-
Odp: Kalibracja 5d3 - sens?
Tego C5DIII sprzedano setki tysięcy jak nie kilka milionów, w Polsce pewnie będzie kilka (dziesiąt) tysięcy i magiczną granicę 20tys klapnięć przeszły 2-3 sztuki opisane tutaj? Tym którzy opierają swoje decyzje na tak wątłych przesłankach to gratuluję. Gdyby to był problem konstrukcyjny to już od dawna o tym by huczało że hej a tak mowa ciągle o tym samym, nie dajcie się omotać złym myślom ;) Inna sprawa że serwis dał plamę na całego i tak naprawdę powinni wymienić na nowy a na tym rzadkim przypadku przeprowadzić wiwisekcję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
latant
Tego C5DIII sprzedano setki tysięcy jak nie kilka milionów, w Polsce pewnie będzie kilka (dziesiąt) tysięcy i magiczną granicę 20tys klapnięć przeszły 2-3 sztuki opisane tutaj? Tym którzy opierają swoje decyzje na tak wątłych przesłankach to gratuluję. .
Wydaje mi sie, iz tylko niewielka czesc posiadaczy 5d mk III udziela sie na tym forum, wiec i opisow problemu nie ma zbyt wielu. Na zagranicznych forach jednak rowniez ten problem sie pojawia, a to juz o czyms swiadczy ... Mysle wiec, ze nie jest to bicie piany...
Kto wie, moze sie okazac, ze Canon oficjalnie zaprosi posiadaczy mk III do serwisow, w celu usuniecia usterki konstrukcyjnej ... kto wie ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
pożyczyłem N D300 + swój 35 1.8DX. 250 zdjęć, 99% w punkt, ostre jak żyletka, zero kalibracji, idealnie naświetlone, zgodnie z założeniem i intencją-jakbym trafił do innej bajki. obróbka gdzie czuję się jak ryba w wodzie, zapomniałem czym są problemy techniczne, mogłem się skoncentrować na tym co widzę przez wizjer i na tym co z tych zdjęć później wyciągnę- kurcze...wiem, może to subiektywne i skrajne, ale czuje, że jak dostanę 5d3 i nawet będzie może działał jak powinien-wracam na stare śmieci.
Skoro, jak napisał Kolekcjoner: "Nic moderator nie usunie .", pozwolę sobie na jeszcze trochę na ten temat. :twisted:
zaix zaintrygowany tym co napisałeś poczytałem trochę polskie czarno-żółte, ponownie działające po ostatniej niespodziewanej przerwie, forum i :
1.Jak przywołujesz N D300 do porównania, to porównuj z "adekwatną" puszką canona - chyba wypada z 7D, a w wątku o 5D3 wypadałoby do porównania brać N D800. Tym bardziej, że na wspomnianym forum znalazłem w wątku o D800 porównanie, w którym napisano, że D300 przy D7000 i D800 to "snajperski karabin maszynowy".
2.W wątku o N D800 jest tam sporo postów poświęconych usterkom jego AF-a, które opisano nie tylko na polskim forum. Wspominają też o przypadkach zachlapania matrycy olejem. Wygląda na to, że konkurent 5D3 ma także problemy i to chyba na większą skalę, a serwis i to nie tylko w PL nie daje sobie rady z awaryjnym działaniem jego AF-a.
Wygląda na to, że wraz z rosnącą komplikacją konstrukcji nowych puszek, zarówno Canon jak i Nikon mają problemy z kontrolą jakości i przygotowaniem autoryzowanych serwisantów do usuwania usterek. Obecnie wybór jednej i drugiej z tych nowych puszek jest obarczony ryzykiem zakupu "trefnego" egzemplarza i nie wydaje się wcale, że to ryzyko jest większe w przypadku Canona. :!:
-
Sunders 'czytać o' a 'samodzielnie używać' to jednak jest różnica, nie?
Coś nawet pisali tam o ile dobrze kojarzę, że problem z nierównym skalibrowaniem czujników AF nauczyli się już w serwisie Nikona rozwiązywać, w serwisie Canona narazie nie znają problemu z AF mkIII (albo nie chcą go znać po prostu).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
roofman
Sunders 'czytać o' a 'samodzielnie używać' to jednak jest różnica, nie?
Piszesz tak bo masz wątpliwości czy ci co tam piszą tylko piszą a nie używają :confused:
Cytat:
Zamieszczone przez
roofman
Coś nawet pisali tam o ile dobrze kojarzę, że problem z nierównym skalibrowaniem czujników AF nauczyli się już w serwisie Nikona rozwiązywać, w serwisie Canona narazie nie znają problemu z AF mkIII (albo nie chcą go znać po prostu).
