ja już mam uczulenie na takich... wygląda jakby gościu zbierał pozytywy... sprzedaje jakies banery po 1zł, zdjecia kaczek itp. Pewnego dnia w jego ofercie pojawi się drogi sprzęt RTV, samochody a za kilka dni już będzie nieosiągalny...
Wersja do druku
E bym nie przesadzal zdjecia RF sie calkiem dobrze sprzedaja ale profesjonalne i to nie po 10zl za 50 szt tylko po 300zl
Witam ponownie i mam kolejne pytanie :)
W jakiej formie należy dołączać Model Release do zdjęć ludzi? Czy trzeba zeskanować i uploadować razem ze zdjęciem?
Na wszystkich stockach piszą, że trzeba dołączyć, ale nie piszą (albo ja coś przeoczyłem) jak to dołączać. Dokument musi być wypełniony i podpisany, więc tylko skan przychodzi mi do głowy, ale może się mylę? :???:
Z góry dzięki za pomoc.
wypelniasz dokument, robisz jego fote, zmniejszasz /np. 1200*1600/ i zalaczas ze zdjeciem :)
kazdy stock ma swoja 'technike' zalaczania model release, na shutterstocku robisz to po uploadzie zdjec, w momencie gdy wpisujesz slowa kluczowe i wybierasz kategorie to ponizej masz rozwijalne menu wlasnie o MR, na istocku ponizej czesci w ktorej wpisujesz keywords i wybierasz kategorie masz puste okienko do uploadu MR i Browse/Przegladaj (w zaleznosci od twojej wersji windy), na fotoli podobnie. Przy czym jak juz raz zaladujesz MR dla konkretnej sesji i konkretnego modela to mozesz je pozniej wykorzystywac wielokrotnie, juz bez koniecznosci wgrywania za kazdym razem jak wgrywasz plik na serwer. Tak samo nie musisz miec osobnego MR na kazdy stock, wystarczy ze wybierzesz sobie i ten sam mozesz wysylac na wszystkei stocki, ja tak robie z MR z fotolii (chyba bo nie jestem pewien) i na wszystkich jest akceptowany (raz tylko jakis nadgorliwiec z istocka chcial nr tel modela, ale wyjasnilem mailowo i przeszlo)
cos dla kazdego stockowicza, forum i www dedykowane tylko stockom
http://www.microstockgroup.com/
Dopiero zaczynam zabawe ze stockami (dzieki temu watkowi) i zauwazylem ciekawa wlasciwosc. Otoz odrzucone zdjecia, ktore wysylalem w celu zakwalifikowania mnie do grona uploaderow, wyslane ponownie juz jako upload - bywaly zaakceptowane. Wiec nie zniechecajcie sie :)
Do tego na shutterstocku wyslalem pule zdjec, wszystkie odrzucili - a ze zdjecia na pozostalych stockach przeszly - wyslalem jeszcze raz i zaczynaja sie sprzedawac.
Widocznie czynnik ludzki ma tam rowniez duzy udzial.
tak bywa, ja zrobilem podobnie, zdjecia ktore mi odrzucili dawno temu na shutterstocku ktore wysylalem w 10 do pierwszej akceptacji, teraz po paru miesiacach wyslalem i 8 na 10 przeszlo i sie sprzedaja, dziwna sytuacja jest takze z ich uzasadnianiem odrzutow, jako ze czesc uzasadniaja lakonicznym "Limited commercial value due to ... " i czesto zdarza im sie robic tak w stosunku do zdjec ktore na innych stockach sie wlasnie sprzedaja ! ale taka ich polityka, wazne ze pare $$ zawsze wpadnie na jakies gadzety foto
jeszcze przypadek kolegi ktory wyslal 3 probne na istocka, przeszly pomyslnie i zostal zaakceptowany, ale jako ze istock nie dodaje tych zdjec do bazy danych to wyslal je ponownie i jedno jak narazie odpadlo (jedno z tych ktore pozwolilo mu dolaczyc do grona uploaderow na istock) - ot taka mala paranoja
mysle, ze to wlasnie czynnik ludzki ma decydujacy wplyw. w koncu ktos tam siedzi, zna wytyczne ale kieruje sie swoim rozumem i klika accept/reject.
