jeśli byłbyś obywatelem usa to by zatwierdzili Ci amerykańskie prawko. Nie jesteś :P
Pozdr
Wersja do druku
Czarna magia to dopiero sie zacznie narazie przechodzisz wstep do czarnej magi... np czarodziejski szum na zjdjeciach w pieknym oswietleniu z ISO 100 :) albo pojawiajace sie magiczne artefakty :) tutaj z pomoca przychodzi biala magia w postaci czesto wyczyszczenia mnitora... ale magia to magia i zeby ja zrozumiec to trzeba duzo sie naczytac :P POWODZENIA
A moze zrobimy konkurs na stopy, pewnie jeszcze kilku autostopowiczow sie zalapie :P
No i konkretny text im zasoliles :) Gratulacje! Teraz zaczniesz dopiero zarabiac ;-)
Tam byla mowa o ISP chyba, a Ty mowisz o SS, gdzie zawsze przenosza pierwsze foty do portfolio ...
hehe dobra stopa to stara stopa ;), ktoś deptał tutaj stopami przedemną?Cytat:
A moze zrobimy konkurs na stopy, pewnie jeszcze kilku autostopowiczow sie zalapie :P
zabierajcie swoje samcze stopaluchy, moja stopusia najważniejsza jest i najlepsza!
;P
:DDD
RPP znowu chce podnieść stopy ;-)
jako uwage do waszych stop :)
1) brakuje wam tabelek ile i za co placa stocki
2) porownanie jakies miedzy nimi w kwestii finansow
3) wasze zarobki - tak by dac obraz, gdzie i ile mozna zarobic
Ni ma tam nic ponad pare ogolnikow niestety :) WIEC DO ROBOTY! :) heheheh, zrobcie cos z tymi stopami :)
@asterix
prawda, prawda...dobra stopa, to obszerna stopa ;)
pedicure kiedyś sobie fundnę, a co mi tam;)Cytat:
zrobcie cos z tymi stopami
na początek dobre i ogólniki, a o zarobkach nie chce mi się pisać i tabelek robić, to nudne jak flaki z olejem
tak na powaznie.. to moze i nudne ale to walsnie to, czego ludzie szukaja. Wiekszosc stron o stockach w j. PL jest poprostu nudna. Na wszystki napisane jest dokladnie to samo. Po 10 zdan i tyle. Nie ma ani historii danego usera, jak zaczynal, czemu stawial czola... nie ma jakis technikalii itp spraw.
Jedno co jest to linki z numerkami referencji - tak by kogos zlapac w swoja liste i zarobic :)
Zagraniczne www sa o niebo lepsze, wiele prowadzonych jest na zasadzie bloga, co czyni strone ciekawa bo oprarta o prawdziwa historie.
itd itd :)
widze ze tajny agent uks się ujawnił ;)
generalnie faktycznie takie tabelki itp są nudnawe, widziałem coś podobnego i widząc n-wykresów nie bardzo chciało mi się samemu dalej czytać. może i faktycznie ogólniki etc, ten pomysł z blogiem fajny, może zacznę coś w ten fason... za jakiś czas może puszczę w sieć jakieś filmiki a'la chase jarvis (hehe swoją drogą to polecam je oglądnąć...) w jednym zobaczyłem co to onanizm sprzętowy :P (a może poprostu profesjonalizm :P?) sami oceńcie - to fotograf komercyjny ale sprzedający fotki za pośrednictwem alamy/getty itp oto co zabiera ze sobą na photoshot :P "podstawowe wyposażenie"
http://youtube.com/watch?v=6R73OJzKxUs
profi to na bank, ale chyba tez po trosze onanista ;) zeby nie bylo nikonowiec... ale strzela tez haselbladami :P
przegladnijcie kolejne z jego filmikow... mi miło się oglądało...
gdzies w sieci byl jego wyklad odnosnie fotografii in general, cos kolo godziny... chyba hostowane przez videos.google.com...
