Odp: Canon 400d... czy ciągle warto?
Cytat:
Zamieszczone przez
MacRo
Cytat Zamieszczone przez Heilsberg Zobacz posta
i lepszy obrazek z puszki (żywszy, bardziej kolorowy)
W menu "style obrazu" można sobie ustawić "żywość" i "kolorowość" wedle własnych upodobań
Może źle sformułowałem. Można sobie ustawić oczywiście ale te ustawienia w Sony są jakby "bardziej" Ale to oczywiście subiektywne odczucie. W Canonie jak podkręcisz to bardzo łatwo się robią przesadne. W Sony tego nie zauważyłem.
to w takim razie co polecacie za tą cenę, wiem, że można dostać nikona d80 ale samo body, a ja potrzebuje z obiektywem
Cytat:
Zamieszczone przez
Heilsberg
Może źle sformułowałem. Można sobie ustawić oczywiście ale te ustawienia w Sony są jakby "bardziej" Ale to oczywiście subiektywne odczucie. W Canonie jak podkręcisz to bardzo łatwo się robią przesadne. W Sony tego nie zauważyłem.
Popieram. Sony "wypluwa" jpgi z puszki "piękne, nasycone, kolorowe" z Canona raczej takie "wypluwki" nie wyjdą (nie spotkałem). Jeśli ktoś chce, aby aparat decydował o ostatecznym wyglądzie zdjęcia to Sony jest w sam raz ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
kw95s
to w takim razie co polecacie za tą cenę, wiem, że można dostać nikona d80 ale samo body, a ja potrzebuje z obiektywem
C 400D nie jest złą puszką, tak jak i d80. Raczej popatrz na to pod kątem wejścia w system Canon lub Nikon z czasem będziesz dokupować obiektywy, lampę itp i pewnie pozostaniesz w tym systemie na jaki się teraz zdecydujesz.
mam właśnie obiektyw stałoognoskowy nikona 50mm dlatego patrzę na d80
Jaka jest dobra cena za d80 z przebiegiem ok 50k i dobrym stanie?
Bardzo miło wspominam 400d. Dawał bardzo ładną kolorystykę (w DPP, C1 i ACR)! AF na środkowym punkcie był tez bardzo dobry (zapożyczony z 30d). Mały, poręczny. Można opcjonalnie zwiększyć rozmiary dokupując grip. Używałem z S30/f1.4, C85/f1.8 i C10-22 i całkiem przyzwoicie się tym pracowało.
Równocześnie używałem 40d, który miał co prawda lepszy AF, ale gorszą kolorystykę. Polecam. Na początek jak znalazł. A może nie tylko na początek...Teraz mam 5dmkII i często tęsknię do tych małych rozmiarów. Jak wyjdzie coś z serii xxxd z pełną klatką to na pewno kupię;)
a opłaca się kupić body d80 z przebiegiem 30k za 800zł z dobrym stanie?
Jak masz szkło Nikona to nad czym sie zastanawiasz. Przebieg 30k niewielki, cena tez względna jeśli niezniszczony. BRAĆ i pstrykać :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Bardzo miło wspominam 400d. Dawał bardzo ładną kolorystykę (w DPP, C1 i ACR)! AF na środkowym punkcie był tez bardzo dobry (zapożyczony z 30d). Mały, poręczny. Można opcjonalnie zwiększyć rozmiary dokupując grip. Używałem z S30/f1.4, C85/f1.8 i C10-22 i całkiem przyzwoicie się tym pracowało.
Równocześnie używałem 40d, który miał co prawda lepszy AF, ale gorszą kolorystykę. Polecam. Na początek jak znalazł. A może nie tylko na początek...Teraz mam 5dmkII i często tęsknię do tych małych rozmiarów. Jak wyjdzie coś z serii xxxd z pełną klatką to na pewno kupię
Mam podobne odczucia. Używam 400d i 50d. Pięćdziesiątka ma zdecydowanie lepszy af, lepsze wysokie iso ale gorszą kolorystykę.
Cytat:
Zamieszczone przez
kw95s
dlatego wybrałem d80
Dobry wybór - af w tym nikonie w porównaniu do rebela to niebo a ziemia. Generalnie c400d i n80d to puszki z zupełnie różnych półek.