fakt, ze uzasadnienia bywaja rozne, pewnie tu jest podobnie. gosciu zaklikuje checkboxa "noise" jak mu fota nie pasuje i z glowy. mi odrzucili kilka renderow z uwagi na zbyt duze ziarno - a sa to rendery "pure" digital, bez noisa :)
fotografia to moze byc tyko hobby ale jak masz dobra robote i starcza ci na sprzet i na zycie i na inne przyjemnosci jeszcze. jak masz slaba robote to naturalne ze szukasz sposobu by mimo brakow finansowych wciaz cieszyc sie robieniem fotek. wesela itp. to dobre miejsce by zarobic. ludzie przewaznie nie rozrozniaja dobrej fotki od beznadziejnej wiec nie ma stresu ze cos sknocisz a jakas tam kasa jest.mysle ze mozna jednoczesnie robic dobre, ambitne fotki, szlifowac swoje umiejetnosci w celu jakichs tam przyszlych profitow itroche zarobic na mniej ambitnych fotkach np jak swiadek polewa wodeczke mlodej a ona robi durna mine[choc z takich sytuacji rowniez mozna zrobic fajny obraz]
witam? jak to jest?
rejestrujesz sie i jak wyslac zdjecia?
pawel.graphite@op.pl
I nie wiem po co podał maila.Może myśli,że nagle wszyscy zaczną wysyłać mu poradniki krok po kroku co gdzie kliknąć i może jeszcze co wpisać...a wystarczy przeczytać wątek...
moze nikt do niego nie pisze, a tak to sie chlopak ucieszy jak jutro otworzy skrzynke i znajdzie 300 maili, z czego wiekszosc bedzie o powiekszaniu "Cannona" , dziwi mnie tylko pozniej jak ci ludzie sobie radza z opisywaniem fotek ? chociaz dreams wprowadzil pare tygodni temu opcje "opiszemy fotke za ciebie za jedyne 20c" wiec jest szansa, natomiast dla kolegi ktory podal maila to proponuje zaczac od stockxpert tam jest polska wersja jezykowa wiec moze jak sobie raz przerobi 'in polish' to pozniej 'in english' bedzie latwiej
Może napiszecie, jaki obiektyw najlepiej się spisuje w fotografii Stockowej?
Ja na istocku przez rok zarobiłem 100$ przez ten czas miałem jakieś 10 plików. Ze zdjęć miałem minimalny zarobek (2$) ale to były 4 zdjęcia (dość kiepskie), więcej się nastawiłem na grafikę wektorową. Ostatnio znowu zacząłem wrzucać fotki i z jednej już po 2 dniach miałem procent a niektóre przez rok się nie sprzedały. Wiadomo plików nie dużo ale jak jest okazja to czemu nie :) . Ja u nich też kupuje zdjęcia więc bywało tak że zarobki szły na wymianę.
Nie wiem jak z innymi stockami ale na istocku jest różnie z akceptowaniem zdjęć. Ostatnio wystawiłem fotkę niby w stylu retro, odpisali że wszystko ładne szumy itp ale żebym minimalnie rozjaśnił i będzie ok. Po rozjaśnieniu inny admin odpisał, że zdjęcie ok ale szumy nie do przyjęcia :) . No i tutaj już odpisałem, że albo się im podoba albo nie i niech się zdecydują. Po tygodniu przeprosili i zatwierdzili. To samo z wektorami. Wystawiłem 2 obrysy samochodu, sprzedawało się to super więc zrobiłem jeszcze 2. Odrzucili twierdząc że się nie nadaje na stock, poprzednie zaakceptowali ale teraz już się im nie podoba więc kolejne odrzucą nawet jeśli jest zainteresowanie.
na istocku jest smiesznie z aprobowaniem zdjec :) u mnie aprobuja przewaznie te gorsze z tych co im wysylam.
