Nie jestem pewien ale LR4 otwieralem rawy z 5d3.
Wersja do druku
Czwórka otwiera raw-y z piątki de trzy
Liczba klatek w trybie AI Servo
Testuję 5D3 i według specyfikacji w trybie zdjęć seryjnych o dużej szybkości ma wykonywać do 6 klatek/sek testowany egzemplarz według mnie nie osiąga nawet czterech w trybie pracy AF AI Servo. Po przełączeniu w tryb AF One Shot jest poprawnie cyka 6 klatek. O co tu chodzi?
Osobiście posiadam Nikona D7000 i jak ustawiam 7 klatek to robi właśnie tyle klatek, testuję to na tych samych kartach SD. Format zapisu JPG.
Canon ustawienia f/2.8 1/1000s pierwsze zdjęcie priorytet ostrości następne priorytet szybkości, opcja zdjęcia seryjne o dużej szybkości rejestracji. Dane akumulatora (grip z jedną baterią) stan naładowania 77% stopień zużycia wskazuje trzy pola.
Jeśli dobrze rozumiem to w AI Servo obiektyw łapie ostrość między klatkami i spowalnia, chyba można ustawić coś w stylu "priorytet wyzwalania" w menu wtedy powinien trzaskać bliżej 6fps. Nikona też testowałeś w ciągłym?
Czyli znowu nas oszukali...
Sprawdz usawienia AF Sherlock'u.
Może się komuś przyda ta informacja.
Z chwilą podpięcia innego obiektywu np. Canon EF 50mm 1:1.8 II aparat pięknie współpracuje - strzela sześć klatek, natomiast z obiektywem Canon 28mm 1:2.8 - strzela trzy do czterech klatek.
Po kilkudniowym użytkowaniu tego aparatu muszę przyznać, że 5D3 jest bardzo ubogi w opcje, które w Nikonach są dostępne już w półce sprzętu półprofesjonalnego. Przykładowo w trybie M przy włączonym automatycznym ISO możliwe jest wprowadzanie kompensacji ekspozycji tutaj tego nie ma. Może podpowiecie jak radzicie sobie w sytuacjach, choćby banalny przykład fotografowania czarnego/białego przedmiotu. Inna bardzo użyteczna opcja w Nikonie w trybie auto ISO można określić znacznie krótsze czasy niż 1/250. Przykładowo przy fotografii sportowej nie chcę schodzić z czasów poniżej 1/800, ale chcę wykonywać zdjęcia na troszkę przymkniętej przesłonie np. f/3.2 dla uzyskania wyższej rozdzielczości.
a tryb Tv? ustaw sobie auto iso do tego zadaj czas 1/800...
yhy wyjątkowo ubogi, nie no kompensacja w trybie M jest niezbędna w fotografowaniu, "jak żyć"?, czasem się zastanawiam jak ja sobie radziłem z zenitem :mrgreen:, może niektóre modele są rzeczywiście dla zaawansowanych użytkowników nigdy nie przywiązywałem wagi do takiej klasyfikacji ale może coś w tym jest - kup nikona :mrgreen:
Co to auto iso? Kompensacja w M - czy aparat kompensuje ISO, A czy S?
Toz to jakies czary, mix Av/Tv.
wynika z tego ze 28 1:2,8 jest obiektywem lepszym , gdyz bedzie produkowal mniej dziadostwa od obiektywu 50 1:1,8 i to (3do 4)/6 razy mniej.
im mniej dziadostwa tym lepiej , a wiec 28 jest lepszy.
trzeba bylo sobie kupic casio. juz 10 lat temu strzelal 60 klatek / sekunde.
zaden canon nie podskoczy.
opcji tez mial wiecej - disco , w kosciele , sztuczne ognie , w nocy , nad morzem , w zoo ... itd.
Masakra jakaś po prostu jak czyta się te wszystkie wpisy jaki to słaby aparat. Może po prostu trzeba myśleć?
True.
Sam się na to nabrałem, bo za dużo czytałem recenzji i forów i jak kupiłem aparat to nagle było - WOW. Użyteczność ciężko opisać na forach a ten aparat ma wszystko czego (mi) potrzeba.
Jedyny problem jaki mam, że przejściówka na M42 jak ją podpiąłem z obiektywem to wywala mi error. Na 6d działa normalnie :/
Miał ktoś taki przypadek?
Mam z potwierdzeniem ostrości :/ , dziwne ze na 6d działa. W necie ciężko coś znaleźć na ten temat. No cóż..nic pilnego na razie :)
Bylo pare razy na forum. Potrzebujesz z innym czipem. Podobno z bialym czipem bedzie dzialac z 5dmkIII, na allegro sprzedawcy pisza ze dziala z 5dmkIII
W UK upaly dochodzily do 34ºC, piateczka az parzyla w reke :) (przy LV).
