Odp: Ludzie zmieniają system?
Do tych 60% nie dotarł jeszcze żaden akwizytor dxomark lub też owe 60% ma ograniczone zaufanie do metod testowych opracowanych przez francuską firmę. Jak powszechnie wiadomo Francuzi ewentualnie mogą robić bagietki i uciekać przed Niemcami (o ile akurat nie kolaborują), ale nie powinni mieszać się do techniki (chyba, ze potrzebna jest komuś gilotyna).
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Z 17-40L to bym tak nie galopował:) Jest tanie i lekkie, ale nowsze 16-35 F4 L to już inna liga rozdzielczości i przepaść w korekcji wad obrazu. Nie ta epoka, na 5d to szkło dawało radę, ale już na 5dsR wątpię.
chwilowo mam akurat oba te obiektywy :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Nec1122
Liczenie średniej cen w tym przypadku mija się z celem...85mm najdroższy Canon, 35mm najtańszy Sony, 16-35 najdroższy Sony.
Wychodzi na to, że Sony mimo, nowszej technologii jest jednak tańszy, a zakładanie, że każdy użytkownik ma wszystkie obiektywy danego systemu - wyliczanie średniej - i na tej podstawie szacowanie kosztów jest zupełnie nielogiczne i bezcelowe. Sigma może sporo namieszać bo dobry autofocus i niezła jakość na FE za połowę ceny będzie jak lep na muchy.
Ale problem polega na tym, że do naszego szanownego Kolegi JP tylko takie manipulowane dane przemawiają. A wystarczy wziąć pod uwagę, że fotografia to nie tylko techniczne aspekty, ale i sztuka. I zamiast dxo obejrzeć Kieślowskiego Dekalog (1).
Cytat:
Zamieszczone przez
Nec1122
Liczenie średniej cen w tym przypadku mija się z celem...85mm najdroższy Canon, 35mm najtańszy Sony, 16-35 najdroższy Sony.
Wychodzi na to, że Sony mimo, nowszej technologii jest jednak tańszy, a zakładanie, że każdy użytkownik ma wszystkie obiektywy danego systemu - wyliczanie średniej - i na tej podstawie szacowanie kosztów jest zupełnie nielogiczne i bezcelowe. Sigma może sporo namieszać bo dobry autofocus i niezła jakość na FE za połowę ceny będzie jak lep na muchy.
dziwne zawsze jak patrzę na ceny optyki to mi wychodzi odwrotnie znaczy sony jest droższe, albo nie ma co porównać bo sony ma akurat lukę w ofercie.
Jak patrzę na (zacne) wysiłki biednego Sony to przypominam sobie zawsze fakt, że w Japonii (w Japonii!) Canon sprzedaje więcej bezlusterkowców (bezlusterkowców!) niż Sony.:shock: Gdzie jest sprawiedliwość ja się pytam?:o
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jedno mi nie daje spokoju czemu ludzie jeszcze kupują Canona, a podobno kupują - bo ploty mówią że Canon ma nawet w granicach 60% rynku aparatów z wymienną optyką. Ciągle nie rozumiem tego owczego pędu do kupowania takiego badziewia. Tyle się pisze że najważniejszy jest DR i do tego ostrość szkieł. I jeszcze ten beznadziejny balast w postaci lustra i przestarzałego AFa. Niepojęte jak można tego wszystkiego nie wiedzieć i popełniać takie kardynalne błędy zakupowe :roll:.
ja póki co to jestem obrazkiem tego Fuji rozczarowany
mając oba aparaty co chwila nimi pstrykam i Fuji daje słabe foty
co prawda jeszcze go nie rozgryzłem :?
Canon na razie miażdży rywala.. ale Fuji jest takie małe,zwiewne i lekkie
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
chwilowo mam akurat oba te obiektywy :mrgreen:
Który zostawisz? Jak cena za jakość to wiadomo, że 17;) Przerobiłem kilka ultra zoomów i zostałem przy... Sigmie 20 Art.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Jak patrzę na (zacne) wysiłki biednego Sony to przypominam sobie zawsze fakt, że w Japonii (w Japonii!) Canon sprzedaje więcej bezlusterkowców (bezlusterkowców!) niż Sony.:shock: Gdzie jest sprawiedliwość ja się pytam?:o
Tym się nie sugeruj, przecież oni się w ogóle na sprzęcie do fotografii nie znają :oops:.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jedno mi nie daje spokoju czemu ludzie jeszcze kupują Canona, a podobno kupują - bo ploty mówią że Canon ma nawet w granicach 60% rynku aparatów z wymienną optyką. Ciągle nie rozumiem tego owczego pędu do kupowania takiego badziewia. Tyle się pisze że najważniejszy jest DR i do tego ostrość szkieł. I jeszcze ten beznadziejny balast w postaci lustra i przestarzałego AFa. Niepojęte jak można tego wszystkiego nie wiedzieć i popełniać takie kardynalne błędy zakupowe :roll:.
Canon to dobra renoma, tradycja, marka na rynku.
Tyle ze "przespała" powstanie/początek gwałtownej ekspansji nowej technologii i pojawili się na rynku agresywni konkurenci, w lepszej jakości obiektywów Sigma a w matrycach oraz bezlusterkowcach i obiektywach do nich Sony.
I w dodatku ma bardzo rozbudowany segment aparatów/lustrzanek dla początkujących (Sony praktycznie go nie ma) który jest pożerany przez smartfony.
Mam nadzieję że Canon nadrobi opóźnienie i nie zostanie zepchnięty do niszy produktowej/sprzedażowej z powodu rozwoju/zmiany technologii (tak jak kiedyś "zrobiła to" Leica, niekwestionowany lider sprzedaży przed_lustrzankowych aparatów fotograficznych).
Powinna wypuścić szybko bezlustrkowca klasy co najmniej A6000/A6500 lub lepiej A7 II wraz z obiektywami dla matryc o dużej gęstości pikseli
Sony jest już numerem 2 w sprzedaży aparatów z wymienną optyka, (na świecie, statystki roczne)
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Który zostawisz? Jak cena za jakość to wiadomo, że 17;) Przerobiłem kilka ultra zoomów i zostałem przy... Sigmie 20 Art.
dlam mnie uwa to podstawowy obiektyw więc zostawię lepszy :), u mnie stałka w tym zakresie odpada (pewnie bardziej mentalnie bo i tak najcześciej focę na szerokim końcu) muszę mieć zooma.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ja póki co to jestem obrazkiem tego Fuji rozczarowany
mając oba aparaty co chwila nimi pstrykam i Fuji daje słabe foty
co prawda jeszcze go nie rozgryzłem :?
Canon na razie miażdży rywala.. ale Fuji jest takie małe,zwiewne i lekkie
no popatrz a jak czytam wątek na nikoniarzach czy inne posty na forum to mi wychodziło że fuji zjada canona.