I wszystko jasne 8-).
Wersja do druku
Miałem ze dwa tygodnie LX3 i nijak nie udało mi się ustawić ostrości na księżyc, jak bym nie kombinował a był w pełni. Ma ktoś podobne doświadczenia w tej materii?
Dla mnie wszystko już było jasne po poście #10 w tym wątku ;)
Nie wystarczy przełączyć się na MF i ręcznie? Dodatkowo spróbowałbym włączyć digital zoom - czasami potrafi zadziwić.
Ja odkopałem przez google wywiad datowany na grudzień 2009, na dc watch jp, gdzie szycha z Panasonika wyraźnie stwierdza, że nie pracują nad m43 fixed lens compact camera. Jednak później (czasy anonsu Nexa) druga szycha mówi, że puszczą małego cieniasa w m43. Myślałem, że do pary z mikronowym 14mm f/2.5.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
OK, ultra cienias z matrycą m43 to nie LX5, bo tak ma się nazywać następca LX3. Anons przed Photokiną, ma mieć odchylany do 90 stopni EVF. W zestawie ma znaleźć się także pokrowiec.
Na górze obiektywu oprócz znanych 16:9, 2:3, 4:3 mają dołożyć 1:1 (obecne ztcp od fw 2.0 przez menu). Wszystko to oczywiście w maluczkich rozmiarach, zapakowane w ładne pudełeczko, którego projekt firma właśnie zakończyła.
Z mięsa nic nie dali, więc obstawiam sensor BSI/HS, może gapless.
To wszystko. Trudno jest poprawiać ideał.
Osobiście uważam to za wspaniały njius dla posiadaczy LX3, absolutnie nie warty $500.
Pozostaje czekać na cieniasa w m43, którego szkło zamiast f/2.0-2.8 IS będzie raczej f/3.5-4.5 IS.
Jeśli wypuszczą w lipcu (wg plotki) taki kompakt z zoomem x3 i matrycą 4/3, to pewnie z tą samą co w świeżo wypuszczonym G2, czyli tą samą co w G1 i GF1. A nową technologię matryc dostanie filmowy GH2 (za 1500$ w zestawie z 14-140) oraz GF2 - na jesieni.
Pytanie o ile ten zapowiedziany (FT5) kompakt będzie mniejszy od GF1, i o ile będzie miał ciemniejszy obiektyw od LX3. Na f2-2.8 liczyć pewnie nie ma co (bo by to zabiło sprzedaż GF1 i potencjalnego GF2 z naleśnikami f/1.7 czy f/2.5). Może 12-30mm f/2.8-4, ale pewnie też byłby za duży (choć taki obiektyw na stałe mógłby być jeszcze bliżej matrycy niż w GF1). Z takim obiektywem, szczególnie jeśli to będzie konstrukcja Leica, to go kupuję i gwiżdzę na wymienną optykę (spełnia to 80% moich potrzeb). A do portretów z płytką GO zostawiam 5D.
....
Nowe, nieprawdopodobne wieści (plotki? FT4 jest całkiem prawdopodobne) o nowym kompakcie 4/3. Najbardziej nieprawdopodobny miałby być obiektyw - 12-36mm f/2-? (ekwiwalent 24-72mm) i ma być najmniejszym aparatem z matrycą 4/3 !!!! Jak oni to zrobią - nie wiem.
http://43rumors.com/ft4-more-small-n...thirds-sensor/
W dodatku jakiś dalmierzowy wizjer????
"(FT4) More small news about the next Panasonic camera with FourThirds sensor
July 1, 2010 Rumors 7 Comments
Some new small hints about the camera
1) Yes there will be a Leica version of the Panasonic compact camera with FourThirds sensor. And of course it will be a little bit more expensive
2) The lens starts at 24mm and with f/2.0 (like the LX3!) but it has 3x zoom (unlike the 2.5x zoom on the LX3)
reminder:
- It will not be called LX5, you should not see it as the LX3 successor (the LX5 will be announced before Photokina)
- It will be the smallest camera with FourThirds sensor ever made!
- It will have a special rangefinder-type optical viewfinder that is borrowed from Leica with marks in it for max zoom and fully wide angle!"
Jak to się potwierdzi, to go biorę. Pytanie jeszcze ile będzie toto cudo kosztować.
10 miesięcy po fotopolis optyczne popełniło test GF1
http://www.optyczne.pl/index.php?tes...at&test_ap=131
Nie. Zapomnij o wyzszym ISO - tylko "marketing".
Za to ekran dotykowy sie przydaje.
Aczkolwiek krecenie filmow 20mm f/1.7, 45mm f/2.8, 7-14 f/4.0 daje ciekawe efekty ;-)
Olek najprawdopodobniej testowal matryce Kodaka (ta ktora jest w M9).
