrobiłbym dobry uczynek :mrgreen:
A cropa mam teoretycznie w zapasie, więc nigdy nic nie wiadomo...
-
Witam, mam ten obiektyw wraz z 7D i mam problemy z ostrością.. o ile na LV sobie ladnie można ustawić to w AF kurcze same problemy. Inna sprawa ze ze mnie początkujący i przytłacza mnie ilośc opcji w aparacie ;) i jest możliwe ze coś poustawiałem "za bardzo".
Istnieje prawdopodobieństwo że będę musiał gupić USB DOcka?
Patrząc na sample powyżej zupełnie nie widzę że to mój aparat i obiektyw.
-
Jeżeli LV działa, a AF nie, to pewnie są problemy z kalibracją. Najłatwiej będzie wyzerować mikroregulację, jeżeli jakąś masz ustawioną i wysłać do kalibracji.
-
Hmm, jak wyzerować mikroregulację? (kto pyta nie błądzi)
Po tym zabiegu muszę do serwisu Sigmy wysłać/zaweźć obiektyw? sam obiektyw?
-
Wysyłasz body i obiektyw. Inaczej nie skalibrują. Co do resetu, to poczytaj w instrukcji.
-
OK, dzięki, tak mi właśnie powiedzieli w serwisie. Wysłać wraz z body.
Pozdrawiam i wesołych świąt.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
Muszę przyznać, że gdyby nie to, że mam pełną klatkę, to kupiłbym to szkiełko. Naprawdę oglądane sample zrobiły na mnie wrażenie.
No ale z jakiego powodu? Na FF masz lepsze 24-70/2.8 - lepsze pod względem zakresu i takie samo ze względu na głębię ostrości i światło (po przeliczeniu z APS-C na FF). Dobrym argumentem za Sigmą jest na pewno cena i jakość obrazka ale brak 24 i 70mm to wada.
-
Gdyby kogoś interesowało jak sigma hula na FF, tutaj 3 fotki, JPG z puszki 6d. Według mnie 24-35 spokojnie użyteczne, może nieduży zakres, ale miło że daje radę :)
18mm
24mm
35mm
-
u mnie też leciało z 1DMII na 18mm winietą, ale nie aż taką "agresywną". I oczywiście jak najbardziej te ogniskowe użyteczne i fajny bokeh :)
tu przyklad z Jedyną :d
-
W 1D masz APS-H dlatego winieta była mniejsza :)
-
Kilka dni temu też zaopatrzyłem się w ten obiektyw Sigmy (jeden z pierwszych, po kitowym i 50-ce 1.8) i mam pytanko początkującego ;) Chciałbym zamontować coś dla ochrony tego szkła - czyli chyba po prostu obiektyw UV.
1) Myślałem o Hoya UV HMC 72 MM (cenowo to od około 60 zł) - czy to dobry wybór, czy w myśl zasady "lepsze szkło - lepsze filtry" powinienem poszukać czegoś z wyższej półki cenowej/jakościowej?
2) Czy taki filtr kołowy 72mm można bezpośrednio już wkręcić na obiektyw? Sprzedawca wspomniał coś o "mocowaniu dla Sigmy", ale nie dopytałem, a teraz wolę się upewnić zanim coś zamówię (może miał na myśli jakiś system mocowań dla filtrów innych niż 72mm)
Dzięki :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
buli
Kilka dni temu też zaopatrzyłem się w ten obiektyw Sigmy (jeden z pierwszych, po kitowym i 50-ce 1.8) i mam pytanko początkującego ;) Chciałbym zamontować coś dla ochrony tego szkła - czyli chyba po prostu obiektyw UV.
1) Myślałem o Hoya UV HMC 72 MM (cenowo to od około 60 zł) - czy to dobry wybór, czy w myśl zasady "lepsze szkło - lepsze filtry" powinienem poszukać czegoś z wyższej półki cenowej/jakościowej?