Jaką kartę SD do backupu Raw? Kupiłem Sandiska 64Gb z prędkością 35mb/s ( bo podobno szybszych i tak nie czyta), ale prędkość z tą SD vs z kartą CF Sandiska 30mb/s jest masakrycznie niska.
Czy testował ktoś backup z szybszymi kartami SD? Jest sens wymieniać? Czy ta puszka już tak ma, że 3 rawy w serii i puszka łapie zadyszkę?:)
A jaki dokładnie ten SanDisk? Bo obecnie niestety poniżej linii extreme to żaden nie ma w praktyce szybkości zapisu znacząco powyżej 10 MB/s ...
Pewnie zwalnia ale 8-em, Jpg+RAW w serii zapisuje bez problemów.
U mnie jest SD Extreme PRO 95 MB/s
Sandisk Ultra:) Dokładnie tak, kombinowałem już nawet z najmniejszymi RAWami na SD i nie rozwiązuje to problemu :/
--- Kolejny post ---
Musze spróbować z szybszym SD:) Aczkolwiek na ten moment na jakich ustawieniach bym nie fotografował to i tak prędkość zapisu jest masakryczna :)
Na szczescie 5'ka radzi sobie doskonale z kartami CF 1000x. W pelni zapelniony bufor, zapisuje sie 3 sek.
Mam nową ultra prędkość 35 na 6d i jest masakrycznie wolna w porównaniu do extreme 40. Mam same extreme i coś mnie podkusiło żeby spróbować niższą serię - masakra.
Podepnę się do tematu.
Mam dziwny pasek na zdjęciu... poczytałam trochę wpisów i wychodzi na to ze ten model miewał problemy z matrycami.
Czy komuś trafił się taki defekt? wystarczy mapowanie czy trzeba wymienić matrycę?
Usunięcie zdjęcia | Fotosik.pl
Kupowanie szybkiej i drogiej karty SD do MKIII to zupełny bezsens, bo slot ma ograniczenia zapisu
Miewał, jeśli miałeś pecha i przy otwartej migawce laser Ci przeleciał po matrycy. Bez zdjęcia i z opisu "dziwny pasek" można wnioskować jak ze szklanej kuli, więc podejrzenie spalonego laserem rzędu pixeli jest tak samo prawdopodobne, jak każde inne domysły. Jak to efekt lasera, to matryca do wymiany.
Macie racje. Moje niedopatrzenie.
Powiem ci ze w tamtym roku robilismy taki test z tym laserem na 5d mk2 Aparat dosc mocno zajechany wiec przeznaczony na zlomowanie. I mimo usilnych prob w klubie, zdjecia jak i lv nie udalo sie uszkodzic matrycy. Wiec ja nie wiem w czym jest rzecz. Moze te ktore sie uszkadzaly misly jakis defekt juz wczesniej.
Bo mieliście "legalny" laser, który można używać wśród ludzi (nie uszkodzi siatkówki oka klientom i z tego wynika również nie uszkodzi matrycy)
Niestety jak ktoś chce jak najtaniej i dobry efekt to kupuje tańsze/bardzo mocne - przekraczające dopuszczalną normę lasery niebezpieczne dla siatkówki, które również mogą uszkadzać matryce:
Tak to wygląda w praktyce:
https://www.youtube.com/watch?v=qzyKLoEDb64
https://www.youtube.com/watch?v=J0TgaGePhJA
https://www.youtube.com/watch?v=EbvCZoOVgzQ
hmmm, nie wiem czemu zdjęcie nie weszło, może link zadziała
Grafika na iFotos.pl
tak, pasek jest na każdym zdjęciu. dlatego podejrzenie pada na matryce. na zewnątrz nie widać uszkodzenia
zanim oddam do CSI wole zapytać czy ktos miał podobny przypadek, bo już im sie zdarzało próbować mnie naciągnąć na niepotrzebne koszta
Cześć,
Podczas tegorocznego urlopu, "udało" mi się zrobić takie oto zdjęcie: http://mateuszjaromin.eu/violet.png
Czym to wytłumaczyć ? To pogląd na RAW, bez wołania. Zdjęcie z 5D3.
Raczej karta zdycha
O właśnie, albo problem ze zgrywaniem :o to też może być
Na aparacie wygladalo tak samo jak na tym screenie. Karta zdycha mówicie ?
Sent from my iPhone using Tapatalk