Olek mial juz nastepce E-3 juz pare miesiecy temu z EVF (bez lustra). Ale po sterowanym wycieku w Kanadzie sie wstrzymal i obserwuje. Teraz wypusci pewnie nastepce, ostatnie lustro, jeszcze pewnie z matryca Panasa. Ostatnie body typowo 43.
Potem wypusci aparat modulowy - skladajacy sie komponentow, cos jak Ricoh. Na 100% rozwazal tam matryce Kodaka (z M9). Stad mozliwosc podpiecia szkiel o roznym bagnecie (od FF, poprzez 43, na u43 konczac). Jaka bedzie ostatecznie matryca - zobaczymy, ale na 99% FF.
pewnie tak, ze obiektyw bedzie sie chowal, co w przypadku wymiennej optyki nie jest mozliwe
sam mam nadzieje na jakis kompakt z matryca DX (lub 4/3) i obiektywem o ekwiwalencie 24mm - 70mm i przyzwoitym swietle,
takie cos bym kupil, bo bede sie upieral ale male kompakty z wymienna optyka to nieporozumienie i szybko to zniknie z rynku
Zartownis :-D
Male kompakty z wymienna optyka to przyszlosc. Lustra zostana dla zawodowcow, ludzi zarabiajacych, reporterow (w tym sport), slubnych, itp.
Juz za chwile na Photokinie LEICA pokaze swoj maly kompakt z wymienna optyka z matryca FF z wlasnymi (nowymi) szklami oraz (posrednia) mozliwoscia podpiecia szkiel LEICA-R.
czas pokaze, 4/3 tez mialo bys kiedys przyszloscia :mrgreen:
ja mam znajomych zupelnych amatorow i zaden z nich nie wyobraza sobie aparatu z wymienna optyka, a jezeli juz ktos sie fotografia interesuje to kupuje najtansze lustro i po sprawie, nie wiem, moze Wy macie innych znajomych, ja nie znam nikogo kto by posiadal i myslal o kupnie jakiegos EVILa, ludzie kupuje LX3, G11, EX1, bo te naprawde wejda do kieszeni
zupelny amator oczekuje najwiekszej mozliwej prostoty, nie wyobrazam sobie matki z dzieckiem idacej na spacer z torba foto a w niej jakis Olek i wymienne obiektywy m4/3 :)
zreszta poki co to w ten system wchodza tylko posiadacze luster, doswiedczeni foto, ktorzy bardziej kupuja to cos dla zabawy,
aparaty bez luster to i moze przyszlosc ale dosc daleka i raczej dla zawodowcow, amator zawsze bedzie oczekiwal aparatu w jednym kawałku
Sebcio80,
bez obrazy, ale widac po Twoim poscie, ze nie jestes zorientowany co sie dzieje.
Po pierwsze - nie mieszaj 43 i u43. Szkla 43 - OK, ale body sa w tyle za tymi u43 (LUMIX'y oraz E-PL1).
Po drugie - badz swiadom, ze Oly i Panas w swiecie u43 - tu zupelnie dwie ligi. Oly - niestety daje ciala.
Panas - nie ma na garbie 43 - wiec wypuszcza bardzo dobrej jakosci system.
Szkla kitowe Panasa (poza ostanim 14-42mm) - bija kity O, C, N, S mocno pod kazdym wzgledem.
Sa moze ciut slabsze od L'ek.
20mm f/1.7 - nie ma sie NICZEGO wstydzic. To najlepsze szklo u43.
7-14mm - male lekki i rownoczesnie ostry ultraszeroki kat. Odbiega troche od ultraszerokiego kata Nikona i Olympusa. Ale tylko przy podgladzie 100%. A czy to jest potrzebne amatorom? Ludziom nie zarabiajacym? A rozmiarem i waga bije je na glowe! Do tego EVF oraz odchylany LCD (w G1 do kupienia jeszcze za ~700 pln!).
Porownanie rozmiaru 7-14mm mikrusa z 43:
45mm - super macro, kolejne ostre szklo, sprawdza rowniez do portretu (jak tylko tlo jest ciut dalej niz w pokoju w bloku).
Body LUMIX'ow oraz E-PL1 - slaby filtr AA, 'realna' rozdzielczosc wielokrotnie porownywana z 5D II oraz 7D - jako pokazanie co maluch moze, jako policzek dla wspomnianych body Canona.
Wg moich doswiadczen - nie ma juz zadnego powodu, dla ktorego fotoamator mialby kupowac lustro entry level. Bo po prostu dostanie wieksze gabaryty (traktowane jako korpus + szklo) oraz slabsza optycznie szklarnie. Jak chce cos wiecej - musi kupic L'ki lub 85mm f/1.8.