2) Czy taki filtr kołowy 72mm można bezpośrednio już wkręcić na obiektyw? Sprzedawca wspomniał coś o "mocowaniu dla Sigmy", ale nie dopytałem, a teraz wolę się upewnić zanim coś zamówię (może miał na myśli jakiś system mocowań dla filtrów innych niż 72mm)
Dzięki :)
1. Mam zwykły najtanszy filtr Hoya UV, wystarczy mi. On ma tylko chronić soczewkę - takie jego zadanie dla mnie :D
2. Możesz nakręcić bezpośrednio na szkło , nie trzeba żadnych przejściówek. Może jak piszesz na mniejsze filtry tak, ale nie na bezpośrednie użycie z soczewką.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Yova
W 1D masz APS-H dlatego winieta była mniejsza :)
to akurat wiem :)
-
Mam już ten obiektyw dosyć długo, podpięty pod 7D. Mimo kalibracji dockiem, stosując środkowy punkt AF, głównie w ciemnych miejscach (dyskoteki, imprezy przy wspomaganiu AF lampą) ponad połowa zdjęć jest nietrafiona, nawet przy 2.8 potrafi gubić ostrość. Nie mam pojęcia czym jest to spowodowane, miałem Sigmę 35 1.4 i było podobnie. Na LV problem znika - rzecz jasna inny sposób pomiaru. Ostatnio coraz częściej robię fotki na LV, wydaje się to być chore, ale mam pewność że fotka będzie maksymalnie ostra.
Ma ktoś porównanie jak sobie radzi np. 5d mk3 w takich warunkach z tym obiektywem, a może to normalne to opisałem?
Na 50D jest ostrzejszy niż na 7D - kwestia mniejszej matrycy (rozdzielczość) ?
-
To szkłoo jest pod apsc wiec raczej nikt go z 5dmIII nie używa ponieważ mocno winietuje na ff.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
To szkłoo jest pod apsc wiec raczej nikt go z 5dmIII nie używa ponieważ mocno winietuje na ff.
Jasne i oczywiste, że używać go na dłuższą metę nie ma sensu, ale może jednak pokusił się z ciekawości o mały test :)
Jak nie 18-35, to może ktoś ma porównanie z 35 1.4 - ta sama seria obiektywów, a miałem z nim podobny problem.
-
Masz te problemy tylko przy wspomaganiu lampą? I jaką lampą? Wbudowana spawarka czy zewnętrzna? Były tu na forum wątki poświęcone takim zagadkom z lampami zewnętrznymi. O ile pamiętam w jednym wypadku pomogła wymiana lampki wspomagającej we fleszu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Masz te problemy tylko przy wspomaganiu lampą? I jaką lampą? Wbudowana spawarka czy zewnętrzna? Były tu na forum wątki poświęcone takim zagadkom z lampami zewnętrznymi. O ile pamiętam w jednym wypadku pomogła wymiana lampki wspomagającej we fleszu.
C430ex. Musiał bym spróbować jeszcze na wspomaganiu z wyzwalaczy Yongnuo, które obecnie posiadam. Jednakże może to kwestia np. kolorowych świateł przy których AF lubi świrować i do teog ustawienia kalibracji przy świetle dziennym. Chętnie wysłuchał bym opinii drugiej osoby która używa tego obiektywu podczas imprez czy ślubów.
Swoją drogą pomylić "w dzień" też się lubi. ale... może to ja już przewrażliwiony jestem ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Toresky
Jasne i oczywiste, że używać go na dłuższą metę nie ma sensu, ale może jednak pokusił się z ciekawości o mały test :)...
Dosłownie kilka postów wyżej wrzuciłem przykład dla 18, 24 i 35mm na pełnej klatce, więc masz mały test.