Chyba nie kojarzysz dobrze, bo w wątku o D800 piszą i owszem o istnieniu tego problemu, ale żeby pisali o tym że serwis Nikona w PL nauczył się już rozwiązywać problemy z źle działającym AF-em w D800 jak dotąd chyba się nie zdarzyło. :-?
Dla uniknięcia dalszych nieporozumień-link do wątku: D800, pierwsze wrażenia, sample etc... - FORUM UŻYTKOWNIKÓW SPRZĘTU MARKI NIKON i link do opisu jak sobie "radzi" serwis Nikona w USA: Anatomy Of A Nikon D800 Repair .
-
Jesli nawet Nikon d800 mialby problem z AF-em, to jaki to ma zwiazek z 5D MKIII, kogos to pocieszy ze inni tez maja problemy ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Piszesz tak bo masz wątpliwości czy ci co tam piszą tylko piszą a nie używają :confused:
Pisałem w odniesieniu do doświadczeń zaix-a.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Chyba nie kojarzysz dobrze, bo w wątku o D800 piszą i owszem o istnieniu tego problemu, ale żeby pisali o tym że serwis Nikona w PL nauczył się już rozwiązywać problemy z źle działającym AF-em w D800 jak dotąd chyba się nie zdarzyło. :-?
Tu:
d800 AF - FORUM UŻYTKOWNIKÓW SPRZĘTU MARKI NIKON
a dokładniej tu:
FORUM UŻYTKOWNIKÓW SPRZĘTU MARKI NIKON - View Single Post - d800 AF
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Raideur
Jesli nawet Nikon d800 mialby problem z AF-em, to jaki to ma zwiazek z 5D MKIII, kogos to pocieszy ze inni tez maja problemy ?
To ma tylko związek z "anegdotką" zaixa z postu nr 291. Nikogo nie ma pocieszać.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
roofman
No a to ostatni post forumowicza sevenoo z przytoczonego przez Ciebie wątku:
"27-09-2012, 08:01 #77
sevenoo
ja czekam od 10 dni juz ... na naprawe... czy tam regulacje numer dwa
fakt ze dostalem zastepcze d800 ( ktore tez ma bf na wszystkich szklach ), ale chociaz tyle dobrego.
Dodam ze w serwisowym mimo lekkiego BF , doszedl problem z tym ze 85 f/1.4D co jakis czas przestaje ostrzyc , trzeba je wypiac i wpiac ponownie.
Po 1wszej sesji okazalo sie tez ze przy zgrywaniu fot wszystkie sa uszkodzone ...
jak na puszke z segmentu pro to powiem szczerze ze mam powoli wielkie FUJ co do NIKONA."
Trochę przypomina mi to przygodę habakuka z serwisem CSI FiV. :confused:
Jeśli to ma świadczyć jak napisałeś w poście nr 304 o tym że: "problem z nierównym skalibrowaniem czujników AF nauczyli się już w serwisie Nikona rozwiązywać", to przez słowo rozwiązywać każdy z nas rozumie kompletnie coś innego :???:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
"Po 1wszej sesji okazalo sie tez ze przy zgrywaniu fot wszystkie sa uszkodzone ...
jak na puszke z segmentu pro to powiem szczerze ze mam powoli wielkie FUJ co do NIKONA."
No to mamy po równo FUJ w obu markach.
Wypowiedzi czytałem po tzw. łebkach i przytoczony przeze mnie post zinterpretowałem jako rozwiązanie problemu w obozie N.
Doszła też dalsza wypowiedź o tym że serwis N ma kupę roboty z tymi kalibracjami, dalej tematu nie śledziłem... choć zazwyczaj z czystej ciekawości śledzę co się dzieje w nowościach.
-
No cóż trawa po tzw. drugiej stronie wydaje się zawsze bardziej zielona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
kurcze...wiem, może to subiektywne i skrajne, ale czuje, że jak dostanę 5d3 i nawet będzie może działał jak powinien-wracam na stare śmieci. To chyba nie moja bajka ...
Cytat:
Zamieszczone przez
Raideur
Nie jestes sam z ta mysla ;
Bez urazy, ale zaixowi i Raideurowi mogę zadedykować poniższe dwa posty z przytaczanego przeze mnie i roofmana wątku:
" 12-09-2012, 12:01 #33
sevenoo
Niestety widac, prawy bym odpuscil( jest mala roznica), ale cholercia na lewym tak czy siak widac roznice i to duza...