A historie i lepszym AF luster wsadzcie miedzy bajki.
Moze inaczej - regularnie chodze na rozne plenery, gdzie ludzie dzwigaja lustra, najczesciej C. Czasem N lub S.
1) Komfort pracy - z zazdroscia patrza jak mieszcze 3 body z 2 stalkami i jednym zoomem w malutkiej torbie, gdzie jeszcze statyw mi wejdzie. Nie musi byc duzy i cezki - jak do luster. Potem z zazdroscia patrza jak uzywam EVF oraz odchylanego LCD. Jak uzywam AF w dowolnym obszarze kadru. ZERO problemow z AF microadjustments. Histogram na zywo.
(zaznaczam - nie mowie o sporcie, reporterce, czy slubach)
2) Jakosc zdjec - ludzie caly czas nie moga uwierzyc, ze cos "tak malego" moze dac takie rezultaty. Bo przeciez "lustrzanka"... Zakladam, ze masz duze pojecie o fotografii i ROZUMIESZ, ze LUSTRO nie wplywa w ZADEN sposob na IQ.
PS: dynamika - owszem - lepsza z 7D, czy 5D. Nie neguje. Rozpietosc - rowniez. Ale mowimy tu o fotoamatorach! Jakbym uzywal sprzetu zarobkowo - bez dwoch zdan uzywalbym 5D, czy 7D.
Powodów jest całe mnóstwo. Na przykład zdecydowanie większy wybór i dostępność obiektywów. Nie tylko w sklepach, ale także wypożyczalniach. Pisałem już kiedyś np. że amator makro ma do wyboru EF-S 60/2.8 do kupienia w każdym sklepie za pół ceny 45mm w m43. Albo EF 100/2.8. Itp. itd. Przykłady można mnożyć.
Nigdy nie odpuszczasz :)
Nie żebym się czepiał, ale niedługo w m43 zobaczymy 14mm f/2.5 i 12mm f/2.8, do tego Panas ma w planach (na ten rok; pewnie GF2) najmniejszy korpus - bezpośredni konkurent NEX. Ciekawe ile lat zajmie Canonowi czy N******i wypuszczenie czegoś podobnego?
Ile lat czekamy na 15mm? Dla porównania zobacz od kiedy Pentax ma dostępne naleśniki.
To tyle z mojego pktu widzenia. Janko Muzykant zakupił ostatnio 14-150 Olka i wg niego (chyba nikt mu nie płaci ;)) E-PL1 z 14-150 to więcej niż potrzebuje zwykły Kowalski - pije do większego wyboru szkieł...
Także
Ja, tak jak Jerry, również uważam, że dla amatora tylko mirrorless. Sprawdzi się nawet na budżetowych ślubach, gdzie młodzi za parę stów (byle taniej), dostają zrzut z karty przegrany na DVD, piszę o tych zawodowcach używających dzisiaj D80 z 18-200VR i SB-900 (800 nie daje rady ;)), którzy mają kalendarz zapchany na przynajmniej rok z góry, co dla niektórych tutaj, jest nie do pomyślenia ;)
BTW. Argument ceny (słuszny w przypadku Panasa) obala NX10 w Fotojokerze :mrgreen:
przeczytaj caly swoj post, wszystkie twoje porownania stwierdzenia nie interesuja amatorow, myslisz ze ktos kto robi najczesciej na trybie Auto zrobi lepsze zdjecia 20mm 1,7 czy np Canonem 28 2.8?
oczywiscie do wszyskiego dochodzi cena bo jaki amator kupi 20mm 1.7? zaden!!
ja tam mam swoje porownanie aparatow do sprzetu komputerowego,
otoz:
deskop = lustrzanka
konsola (PS3, X-Box) = micro 4/3
przenosne konsole = kompakty
i tak, byly sobie deskopy, ktore kazdy chcial miec i ktore dominowaly na rynku gier. Potem pojawily sie konsole, ktore to niby nowoszesnoscia i wygoda przescigaly deskopy, zapadla na nie moda, kazdy je reklamowal, nawet tworcy gier twierdzili ze to przyszlosc, nawet twierdzili ze za pare lat nie bedzie praktycznie gier na PC, wszyscy je kupowali az rynek sie nasycil.
Moda minela, teraz znow PC rzadzi, tworcy gier sami przyznaja ze PC to przyszlosc a konsole to przeszlosc. Dodajac przy tym ze przyszloscia tez sa wygodne i male konsole przenosne na ktorych to chca sie skupic i je dopracowywac.