-
ja te zsie wybralem z ta sigma i 7d do ''dyskoteki'' i bylo tragicznie, polowa to malo, ja na 50 zdjec mialem moze z 15 dobrze trafionych... zdjecia robione z 430tka
-
Tylko teraz to kwestia sigmy czy 7d? Bo i ja swoim egzemplarzem bawiłem się na 7D i była ogólnie lipa bo był spory FF. Na moim 60D robiłem na sylwestra fotki i w ciemnicy i w normalnym wieczornym świetle na domówce i 99% (1% - tu raczej wina schłodzonej żytniej niż szkła) trafione i ostre jak żyleta. Trochę bawiłem się tą sigma również na 6D i też trafiała bez problemu.
-
Pytanie z serii głupich :D , Sigmę 18-35 bez problemu montuje się do 6D nigdzie nie chaczy o lustro? Bo jeżeli 24-35 używalne to hmmm jaki jest kupować Sigme 35 1.4
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
Bo jeżeli 24-35 używalne to hmmm jaki jest kupować Sigme 35 1.4
Dla 1,4 :mrgreen:
Bo była wcześniej...
itd.itp.
-
Montujesz bez problemu, nigdzie nie chaczy o lustro na żadnej ogniskowej :)
-
Duża jest winieta? Pokażcie fotę na 18...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Duża jest winieta? Pokażcie fotę na 18...
2 strony wcześniej jest przykład
http://www.canon-board.info/obiektyw...ml#post1199372
Moim zdaniem 18mm i 24mm jest nieużywalne (na FF).
-
Zastanawiam się nad zamianą szkła z Canona 28 1.8 USM na właśnie tą Sigmę.
Światło to samo, a w przypadku Sigmy mam większy zakres i nie muszę machać szkłami.
Czy sądzicie, że taka zamiana będzie dobra?
-
Ja zamierzałem zmienić starą 35/2 właśnie na 28/1.8 USM, ale zdecydowałem się dopłacić do Sigmy i nie żałuje ani złotówki, jedyna przewaga 28 według mnie to praca na FF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Zastanawiam się nad zamianą szkła z Canona 28 1.8 USM na właśnie tą Sigmę.
Światło to samo, a w przypadku Sigmy mam większy zakres i nie muszę machać szkłami.
Czy sądzicie, że taka zamiana będzie dobra?
To zalezy jak Ci się współpracuje z stałkami, a jak z zoomem. Owszem światło to samo ,ale jak dla mnie Canon 28mm dawał fajny obrazek z 1DMII. Lecz też zmieniłem ze względu na 7D, a dublować nie było się po co . I oczywiście nie żałuję kupna S 18-35.
-
W stałkach wkurza mnie to, że trzeba nimi mieszać a nie zawsze jest na to czas.
Coraz bardziej mi się to szkło podoba no i sample mówią same za siebie.
Do tego jeszcze Sigmę 50-150 2.8 i świat będzie piękny :D
-
Panowie a ktoś korzysta z 40D myślę nad zakupem bo właśnie szukam czegoś szerszego i jasnego i ta sigma spełni wszystkie moje wymagania...
-
Panowie a jak się spisuje autofocus tej ślicznotki Sigmy, używa to szkło ktoś zawodowo do reportażu ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Paul80
Panowie a jak się spisuje autofocus tej ślicznotki Sigmy, używa to szkło ktoś zawodowo do reportażu ?
do reportażu zawodowo używają C 16-35 2.8 :P. Ale spokojnie ta sigma sobie poradzi również w reportażu, bo dlaczego by nie?
-
Ci co posiadają to szkło, raczej będą dobrze o nim mówili, bo jakby nie patrzeć szkiełko jest naprawdę fajne. Canon ma USM, ale Sigma posiada HSM, może kultura pracy jest nieco inna, ale na pewno będzie dobrze. Ci bardziej "PRO" mają 16-35 ;)
-
Bardzo kuszący jest ten obiektyw i mam prośbę do Osób, które go posiadają. Jakie jest prawdopodobieństwo, że po zakupie będę musiał kalibrować. Jakie Wy kupiliście egzemplarze??? Kupując go będę musiał pozbyć się Canona 17-55 IS, którego bardzo lubię i nie wiem czy to się w ogóle opłaca. Marzy mi się Canon 16-35 L ale chyba szkoda kasy do amatorskich zastosowań. Używam dwóch body 7D i 100D a do dwóch nie da się kalibrować. Będę wdzięczny za każe sugestie.
