Ja czerwony widze u Panow na powiekach, ale to jak sie przyjrze bardzo - o to chodzilo?
Wersja do druku
Ja czerwony widze u Panow na powiekach, ale to jak sie przyjrze bardzo - o to chodzilo?
Słabo kombinujesz. Jeśli różni ludzie widzą to na rożnych monitorach i jeszcze Ci o tym uprzejmie donoszą, to powinieneś wziąć to pod uwagę, bo pewnie Twoi być może niedoszli klienci też widzą te czerwienie? I skoro widzą czerwone japy to może będzie to dla nich powód do rezygnacji?
Więc nie unoś się, nie pitol, tylko podziękuj chłopakom i przemyśl sprawę.
Strasznie porywczy jesteś a piszesz kilka postów wyżej:
"Piszę co uważam po zmianie systemu. Czasem z ironią więc nie ma co brać wszystkiego dosłownie ;]"
Każdy ma inny monitor, nie każdy ma prawidłowo skalibrowany, ba... nie każdy ma skalibrowany ale w tym przypadku cóż... może inne inne osoby stwierdzą co widzą, ja wyrażam swoje zdanie i to co widzę u siebie a widzę różowo-czerwone twarze.
Wracając jeszcze do Twoich postów w tym wątku odnośnie jak męczyłeś się z Canonem a jak teraz masz superowo z Nikonem to może też warto troszkę upuścić emocji i stanąć obok i przeczytać to co się napisało... bo dopiero co wyszedłeś z gniazda "Canona" a już do niego srash(tm), ja siedziałem kilka lat w Nikonie, teraz bawię się Canonem mam swoje zdanie ale nie wyrażam go aż tak dobitnie jak Ty i gnoję jednego systemu bo każdy ma swoje wady i każdy i ma swoje zalety.
Tak dwie osoby to już coś. Sory , ale to przegięcie zastanawiać się jaki monitor ma klient i co u siebie widzi. Że niby jak ja to mam uwzględnić obrabiając foty ? Klienta dostaje odbitkę. Tam jest tak jak powinno. Jak na monitorze ma co innego , ciocia ma co innego , teść ma co innego to nie moja wina. Poza tym nie miejsce na to żeby mógł to w odpowiedni sposób skomentować. Radze się zastanowić tylko ile faktycznie klientów zwraca uwagę i ma dla nich znaczenia czy skóra jest bardziej żółta , fioletowa czy zielona. Zdziwicie się.
Nie unoszę się ale za każdym razem jak KTOKOLWIEK wrzuca zdjęcia są jazdy odnośnie kolorów. Na każdym chyba możliwym forum ;]
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Gdzie ja gnoję system :mrgreen: o boziu , no bez przesady. 2 sezony przepracowałem na Canonie , jestem zadowolony w większości z efektów swojej pracy. Generalnie mój ośli zachwyt tyczy się tego czego u Canona nie ma praktycznie , czyli AF. Piszę to w oparciu 5d1/5d2 a D700 bo na tym większość ślubniaków pracuje. Piszę tak jak mam ochotę. Wcale nie liczę że każdemu to przypadnie czy się spodoba. Tekstów o sraniu nie będę komentował ;]
Btw , żeby nie było że słodzę. Canona ma póki co lepiej dopracowane stałki. Tu Nikonowi jeszcze brakuje i przez to ten system cierpi z lekka. Widzę to po szkłach pokroju 85 i 135.
Lubię takie niekończące się dyskusje na temat wyższości Nikona nad Canonem, albo vice versa. :-D
Szczególnie to śmieszne, gdy bawią się w to osoby na tym forum raczej dobrze znane.
A oczywista prawda jest taka, że oba systemy prym wiodą na świecie i reszta konkurencji jest daleko w tyle, oba mają swoje wady i zalety.