:)
To ze optyka m4/3 jest swietna nie zamierzam podwarzac. Budzetowa optyka 4/3 tez biła na glowe Nikona i Canona i co? (Dlaczego wybrales system Canona?) Praktycznie mamy już koniec tego systemu. m4/3 to slepa uliczka. Ten system mialby jeszcze jakis sesn gdyby był ze trzy razy tanszy.
Pozatym jak pisałem.
Fotoamator i tak wybierze lustrzanke. Argumentow jest wiele, od ceny przez dostepność uzywanego sprzętu, przez jakość zdjęć na wyzszych ISO.
Zupelny amator wybierze i tak kompakta.
Świadomy fotograf mający juz jakiś system moze sobie kupic dla zabawy m4/3 i widać wyraźne ze tylko takie osoby się tym systemem interesuja.
[QUOTE=gietrzy;848480]Nigdy nie odpuszczasz :)
QUOTE]
Jerry pisze ciekawe rzeczy, ale trochę się chyba zagalopował w ferworze dyskusji. Sam uważam się za foto-amatora i prawdopodobnie przez kilka następnych lat będę kupować lustrzanki Canona, również te entry-level.
m43 uważam za ciekawą propozycję, ale raczej pozostanę na razie obserwatorem.
Oczywiście, że Panasem. Canon jest daaaaaaleko za Panasem jeśli chodzi o "inteligencję" tego trybu ;)
No, ja kupiłem :)
BTW. Nie patrz na m43 przez pryzmat Polski.
Tu się zgadzam 8)
Niech mi dadzą wreszcie ekwiw 24mm i mogą kończyć :mrgreen:
Nigdzie nikt nie powiedział, że ten system będzie na rynku tyle co EOS. Tu, Canon, rzeczywiście rozpieszcza aczkolwiek ciekawi mnie to teraz zrobią z tym szklano-bagnetowym problemem evil/ef-s-EF.
Chyba będzie. Ten tort dość wyraźnie zmienił smak po NEX.
Nie 8)
Nie doceniasz Sony. Już dochodzą do mnie sygnały, że ludzie łykają tą reklamę i szpanują tym czy de.
Był moment, że Alfy to był wymarzony prezent na komunię/bierzmowanie, ale jak mówi ładna pani w reklamie a z czym tompac się nie zgadza :mrgreen: " jakość lustrzanki w kieszeni" - czy tego chcesz czy nie to działa :)
Taa. Trampek sobie kupił najtaniej na świecie NX'a z rewelacyjnym 30/2, ktoś inny kręci fajne produkcje GH1, Bloom nie może się doczekać kamery Panasonika, pozostali cieszą się z Olympusowych kolorków a ty siedzisz i poprawiasz błędy wspaniałego AWB Canona :)
Dlatego czekam co dalej będzie z tymi bezlusterkowcami. Pewnie kiedyś ceny spadną, dostępność i wybór sprzętu się zwiększy. Pytanie tylko kiedy?
Na razie w każdym bezlusterkowym systemie mi czegoś brakuje. Wystarczy wymienić:
- super szeroki kąt (NX i NEX)
- porządna lampa błyskowa (obsługująca krótkie czasy) (NX i NEX)
- jasny zoom typu 17-50 f/2.8 (NX, NEX, m4/3)
- teleobiektyw (NEX)
- jasny standard (NEX)
- portretówka/macro (NEX, NX)
Ile na to będzie trzeba czekać? Nie wiadomo. A kiedy ceny spadną? Nie wiadomo.
jak najbardziej doceniam Sony, i poniekad tą modę opisalem w porownaniu do sprzetu komputerowego,
sporo moich znajomych i nie tylko (czesto gadam na weselach z wlascicielami Alf) kupilo jakies tanie body Sony i kazdy uzywa go tylko z jednym obiektywem kitowym i nie mysli o lepszym, a jezeli juz mysli o jakims lepszym to tylko jednym uniwersalnym szkle.
Każdy też narzeka bo tak naprawde nigdzie takiego sprzetu nie zabiera bo za duzo zajmuje. Czy m4/3 moze taki zestaw zastapic? Moim zdaniem nie, bo to mimo ze mniejszy zestaw to i tak za duzy aby go zabierac wszedzie ze soba.
Chowany obiektyw to podstawa. Dlatego przyszloscia sa kompakty z wiekszymi matrycami. Az dziw bierze ze takowych praktycznie nie ma na rynku. Sony robiac takie i konkretnie reklamując zmiotło by cały rynek.
Tylko, że superzoom z składanym obiektywem to też nie jest sprzęt kieszonkowy (np. Canon SX20 IS). A gdyby zastosować w nim większą matrycę, tym bardziej wymiary by nie zmalały. Do tego dochodzą jeszcze różne ograniczenia znane z kompaktów. Oj, wolę aparat z wymiennym obiektywem.
