Odp: Nowy Canon EOS -1D X Mark II
Cytat:
Zamieszczone przez
Kosmo
cena jest praktycznie identyczna jak wersja I
To byłby ewenement, gdyby nowy, ulepszony model kosztował tyle samo co poprzednik. Używki mkI musiałyby stanieć :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Kosmo
Cena wydaje się kosmiczna dla sporej części zawodowców
Zakładając, że aparat przetrwa do wypuszczenia następnej wersji za następne 4-5lat, to amortyzacja wyniosłaby ok.400zł miesięcznie. Dla prawdziwego zawodowca IMO cena wydaje się całkiem przystępna. :?
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
kosmiczna? dla zawodowców?
żart chyba
Podejrzewam, że Kosmo napisał tak:
Cytat:
Zamieszczone przez
Kosmo
Cena wydaje się kosmiczna dla sporej części zawodowców, którzy i tak pracują na drogim body wymiana nie jest aż tak dokuczliwa.
...a na myśli miał to:
"Cena wydaje się kosmiczna. Dla sporej części zawodowców, którzy i tak pracują na drogim body, wymiana nie jest aż tak dokuczliwa."
A to przecież tylko jedna kropka :D
Porównanie wyciągania z cieni z poprzednią wersją:
Vi har provat Canon 1D X Mark II - Fotosidan
Cena jest tak wysoka że zastanawiam się nad zmianą auta albo kupnem tego nowego dxa
Ciekawe, czy technologia matrycy w 1DX mk2 wzięta z 7D mk2 także będzie negatywnie wpływać na szczegółowość obrazka.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marv84
Cena jest tak wysoka że zastanawiam się nad zmianą auta albo kupnem tego nowego dxa
Prawdziwy canonier kupiłby tego deixa nawet gdyby miał jeździć autobusem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
KrZyChUM
Ciekawe, czy technologia matrycy w 1DX mk2 wzięta z 7D mk2 także będzie negatywnie wpływać na szczegółowość obrazka.
Chwilę musiałem się zastanowić o co chodzi ;) Znaczy, że Dual Pixel pogarsza rozdzielczość? Nie słyszałem o tym, jakieś dowody? Druga sprawa, że używam już trzeci rok 70d i obrazek ma wg mnie taką szczegółowość jakiej oczekiwałbym od 20Mpx matrycy.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Prawdziwy canonier kupiłby tego deixa nawet gdyby miał jeździć autobusem :)
Zgadza się ale rozwód nie jest w moich planach a na pewno stało by się to moim udziałem gdyby żona się dowiedziała że dałem ponad dwie dychy na aparat:)
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Chwilę musiałem się zastanowić o co chodzi ;) Znaczy, że Dual Pixel pogarsza rozdzielczość? Nie słyszałem o tym, jakieś dowody? Druga sprawa, że używam już trzeci rok 70d i obrazek ma wg mnie taką szczegółowość jakiej oczekiwałbym od 20Mpx matrycy.
Tak, Dual Pixel. Porównuje obrazek 7d mk2 do 1DX z tym samym szkłem (i szkło nie jest ograniczeniem dla APSC). Po pomniejszeniu do internetowych miniaturek nie ma większej różnicy. Na cropie natomiast jest dla mnie zauważalna. Zobaczymy jak to wyjdzie jak już pokażą się wersje produkcyjne mk2 i będą dostępne. A i posiadam także trochę zdjęć z 70D i mam identyczne odczucie jak przy 7D mk2.
Wolałbym, żeby to było spowodowane zwyczajną różnicą upakowania obu matryc (6.95 FF vs 4.09 APSC).
Cytat:
Zamieszczone przez
KrZyChUM
Tak, Dual Pixel. Porównuje obrazek 7d mk2 do 1DX z tym samym szkłem (i szkło nie jest ograniczeniem dla APSC). Po pomniejszeniu do internetowych miniaturek nie ma większej różnicy. Na cropie natomiast jest dla mnie zauważalna. Zobaczymy jak to wyjdzie jak już pokażą się wersje produkcyjne mk2 i będą dostępne. A i posiadam także trochę zdjęć z 70D i mam identyczne odczucie jak przy 7D mk2.
Wolałbym, żeby to było spowodowane zwyczajną różnicą upakowania obu matryc (6.95 FF vs 4.09 APSC).
Swojego czasu przeprowadziłem "testy" porównując 70d z 6d (obiektywy 300/2.8 L IS i 500/4 L IS). Moje wnioski:
1. przy tej samej odległości przedmiotowej 70d daje wyraźnie większą rozdzielczość.
2. przy tym samym kadrze 6d częściej daje wrażenie lepszej szczegółowości (mniejsze wymagania odnośnie rozdzielczości szkła i czasu ekspozycji).
3. aby wykorzystać rozdzielczość 70d z teleobiektywami należy stosować znacznie krótsze czasy.
Twoje ostatnie zdanie wydaje mi się najbardziej trafne i zgodne z moimi wynikami (zwłaszcza pkt. 2 i 3). Nie widzę natomiast żadnego związku z Dual Pixelem.
P.S. W porównaniu brał jeszcze udział "stary" 7d. Wyniki minimalnie gorsze niż 70d.
Właściwie uzyskałem dokładnie to co można sobie obejrzeć w podrozdziale "Studio test scene" w testach puszek. Spróbuj tam znaleźć lepszą szczegółowość 1dx względem 70d... Mimo, że jest to porównanie tego samego kadru (przez zastosowanie dłuższej ogniskowej dla 1dx).