Odp: Moje pierwsze wesele i wtopa.
Oglądam tą moją tragedię i wnioskuje że może będzie 40 zdjęć które da się uratować, a było tak dużo bo ponad 1000 :) Jak to oglądam to faktycznie zastanawiam się czemu zrobiłem tyle pionów, bleeee... aż mi się odechciewa wszystkiego :) Ale człowiek uczy się na błędach. Lampy za dużo po za tym tam w zły sposób odbijana, w kwestie techniczne jak na razie się nie zagłębiam.
A możecie mi podpowiedzieć gdzie na forum znajdę materiały związane ze szczegółami jakie warto uchwycić podczas uroczystości ślubnej i weselnej. Chodzi mi też o te chwile kiedy jest przygotowanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
glassman
Oglądam tą moją tragedię i wnioskuje że może będzie 40 zdjęć które da się uratować, a było tak dużo bo ponad 1000 :) Jak to oglądam to faktycznie zastanawiam się czemu zrobiłem tyle pionów, bleeee... aż mi się odechciewa wszystkiego :) Ale człowiek uczy się na błędach. Lampy za dużo po za tym tam w zły sposób odbijana, w kwestie techniczne jak na razie się nie zagłębiam.
A możecie mi podpowiedzieć gdzie na forum znajdę materiały związane ze szczegółami jakie warto uchwycić podczas uroczystości ślubnej i weselnej. Chodzi mi też o te chwile kiedy jest przygotowanie.
Przeczytalem caly ten wątek i dochodzę do wniosku ,że albo sobie kpisz albo po prostu chcesz zostać jakimś guru fotografii ślubnej? . Dostałeś w całym wątku odpowiedzi do czego najpierw warto siąść i co oglądać. Lecz tutaj kawa na ławę się nie wyłoży, niestety. Trochę chęci też trzeba mieć do danego tematu, skoro tak "bardzo dobrze", tobie poszła pierwsza zmarnowana fotorelacja ślubna. Więcej pokory i będzie lepiej o wiele..
Cytat:
Zamieszczone przez
Zbyszko666
Przeczytalem caly ten wątek i dochodzę do wniosku ,że albo sobie kpisz albo po prostu chcesz zostać jakimś guru fotografii ślubnej? . Dostałeś w całym wątku odpowiedzi do czego najpierw warto siąść i co oglądać. Lecz tutaj kawa na ławę się nie wyłoży, niestety. Trochę chęci też trzeba mieć do danego tematu, skoro tak "bardzo dobrze", tobie poszła pierwsza zmarnowana fotorelacja ślubna. Więcej pokory i będzie lepiej o wiele..
Kolejny przyjaciel który koniecznie musiał zabrać głos w temacie bo przecież tyle osób odpisało jak to by było gdyby Zbyszko nie udzielił głosu.
Tak schrzaniłem i pewnie jeszcze nie jedno schrzanie. Chciałbym zobaczyć Twoje idealne pierwsze fotki. Zastanawiam się czemu ty zaczołeś fotografować skoro wszystkim innym zabraniasz być guru fotografii.
Proszę zabronić mi jeszcze zadawać pytania i odpowiadać na posty.
Cytat:
Zamieszczone przez
glassman
A może wejdź do Empiku i przejrzyj pozycje z cyklu fotoreportaż ślubny - sam wybierz książkę której styl i spis treści najbardziej Ci podejdzie, zawsze kilka takich leży na półce. I przy okazji sprawdź czy nie mają B. Petersona "Fotografia bez tajemnic" lub cokolwiek tego autora i koniecznie przeczytaj. Odpoczniesz sobie od forum, przegrupujesz szyki. Naprawdę warto czytać książki.
glassman Troche pokory nie zaszkodzi, ty chyba sobie nie zdajesz sprawy jak wielkie znaczenie maja zdjecia slubne, oczywiscie nie dla ciebie a dla fotografowanych? Moze tez nie teraz a raczej za kilka lub kilkanascie lat.
Nikt ci nic nie zabrania, ale przyjmij ta porazke jako lekcje zamiast pisac ze jeszcze nie raz"schrzanisz", moze popracuj lepiej jako drugi fotograf wtedy bedzie ci latwiej sie czegos nauczyc?
