Skoro cyfra jest w stanie oddac tyle to chyba nie jest zle.
http://imageshack.us/a/img38/3909/iso200.jpg
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To nie moja kasa, wiec tak - kupuj ! :mrgreen:
Wersja do druku
Skoro cyfra jest w stanie oddac tyle to chyba nie jest zle.
http://imageshack.us/a/img38/3909/iso200.jpg
To nie moja kasa, wiec tak - kupuj ! :mrgreen:
Zgoda - w takich warunkach szacuje się dynamikę oka na nawet 24EV (http://www.cambridgeincolour.com/tut...amic-range.htm). Ale nawet jeśli aparat zobaczy kiedyś więcej niż oko, to także trudno będzie to uznać za wadę. Robiąc zdjęcia z różnymi przesłonami i różnymi czasami dobieramy je przecież nie zwracając raczej uwagi na "parametry wzroku"?
Jasne, że jest bardzo dobrze. Ale landszafciarzom pewnie (słusznie) i to będzie jeszcze mało.
Na górnym to jakby też i migawka pada ;)
No właśnie - wtedy przyciąga się wzrok za pomocą DR:
... a nie za pomocą d... ;)
Mam takie pytanie.
Po co wklejacie zdjęcia obrazów? Bez sensu pojawiają się tylko kolejne strony...
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące samej puszki.
Po kiego grzyba autoiso z użyciem flasha jest ustawione na 400? Przecież przy tylu opcjach autoiso aż się prosi o większe możliwości.
Chyba 7D miał zdjętą tą blokadę, ale musiałbym to sprawdzić jeszcze.
Czemu więc w mrkIII powrócili do tego, co było w mrkII wiedząc, że sporo osób narzekało na to?
7D ma też ma 400 na autoiso+flash
Chyba jednak mozna (i wypada) pogratulowac Sony (i Nikonowi) matryc z lepszym od Canona DR bez dodawania natychmiast dziecinnie "ale po co komu DR" albo wyprzedawania sprzetu Canona?
Przeciez nie chodzi tu o wyciaganie srodze niedoswietlonych pomylek tylko o kontrasty. Z szerokim DR mozna zdecydowac co sie chce pokazac. Te przyklady to tylko sposob testowania. Filtry szare polowkowe juz niepotrzebne?
Sony bylo, jest, i w najblizszej przyszlosci pozostanie w gronie najpotezniejszych graczy na tym polu i ogolnie w sprzecie foto-video Ci, ktorzy robili sobie podsmiechujki na tym forum z soniaczy i telewizorow itp. po prostu nie orientuja sie w temacie.
Bahrd pisz dalej swoje. Mi sie podoba. Innym chyba też. Szkoda ż niektórzy nie czytają ze zrozumieniem ;) Tak siee tylko odezwałem. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i zagłębiaiam sie w lekturę innych też pasjonujących wątków.
To w prostych żołnierskich słowach- Kupować or not kupować? :D
Nie o to chodzi, po prostu w cieniach już 5D MkIII moim zdaniem radzi sobie tak, że więcej nie potrzeba. Zamiast pobijać rekordy w DR w cieniach czas najwyższy zająć się np. DR w światłach. Tutaj od dawna nie było znaczącego postępu.
Częściej trafiają się zdjęcia z prawidłowo naświetlonym dołem i z kompletnie przejaranym niebem niż niedoświetlone o 5EV. Świadomy użytkownik D800 niedoświetli celowo, amator nie będzie o takiej możliwości wiedział.
Kiedy ja się nauczę tak zwięźle pisać... ;)
Miło mi, dziękuję. Mogę wracać do pracy...
No tu by trzeba faktycznie inteligentniej radzić sobie ze skończoną pojemnością sensora (jak próbowało Fuji, albo jak promuje teraz E. Fossum (ten od CMOSa).
Ale jaka jest roznica czy DR jest na dole czy na gorze? 14EV to jest dalej 14EV niewazne gdzie ono jest ...
Problem jest tylko i wylacznie w sofcie. Standardowo niech taki D800 zrobi sobie korekte -2EV ktora na potrzeby JPG-a skoryguje +2 a w rawie zostawi oryginal. Reszte sam sobie ustawisz jak pasuje i bedziesz mial spory zapas i na dole i na gorze (3EV w swiatlach i 2-3EV w cieniach).
Od biedy na dzisiaj mozna sobie wlaczyc pewno jakiegos DR optimizera zeby miec jakis poglad na wyswietlaczu co zostalo zrobione (zakladajac stala korekte -2EV).
No niby nie ma, ale to jak z tym wiadrem na deszczówkę - jak bardzo duże, to co prawda sporo kropel nazbiera, ale i na ściankach sporo wody zostanie po wylaniu. Więc jakby tak szybko małymi kubeczkami (jak u Fossuma) wybierać, to obie sroki za ogon może udałoby się złapać?