Pozdr.
tabelki
no cóż, ja nie szukałam i nie szukam, każdy ma inaczej sądzę.Cytat:
to walsnie to, czego ludzie szukaja.
a odnośnie strony w stylu bloga, to już prędzej dla mnie opcja, pisać lubię. nawet wczoraj nieco od siebie doświadczeń dodałam w mojej stopce i pewnie to rozbuduję, tylko czas, dajcie mi więcej czasu, wydłużcie proszę dla mnie dobę!
no chyba nie powiedsz mi, ze nie interesowalo Cie ile mozesz zarobic na danym stocku ? Przeca to nie plfoto gdzie zdjecia wystawia sie pod ocene :)
powiem: interesowało, ale niepotrzebne mi były do tego tabelkiCytat:
no chyba nie powiedsz mi, ze nie interesowalo Cie ile mozesz zarobic na danym stocku ?
wystarczyły opinie opisowe, umiem czytać i wnioskować z ludzkich wypowiedzi
podam może przykład:
ktoś pisze, że SS daje najlepsze zarobki
po co mi tu jakaś tabelka?
pojąłeś w końcu?
;P
ni :) mnie np nie przekonaly polskie strony o stockach. Zdecydowalem sie dopiero po wizycie na stronach ang. gdzie mozna bylo dokladnie przeczytac co i jak i za ile.
Do tego doszly strony ze statystykami, ktore keywordy sa najczesciej uzywane na stokach pozwolilo mi okreslic plan, tak by w miare szybko osiagac sensowne dochody...
W sieci jest cale tony stron prowadzonych od niechcenia :) mysle, ze jak bys wprowadzila wiecej ciekawych informacji, opatrzyla to ladna grafika i wlasnymi, subektywnymi opisami to ilosc osob zapisanych z linku referencyjnego skoczyla by znacznie z racji braku konkurencyjnej strony. Nie wspomne tez o google, ktore zapewnie by powiekszylo rating dla strony.
BTW slowo "tabelka" to taka przenosnia :) do nieco bardziej szczegolowych danych.
Mysle, ze warto by bylo takze umiescic linki do model releasow, ewentualnie uniwersalnego releasu, ktory oszczedza nieco czasu fotografa. Informacje o payoutach, krotki opis moneybookers lub paypal. Potrzebne dokumenty i przyklady akceptowanych i wywalanych fot...
slowem... WIECEJ :)
Oczywiscie nikt nikogo nie zmusza :) ja tylko pisze co mysle o stokowych stopkach, co sie tu pojawiaja. Krytyka nie oznacza ataku :) bo widze ze sie juz pare osob zestresowalo :)
oj tam zaraz zestresowało... dzięki za uwagi. Widzę że jest co ulepszać :P
Pozdrawiam,
asterix zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości.
Sądze również, że Ty jako jeden z niewielu, jeżeli nie masz nic przeciwko ujawnianiu swoich zarobków stockowych, już wkrótce prowadzić dobry blogowy stock ze wszelkimi statystykami. Niestety nie ma w sieci wiele blogów, w których ludzie ujawniają swoje zarobki, techniki i wartościowe przemyślenia. W sumie to można je policzyć na palcach jednej ręki.
Oczywiście nie pisze tu o polskojęzycznych stronach, gdzie osoby je piszące nie mają zbyt dużego pojęcia w tej materii (zarobki rzędu 5$ miesięcznie lub sprzedaż zdjęć w najgorszych agencjach bo do lepszych nie może się dostać... bez komentarza :D )
Wątpie aby któryś z naszych topowych fotografów stockowych znalazł czas na pisanie bloga, bo oni po prostu robią zdjęcia a nie kombinują jak by tu zarwać kilka centów miesięcznie z referrali.
Dobry blog pisze Ron Chapple
http://www.ronshoots.com/
oraz Lee Torrens, jednak on jest raczej dziennikarzem niż fotografem. Ale jeżeli kogoś to interesuje to przedstawia swoje zarobki ze stocków (chociaż od roku prawie mu się nie zwiększyły)
http://www.microstockdiaries.com/
mówisz mądrze, tylko, że ja to wszystko dawno wiemCytat:
mysle, ze jak bys wprowadzila wiecej ciekawych informacji, opatrzyla to ladna grafika i wlasnymi, subektywnymi opisami to ilosc osob zapisanych z linku referencyjnego skoczyla by znacznie z racji braku konkurencyjnej strony. Nie wspomne tez o google, ktore zapewnie by powiekszylo rating dla strony.
