Nastąpiła mała zmiana w terminie i z przyczyn od nas nie zależnych warsztaty te odbędą się 22 XI w niedzielę o godzinie 14
14 11 ( sobota ) godzina 13 Fashion- zdjęcia mody
Lista obecności uczestników jutrzejszego spotkania sprawdzona i zamknięta. Na jutro przygotowaliśmy profesjonalny make up w wykonaniu Anny Łaban, trzy modelki, Canon 5D MarkII oraz studio. Całością spotkania pokieruję razem z Venomerem. Start o 13.
Dziękuję wszystkim uczestnikom za udział w warsztatach, modelkom: Paulinie, Dorocie i Edycie, Ani za make up, Venomerowi za poprowadzenie spotkania, Karolowi za pomoc organizacyjną i transport oraz mamie Pauliny za opiekę nad dziećmi. Mam nadzieję, że na dniach pojawią się efekty spotkania w postaci zdjęć.
Warszataty to coś pomiędzy wprowadzenie do studio/oświetlenie/fashion.
Na początek na pewno dobra sprawa, polecam.
Fajnie było też poznać kilku forumowiczów i wspólnie powymieniać opinie i szkła ;)
Opinie (oby konstruktywne) wyszło, że przekazałem Michałowi nie Sergiuszowi, ale chyba sobie pogadacie?
Najbardziej zabrakło mi (co właśnie odczuwam próbując cokolwiek wydedytować) części praktycznej związanej z edycją. Fashion w moim odczuciu zaczyna się na serio po sesji, kiedy siadamy do kompa...może jakaś część on-line? Chętnie zobaczyłbym co Venomer na szybko potrafi wycisnąć z któregoś mojego rawa...
Oczywiście podziękowania dla wszystkich zaangażowanych w organizacje ;)
A dla nieśmiałych, bądź chcących zobaczyć jak to mniej więcej wygląda - krótki podgląd video.
Paulina, 5D2, 85L
Dorota, Edyta, 5D2, 70-200 na 95mm
Dorota, 5D2, 70-200 na 130mm i crop
backstage, 5D2, 50 f/1.2, ISO1600 w świetle zastanym pilotów
A w moim odczuciu nie baudzo. Przejrzyj wątek ze zdjęciami Venomera. Nie przypominam sobie by gdziekolwiek pisał o solidnej obróbce.
Podstawa to dobrze przygotowane zdjęcie przed naciśnięciem spustu - światło, stylizacja, makeup, poza, kadr i gotowe.
Jedynie przy portretowych zbliżeniach można pogłaskać cerę, ale ile z tematu fashion pokażesz na portrecie? Chyba że na raz robisz i temat beauty i biżuterię :roll: .
Jeśli odczuwasz na swoich zdjęciach z warsztatów potrzebę solidnej obróbki to nie przejmuj się. Warsztaty nie są po to, by wynieść z nich idealne i gotowe zdjęcia w danym temacie, ale by się nauczyć, jak najwięcej zapamiętać i potem samemu spróbować już z odpowiednim indywidualnym przygotowaniem.
Ja czekam na zdjęcia kolegów, którzy robili je siedząc na krzesełku, kiedy Sergiusz opowiadał i kiedy kilka razy była mowa o tym, żeby nie robić zdjeć w tym czasie, bo jednak to trochę przeszkadza...
Ciekaw jestem jak wyszły :)
Przepraszam. Nie mogłem się powstrzymać.
Przyznal sie na warsztatach ze jest specem od ps'a;)
oraz jak robic, co robia fotografowie by uniknac pozniej poprawiania, chociazby zagniecen ubran na zdjeciach
ciekawe to bylo spotkanie, uwagi wizazystki
choc przyznam ze pierwszy raz robilem zdjecia w studiu i troche na za gleboka wode sie rzucilem;)
ale zebrane doswiadczenia na pewno wykorzystam
Nie jestem wirtuozem Ps ale słuchałem co mówił Venomer. Najpierw trzeba wszystko wydzióbać więc dzióbałem stemplem może nie wszystko ale trochę a potem przy pomocy szybkiej maski zaznaczyłem obszar i zmiękczyłem oraz dodałem trochę szumu. Zdjęcie jest małe więc się tak super dokładnie nie da się tego zrobić i dlatego zostawiłem od góry niedokończone. Być może są jakieś lepsze narzędzia ale na pewno trzeba włożyć w obróbkę trochę pracy i z przysłowiowego palca za naciśnięciem jednego guzika nie da się tego zrobić. Do tego na twarz Edyty ( Dorota nie jest blondynką) dostało się światło z kontry co widać w po jasnych plamach. Istnieje ogólne przekonanie, ze przy pomocy oprogramowania można wszystko poprawić i zapewne tak jest. Trzeba jednak włożyć w to sporo pracy. Ja wolę o pół metra przestawić lampę w studio i zmierzyć światło aby mieć mniej roboty na potem.