Podejrzewam ze to jest temat na kolejna generacje matryc .. tak za jakies 5-6 lat. Bardzo mnie cieszy ze poza wojna o MPix producenci rozpoczeli walke o DR. Mam nadzieje ze wynik porowania d800 z 5d bedzie basenem zimnej wody tak jak D700 kontra 5DII .. z ktorego urodzil sie 5DIII ...
PS. Wniosek koncowy: Zimna woda zdrowia doda .. nam wszystkim :D
Ja przeszedłem z 5D,moje elki dostały drugie życie,robiłem wczoraj sesję w studiu i prawie wszystkie zdjęcia na 2.8-3.5 z różnymi punktami ostrzenia,nie tylko z centralnym jak było dotychczas.Czekam teraz na słońce bo w starej piątce było dosyć ciężko ustawić ostrość na twarz modelki ze słońcem w tle,ustawiałem przeważnie na kontur włosów.Teraz tylko jest kłopot z softem,na dobrą sprawę nie ma oficjalnego programu do otwierania rawów.Mój C1pro coś się nie śpieszy z wydaniem aktualizacji a w DPP wychodzi mydło.Jak na razie używam Lightrooma ale to przecież na razie RC...
czacha - o ile pamiętam masz quadrę. czy mógłbyś sprawdzić czas synchro mkIII z nadajnikiem speed elinchroma / tym z zestawu quadry/? da czystą 1/250?
jeśli się nie mylę, DPP 3.11 zawiera błąd, bo dużo się o tym krzyczy na forach...
link poniżej:
http://www.flickr.com/groups/canoneo...7629667657281/
3.11.10 ten z DLO pracował u mnie bardzo niestabilnie - w wiekszych katalogach, co któreś zdjęcie krzyczał, że plik uszkodzony - wróciłem do 3.11.4 i jest OK. Co do wyostrzania DPP - to ono po prostu jest tak zrobione, że suwaczek słuzy raczej do podgladu, jak wyostrzenie może wygladać, a wywołać należy z zerowym wyostrzaniem i ostateczne wyostrzanie zrobić w PS
Ranger Quadre. Sprawdzę po południu i dam znać.
Wygląda na to że robiać zdjęcia tych quadów i motocykli pracowałem nie na tym trybie AF co trzeba :roll: Użyłem Case 3 (do obiektów nagle pojawiających się w kadrze) zamiast Case 4 (do obiektów nagle przyspieszających i zwalniających). Czyli było by jeszcze lepiej? Tak to jest jak sie nie czyta instrukcji ... :mrgreen:
Digial Foto Video napisał:
Canon EOS 5D Mark III masowo zwracany do serwisu w Polsce
Wczoraj, pierwszego kwietnia, opublikowaliśmy jako jedyni na świecie informację o wstrzymaniu dostaw Canona EOS 5D Mark III z powodu przegrzewających się, a nawet wybuchających akumulatorów.
Dziś rano – i to naprawdę nie jest żart – zadzwonił do nas serwis Canona z prośbą, abyśmy tę informację zdementowali, ze względu na to, że spadła na nich lawina zgłoszeń od osób, które chcą zwrócić świeżo zakupione EOS-y 5D Mark III.
A zatem dementujemy
Taki żarcik moglby znalezc final w sądzie ;))
Eeeeh... ludzie to już nawet nie potrafią się bawić 1-go kwietnia,
tak samo jak i w "lany poniedziałek"
Pozdrówka!
"Sponsorem dzisiejszego żartu jest Nikon" :D
Czy ktoś się orientuje jeśli chodzi o gripa BG E11 - wiadomo że baterie wkładane są teraz inaczej :(. Czy da się włożyć tylko jedną baterię ?!?!
Czy gniazdo na wężyk spustowy jest takie jak w dwójce, czy też nastąpiła zmiana?
tu 12800 z odszumianiem standard w puszce.
link do FB
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...51589256_o.jpg
No tak... szum jest najważniejszy.
Spox, jak chcesz coś konkretnego to pisz.
Tu iso 8000 ( odszumianie w body standard )
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...31593258_o.jpg
Ja mam tylko nieustającą prośbę - o trzymanie się w miarę możliwości ;) tematu.
tak, dla mnie AF na pierwszym miejscu potem szum. Tym kieruje sie kupując nowy sprzet, cos w tym zlego? I dzieki takim uzytkownikom jak Flanel, Czacha oraz wielu innym szybko rozwiewam swoje wątpliwosci co do kupna sprzetu za 13tys, w czym mi i nie tylko ulatwiaja ciezki wybór.
Flanel czy jest możliowść przesłania gdzies materialu video z 10 sekund, jedno na iso np 200 (chodzi mi o mozliwosc wyostrzenia w Adobe Premier - jakis najzwyklejszy statyczny obrazek, najlepiej sredni plan zeby dalsze szczegóły zobaczyc i to samo na 3200 i 6400?) taki test bardzo duzo by mi dal. Dzieki
nie wiem czy mozna takie linki dawac ale np. serwis speedyshare.com jest bardzo szybki i wygodny do hostingu plikow