-
musisz dobierać pod 100d a w 7d masz opcję kalibracji :p
Nie wiem czy dobrze mówię, ale tak mi się wydaje
-
moja sigma z 350d i 40d nie wymagala zadnej kalibracji. trafia w punkt.
moj brat ma 17-55 na 50d. dla mnie szkla porownywalne (oba zastosowania amatorskie)
wydaje mi sie ze jednak sigma daje bardziej ostry obrazek niz canon 17-55, ale moze byc to subiektywne odczucie.
-
Ja podpiąłem pierwszą i jedyną sztukę, która była na sklepie i z moim 60d i znajomym 6d AF śmiga aż miło w punkt. Ty najlepiej pojedź ze 100d i 7d i sprawdź przed zakupem na obu, z tego co czytam i sam sprawdzałem to szkło na canonach 7d często nie działa za dobrze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Yova
Ja podpiąłem pierwszą i jedyną sztukę, która była na sklepie i z moim 60d i znajomym 6d AF śmiga aż miło w punkt. Ty najlepiej pojedź ze 100d i 7d i sprawdź przed zakupem na obu, z tego co czytam i sam sprawdzałem to szkło na canonach 7d często nie działa za dobrze.
U mnie odbyło się bez kalibracji. Po prostu zajechałem z body na sklep wpiąłem porobiłem kontrolne strzały i wszystko ok do dzisiaj z moim 7D oczywiście. Również napotkałem, że parę sztuk było jakby nie do końca w prawidłowymi stosunku działania z 7D i wymagały właśnie kalibracji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gregorio1972
Bardzo kuszący jest ten obiektyw i mam prośbę do Osób, które go posiadają. Jakie jest prawdopodobieństwo, że po zakupie będę musiał kalibrować. Jakie Wy kupiliście egzemplarze??? Kupując go będę musiał pozbyć się Canona 17-55 IS, którego bardzo lubię i nie wiem czy to się w ogóle opłaca. Marzy mi się Canon 16-35 L ale chyba szkoda kasy do amatorskich zastosowań. Używam dwóch body 7D i 100D a do dwóch nie da się kalibrować. Będę wdzięczny za każe sugestie.
prawdopodobienstwo jest chyba znacznie mniejsze niz w przypadku dawnych produuktow sigmy ale skad mamy wiedziec jak sie zachowa dane szklo z twoimi aparatami?
ja kupilem czarny egzemplarz :twisted:
czy ic sie oplaca czy nie to juz musisz sobie sam odpowiedziec, stracisz na zakresie, zyskasz na swietle, musisz sie zastanowic co jest DLA CIEBIE wazniejsze
-
Z tego co widzę to Sigma chyba oprócz światła jest ostrzejsza, ma ładniejszą głębie no i w ogóle ważniejszy obrazek - takie mam wrażenie. Na temat jakości wykonania już nie wspomnę. Tak jak powiedziałem każda sugestia jest cenna, za te co się pojawiły już bardzo dziękuję :-)
-
Nie miałem tego canona więc mnie ciężko się do niego odnieść. Sigma jest mega ostra to fakt, wykonanie też super.
-
Zamówiłem przez internet. Bez sprawdzania. Strzał w dyszkę.
Pozdrawiam
-
Kupiłem. Szkło bajka jeżeli chodzi o kolory, głębię ostrość ale nie o AF. Miałem pecha bo często się mylił. Jak na zdjęciu ogladalem który punkt AF gdzie trafił to zamiast ostrego wycelowanego puntu było zdjęcie nieostre. :-( w rezultacie oddalem go bo nie chciałem wysyłać do kalibracji. Może się kiedyś do tego przekonam to ponownie kupię.