Sorry Po co angażować modelki jak w efekcie może wyjść tak straszny plastik!:):mrgreen: Można modelki zastąpić;-) manekinem. Wybacz ale końcowy efekt obróbki straszny. Ja wiem, że takie teraz trendy. W końcu żyjemy w plastikowym świecie! Ale body musi byc magnezowe a nie plastikowe!:mrgreen:
Sergiusz, mam tylko nadzieję że zmęczony po warsztatach pomyliłeś zdjęcia i nie to wkleiłeś na forum. ze mnie żaden tam spec od Psa ale takiej masakry to jużdawn nie widziałem. tak, wiem. na zmniejszonych plikach ciezko pracować ale walnąłes antyreklamę warsztatów ze hoho. zupełnie niepotrzebnie bo pewnie masę pracy w to wkładacie a tu takie cuś.:sad:
Witam wszystkich. Jestem tu nowy i nie wiem jak wstawić fotkę więc podaję do niej linka:
http://a.imagehost.org/view/0150/DSC03903amini
nie usuwałem włosów bo bardzo mi się podobają ;]
Zaraz, czy mi się wydaje, czy Sergiusz chcesz pokazać jakiś efekt pośredni, bo to chyba o to chodzi z tą maską? Cokolwiek, to jednak chodziło mi bardziej o pierwsze 2 zdjęcia, wkońcu warsztaty miały w temacie fashion a portet robiliśmy chyba przy okazji.
Marcin K, no właśnie, pokaż co Ci wyszło ;)
A widziałeś ostatnią wrzutkę we wspomnianym wątku :confused:
Mówisz o fotografii wogóle, czy fotografii cyfrowej?
Jeśli byłeś na tych warszatach albo robisz fashion, to poprostu wrzuć zdjęcie które zademonstruje to co próbujesz przekazać.
Planujecie powtórkę? :)Cytat:
07 11 ( sobota ) godzina 11 Pomiędzy portretem a aktem/akt w studio koszt 350zł
14 11 ( sobota ) godzina 13 Fashion- zdjęcia mody koszt 250zł
Terminy warsztatów na grudzień podam jeszcze dzisiaj wieczorem.
Ja na warsztatach nie robiłem zdjęć z wiadomych powodów. Wziąłem zdjęcie zamieszczone post wcześniej w wątku i jakie jest widać. Cieszy mnie, że zauważacie, że jak materiał wyjściowy jest powiedzmy średni to w efekcie końcowym cudów nie ma się co spodziewać. Celem spotkań jest pokazanie, że dobry make up i odpowiednie ustawienie oświetlenia może ograniczyć obróbkę do niezbędnego minimum. Tu jest zdjęcie z tego wątku tej samej modelki http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=267 w zasadzie bez obróbki.
Bardzo dobry kierunek. Naprawdę czasem proste światło daje lepsze efekty w przypadku fotografii fashion niż skomplikowane efekciarskie światło.
Starałem się wbić do głowy każdemu kto mnie słuchał, że im lepszy jest materiał wejściowy (wyprasowany ciuch, dobry nienaganny make up, modelka z młodą piękną cerą) tym mniej pracy nas czeka w ps. Jest to kluczowe w przypadku budowy katalogów. Ja bym się chyba pochlastał jakbym miał obrabiać każdą twarz i poprawiać to w takim stopniu aby nie było widać retuszu i tak dla 40 czy 60 zdjęć.
Co do zdjęcia które zaprezentował Sergiusz to prowokacja :> Miniaturka po prawej jest o niebo lepsza!
Zapraszam do wstawiania zdjęć. Każde w miarę możliwości postaram się skomentować. Ale z tego co już widzę będzie dużo zadowalających zdjęć. Pierwsza modelka była wyśmienita.
Sergiusz nie rób więcej takiej obróbki.