Ostatnio nie zaaprobowali zdjęcia maskotki, bo stwierdzili, że maskotki chronione są prawami autorskimi ;) a to ciekawe bo widziałem trochę zdjęć maskotek nawet u nich ;) poza tym na innych stockach nie mieli z tym problemów.
Generalnie moje fotki najlepiej sie sprzedają na fotolii :)
Jak odbieracie pieniądze ze stocków? Co jest korzystniejsze - Moneybookers czy Paypal? Mam konto na paypalu, czy dobrze rozumiem, że pobierają 3,9 % + 1,35 zł za pieniądze przelewane w innej walucie niż zł? Pieniądze tafiają na konto w paypalu czy od razu na kartę? Jak się je wypłaca?
EDIT: Poczytałam trochę i wygląda na to, że Moneybookers jest tańsze - stała prowizja, 7 zł. Dobrze wyczytałam?
Priest - wyczytałam, że maskotka może być ale jako szczegół, a nie główny element zdjęcia. Mi jedną przyjęli.
Pytanie tradycjonalisty :) Czy można zamieszczać na stockach skany z negatywów?
50 m42 1,8 fujinon :)
No i pierwsze 2$ wpadły do kieszeni;) Narazie internetowej, po miesiącu obecności na stocku, bo umieszczeniu na stocku dwoch zdjęć. Niestety tylko jedno chcą kupować. www.dreamstime.com
Jakby to przykleić jakoś, albo co. Bo wątek ważny, a nie każdemu chce się szukać;)
A ja teraz zadam takie trochę głupie pytanie, ale kto pyta podobno nie błądzi. Mianowicie ogólnie jaką strategię należy obrać, aby zdjęcia były przyjmowane przez adminów? No i jeszcze tematyka zdjęć + sposób robienia. Bo jak ogladałem te foty to jakoś tak ... większość na białym tle :> Czy ogólnie wystarczy żeby fotka byłap przydatna dla firm, grafików itd ?
Mój nick to mungos.
Te dwa dolary zarobiły zdjęcie z wycieczki do Barcelony. http://plfoto.com/1106655/zdjecie.html - to zdjęcie, tylko w kolorowej wersji. I jak na razie wrzucam same z wycieczek po Hiszpanii.Cytat:
Zamieszczone przez radzio
juz kiedys forumowo-stockowy guru czyli matka_wariatka madrze napisala, zaparzyc kawe/herbate* poswiecic pare godzin i poprzegladac co sie sprzedaje a co nie,
ja tylko dodam ze wiekszosc stocko (jesli nawet nie wszystkie) maja cos takiego jak TOP 50 lub TOP 100 lub TOP KEYWORDS albo kategorie zdjec ktore sa nabardziej poszukiwane, tutaj masz dla shutterstocka:
http://submit.shutterstock.com/top50.mhtml
tak wiec robic, wysylac i czekac na $$, w koncu przyjda
a tutaj odpowiednik dla istocka
najczęściej ściągane oraz najwyżej oceniane
http://www.istockphoto.com/most_popular.php
oraz lista co chętnie zaakceptują a czego już jest za dużo
http://www.istockphoto.com/tutorial_5.0_neededfiles.php
tylko wiadomo, jeśli jest ładne/ciekawe ujęcie czegoś z listy niechcianych fotek to i tak akceptują
Czytając wątek zauważyłem problem zarejestrowania się jeżeli ma się poniżej 18 lat. Ja rozwiązałem to w ten sposób - otóż kiedy rok temu się rejestrowałem ( miałem 16 lat ) wpisałem w formularz dane jednego z moich rodziców, wysyłając również ich dowód tożsamości. Następnie po zakończeniu całej procedury wszedłem do opcji mojego konta i podmieniłem na moje dane - nie wiem jak jest teraz, ale wtedy ( po zmianie danych ) nie zażądali ponownego okazania dowodu tożsamości - możecie spróbować. Na potwierdzenie link do mojego konta na IS ;)
http://istockphoto.com/cinek20
byłby ktoś tak miły i mógłby mnie poprowadzić przez proces wysyłania pierwszych 10 zdjęć na SS przez gg?
