Zgodnie z art. 55 ust. 2 ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistychCytat:
osoba, która zabiera dowód podlega karze ograniczenia wolności do 1 miesiąca bądź karze grzywny
Wersja do druku
Zgodnie z art. 55 ust. 2 ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistychCytat:
osoba, która zabiera dowód podlega karze ograniczenia wolności do 1 miesiąca bądź karze grzywny
dzieki wielkie za pomoc - nie zrobie nic w tej sprawie poniewaz ciezko bedzie udowodnic ze mi wyrwal dowod i szczul psami. Pozostaje tylko zapomniec o tym wszystkim i wyciagnac nauczke :)
Słyszałem, nawet ją czytałem. I nic tam nie ma o tym, że nie wolno kopiować czy fotografować dowodu osobistego. Mówię bowiem o tych dwóch działaniach, a nie o ewentualnym przetwarzaniu lub wykorzystywaniu tych danych.
canis_lupus napisał bowiem, że nie wolno. Ja twierdzę, że wolno. Nie znam bowiem takiego zakazu.
Sam jestem lekko zszokowany sytuacją. Fakt, że ja poprosiłbym w podobnej o pomoc milicję.
Pierwsze co bym zrobil to zadzwonil po policje i nawet nie dyskutował z tym osobnikiem... Twoj błąd ze wogole wyciągałes portfel.. miejmy nadzieje ze poza nerwami wiekszych szkod nie odniesiesz...
Dokladnie...
Taka krotka historia:
- Mieszkancy pytaja sie policji, dlaczego nie patroluje ich okolicy. Przeciez wyjmuja radia, przebijaja opony, rozboje z kradzieza itd.
Na co policja odpowiada:
- statystycznie zyjecie w bardzo bezpiecznej okolicy, nie mamy ZADNYCH ZGLOSZEN! A patrol wysylamy tam, gdzie sie cos dzieje!
Mam nadzieje, ze autor watku zrozumie analogie ;-)
Jesli tak bardzo Cie to interesuje to dla Twojej informacji: mieszkam w Wielkiej Brytanii od 5 lat. Przypadek, ktory opisalem nie byl niestety ostatnim zmuszajacym mnie interwencji na komisariacie Policji w UK. Ale to nie jest chyba tematem naszej dyskusji, wiec nie wiem zbytnio czego miala dotyczyc Twoja uwaga?
Gdybym nie znal tamtejszego zycia i sposobow dzialania Policji to bym sie nie wypowiedzial. Chcialbym, zeby to bylo dla Ciebie jasne. Moja opinia jest moim punktem widzenia, a moj glos w dyskusji dotyczyl niebiezpieczenistwa, z ktorym wiaze sie posiadanie waznych informacji przez osoby do tego nieuprawnione.
Zacytowałem dokładnie do kogo skierowane było pytanie :roll: .
Jest. Doczytaj fragment kto i w jakich okolicznościach może zbierać i przetwarzać dane osobowe. Kopiowanie/fotografowanie dowodu osobistego to jest właśnie zbieranie danych osobowych.