To karalne,tak zmasakrować modelkę.:lol:
Foto Karol Rzeczycki
To jedno z nielicznych zdjęć, na którym są wszyscy uczestnicy spotkania. No prawie wszyscy. Ale ja się załapałem.
Podam dodatkowe terminy jeszcze na listopad:
24 XI wtorek godzina 17 Portret- pierwsze kroki w studio
25 XI środa godzina 17 Fashion/Akt ( mała grupa max 5 osób )
27 XI piątek godzina 17 Fashion/Akt ( mała grupa max 5 osób )
koszty bez zmian portret 99zł a Fashion 250zł
Zapraszam!
Tym razem będą modele.
;)
Jeśli temat tego wymaga są i modele. Ale nie kiedy w temacie jest akt.
Po takie cuda to trzeba jechać do Czech http://www.dsafita.pl/czechy/_DSCF0520.JPG
Grubo...
Ale zaraz, ja tam nie widzę u organizatora Olympusa?!!!
:mrgreen:
Zdjęcie pochodzi ze strony, która organizuje wyjazdy na plenery do Czech. Ale jakoś tak jest skonstruowana, że musiałem podać link do zdjęcia. W tym roku miałem zaproszenie na taki plener ale pomimo że jest tam sporo modelek to i koło setki albo i więcej fotografów.
Nie wszyscy uczestnicy pozują do takich zdjęć, część w trosce o powiedzmy prywatność a część jak to na plenerze wstaje dopiero po... kolacji. :lol:
Tylko te, które szły na drugą zmianę :-P
W portretach PS bardzo się się przydaje a Venomer robi też i portrety ;) ... ale jeśli to portrety były tematem tych warsztatów to dziwne... ;)
Oj weź już je ciachnij :p .
Moje zdjęcia łatwo znaleźć, nie będę ich tu wrzucał bo to nie na temat.
Mogę na priva ew. wysłać kilka linków do przykładów gdzie prawie w ogóle nie musiałem modelki PSem dotykać, nawet w zdjęciach portretowych, a w fashionowych (no, to nie mój kierunek więc takowych mam mało) tym bardziej. Głównie dzięki światłu i wizażystce, którą poznaliście na warsztatach :roll: .
I dokładnie o tym i ja mówię.
Nie rozumiem trochę tych, którzy od tych warsztatów oczekiwali od Venomera porad jak obrabiać zdjęcia w PSie :roll: .
Z tego, co widzę i obserwuję od pewnego czasu uczestnicy moich spotkań dzielą się na dwie grupy. Takich, co chcieliby popstrykać sobie fotki kolejnym modelkom oraz Tych, co chcieliby łyknąć trochę wiedzy i coś niecoś się nauczyć. Jako, że i ja lubię sobie popstrykać to doskonale rozumiem pierwszą grupę. Możemy zrobić warsztaty pstrykania do oporu. Posiadam bezcieniowe ściany świetlne dające światło dzienne oparte na oświetleniu JUST, na którym można jechać do oporu aż do zapełnienia kart. Nie ma problemu, że ktoś komuś zabierze błysk lub będzie przeszkadzał. Jeśli oczywiście ktoś będzie miał jakieś pytania to chętnie na nie odpowiem. Oświetlenie ma jedną wadę, jest płaskie jak mazowieckie równiny. Ale jeśli będą chętni to zrobię takie warsztaty.
Warsztaty, Fashion/Akt to spotkanie dla osób o nieco większych aspiracjach chcących poznać lepiej oświetlenie oraz inne zagadnienia związane z pracą w studio. Oczywiście ( zależy to w głównej mierze od wyobraźni uczestnika) nabyte umiejętności można też będzie wykorzystać z powodzeniem w plenerze. Dlatego dołączyłem do fashion akt, bo chciałbym, aby zdjęcia mody wykonane na warsztatach były trochę odważniejsze w formie a nagość jako element prowokacji jest nieodłącznie związana z tym gatunkiem fotografii. Dlatego jest potrzebna modelka pozująca również do aktów. Aby się nauczyć to należy wykonać jakieś powiedzmy ćwiczenie a następnie omawiając ewentualne błędy ćwiczenie powtórzyć już bez błędów. Z grupą pięciu osób w pięć godzin można omówić dokładnie trzy zdarzenia. I taki jest cel spotkania.