Nie pisałem o superzoomach, mam na mysli obiektywy w zakresie max 24-105mm.
Ja też wolę wymienne obiektywy i mase stałek, ale od jakiegos czasu mam zamiar kupić jakis kompakt, caly czas mysle o Sigmie DP2s ale jest za droga, no i do tego wizjer optyczny - bo to podstawa, nie potrafie juz robic zdjec bez niego
Nikt nikogo do niczego nie zmusza. Kto chce niech siedzi. Zachecam do zajrzenia na fora GetDPI czy DP Review.
Z u43, a dokladnie z G1 - zaczelo sie tak - na poczatku zaczeli go glownie kupowac wlasciciele luster (najwiecej 5D - tacy sie ujawniali, troche N). I..? Po pewnym czasie 5D wyjmowali z szafy tylko jak robili cos zarobkowo. Krotko i na temat.
Od tego czasu duzo wody uplynelo. System jest o wiele bardziej bogaty, zarowno jesli chodzi o szklo (do ktorego dojdzie jeszcze troche jasniejszych szkiel niedlugo), jak i lampy FL-36(R) najbardziej uniwersalna, zachowujac jeszcze maly rozmiar.
Co do ceny zgadzam sie - jest jeszcze drogo, ale cos za cos. Masz 50D, czy 5D i albo lezy w szafie, albo sie pocisz i targasz. Twoj wybor. Ci co chodza po gorach, albo maja na karku rodzine, dzieciaki, laptopa w plecaku -wiedza co mowie.
Ostatnio znow bylem na plenerze - dwa body, 3 szkla (ultra szeroko, standard, lekkie tele), statyw stolowy - wszysto w malutkiej torebce - DOMKE F-10. A dookola same lustra, duze plecaki, ogromna ciezka szklarnia, statywy, itp. Myslicie, ze lepsze rezultaty mieli? Pytanie pozostawiam jako retoryczne.
Moze dodam kolejny raz - jakbym to robil za pieniadze, do duzych powiekszem (np. kalendarz) - sam bym wzial 5D II.
Ale dla radosci fotografowania, przy jednoczesnych rezultatach lepszych i przyjemniej, wygodniej, w bardziej kontrolowany sposob uzyskanych niz 'entry level lustra' - wole bez wahania u43.
Ok, nadinterpretowałem sobie. Nieduży aparat z wysuwanym obiektywem 24-105 i dużą matrycą był by łatwiejszy do zrobienia. Ale nawet jak by powstał to i tak nie wygryzł by z rynku bezlusterkowców.
Mnie ciekawiłyby wyniki sprzedaży bezlusterkowców - przy czym światowe nie jakieś wycinkowe - bo to nic nie mówi. Jak to wygląda w rzeczywistości i czy rzeczywiście wielcy czują oddech na plecach. Cały czas mam wrażenie że zaklęcia o wspaniałości tego rozwiązania mają się nijak do sprzedaży i kto wie czy to nie jest przyczyna, że C i N się nie spieszą.
Wygląda na to, że rozwiązanie to ciągle raczkuje i "wygra" ten kto wprowadzi jego dojrzalszą wersję. Dla mnie póki co nie ma żadnego powodu żeby kupować taki wynalazek. Jak ma być małe to wolę kompakt albo telefon. Jak mam mieć wymienne szkła i pełnię możliwości to wolę lustra.
Argument o świetnej (rzekomo) jakości zdjęć, szkieł w systemach EVIL ma moim zdaniem znaczenie tylko dla bardzo wąskiej grupy użytkowników. Dla większości jest to albo bez znaczenia albo nawet nie rozumieją w czym rzecz. Wystarczy zobaczyć jak wyglądają reklamy choćby Sony.
http://fotoblogia.pl/2010/04/07/mikr...-wiecej-rynku/
Rowniez jestem ciekawy jak to sie rozwinie, w jakim kierunku oraz jak szybko.
Aczkolwiek to co piszesz jest ciekawe. Wyobrazasz sobie, ze nagle wyskoczy C, czy N z kilkoma body i kilkoma szklami na raz? Firmy, ktore zaczely pierwsze - wydaja juz kolejne wersje puszek, pozbawione tzw. bledow dziecinstwa. Tp samo z firmware. Myslisz, ze ktos nagle wskoczy i ich przegoni?
Na pewno - jesli chodzi o IQ - zrobi to LEICA z EVIL FF. Ale inni?
PS: Nastepny w bezlustrowce wchodzi ponoc Pentax.
