Moj 50/1.8 jest zdecydowanie ostrzejszy na 5dII na pelnej dziurze, ostrzejszy niz na ex 40D.
Wersja do druku
Moj 50/1.8 jest zdecydowanie ostrzejszy na 5dII na pelnej dziurze, ostrzejszy niz na ex 40D.
Otóż w chwili obecnej posiadam aparat kosztujący 4 krotnie mniej od "starego" Canona 5D oraz szkło w cenie około 400 zł. Wszystko to w innym systemie. Ostrość na pełnej dziurze (czyli 1,8) jest tam bez zarzutu. Bez problemu widzę też, gdzie została ustawiona. To, co pokazał na zdjęciu guu jest według mnie absolutnie nie do przyjęcia. Uwierzcie mi, zrobiłem kilka tysięcy zdjęć (wszystkie przy użyciu innego systemu), ale nigdy, żadne moje zdjęcie nie wyglądało tak, jak to zaprezentowane przez guu. Coraz bardziej boję się tej przesiadki na Canona :confused:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Żebym nie pozostawał gołosłowny, to pozwolę sobie umieścić przykładowe zdjęcie, które mimo późnej zrobiłem przy pomocy aparatu, który kosztuje 4 krotnie mniej od "starego" Canona 5D oraz szkłem 50 mm 1 , 8 AF (które z kolei kosztuje około 400 zł). Zdjęcie zrobione na pełnej dziurze, czyli 1 , 8.
Zdjęcie w pełnej rozdzielczości: http://img36.imageshack.us/img36/4905/zdjeciej.jpg
Teraz chyba rozumiecie, dlaczego nie mogę się nadziwić, że aparat kosztujący 4 krotnie więcej od mojego ze szkłem kosztującym mniej więcej tyle samo, potrafi wyprodukować tak dramatyczniej jakości zdjęcia :shock: Naprawdę nie rozumiem w czym rzecz :roll: Czy możecie mi to, jak laikowi, który nigdy nie miał styczności z Canonem wytłumaczyć, bo naprawdę coraz bardziej boję się przesiadki na ten system (Canon 5D)?
to wina raczej obiektywu.
no chyba ze cos z matryca jest nie tak, co o tym sadzicie?
No i pamiętajcie że obiekty na bliższych odległościach są ostrzejsze :)
Na zdjęciach od guu widać, że obiektyw jest padnięty. Co jest mało zaskakujące, patrząc że to szkiełko ma luzy większe od GO ;)
Niemniej mam 5D i mam w miarę dobre 50/1.8 i myślę że bez problemu, jak AF trafi, osiągnie się jakość nikeshox`owego zdjęcia.
Nikeshox, nie bądź, hmm...naiwny i nie oceniaj pracy aparatu na podstawie 2-ch zdjęć. Canon 5D jest tak powszechny, że zdjęć z tego sprzętu jest mnóstwo...
Na podstawie jednej lub dwóch felernych fotek można zdyskwalifikować każde szkło i każdą puszkę - nawet te najlepsze ( najdroższe ?! ) . Zerknij na inne fotki w necie - porównaj . Wtedy będziesz mógł usiąść i pomyśleć nad decyzją . Pozdr.
jagular, oceniłem na podstawie 2 zdjęć, ponieważ u mnie (przypominam, że jestem jeszcze jedną nogą w innym systemie) wszystkie zdjęcia, jakie zrobię wychodzą ostre. Przyjąłem po prostu założenie, że jeśli nawet kilka zdjęć wychodzi nieostrych, to coś musi być nie w porządku.
PS. Trochę mnie uspokoiłeś. Niemniej jednak intruguje mnie to, w jaki sposób trafić na dobry obiektyw :confused: W przypadku mojego systemu nigdy nie przeprowadzałem jakichś szczególnych testów przed zakupem. Nie słyszałem też nigdy, aby z obiektywami, które mam w innym systemie zdarzały się takie problemy (nieostrość).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przeczytałem recenzję tego obiektywu oraz obejrzałem zdjęcia zamieszczone na optyczne.pl. Rzeczywiście, pod względem ostrości wyglądają one nie najgorzej, nawet na pełnej dziurze, ale w kontekście zdjęć tu pokazanych przez guu, wygląda na to, że trafienie na dobry obiektyw, to loteria. Uda się lub nie. Pal licho, jeśli chciałbym kupić obiektyw używany. W takim przypadku mógłbym poprosić sprzedającego o udostępnienie kilku przykładowych zdjęć. Ale chcąc kupić obiektyw nowy, takiej możliwści nie mam.
źle mnie zrozumiałeś - koledzy lepiej - już napisali - ten obiektyw którym były te zdjęcia robione jest prawdopodobnie zwalony.. napisałem że niestety prawdopodobieństwo trafienia takiej sztuki jest większe niż w droższych szkłach
czemu nie masz takiej możliwości?
w sklepie z reguły bez problemu można przestrzelić szkło (przynajmniej tam gdzie ja kupuję). A przez internet jeszcze lepiej bo masz 10 dni na zwrot bez podania przyczyny..