Nota bene te zdjęcia mające świadczyć o wyższości Nikona nad Canonem wydają się takie sobie... :mrgreen:
Może by tak nauczyć się czytać bo ja dałem przykład sam w sobie zdjęć , a nie pisałem nic i nie wspominałem że "TE O TO SŁITAŚNE ZDJĘCIA MAJĄ WAM SIEROTY POKAZAĆ WYŻSZOŚĆ ZDJĘĆ NIKONA NAD CANONEM" :twisted:
Jeśli Wy nadal uważacie że ja sile się nad udowadnianiem wyższości czegoś nad czymś to dziękuję ja już mam dość i w temacie nic nie będę pisał bo po co. :razz:
Aha , takie same zdjęcia można zrobić Canonem jakby co. Wiem bo robiłem ;D
Tyle że TUTAJ sporo osób ma przyzwoite i SKALOBROWANE monitory, więc skoro coś takiego piszą to coś na rzeczy jest (IMHO też trochę za czerwone)
hmm.. może na odbitce jest poprawnie, ale chyba chodzi o to żeby oglądając na odbitce i na monitorze było tak samo a nie na obu "poprawnie" ale jednak inaczej.. może warto jednak było w monitor czy kalibrację zainwestować zamiast w Nikona :mrgreen:
szczerze mówiąc niespecjalnie mamy interes w "promowaniu" Canona albo "gnojeniu" Nikona..
tyle że czytam sobie ostatnie twoje wpisy i mam wrażenie że już je kiedyś tu widziałem.. tyle że pisał to kolega Michał "himi" - pewnie pamiętasz jak to z Nim było.. też najpierw 5d2, ochy i achy, nawet sprawdzałem dla niego stałki w kielcach które chciał kupić... potem zmiana na nikona i nawracanie wszystkich (*), a na końcu jak się niektórzy nie dali nawrócić to się obraził na wszystkich, poprosił o bana i tyle..
(*) chyba jesteś w tym miejscu, nie idź dalej tą drogą ;)
Pozdrawiam
pisaliśmy posta o tej samej porze i teraz chyba przesunąłeś się dalej i (*) powinna znaleźć się troszkę dalej ;) ..
aha,byłbym zapomniał niektórym przypomnieć - zdjęcia robi fotograf a nie aparat
Nie spoko nie mam zamiaru nikogo nawracać ;]
Tutaj sporo osób ma monitory z nie wiadomo skąd i nie są skalibrowane , prędzej na to stawiam , generalnie dajmy sobie spokój z tym motywem i kolorami bo dla mnie nie ma co męczyć tematu. Btw owszem skóra na młodym jest inny , bardziej czerwona , wolę kolorki jak ma młoda , ale tak zdjęć jeszcze nie obrabiam żeby wszystko piknie równać. Jak pisałem TAKIE kolory dla mnie są takie jak chce i już. No i nie da się za huhu osiągnąć takiego efektu żeby na odbitce i każdym monitorze gdzie rodzinka pary młodej ogląda zdjęcia bylo to samo.
Swoją drogą kiedyś oglądaliśmy zdjęcia młodych , tzn ja z młodymi , na ich kompie. Nie będę komentował kolorów i jakości wyświetlacza bo była lipa.
aha mam monitor skalibrowany pod swoją pracę , swój lab , z fotoksiążkami też jest wszystko ok więc tyle w temacie ;]
Eee no. Himi najpierw używał jedynek tylko. Później był temat jego zdrowia i pleców na starość i przeszedł na 5d2, a dalej to jak już napisałeś ;-)
Uuuu takie kalibrowanie jest bardzo niezdrowe. W takim razie sorry, ale równie dobrze można Twój monitor postawić na równie z tymi co na laptopach oglądają..
Ja nie mam świra w kontekście kalibrowania aby osiągnąć szczyt perfekcji i pokazywać na forach jakie to foty są och ach ;]
Chyba nie widziałeś wyświetlaczy laptopów ;] , generalnie zapraszam do mnie żeby zobaczyć efekty i to jak pracuję.
Generalnie w tym temacie pas , bo to nie ma sensu.