skarbie, najbardziej podnieca mnie możliwość wymiennej optyki i poziom szumów.
a na rynku ślubnym możesz być nawet 40 lat.
ja nigdzie nie pisałem że to będzie "kamera" dla zawodowców - ale dla PASJONATÓW.
Wersja do druku
Obyś miał rację, na pewno na tym my canonierzy byśmy skorzystali, chociaż obawiam się że nie musi być tak różowo.Marketing dba o to by nas poinformować o możliwości nagrywania filmów niekoniecznie mówiąc ( pisząc ) jak to działa.Przeciętnego odbiorcę to zupełnie nie interesuje ...liczy się efekt końcowy - czyli film.
Tylko gdzieś wyczytałem że ręcznie nie będzie można sobie przysłony np. regulować w trybie filmów (coś jak zielony kwadracik) i pewnie jeszcze parę wad tego będzie - filmowanie tylko w LV bo jak lustro w górze to przez wizjer nie widać i co tam jeszcze.. więc na początek nie ma się co podniecać za bardzo - dopóki nie będzie dokładnie wiadomo co i jak - czyli dopóki ktoś z "naszych" sobie nie kupi i nie sprawdzi sam..
ja nigdzie nie pisałem że to będzie "kamera" dla zawodowców - ale dla PASJONATÓW.[/QUOTE]
ja także napisałem że ta funkcja przyda się na wczasach a nie na weselach
Nowa piątka ma szanse "przejąć" cześć rynku filmowego, gdzie jest możliwość stosowania statywu a motyw rejestrowany jest w miarę statyczny... - filmy dokumentalne, produkcje "artystyczne" i inne, które mają mały budżet i mogą ustawić plan filmowy "pod piątkę"
Co do jakości obrazu to raczej nie mam wątpliwości, że ma szanse (wiele zależy od tego jak elektronika "przełoży" obraz z matrycy foto na obraz filmowy HD) położyć wszystkie kamery elektroniczne o przetwornikach mniejszych i równych wielkości 1/2 cala, a może i 2/3 cala - pewnych praw fizyki i elektroniki nie przeskoczy się. (mam tu na myśli układy trzy przetwornikowe o pełnej rozdzielczości HD, które bardzo pomagają układom DSP w filtrowaniu obrazu z szumów i dają REALNY obraz bez żadnych interpolacji czy domysłów jaki to kolor mamy naprawdę na tym pikselu... natomiast wielkość matrycy piątki da piękną plastykę obrazu, dla której najbliższą konkurencją jest chyba tylko kamera RED kosztująca znacznie wiecej)
Wykorzystywanie jej podczas reportażu filmowego (chociażby wesela) raczej będzie trudne - ergonomia aparatu a kamery to dwa różne światy - naturalnie zrozumiałe tylko dla ludzi wykorzystujących sprzęt świadomie a nie tylko "na zielonym kwadraciku" - i chociaż pewnie pojawią się firmy, które zaoferują jakieś "pałąki" do lepszego trzymania tego podczas filmowania to pewnych rzeczy nie zmienią - głównie mam na myśli ustawiania ostrości i kontroli przysłony i wzmocnienia... brak tu np realnej możliwości szybkiego ręcznego ustawienia ostrości (przekadrowywanie podczas reportażu filmowego zwykle jest nierealne) - tu może wyjaśnie - w kamerach klasy pro/broadcast nie ma układów AF (a ściślej w obiektywach) - ostrość ustawia operator filmowy i pomaga mu w tym odpowiednio spreparowany obraz wyświetlany w wizjerze elektronicznym i ergonomia samej kamery i obiektywu (tak - obiektywy tez są troszkę inne)... to operator decyduje co ma być ostre/nieostre i kiedy - elektronika tego nie wie i jedyną jej funkcją jest pokazanie, że to co chce operator by było ostre jest faktycznie ostre - tego (na razie) nie ma w lustrzankach... ograniczenie co do długości nagrywania jest akurat najmniejszym problemem tutaj... i jeżeli tego jeszcze nikt nie zauważył - piątka nagrywa obrazy z prędkością 30fps a w Europie mamy prędkość 25fps, w kinie 24fps - konwersja jest jak najbardziej możliwa to jednak potrzebuje czasu i wpływa na finalną jakość.
No właśnie jednak nie do końca jest tak jak mówisz:
the camera uses the 21MP full frame chip - and downsamples it on the fly to 1080p - that contributes to the STUNNING quality…
( http://blog.vincentlaforet.com/2008/...y/#comment-950 )
Tak jak kolega "arturs" napisał - poczekajmy jak ktoś z naszych kupi piąteczkę i przetestuje , a później ocenimy na ile ten gadżet się nam przyda. Jeśli o mnie chodzi to nie chcę się zarzekać (bo różnie się w życiu może zdażyć), ale prawdopodobnie nigdy tej funkcji nie użyję. Ale nie wpłynie to na zmianę mojej decyzji i aparacik kupię ...bo taki ze mnie gadżeciarz.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dziękuję "christ" wreszcie ktoś napisał coś fachowego na temat tych wątpliwych możliwości piątki w kręceniu filmików,BRAWO ...i wszystko w temacie , ale zrozumie to tylko ktoś kto się zajmował filmowaniem na poważnie.
• 1920 x 1080 (16:9) up to 12 mins (Quicktime 1080p H.264; 38.6 Mbits/sec)
• 640 x 480 (4:3) up to 24 mins (Quicktime 480p H.264; 17.3 Mbits/sec)
• Max file size 4 GB
jak na KAMERE to troche malo tego czasu nagrywania filmow...
Dlaczego? Tu chodzi o maksymalny czas pojedyńczego ujęcia. Baaaardzo rzadko prowadzi się jednym ciągiem kamerę dłużej niż 12 minut.
Poza tym to wciąż jeszcze aparat a nie kamera. I ma posłużyć do kręcenia filmików a nie filmów. Choć jakość może faktycznie pozytywnie zaskoczyć.