Jest ciekawe - dlatego ineresujące by były twarde dane sprzedaży. Przewidywania różnych wróżbitów nawet o takim dorobku jak Hogan nie dają odpowiedzi na to pytanie.
Oczywiście że to jest możliwe - było na to sporo przykładów w historii z różnych dziedzin.
Nie powiem nic innego, jak tylko to, ze cieszylbym sie. Nie jestem przywiazany do jednej marki.
Jakis czas temu - Sony wszem i wobec glosilo, ze wypusci swojego bezlustrowca ze szklarnia ZEISS, ktory pobije u43. Wtedy mialem tylko obawy, czy przypadkiem nie zanizy jakosci owych szkiel, ze strachu przed spadkiem sprzedazy Alph i ich szklarni. Nie wiem, czy z tegoz powodu, ale tak sie stalo.
Oby nie dotyczylo to wszystkich producentow zatem!
Na sonyalpharumors widziałem 80-200/1.4 i a340. Ale jakoś ich w sony nie uraczyłem. :P
To ma do siebie portal plotkarski że funkcjonuje tam wiele plotek. Tylko powiedz mi jak plotkowanie na takim portalu ma się do sformułowania: "Sony wszem i wobec glosilo, ze wypusci swojego bezlustrowca ze szklarnia ZEISS, ktory pobije u43."?
Wszem i wobec ludzie o tym dyskutowali. Ludzie zainteresowani bezlustrowcami.
To nie jest jakis tam portal. To jest portal, na ktorym bardzo duzo informacji to przecieki, ktore zreszta sa klasyfikowane wg prawdopodobienstwa, zufania, oraz ilosci zrodel. Na pewno czesc z nich jest mniej lub bardziej kontrolowana.
Pewne watki - a do tych nalezalo info o szklach Zeiss'a - sa potem wielokrotnie poruszane na 43rumors, forach DP Review, czy Get DPI.
Ale rozumiem Twoj punkt widzenia! Oficjalnie - trudno sie z nim nie zgodzic!
Samej korporacji - rzeczywiscie trudno cokolwiek zarzucic.
Inaczej bylo z Samsungiem - on na swoich stronach o NX - caly czas udowadnia, ze posiadanie matrycy APS-C daje automatycznie przewage nad matryca u43 - mimo, iz zdjecia z jego aparatow tego nie pokazuja.
Na pewno nie raz juz mieliscie do czynienia z jakims urzadzeniem, ktore wg sepcyfikacji bilo drugie na glowe. A w rzeczywistej konfrontacji - bylo odwrotnie.
Tu jednak troche przesadziles. W samym naglowku jest napisane, ze to FAKE i DLA ZABAWY.
O Zeiss'ach do NEX to nie byl fake i zart, ale jak ZAPOWIEDZ. Trudno mi teraz wiecej o tym pisac, nie majac przed oczyma. Moze znajde, to wrzuce link.
Az poswiecilem chwile i powertowalem troche ten portal.
- caly czas powtarzane sa tam "Trusted Sources" ;-)
(co jakis czas pojawiaja sie zdjecia menu, calych apartow, ktore pozniej realnie sie ukazuja. Trudno nazwac to przypadkiem.)
- ciagle sa porownania i odwolania do u43 (zrozumiale, maja swiadomosc z kim chca konkurowac)
- co chwile jest powtarzane: "image quality is very high and the price very low" jak MANTRA. I tak widac do dzis zostalo. Reklamy TV, broszury, tony papieru, tabelki, specyfikacje - wszedzie SONY wypada najlepiej.
W koncu znalazlem - sam prezydent SONY Masashi Imamura - powiedzial, ze ZEISS bedzie produkowal szkla do NEX'ow:
http://www.dpreview.com/news/1002/10022104sony3d.asp
SR5 !:
http://www.sonyalpharumors.com/sr5-z...orless-system/
Jak wida, troche bedziemy musieli poczekac...
Równie dobrze mogą być za rogiem - Panas zapowiedział jasne stałki, być może dlatego by mieć je w ofercie przed Zeissem@Nex.
Magia marki wśród starych dziadków od legacy lenses jest wiecznie żywa ;)
Będzie Zeiss@Nex i PanaLeica@m43.
I jedna i druga zapowiedź wróży kredyty :mrgreen: więc niech Olo da przyzwoitą 12mm i niech spadają na drzewo. Ja chcę EF 200/4L hIS macro i 25 MPx w 600D.
GF1 z 20/1.7 - $650, czyżby wreszcie upragniona przez wielu obserwatorów ;) konkurencja?
http://www.seriouscompacts.com/f41/m...l1-gf1-g2-295/
Osobiście: nie wierzę by optyka aps-c rozmiarów optyki m43 dorównywało optycznie tej drugiej, ale z chęcią się zawiodę.