naprawde byłbym bardzo wdzięczny za taką miłą pomoc
a jeżeli nie przez gg to chociaż krok po kroku jak wysyłąć fotki przez ftp, i późniejsze opisywanie ze strony.
bo robiłem tak, że wrzucałem przez ftp, wchodziłem na swój profil, później w "Waiting to be submitted" opisywałem fotki i klikałem "remove"
zrobiłem tak 2 razy .. i od dłuższego czasu nie dostałem od nich żadnej odpowiedzi :/
help
jezuuu .. jezuuuu .. ale jest głupiiii, głupiii :)
na faktycznie to znaczy wycofaj, usuń hehehe
http://www.dict.pl/plen?word=remove&lang=PL
Fotki czekały na zatwierdzenie, a Tyś im je spod nochala zabierał :)
no fajna zabawa z tymi microstock'ami ;)
wczoraj wieczorem zarejestrowałem się na shutterstocku (w koncu wyslalem skan paszportu), dzisiaj rano wstawilem 8 fotek z moich okolic i jednej wycieczki, teraz wszedłem w swój profil i nie dość ze zdjęcia zostały już zatwierdzone to już mam 12 "downloadsów" ;)
Masz sie czym cieszyć ;] ja dalej walczę z nimi o dokumenty, mają już ich cały komplet, jak mi znów nie przyjmą to im jeszcze legitymacje studencką i kartę z biblioteki podeśle ;P Na fotoli wrzuciłem trochę zdjęć, wszystkie zaakceptowali ale jakoś niekoniecznie chcą je kupować ;(
A pomysł żeby spisa na jakim serwisie co sie sprzedaje rewelacyjny, tylko trzeba sie będzie zrzuci na sześciopak piwa dla osoby która to wykona ;)
sergi, nie powiem, zachęciłeś mnie i się zarejestrowałem właśnie :)
Witam,
Troszkę sobie poczytałem na temat zarabiania na zdjęciach wystawianych na stockach.
Jest jednak jedna sprawa, która budzi moje wątpliwości.
Jak wygląda sprawa wykazywania dochodu ze sprzedaży zdjęć na stockach i opłaceniu podatków z tym związanych? Mam na myśli oczywiście nasz kraj. W dobie wszechobecnej podejrzliwości i "węszenia" spisku takie rozważania chyba nie są bezpodstawne.
Liczę, że znajdą się forumowicze, którzy podejdą do tej sprawy poważnie i nie otrzymam odpowiedzi w stylu, brać pieniądze i nigdzie się tym nie chwalić.
Wystarczy przecież ktoś "życzliwy" i zaczyna się burza ze skarbówką.
Z góry dziękuję za opdowiedzi,
Pozdrawiam.
A jakie zdanie macie odnośnie "enchanced licence" czy jest to faktycznie opłacalne aby osoby trzecie wykorzystywały wasze zdjęcia czy ustawiacie tę opcję tylko dla tych "gorszych fotek"?
jestem 3 dni na shutterstocku i jest naprawde sympatycznie ;)
Ale już zauważyłem coś dziwnego. Zdjęcia najlepiej sprzedają się w dniu dodania do katalogu. 3 razy już dodawałem zdjęcia do bazy i za każdym razem "nowości" sprzedawały się najlepiej. A bestsellery z dnia poprzedniego znacznie słabiej. Dlaczego tak jest?
PS. Wiem ze 3 dni to NIC ale...
Bo są na górze listy z najnowszych .....
ludzie są leniwi ..... a przeglądając regularnie stocki można poprzez oglądanie najnowszych, bez wchodzenia w kategorie śledzić nowości ...
A ja mam pytanko, w przypadku np SHutterstock czy innych ile udalo sie wam tak naprawde zarobic na sprzedazy fotek? Reklamy skutecznie zachecaja tylko jak to sie ma z pokryciem w rzeczywistosci?
No wlasnie zrobilem i juz wiem. Dzieki. Przegladalem na poczatku ale wiele odpowiedzi zaczynalo spychac na inne troy wiec czytalem wyrywkowo. Przelecialem teraz wszystko i wszysto jasne:)
Przeszukaj ten wątek i jest tu napisane jaki PIT się stosuje.