No powiem Ci że już o tym myślałem... są 2 obawy, pierwsza czy w ogóle ktoś się znajdzie a druga dotyczy zony. Nie sądzę żeby to zaakceptowała [emoji57].
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Wersja do druku
Do dłuższego czasu nie wchodziłem w ten wątek, bo bywałem załamany. Aż tu nagle spora poprawa. Jak się długo nie widzi dziecka to potem jest nagle zdziwienie, że tak urosło. Zacząłeś w styczniu. Jest dobrze, technicznie, oświetleniowo bardzo duży postęp. Zacznij kombinować ze światłem wypełniającym i z kontrą, to kolejne kroki.
Ja zawsze sugeruję focic osoby obce. To kwestia pracy z modelką i co ważniejsze - większy dystans niż przy fotografowaniu córki, żony itp. Ich zdjęcia się nie ogląda w sposób aż tak krytyczny, a to źle. Szkoda, że będzie problem z żoną. Pociesz się, że nie ty jeden masz takie problemy :) Znam fantastycznego portrecistę, który musiał "zniknąć" przez swoją kobietę.
Zaskoczyłeś mnie tym postem [emoji4], oczywiście pozytywnie. Strasznie mnie urzekł błysk i to jest jedno z narzędzi które chce używać i w domu i na zewnątrz. Muszę wziąć pod lupę to światło wypełniające... czy tu miałeś na myśli np światło odbite od blendy?
Co do fotografii obcych osób to tu jest spory problem, o ile chodzi o znajomych to nie ma problemu ale nawiązanie jakiegoś kontaktu z chętna osoba na zasadach tfp w ogóle nie wchodzi w grę. Dzisiaj odpisałem na jednego posta na FB podając mój profil na Instagramie i skończyło się to fochem i nie uzasadniona mała aferą [emoji57].
No ale żona ma siostrę i masz też sąsiadkę czy koleżankę której zdjęcie tu wstawiałeś.
@Pezet85 - daj/kup żonie drugi aparat i róbcie razem zdjęcia na sesjach z innymi osobami. Wiele małżeństw wspólnie fotografuje i robią świetną robotę.
Jak kupujesz żonie nowy garnek/patelnię, albo jak to inni praktykują: np. rozkładaną kolejkę PIKO, nową wędkę, piłę motorową - to też podchodzi pod ww. paragraf :confused:
BTW - z żoną wspólnie razem i osobno fotografujemy od dawna ;) robimy sobie prezenty fotograficzne :)
jesli jej kupisz wedke , to nie jest to przemoca , ale jesli bedziesz wymagal zeby chodzila na ryby to owszem - moze byc.
moja z. dostosowala sie do wszystkiego co i ja robilem , lacznie ze zjazdem narciarskim w alpach czarnym szlakiem z niewielkim bo tylko dwugodzinnym opoznieniem , przejsciem lodka zaglowa przez trabe wodna na morzu , nawet zdecydowala sie na akrobacje szybowcem , natomiast zdjec robic nie chce. Ale to i dobrze - mam czyste sumienie , ze u mnie nie ma przemocy domowej.
Był tak pomysł żeby żona robiła zdjęcia, nawet sama się o to upominała [emoji4] ale niestety nie ogarnia aparatu i ciężko jej się tego nauczyć. Nie jest poprostu techniczna.
Niech zacznie od zielonego aparaciku. Jak się okaże, że ma oko i ją wciągnie, to sama zainteresuje się do czego służą inne pokrętła i guziki.
Żona jak słyszy o aparacie to dostaje bólu głowy [emoji23][emoji23][emoji23]...zajechałem ją.
Dzisiaj popróbuje sam na sobie, może coś wyjdzie ciekawego.
Kup jej Canona RP, myślę, że tryby automatyczne będą na tyle dobre, że bez znajomości podstaw fotografii sobie poradzi. A ty posmakujesz bezlustra :)
Wrzucam autoportret, z pomocą syna wyszło takie coś.
Poddaje się krytyce...:p
97.
Załącznik 5237
Ręka podpierająca brodę. Amputowane palce. Tzw syn stolarza ;)
Powychodziły żyły. Zły kąt ręki względem światła.
@Jacek_Z Powinienem.byc bardziej skierowany w stronę światła żeby uniknąć cienia ?
Żyły miały powychodzic [emoji16]... Zdjęcia robione zaraz po treningu siłowym.
No tutaj było utrudnione pole manewru bo nie widziałem wyświetlacza aparatu, aczkolwiek rzeczywiście trochę brakuje żeby oko było w mocnym punkcie[emoji4].
Teraz jak oglądam jeszcze na chłodno to skóra wydaje mi się trochę za żółta. Dzisiaj spróbuję to poprawić.
Na skalibrowanym Eizo nie jest za żółta.
Ten temat najlepiej pokazuje jaki efekt daje walenie lampami
Abstrahując od niansów żył, oka w mocnym punkcie, itd. to IMHO trochę za ciemne całościowo.
Pracując w studiu możesz skorzystać z oprogramowania canona i podłączyć aparat do komputera, czyli obsługiwać go zdalnie i obserwować na ekranie to, co widać.
