5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
:: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
:: Motywy wordpress
E bym nie przesadzal zdjecia RF sie calkiem dobrze sprzedaja ale profesjonalne i to nie po 10zl za 50 szt tylko po 300zl
Witam ponownie i mam kolejne pytanie
W jakiej formie należy dołączać Model Release do zdjęć ludzi? Czy trzeba zeskanować i uploadować razem ze zdjęciem?
Na wszystkich stockach piszą, że trzeba dołączyć, ale nie piszą (albo ja coś przeoczyłem) jak to dołączać. Dokument musi być wypełniony i podpisany, więc tylko skan przychodzi mi do głowy, ale może się mylę???:
Z góry dzięki za pomoc.
wypelniasz dokument, robisz jego fote, zmniejszasz /np. 1200*1600/ i zalaczas ze zdjeciem![]()
matka
((((()))))
kazdy stock ma swoja 'technike' zalaczania model release, na shutterstocku robisz to po uploadzie zdjec, w momencie gdy wpisujesz slowa kluczowe i wybierasz kategorie to ponizej masz rozwijalne menu wlasnie o MR, na istocku ponizej czesci w ktorej wpisujesz keywords i wybierasz kategorie masz puste okienko do uploadu MR i Browse/Przegladaj (w zaleznosci od twojej wersji windy), na fotoli podobnie. Przy czym jak juz raz zaladujesz MR dla konkretnej sesji i konkretnego modela to mozesz je pozniej wykorzystywac wielokrotnie, juz bez koniecznosci wgrywania za kazdym razem jak wgrywasz plik na serwer. Tak samo nie musisz miec osobnego MR na kazdy stock, wystarczy ze wybierzesz sobie i ten sam mozesz wysylac na wszystkei stocki, ja tak robie z MR z fotolii (chyba bo nie jestem pewien) i na wszystkich jest akceptowany (raz tylko jakis nadgorliwiec z istocka chcial nr tel modela, ale wyjasnilem mailowo i przeszlo)
cos dla kazdego stockowicza, forum i www dedykowane tylko stockom
http://www.microstockgroup.com/
EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
Dopiero zaczynam zabawe ze stockami (dzieki temu watkowi) i zauwazylem ciekawa wlasciwosc. Otoz odrzucone zdjecia, ktore wysylalem w celu zakwalifikowania mnie do grona uploaderow, wyslane ponownie juz jako upload - bywaly zaakceptowane. Wiec nie zniechecajcie sie
Do tego na shutterstocku wyslalem pule zdjec, wszystkie odrzucili - a ze zdjecia na pozostalych stockach przeszly - wyslalem jeszcze raz i zaczynaja sie sprzedawac.
Widocznie czynnik ludzki ma tam rowniez duzy udzial.
tak bywa, ja zrobilem podobnie, zdjecia ktore mi odrzucili dawno temu na shutterstocku ktore wysylalem w 10 do pierwszej akceptacji, teraz po paru miesiacach wyslalem i 8 na 10 przeszlo i sie sprzedaja, dziwna sytuacja jest takze z ich uzasadnianiem odrzutow, jako ze czesc uzasadniaja lakonicznym "Limited commercial value due to ... " i czesto zdarza im sie robic tak w stosunku do zdjec ktore na innych stockach sie wlasnie sprzedaja ! ale taka ich polityka, wazne ze pare $$ zawsze wpadnie na jakies gadzety foto
jeszcze przypadek kolegi ktory wyslal 3 probne na istocka, przeszly pomyslnie i zostal zaakceptowany, ale jako ze istock nie dodaje tych zdjec do bazy danych to wyslal je ponownie i jedno jak narazie odpadlo (jedno z tych ktore pozwolilo mu dolaczyc do grona uploaderow na istock) - ot taka mala paranoja
EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
mysle, ze to wlasnie czynnik ludzki ma decydujacy wplyw. w koncu ktos tam siedzi, zna wytyczne ale kieruje sie swoim rozumem i klika accept/reject.
fakt, ze uzasadnienia bywaja rozne, pewnie tu jest podobnie. gosciu zaklikuje checkboxa "noise" jak mu fota nie pasuje i z glowy. mi odrzucili kilka renderow z uwagi na zbyt duze ziarno - a sa to rendery "pure" digital, bez noisa![]()