7-14mm:
Porownales np. 50D, czy 5D z 24-105mm vs nawet G1 z LUMIX 14-45mm?
Albo 20mm na GF1 lub E-PL1 vs podobne szlo z C?
Wiec zarty na bok ;-)
Albo pokaz mi rozmiarowy i wagowy odpowiednik:
- 14-140mm
- 14-150mm
w systemie C...
Podales piekny przyklad w systemie 4/3, czyli 7-14/4
Porownaj wage do N14-24 ktory pokrywa cztery razy wieksza klatke i daje 1EV swiatla wiecej.
5D? Moze od razu porownajmy do 1D by zwiekszyc dramatyzm. Sam wiesz majac M9 ze mozna FF w malym body.
Nie ma, a pokaz mi odpowiednik m4/3 jakiegokolwiek szkla f1.4 lub jasniejszego?
Wyrzucajac z torby 550D EF-S 18-55 i 55-250 i wkladajac G1 z 14-45 i 45-200 zyskujemy ok 100g przy wadze zestawu 1kg. I wtedy jak w reklamie proszku do prania mowimy: "teraz moge nosic ze soba zestaw wszedzie!".
Zrzucilismy 10% wagi zestawu i kilka cm rozmiarow przy utracie prawie polowy powierzchni matrycy. Nex pokazuje ze szkla maja praktycznie identyczne rozmiary.
Naprawde rewolucja!!!
Oczywiscie dalej bedziemy zapominac ze istnieja inne puszki C niz pro i szkla niz L.
4/3 tez mialbyc maly swietny i najlepszy.
Narazie mozna jeszcze bronic m4/3, mial czas by sie ulozyc a nex'y i samsungi sa w powijakach. Ale jak bedzie za trzy lata?
Jak z 4/3? Skoncza sie pomysly i kasa? Olympus od lat nie zrobil zadnej stalki jasniejszej od f2, przy 4/3 to powinni robic f1.2 jak dla analogowych pen'ow.
Owszem, 5d z L-ka ciazy na szyi przy dluzszej podrozy, ale o dziwo analogowy eos 300 z stalka f1.8 juz nie. Dziwne.
Jak bede potrzebowal czegos na wakacje to kupie LX3/LX5 EX-1 samsunga, one faktycznie wchodza do kieszeni i mozna zapomniec o ich istnieniu, jak jakosc malej matrycy mi nie bedzie wystarczala to kupie 550D.
Nie jestem zaślepiony. Po prostu widzę co daje Panas 20/1.7 a co E16/2.8 :mrgreen: z drugiej strony jest Sams, którego naleśnik jest optycznie rewelacyjny a jest mniejszy! od 20/1.7.
Tak jak powiedziałem: z największą przyjemnością się rozczaruje czytaj: póki co nie ma bata na 7-14/4, 20/1.7 (tu mały wyjątek Sams) a jak Oly da światu 50/2.0 optycznie równe modelowi m43 będzie imho pozamiatane. Dlaczego?
Bo każdy kto lubi fotografować będzie miał sprzęt w sklepie i nie będzie musiał obserwować i czekać i czekać i czekać **** wie na co.
Kazdy system ma swoje perelki, ale to nie wystarcza.
7-14 jest dobry, ale drogi, 20/1.7 jest o ponad polowe drozszy od samsunga 30. Niech samsung pociagnie stalki i jest dobrze, niech sony naprawi swoje szkla i dorobi stalek, tez jest lepiej. m4/3 musialby byc wyraznie lepszy zeby wchodzic w mniejszy sensor. 4/3 ma kilka dobrych szkiel, ale nim sie jakos nikt nie podnieca a system zdycha.
Narazie jest wczesnie, ja nie jestem w goracej wodzie kapany i wole odkladac $$ na polke, za rok, dwa nawet trzy wejde w system ktory sie najlepiej wyklaruje, mozna wlozyc 10kPLN w m4/3 na starcie by za rok pluc sobie w brode ze playstation nadrobilo starty i oferuje to samo za polowe?
Wyjdzie wiecej szkiel i sie okaze ze 4/3 nie daje nic, a zabiera sporo.
Takie mały deja vue - marzec 2010
Kluczowe:
- Panas mógłby wyprodukować szybki (kl/s) sensor gdyby nie patenty
- Canon/Nikon EVIL - pytanie nie czy a kiedy
- Poważniej potraktują teraz szkiełka by trzymać krócej na smyczy ;)
It's our dream (my dream): I want to make an absolutely "mechanical-less" camera.