A co do zdjęcia, to użyłbym dłuższej ogniskowej, żeby bardziej odejść od modela, w tym wypadku Ciebie. Wiem, że nie masz warunków, ale dla mnie wygląda to jakbyś miał przerost lewej ręki - jest za gruba w stosunku do prawej.
twarde światło, plamy(na czole), odblaski w okularach, nierówne oświetlenie, wyolbrzymienie niedoskonałości na skórze, cienie, oślepianie modela(problem z mruganiem), odbicia od ścian i wiele innych
Nie krytykuję Cię tylko piszę o wadach zdjęć z taniego softboxa
Gdzie światło zastane lub blenda pozwoli zrobić idealny mięciutki portret bez żadnych kombinacji i kosztów
A na jakiej podstawie stwierdzasz że jest to tani softbox?
Nie kupiłem go może z najwyższej półki, ale za Raje Phottix deep zapłaciłem 450zl i była ona polecana przez wielu fotografów [emoji57]
Na ostatnich zdjęciach nie zauważyłem żadnych odbić w okularach.
po twardym świetle, ale pewnie mam za duże wymagania.
Jednak jak wydaje pieniądze na lampe ustawianie, wszelkie niedogodności, to oczekuje IDEALNEGO oświetlenia.
a jak się okazuje że blenda czy sam cień od budynku da miększe, delikatniejsze równomierne światło to dziękuję za takie zabawy
Ostatnie zdjęcie ma twardsze światło ale dlatego że do 2 płaszczyzn dyfuzyjnych założyłem grid, dodatkowo źródło światła było bardzo blisko mnie.
Ja uważam że przy portretach męskich bardziej pasuje ostre, twarde swiatlo dlatego też nie robiłem mocnego d&b skóry.
i nie traktuj tego jako krytyki, taka dygresja na temat zdjęć z lampą ogólnie a nie Twoich prac.
Sam kiedyś próbowałem budować studio i pomysł porzuciłem.
Może wynajmij sobie studio na godzinę grosze za to zapłacisz będziesz miał pełno softboxów do dyspozycji
Mi to ostatnie bardziej się podoba w "ogólnym odbiorze" niż większa część poprzednich z Żoną-modelką. Z minusów to rzuca się od razu w oczy nienaturalne spojrzenie, a także zegarek gigant, który gra na tym zdjęciu pierwsze skrzypce - chyba, że taki był zamysł:)
Dzięki :-). Ogólnie uwielbiam ten zegarek i celowo go zalożyłem.
Mam kilka fotek gdzie spojrzenie jest skierowane w obiektyw ale z kolei ustawienie na krześle jest gorsze.
Co do przerysowań, mnie się podoba większa ręka... trenuje kilka lat właśnie po to żeby było to widoczne:-P.
98.
Załącznik 5240
Kiepski ze nie model ale podobają mi się te zdjęcia:D.
Wrzucam ostatnie z tej serii.
99.
Załącznik 5242
Jeśli według Ciebie jedyne światło do portretów to miękkie, bezcieniowe, to... :D
Zobacz np. https://marcinwuu.blogspot.com
Na marginesie - o jakich "problemach z mruganiem" pisałeś?
100.
Załącznik 5291
Nie jestem artystą czy zawodowym portrecista toteż uwagi czysto techniczne, dyskusje o miękkim twardym świetle pozostawiam lepszym / bardziej doświadczonym ode mnie.
Natomiast chciałbym zwrócić Twoja uwagę na okulary (górna części oprawki zjechała na oczy), oczy moim zdaniem wyglądały by lepiej gdyby okulary były założone do końca (byłoby widać całe oczy zza okularów) albo zdjęte całkiem wedle uznania. W bliższym kadrze być może można zrealizować takie zdjęcie gdzie spoglądasz znad górnej oprawki.
Wiem możesz pomyśleć, że się czepiam ale to studyjny portret gdzie właśnie suma dopracowania wszystkich detali sprawia, że wyglada on bardziej lub mniej profesjonalnie.
No oprawki wyglądają jakby mocno zjechały ale tak naprawdę dużo wyżej ich nie da rady już założyć.
Ogólnie bardzo mi przeszkadza kiedy okulary zjeżdżają z nosa i często je poprawiam.
Fakt faktem przysłoniły prawa powiekę ale moim zdaniem pochylenie głowy ma tutaj też znaczenie.
Chciałbym jeszcze odnieść się do światła, myślę że jest to jedno z niewielu moich zdjęć gdzie jestem z niego bardzo zadowolony.
101.
Załącznik 5313
102.
Załącznik 5314
103.
Załącznik 5316
101 bardzo mi się podoba. Wydaje mi się, że masz lekki front focus na tych zdjęciach 101 102 i 102 (to nie pomyłka, tak ponumerowałeś :) )
IMHO dziwne kolory.
Na 101 kora drzewa nienaturalna. Oczywiście to torchę kwestia gusu, ale mnie nie przekonuje.
CZy mgóbłyś pokazać 101 prosto z aparatu?
104.
Załącznik 5325
105.
Załącznik 5323
Piękne jesienne fotki. Widać że ta pora roku bardzo Twojej pasji służy.
Ja ze swej strony rozjaśniłbym nieco cienie i czerń - tam także powinny być szczegóły.
Pozdrawiam.
jak dla mnie 104 i 105 zdecydowanie lepsze niż 101,102.
Hej,
wziąłem pod uwagę Wasze sugestie dotyczące kolorystyki i zrobiłem mniejsza ingerencję w kolor.
Te mi się się wydaje że lepiej to wygląda.
IMHO kolorystyka OK, ale zdjęcia są dla mnie zbyto kontrastowe i zbyt ciemne.
Histogram pokazuje, że dużo wyjechało poza lewą stronę.