12-09-2012, 12:36 #34
Michal_C
Sev zacznij mówić Canon, Canon ........ masakra jakaś"
Na czarno-żółtym forum macie chyba sobowtóra. :mrgreen:
-
Witam wszystkich,
Witam wszystkich. Od kilku lat działam na systemie Nikona. D200 + kilka szkieł. Przyszedł czas na zmianę puszki. Legenda 5d Mk II sprawiła, że wszedłem w system Canona i padło na 5d Mk III. Pierwsze chwile to euforia. W chwili obecnej niepokój. AF jest nieprzewidywalny. Ostrzy szybko ale nie łapie ostrości. Nie chodzi nawet o to, że przestrzeliwuje. W całym kadrze ciężko znaleźć dobrze wyostrzone obiekty (niezależnie od przesłony). Robiąc mikroregulację trafia w punkt. W terenie, nawet przy dziennym świetle, loteria.
Moja seria to xxxxx3xxxxxx. Jedyne moja nadzieja na razie to fakt, że spięty jest z można powiedzieć kitowym szkłem Canon 24-105 mm f/4.0L EF IS USM. No ale kurcze nie wierzę, że i tu byłoby tak słabo. Na dniach chcę się zaopatrzyć w 50 1,4 aby mieć jakieś odniesienie.
Mam też pytanie. Czy jest ktoś z 3miasta posiadający tą puszkę? Z chęcią bym się spotkał, zrobił krótkie porównanie dla podobnych kadrów/sytuacji, wymienił doświadczenia.
Na ta chwilę powoli czas pozwala mi na zajęcie się tematem, zatem i ten watek będę monitorował.
Pzdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Snafu
Witam wszystkich,
Witam wszystkich. Od kilku lat działam na systemie Nikona/.../ na 5d Mk III. Pierwsze chwile to euforia. W chwili obecnej niepokój.
SNAFU = Situation Normal, All F***** Up = Sytuacja jest normalna, wszystko do niczego
Nick dobrałeś żeby był adekwatny do sytuacji :confused: :-)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Snafu
AF jest nieprzewidywalny. Ostrzy szybko ale nie łapie ostrości. Nie chodzi nawet o to, że przestrzeliwuje. W całym kadrze ciężko znaleźć dobrze wyostrzone obiekty (niezależnie od przesłony). Robiąc mikroregulację trafia w punkt. W terenie, nawet przy dziennym świetle, loteria.
Możesz pokazać sample na których "ciężko znaleźć dobrze wyostrzone obiekty" - najlepiej linki do kompletnych RAW-ów :?:
Jak to w końcu jest - loteria czy nic nie jest ostre :confused:
-
Ustawiłem się już, w tygodniu zależnie od pogody, z posiadaczką Mk II i kilku szkiełek. Z czasem u mnie krucho zatem zależnie od tego co wyjdzie na innych obiektywach itd. temat ruszę mocniej lub mniej pod koniec tygodnia.
-
Sony. Trzeba kupić Sony. Na serwis praktycznie skarg brak. :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Snafu
Legenda 5d Mk II sprawiła, że wszedłem w system Canona
Wybacz ale kiedy to 5dmk2 stało się legenda? :D Ja tam pamiętam jak wszyscy na te puszkę marudzili i psy wieszali jaki to paskudny obrazek ona wypluwa hehehehehe
-
No to pięknie...kolejna puszka cierpi u Snafu. Mimo, ze nie życzę nikomu absolutnie źle, to być może mamy do czynienia z jakaś grubszą awarią i serwis zacznie to brać pod uwagę. Zgadzałbym się numer serii ...3...hmmm
Co do Nikona to skupiałem się na swoich doświadczeniach, nie na zółtym forum. Niemniej jednak zapewne określenie "trawa jest bardziej zielona po drugiej stronie płotu" być może jest adekwatna do sytuacji. Jak bym miał wadę w Nikonie to bym psioczył oi tej drugiej stronie płotu, nie zmienia to jednak faktów.
Apropos AF w Nikonie to mi dało jakby pozytywny pogląd na sprawę Update on the Nikon D800 left focusing issue | Nikon Rumors. Mniejsza o to, porównania nie dadzą mi sprawnej puszki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Sony. Trzeba kupić Sony. Na serwis praktycznie skarg brak. :mrgreen:
MC_ które Sony radzisz kupić zamiast C5D3 lub ND800 :?: :p
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
A99. To oczywiste. ;-)
Moze i będzie oczywiste jak C i N nie poradzą sobie z AF-em :mrgreen:
-
Kalibracja 5d3 - sens?
