Czyli bagnet + tylna soczewka w 85/1,2L z robocizną to 1kzł? Nieźle...
Wersja do druku
Mi kiedyś z kaszaniastego velbona spadł canon 30D. Poobijał się trcohę, ale na szczęscie przezył. Od tamtej pory powiedziałam sobie dość i skompletowałam set goldphoto w foto-tip.pl. Zapłaciłam za statyw i głowicę ponad 3 stówki, ale teraz mam pewnosć, że mi mój aparat nie legnie na glebę po raz kolejny. Nie ma sensu oszczędzac na trójnogach, o niee.
goldphoto to też nie jest zestaw najwyższych lotów... :roll:
osobiście skompletowałem set nogi golphoto + głowica manfrotto - i to uważam za najrozsądniejsze wyjście pod względem ekonomicznym. z głowicą nie ma problemów, a z nogami, cóż - problemy się rozwiązuje :wink:
a niestety z nogami goldphoto pojawiają się problemy, choć wydawałoby się, że ciężko jest źle zrobić coś tak prostego:
1. notorycznie odkręcają się stopki - dałem kontrnakrętki, jest lepiej,
2. czasami wysuwają się całe stopki (razem z plastikiem, w którym osadzona jest śruba, były nawet wątki, że ktoś to zgubił w śniegu i został z gołą rurą) - przykleiłem taśmą i na razie nic nie zgubiłem.
3. podobno pękają zaciski od nóg - u mnie na razie nic nie pękło.
niemniej jednak z zestawu jestem zadowolony, choć może kiedyś - w przypływie gotówki - dokupię sobie jednak nogi frotki ;)
Kosztowna nauczka ale zawsze mogli powiedziec ze sie nie da to wtedy byl by zonk.
Wszystko się da, jeżeli nie siłą to można jeszcze młotkiem ;). Zresztą jak by powiedzieli że się nie da to zostają jeszcze inne serwisy w europie, w których pewnie by się dało. No ale nie ma co gdybać, kosztownie bo kosztownie ale skończyło się tym że naprawią i szczęście w nieszczęściu że 5 cała.
Pozdrawiam
Podoba mi się test wytrzymałości tego statywu który kupiłeś... ciekawe jakie mozowanie mają panie w...
Ciekawe czy siedzą na samych nogach, czy razem z głowicą ;)
Współczuję upadku, kiedyś "zebrałem się w sobie" i napisałem spory post w wątku o statywach, prawda jest taka że przyzwoity statyw kosztuje to końcu mechanika jest a nie elektronika. Unikajcie wynalazków, mody i mitów, ludzie kupują statywy po 200zł i piszą na forum ze są świetne, kupują kolejni i znów pisza że tak - są wspaniałe - bo co niby mają napisać że wywalili dwie stówy zamiast iść na piwo - tworzą się mity i moda na dany model, a z tą "świetnością i wspaniałością" jest cieniutko.
Ten Benro który kupiłem, 650 cośtam jak na razie wygląda bardzo spoko. Ciężki, stabilny, głowica wygodna i precyzyjna. zapiąłem 5D z 70-200/2.8 i nawet nie drgnął.