BF, FF sam możesz sobie sprawdzć na tym forum jest opisane jak. Wystarczy poszukać :)
--
Robert.
Wersja do druku
CybeR wlasnie szukam ;-) Co do usuniecia tego swiatla z policzka, podoba mi sie twoj efekt. Stempelek ?
Z paru porad CyberR wyszło kilka wersji... Finalna - kompromis pomiędzy czystym wołaniem z ACRa a trochę poPSutą fotką poprzednią:
http://img244.imageshack.us/img244/8...mfg69wetj9.jpg
Nowa warstwa, Stamp Tool Mode Darken Opacity: 5%-13% i małymi kroczkami próbkująć ciemną skórę zasłaniasz jasny obszar. Zmieniaj wiekość pędzla oraz opacity w zależności od tego co Ci wychodzi. Poprawiasz to Healing Brush z ustawieniami pędzla Angle: -49, Roundness: 16%, Hardness: 0% i tak samo powoli próbkujesz skóre aż uzyskasz zadowalający efekt. Na konieć można dodać textury w postaci szumu żeby skóra wyglądała naturalnie a nie jak plastik, to też na odzielnej warstwie + selektywna maska.
Istnieją jeszcze różne inne sposoby ale wszytsko zależy co chesz uzyskac i jak duże są poprawki.
--
Robert
No to jeszcze jedno z wczorajszych upalnych fotek.
Wrzucam odrazu kolor i b&w zeby nie bylo, nie wiem co ja mam z tym b&w ;-)
Bardziej pasi mi kolor, a odnośnie kadru, to trochę więcej dołu. Poza tym bardzo ładnie.
Hmm ,dolu troche wlasnie odciolem ale nie duzo jakis 1 cm, jakos mi nie kozystnie wygladala szyja ;-)
Nie powiedziałbym że ładnie. To ostatnie - niezależnie czy bw czy kolor to jednak takie ujęcie i taki kadr powoduje poszerzenie twarzy. W skrócie (mam nadzieję że zona tego nie czyta) - pogrubiłeś ją.
A to poprzednie 'przekręcone' w BW to po prostu spudłowane z ostrością. Zdarza się przy krótkiej GO i nie ma co na siłę szukać BF/FF (chyba że w 90% tego typu ujęć byś nie trafiał) bo po prostu pole 'punktu' AF nie jest punktem a jest większe niż obraz punktu AF na matówce - i może czasem nieprecyzyjnie trafić.
Oba zdjęcia raczej do repety niż usilnej obróbki.
No troszeczke pogrubilem :oops: to fakt, mysle ,ze troche makijazu na policzka pomoglo by przy tym kadrze albo czarna blenda. Co do ostrosci Vitez to nie stety ale wszystkie zdjecia z wczoraj maja tak nie trafiona ostrosc. Wydrukuje sobie karte i zrobie test i powinno byc wszystko jasne