U mnie niestety dalej cisza. Ani widu ani słychu po sprzęcie..miał być pod koniec zaszłegp tygodnia. Pozostaje naiwnie karmić się nadzieją...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
U mnie niestety dalej cisza. Ani widu ani słychu po sprzęcie..miał być pod koniec zaszłegp tygodnia. Pozostaje naiwnie karmić się nadzieją...
Żebyś nie myślał, że "gdzie indziej" byłoby Ci lepiej - kolejny cytat z "bliźniaczego" wątku:
"02-10-2012, 10:18 #102
sevenoo
wczoraj dzwonilem do serwisu jak sie ma moja puszka po 2 tyg w Nikonie. Dowiedzialem sie ze wciaz jest regulowana ...
Na moje lekkie oburzenie ze to juz 2 tyg , mila pani zareagowala haslem ... "eee to jeszcze nie jest dlugo ... ""
:wink:
-
w nikonie jest jeszcze coś takiego jak nps. tam naprawa trwała 2 dni i była absolutnie skuteczna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
w nikonie jest jeszcze coś takiego jak nps. tam naprawa trwała 2 dni i była absolutnie skuteczna.
Jest takie "coś", ale żeby się na to załapać trzeba się "nieco wysilić": "Program NPS przeznaczony jest dla elity profesjonalnych fotografów, posługujących się legitymacją prasową i posiadających zawodowy sprzęt marki Nikon zamieszczony na liście ze sprzętem zawodowym kwalifikującym do programu NPS'/ które posiadają 2 lustrzanki i 3 obiektywy spośród wymienionych w tej liście/.
habakuk, czytając te wymagania nabrałem do Ciebie jeszcze więcej respektu :-)
P.S.Canon też ma CPS, ale niestety tylko w wybranych krajach wśród których oczywiście nie ma PL :roll:
-
Sunders - wśród których jest PL - zapisałem sie i dostałem kartę CPS - jeszcze nie wiem czy to coklwiek daje w praktyce i nie chciałbym sprawdzać, ale program działa przynajmniej na etapie wysyłania kart (wcześniej tego też rzeczywiście nie było)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chrislab
Sunders - wśród których jest PL - zapisałem sie i dostałem kartę CPS - jeszcze nie wiem czy to coklwiek daje w praktyce i nie chciałbym sprawdzać, ale program działa przynajmniej na etapie wysyłania kart (wcześniej tego też rzeczywiście nie było)
Przeczytaj uważnie, Polska nie jest !!! - zarejestrować możesz się, ale nic Ci to nie da.
-
Czyli że karta Platinium w CPS jest w Polsce nic nie warta?
-
Jesli w Polsce jeszcze CPS nie dziala, mozna zawsze skoczyc do Berlina, moze czeska Praga?
Mysle, ze sama karta nie ogranicza sie do jednego kraju ... oby.
-
Krajami w których obecnie można skorzystać z europejskiego programu CPS są: Austria, Belgia, Dania, Finlandia, Francja, Niemcy, Irlandia, Włochy, Luksemburg, Holandia, Norwegia, Portugalia, Hiszpania, Szwecja, Szwajcaria i Wielka Brytania.
-
W sumie ciekawe, jak kupowałem korpus to mi facet mówił, że CPS to na prawdę gra warta świeczki...przyjąłem do wiadomości i specjalnie nie rozeznawałem tematu. Zresztą co nam po platynowo-diamentowym cps skoro i tak nie da się pewnych rzeczy ustawić w określonych przypadkach.
-
w cps można się zarejestrować, ale naprawy najbliżej i tak w Berlinie ;)
Znajomy ma 5D3 i jak na razie mu działa. Ja się chyba wstrzymam do przyszłego roku z ew. zakupem.
-
Możliwe, że problem nie dotyczy wszystkich puszek. Wkurzyłbym się jak mi moja zacznie szaleć.
-
Kalibracja 5d3 - sens?
Korpus odebralem ze szkłami. Cieżko cos powiedzieć bo niedawno wróciłem i jedyne czego jestem pewny to , że 50 1.4 mi zrąbali. 24-70 chyba jest poprawione bo na dalszą odległość na 70 trafił ale zrobiłem dosłownie jedno zdjęcie i widział na lcd. Póki co nie jestem w stanie napisać więcej. Pewny jestem tylko tego, że 50 mm w zasadzie już nie nadaje się do niczego a czasem łapała ostrość na skraju głebi na pewnych odległościach. A pamiętam zachwyt optycznych nad jej celnościa.