To ze robisz komus zdjecia za darmo lub za symboliczna zlotowke nie zwalnia cie z odpowiedzialnosci jaka jest robienie zdjec slubnych.
Trening czyni mistrza.:D
Cytat:
Zamieszczone przez
glassman
Fotografia ślubna. Przygotowania i ceremonia ślubna - Szeroki Kadr
Cytat:
Zamieszczone przez
glassman
Tak schrzaniłem i pewnie jeszcze nie jedno schrzanie. Chciałbym zobaczyć Twoje idealne pierwsze fotki. Zastanawiam się czemu ty zaczołeś fotografować skoro wszystkim innym zabraniasz być guru fotografii.
Proszę zabronić mi jeszcze zadawać pytania i odpowiadać na posty.
Ale można ze spokojem i literaturą podejść do tematu, można poczytać, pooglądąć:
techniki z lampą:
Techniki fotografowania z lampą błyskową
Zasady ogólne:
Cyfrowa fotografia ślubna. Warsztaty fotograficzne
Autor: Kenny Kim
"Cyfrowa fotografia ślubna. Warsztaty fotograficzne" - Książka, kurs - Kenny Kim - Wydawnictwo Helion, księgarnia internetowa informatyczna helion.pl
Cytat:
Zamieszczone przez
Raideur
glassman Troche pokory nie zaszkodzi, ty chyba sobie nie zdajesz sprawy jak wielkie znaczenie maja zdjecia slubne, oczywiscie nie dla ciebie a dla fotografowanych? Moze tez nie teraz a raczej za kilka lub kilkanascie lat.
Nikt ci nic nie zabrania, ale przyjmij ta porazke jako lekcje zamiast pisac ze jeszcze nie raz"schrzanisz", moze popracuj lepiej jako drugi fotograf wtedy bedzie ci latwiej sie czegos nauczyc?
To ze robisz komus zdjecia za darmo lub za symboliczna zlotowke nie zwalnia cie z odpowiedzialnosci jaka jest robienie zdjec slubnych.
Trening czyni mistrza.:D
A jak miałem nauczyć się fotografowania z dnia na dzień? Skoro zostałem poproszony o robienie zdjęć a za kilka dni miał być ślub i wesele. Cały czas mnke ciekawi czy wy wszyscy wielcy fotografowie i krytycy w jednym zaczynaliście od najlepszych zdjęć na świecie. Po za tym ja nie siedzę tylko i wyłącznie z aparatem i nie czekam aż ktoś do mnie przyjdzie i będzie prosił o zdjęcia. Dalej. Dlaczego Ci których tak strasznie denerwują moje pytania zabierają głos. Napisałem że schrzanie bo dla osob które tu przesiadują w dużej części, jakich zdjęć bym nie zrobił to i tak będą złe. Więc o czym tu dyskutować.
Ok fajnie jest słyszeć słowo krytyki bo łatwiej jest zapamiętać na co zwracać następnym razem szczególną uwagę. Ale tu na forum myślę że słowo krytyki polega na zniechęceniu użytkownika do dalszego czerpania przyjemności z dziedziny fotografii. Zgnoić, bo w grupie jest zawsze łatwiej i jesteśmy prawie anonimowi.
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
i każdy fotograf z pasją powinien cykać idealne pamiątki ze ślubu za przysłowiową miskę ryżu bo...... inni maja ciężko....
Nikt do tego nie nawołuje ale nieustanne żale o to że ktoś psuje rynek, że ludzie się nie znają, bo biorą fotografa za 400 zł a nie za cztery tysiące, że niemal powinien być obowiązek brania fotografa ślubnego etc. są delikatnie mówiąc żałosne i mało mają wspólnego z profesjonalizmem.
Cytat:
Zamieszczone przez
glassman
Zgnoić, bo w grupie jest zawsze łatwiej i jesteśmy prawie anonimowi.
Nikt nikogo nie chce "gnoić", prawie wszyscy zachęcają do czytania, oglądania i prób.
Nie wymagaj, że nagle kilkunastu facetów będzie Ci wytykało w każdym kadrze - za blisko, za ciemno, za jasno, źle skadrowane.
Spokojnie - nie da się tego opanować od razu. Ale piszę to tylko jako amator, a nie profi.