Foto Dancho
Też jestem ciekaw. Venomer prawie wyczerpał temat jeśli chodzi o to zdjęcie. Ja mam tylko jedno pytanie. Przy pomocy Pauliny pokazywałem ładną część ręki i ładną część mniej. Czy ktoś słyszał która jest która? Na zdjęciu są te ładne a może ładne mniej części ręki?
A co bedzie nagroda za poprawna odpowiedz ?
Tu jest ta mniej piekna...
Piekna bardziej mam na zdjeciu.
Szkoda tylko, ze tak ciachnalem.
Juz sobie nie domaluje...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dorota.
Jedna reka troche piekna bardziej.
Druga reka troche piekna mniej.
To moje 0,03 zł.
1.
http://public.brynski.pl/_MG_1678.jpg
Lewa ręka modelki jest mniej ładna :> Jedyne do czego sie mogę naprawde przyczepić na tym zdjęciu to brak szczegółów na ciuszkach. Za dużo smoły w czerniach ;) Łatwo to naprawić jeśli masz nieruszanego psd w oryginalną warstwą. Proponuję założyć na górną warstwę maskę i delikatnie zamalować na czarno pole ciuszka :>
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Osz :) Ale piekna Mora wyszła na pierwszym :> Pod względem kadrowo kompozycyjnym najlepsze drugie. Skóra kolor prawidłowy. Ten cekin przy prawym łokciu modelki przeszkadza.
Moja wina fakt. Zła strona ręki została sfotografowana :/ ale to był mój najlepszy kadr więc już musiałem tak dać.A co do czerni w ubraniu też się zgodzę bo u niektórych jest aż za ciemno a ja mam źle skalibrowany monitor i gdy wrzucam coś do sieci to traci trochę kolory i czarnieje ale na forum już to zauważyłem. Kurcze mam jakąś manię bo jeśli już coś zrobiłem to nie chce wracać do tego i zmieniać, ale Venomer ma rację. Musi być jaśniejsze to ubranie.
Mój monitor też pozostawia sporo do życzenia:sad: http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=447 Ale jak przyjdziesz 28 XI to porozmawiamy o wydrukach i monitorach . Są jeszcze dwa terminy spotkań i inne rzeczy też można poprawić.
btw Sergiusz , czemu wchodzac na strone w stopce , pomimo ze muzyka wyciszona to dudnienie gra ? nie wiem jak u innych , czy to cos skopane czy jak , taka drobna sugestia bo mozna cholery dostac od tego lomotu ;]
Trzeba nacisnąć na te dwie kreseczki II
tak czy owak masz zle to ustawione - klika sie na glosnik zeby wyciszyc , ok dziala - wchodze na podstrone - glosnik wyraznie nadal zaznaczony - muzyka leci ;] , o to mi chodzi
btw co z tym tematem o etyce ? ;]
Nie wiem co i po co naciskasz napisałem wyżej jasno co nacisnąć aby wyłączyć głos. Co do etyki to gdzieś już napisałem, że jak będę miał czas to to zrobię ale na pewno nie w tym wątku.
Podam dodatkowe terminy jeszcze na listopad:
24 XI wtorek godzina 17 Portret- pierwsze kroki w studio
25 XI środa godzina 17 Fashion/Akt ( mała grupa max 5 osób )
27 XI piątek godzina 17 Fashion/Akt ( mała grupa max 5 osób )
koszty bez zmian portret 99zł a Fashion 250zł
Zapraszam!
Naciskam intuicyjnie , jak na kazdej innej stronie z lipnym dzwiekiem - ikonke wyciszenia , skoro malo to wazne to ok przepraszam.
Poproszę któregoś ze znajomych muzyków to mi napisze jakiś warsztat song i zmienię. Na razie tak zostanie.
Nie mam wlasciwie co wstawic do oceny poniewaz wieksza czesc warsztatow "przegadalem" czego oczywiscie nie zaluje bo wiele sie mozna bylo dowiedziec o warsztatach uczestnikow a przez to i swoj troche podciagnac.
Pozdrawiam prowadzacych i uczestnikow.
http://www.ewa-suknieslubne.pl/CB/1B6U38182117.jpg
Zaistniała możliwość aby na warsztaty mogło przyjść jeszcze kilka osób. Chętnych proszę o kontakt na PW lub redakcja@tmf.waw.pl i w wiadomości podanie nr telefonu.