stronka powstała "na kolanie", aby nieco grosza na rozpęd wpadło, czasu nie mam na to aby do niej się przyłożyć
tak jak pisze sergi, nastawiam się na zarobek zdjęciami, chociaż żaden ze mnie topowy fotograf;)
a jeśli chodzi o rating strony, to jak wpiszesz słowo stocki to moja wychodzi na 1 stronie, więc może zerknij na nią i ocenisz, że do całkiem najgorszych nie należy nawet w tym roboczym stanie jaki jest obecnie;)
w sumie jednak nie wykluczam opcji, że jak już zrezygnuję z jednej z prac na rzecz stocków, które mi kiedyś dadzą większy zarobek niż tam, to sobie takiego strono-bloga poprowadzę, to w sumie przyjemne chyba byłoby:)
:DCytat:
Oczywiście nie pisze tu o polskojęzycznych stronach, gdzie osoby je piszące nie mają zbyt dużego pojęcia w tej materii (zarobki rzędu 5$ miesięcznie lub sprzedaż zdjęć w najgorszych agencjach bo do lepszych nie może się dostać... bez komentarza )
którego z stopkowiczów miałeś na myśli? Bo z tego co widze to chyba tylko ja wysyłam wszędzie gdzie się da :P... to jest polityka. Wydaje mi się że podesłanie fotki nawet do słabej agencji podnosi szanse na jej sprzedaż, wysłanie fotki do kolejnego serwisu to niewiele więcej pracy biorąc pod uwagę czas poświęcony na przygotowanie zdjęcia. A Ty gdzie uploadujesz? Alamy? Getty? Jupiter? ;)
Pozdrawiam.
P.S. BTW - stocki przynoszą mi więcej niż kilka USD/miesiąc :P
napisz jak ci idzie zabawa z filterkiem primatte ? probowalem dema, ktore z tego co pisza ma byc w pelni funkcjonalne, ale jakos rewelacyjnie mi sie tym nie wycina, jesli juz masz jakies przyklady fotek robionych na tle 'green chroma key'a ' i pozniej wyizolowane dzieki primatte to pokaz jak ci to wychodzi w praktyce,
znalazlem tez cos innego do wycinania postaci z tla, nawyza sie Mask Pro 4.1 i wypuscilo to ononesoftware mozna poogladac dema z pracy tego sofciku na ich www i chyba przekonuje mnie bardziej niz primatte, przynajmniej narazie
Jak myślicie czy za następne 2,3 lata będzie ciężej sprzedawać zdjęcia na stockach?? Będzie ciężej się wbić ??....
na stokach jest pare osob ktore generuja najwieksza sprzedaz. Nie spoczywaja na laurach i ciagle uzupelniaja luki w keywordach. Nie mozna jednak powiedziec by nie dalo sie wybic.
Trzeba tylko zachowac najwyzsza jakosc jaka mozesz osiagnac i uderzac w tematy, ktore latwo chwytaja :)
Aczkowliek gro ludzi szukajac fot w kryteriach zaznacza "najwiecej downloadow" lub "najlepiej oceniane".. co nowemu nie ulatwia zycia :)
mam coś nowego... pierwszy raz taki powód odrzucenia fotki... czy reszta stockow odrzuci...
mimo że odrzucili to nie dostałem jakiejś nerwicy z powodu niemożności wykrycia niewidzialnych szumów czy artefaktów. Jakoś tak spokojnie... dziwne uczucie :PCytat:
Your photographic work is excellent but does not meet the needs of the Fotolia customer base.
Pozdr.
Robert
kurde, jak to zrobiłeś, że ten kieliszek stoi do góry nogami, a w nim jest wino:D
teraz trochę rozumiem dlaczego nie przyjęli zdjęcia, choć pewnie przyjmowali gorsze ...
za dużo detali ginie w highlights szczególnie nóżka, obciąłeś cień (czego się nie robi) kosztem niepotrzebnej góry, skoncentrował bym sie bardziej na płynie (zawartości) niż na całym kieliszku ... pojechać bardziej makro ...
coś jak to:
dzięki za konstruktywną krytykę.