In Micro Four Thirds cameras, we still have the mechanical shutter mechanism. But if we can develop a sensor that has an absolutely electronic shutter, then we won't need the mechanical shutter. But it is so far still a dream. If we could develop such a camera, I think that's what the next generation camera will become. - Yoshiyuki Inoue, Panasonic AVC
http://www.imaging-resource.com/NEWS/1268405016.html
Interesujący link z cyklu "jak Oly potrafi robić wodę z mózgu" czyli dlaczego m43 nie jest mikro ;):
http://www.seriouscompacts.com/f41/m...l1-gf1-g2-295/
Tutaj wiecej do porownania, zerknijcie na mase i wymiary:
http://optyczne.pl/porownaj.php?co=o...3=851&add4=690
Wszystkie je bije Voigtlander 15mm na M9. A jest kilkukrotnie mniejszy i tanszy od kazdego...
Pomijam oczywiscie f/2.8.
Najlepszy kompromis malego, ale jednoczesnie ergonomicznego body, szybkiej obslugi przy zachowaniu dobrej jakosci - daje LUMIX.
Micro - odnosi sie tu do analogicznego zestawu korpus + szklo z rodziny dSLR.
Sony jak do tej pory - nie daje ergonomii, szybkosci operowania, dobrego trzymania, EVF, sanek lampy, itp. To raczej wyscig marketingowy na MICRO.
Jak ktos chce Micro "do kieszeni" - ma powstac body z matryca u43 i stalym jasnym zoom'em. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
A, i ma sie pokazac FF EVIL LEICI z wymiennymi szklami, mniejszy od M9.
Jest jeszcze jedna maszynka - LEICA X1, jeszcze mniejsza od GF1. Aczkolwiek tu nie ma wymiennych szkiel.
_
PS: Ta LEICA FF EVIL moze naprawde wyjsc micro, jesli bedzie do niej mozna podpinac szkla Leica "M", te wielkosci wspomnianego Voigtlandera 15mm. Gdyz AF bedzie poza szklem (poruszajacy sie sensor).
_
"Pierwszy w Polsce film zrealizowany wyłącznie za pomocą aparatu Panasonic Lumix GH1":
http://fotoblogia.pl/2010/08/10/film...(Fotoblogia.pl)
* * *
"Canon 7D vs Hacked Panasonic Gh1 - 1080P 24fps versus comparison - Bundled lenses":
http://www.youtube.com/watch?v=u1BMugSQl1I
_
Wlasnie wpadlem jeszcze na takie porownanie:
http://www.dpreview.com/lensreviews/...omparedto2.jpg
Zrodlo: http://www.dpreview.com/lensreviews/..._o20/page2.asp
To dziala w dwie strony: na + i na -.
Jesli ktos potrzebuje nie wiem jak mala glebie - w ogole nie ma dyskusji -> FF.
Z drugiej - jesli ktos np. robi krajobraz, a swiatla tyle o ile - spokojnie robi u43 z f/4 - f/5.6, podczas gdy na FF musi przymknac do f/8 - f/11 i podniesc ISO. O tym tez nie nalezy zapominac. Oczywiscie mowie o sytuacji, kiedy na uzywa sie statywu. De facto to dotyczy nie tylko krajobrazu.
A jesli chodzi o MACRO - wracajac do przedstawionych dopiero co szkiel - taki maly G1 z 45mm, z LV i EVF jest o wiele poreczniejszy i latwiejszy w uzyciu od 5D, czy 50D.
Tutaj mozesz zobaczyc, jak czlowiek zrobil porownanie D700 do u43:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=34126682
I nie o to chodzi, ze u43 dorownuje w tym przypadku. Ale o to, ze coraz wiecej osob nie chce po prostu tachac ze soba kilogramow sprzetu, skoro u43 daje tak dobra jakosc.
Albo podpiac do G1: Canon FD 55mm f/1.2 S.S.C. ASPH - koszt < 1 000 pln.
Rezultat przy portrecie - miod.
Za duzo czasu spedziles na forum olka. Przy FF na przyslonie 5.6 drugi rzad drzew jest poza GO?
Do macro jeszcze lepszy od m4/3 jest dobry kompakt.
Pisalem kilka postow wczesniej, targanie cropa canona daje 100g wiecej przy 1kg masie sprzetu. Te 100g ratuje zycie i decyduje o tym czy zabieramy czy nie?
Co tak sie uparles na FF i porownywanie do 5D, porownaj do moze do 1D jest wiekszy, i daj jakies 600mm zeby pojawil sie dramatyzm. 5D i L-ki sa narzedzia a nie wakacyjne zabawki, w zwiazku z tym sa wykonane troche inaczej.
Przegladajac stare albumy az dziw bierze ze sam "targalem" na wycieczkach FF, analogowy...