-
Zaix,mnie licho jakieś podkusiło i kupiłem miesiąc temu właśnie ten obiektyw(50/1.4).Totalna porażka!!Do tej pory robiłem w studiu najczęściej 50/1.8 lub 85/1.8,czasami 70-200/2.8.Stary plastikowy grat 1.8 ostrzył świetnie ale zachciało mi się "poprawy".Mój 50/1.4 ostrzy dobrze na 1.5 m.Przy większych odległościach to już loteria...Miałem wczoraj wolne popołudnie i próbowałem sam skalibrować ten obiektyw.Warunki prawie laboratoryjne,aparat na statywie,wzór Fokal na stole dobrze oświetlony.Na 1.5m mikro regulacja na +2 a na 3m na -10.I jak robić zdjęcia???Wracam do starego "grzechotnika" a obiektyw na pewno zawiozę na Żytnią bo mam jeszcze do poprawy "LCD panel illuminates" jak to ładnie nazywa Canon.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
Korpus odebralem ze szkłami. Cieżko cos powiedzieć bo niedawno wróciłem i jedyne czego jestem pewny to , że 50 1.4 mi zrąbali. 24-70 chyba jest poprawione bo na dalszą odległość na 70 trafił ale zrobiłem dosłownie jedno zdjęcie i widział na lcd. Póki co nie jestem w stanie napisać więcej.
IMO patrząc na LCD, to w takiej sytuacji nic wiążącego nie da sie powiedzieć.Czekam na wrazenia jak zdjęcia obejrzysz na monitorze.
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
Pewny jestem tylko tego, że 50 mm w zasadzie już nie nadaje się do niczego a czasem łapała ostrość na skraju głebi na pewnych odległościach. A pamiętam zachwyt optycznych nad jej celnościa.
Jak trafiłeś na kiepskiego C50/1,4 to regulacja w serwisie ma małe szanse powodzenia.Najlepiej wymienić na inną.
Optyczni zapewne trafili na lepszy egzemplarz od twojego.Ja na swój tez nie narzekam. :)
-
Patrząc na LCD w nowych aparatach można powiedzieć, że ostrość jest nietrafiona.
Co do 50/1.4 to ja również miałem z nim przeboje, wymieniłem na Zeissa i potwierdzenie ostrości jest niezawodne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Patrząc na LCD w nowych aparatach można powiedzieć, że ostrość jest nietrafiona.
Dlaczego tak uważasz?
-
Bo mam 5d2 i widzę jeśli zdjęcie jest nietrafione.
-
Dla mnie 50 1.4 to jeden z lepszych szkiel canona w dodatku za tak niska cene,z tego co jednak mi wiadomo to trzeba przebierac jak na bazarze by wybrac ta dobra sztuke?
-
Ja na swoją 50/1.4 nie narzekam. Wręcz przeciwnie. Ale może trafiliście na kiepskie egzemplarze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Bo mam 5d2 i widzę jeśli zdjęcie jest nietrafione.
Ok. Nie zrozumieliśmy się, ponieważ ja też uważam, ze LCD daje wystarczający podgląd.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
Ok. Nie zrozumieliśmy się, ponieważ ja też uważam, ze LCD daje wystarczający podgląd.
Ja nabieram pewności dopiero oglądając na monitorze, szczególnie wtedy gdy oświetlenie jest marne i/lub GO jest mała, no ale może po prostu ja mam słabszy wzrok :???:
-
Obrazek na LCD [jaki by dobry nie był] to dla mnie bardzo ogólna informacja na temat kadru,i faktu zapisania zdjęcia.Ekspozycje oceniam głównie na podstawie histogramów.Łącznie daje to wystarczajacą informację IMHO.
-
No niestety, ja już widzę, że u mnie na pewno dla 24-70 kalibracja nie przyniosła idealnego rezultaty, jest lepiej ale...
-
Panowie, nie miałem wiele czasu-natomiast sprawdziłem przed chwilą i w świetle żarowym nie mam takich cyrków jak wcześniej z 35L.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
Panowie, nie miałem wiele czasu-natomiast sprawdziłem przed chwilą i w świetle żarowym nie mam takich cyrków jak wcześniej z 35L.
Wiec jest juz dobrze czy tylko lepiej?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
zaix "weź dzień wolny" i sprawdź w końcu - jest dobrze czy dalej kiepsko :?: Czekamy "w napięciu" a Ty "reglamentujesz" info po jednym zdjęciu. :-)
-
coś zmieniło się na lepsze?
-
Wszystko dziala dobrze, inaczej by juz dawno pisali o tym.
-
No to całe szczęście , teraz można śmiało kupować...