Mam pytanie do doświadczonych shutterstockowców - ktoś wyżej pisał, że najczęściej obfite downloady są w pierwszych dniach od umieszczenia danej fotki... może ktoś napisać ile dni coś takiego trwa? Bardzo ciekawy jestem.
Mam też inne (głupie) pytanie. Jak sprawdzić ile razy dana fotka została sprzedana? Bo jak na razie to widze tylko statystyki dzienne...
I jeszcze jedno. Postanowiłem sobie przeznaczyc czesc dochodow ze stockow w rozwój. Tani, bo tani, ale mam już kalibrator (nie sądziłem że będzie aż taka różnica!). Dzięki że mnie do tego namówiliście!
Pozdr
A ja mam takie pytanie malutkie :)
Założylem sobie konto na MB, mam pytanie, co to jest NRB ?? I gdzie znalezc ten kod ?? ( Konto bankowe mam w banku PKO) nie wiem co wpisac przy dodawaniu nowego numeru konta...
Prosze o odp.
Pozdrawiam
orix
robgr85Na SS mozna sprawdzic ile razy fotka byla sprzedana w zakładceCytat:
Mam też inne (głupie) pytanie. Jak sprawdzić ile razy dana fotka została sprzedana? Bo jak na razie to widze tylko statystyki dzienne...
By Subscription Download
Pozdrawiam
Witam,
a ja zadam pytania z poziomu początkującego.
Pod wątpliwość poddałem, przesłanie na ISTOCK skanu moich dokumentów - dowodu osobistego. Czy wy też tak robiliście?
I drugie pytanie.
Czy przy każdym wystawieniem zdjęcia trzeba wypełniać ankietę?
na istock jest kilkadziesiąt tysięcy fotografów. każdy to robił. Jakby komuś coś się z tego powodu stało, to na bank byłoby o tym głośno. Nie ma się czym przejmować.
Przed każdym wystawieniem zdjęcia trzeba ustawić słowa kluczowe, kategorie, model release, property release.
Pozdr
ta ankiete rozwiazujesz tylko raz, to taki test czy rozumiesz podstawowe zasady panujace na iStocku, po jej wypelnieniu mozesz wrzucic 3 testowe foty, jak Ci je zaakceptuja to bedziesz mogl juz dzialac normalnie
No nie tak do końca. Możliwe, że coś źle zrobiłem, ale ponieważ nie skończyłem tej rejestracji, bo nie miałem skanu dokumentów i po chwili znowu wszedłem na UPLOAD to pojawiła mi sie znowu ankieta. Teraz sobie kombinuję, że to faktycznie może przez tą niedokończona rejestrację :)
Jeżeli nie przyjmą się te "testowe foty", no to już koniec pieśni z Istock czy mam kolejne życie?
Co to jest Lightbox w SX?
Wrzuciłem na SX paczkę 48 zdjęć i wszystkie mają status oczekujący. Do nie wszystkich zdążyłem dopisać keywordy i wybrać kategorię, zostaną one sprawdzone czy dopiero jak uzupełnie dla wszystkich zdjęć w paczce? Czy może sprawdzą tylko te które mają wpisane keywordy?
sprawdza tylko te ukonczone, z wpisanymi kategoriami, reszta zostanie nietknieta...
Przesłałem na iStock 3 zdjęcia i wszystkie zostały zaakceptowane - dostałem maila.. Nie widzę ich jednak w swoim profilu. Czy oznacza to, że muszę jeszcze raz przesłać do nich te zdjęcia, czy pojawią się ona po jakimś czasie. Czekam już 24 godziny...
tak, dodaj je raz jeszcze.
Witam,
Wasz wątek wciągnął mnie na tyle, ze postanowiłam zarejestrować się na forum. :smile:
Zastanawiam się czy któreś ze sprawdzonych i polecanych przez Was stocków rozliczają się w innej niż $ walucie obcej? Np. w euro?
Przy obecnym rekordowo niskim kursie $ to różnice w dochodach mogą być znaczne (no jeśli się wogóle na tym zarabia ;-))