BOSS, rycerz to moje propozycje :) , poza tym u was jest łatwiej. Jest skarbnik, nr konto, i w ogóle full legal.
Wersja do druku
co to ma być za aparat? jaki obiektyw? jaka kwota docelowa w grę wchodzi?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
kto z was może zadzwonić do fundacji i dogadać szczegóły?
Po rozmowie z panią Darią wiemy:
Chłopiec - Artur, lat 18, bardzo inteligenty.
Marzy o lustrzance. To wszystko.
Proponuję to co ostatnio "na nikoniarzach, w Krakowie" - aparat klasy D90/50D/A33? plus obiektyw plus lampa plus karta plus torba.
Pani Daria, koordynatorka ze strony fundacji bardzo prosi o "szczegóły co do ewentualnego wręczenia", na wstępie poinformowałem ją, że nie zgłosił się skład z Trójmiasta.
Jako koordynatora siebie nie widzę ponieważ mam remont i co za tym idzie mało czasu po pracy "na Net".
Rycerz to puść oficjalnie bąka na forum.nikoniarze.pl i jedziemy z koksem bo szkoda czasu.
puściłem ;)
czyli Alfa ? :-P ;)
czyli Alfa :-P
Kiray jest z Gdyni, może się zgodzi (wręczenie), porozmawiam z Nim w Bornym Sulinowie na plenerze CFK w sobotę. Ja mam dosyć daleko bo 250km ale jak nikt nie będzie mógł to mogę ewentualnie zawieźć. Na razie najważniejsze MSZ jest udostępnienie przez kogoś (kto kupi) konta i jedziemy z koksem.
Pomysł na zestaw zaproponowany przez gietrzy wg mnie jest bardzo dobry.
Bratni wątek na forum obok
http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=134093&page=7
czekam na info od skarbnika i jak będzie zgoda podamy publicznie numer konta do stowarzyszenia.
Zorientujcie się w cenach i gdzie to można tanio dostać, ja sie na alfach nie znam ;)
http://alfaklub.pl/str/index.php?opt...d=325&Itemid=1
A tutaj skład zarzadu klubu Alfa
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=31666
Panie i Panowie, aż mi głupio bo dopiero pierwszy raz tu wszedłem. Jestem z Gdańska, wprawdzie czasu mam mało, ale może uda mi się jakoś*pomóc akcji (poza wpłatą własną oczywiście).
Jacek Rembowski. Tel. 602 232 600.
A może i cyfrowe.pl udzielą jakiegoś rabatu z tytułu szczytnego celu?
pewnie jestem za! niech też sie składają ;)
iREM - no to nie będę rozmawiał z Kiray'em na temat dostawy. Wspomnę na plenerze o tej akcji bo nie wszyscy tu chyba zajrzeli. Na pewno kilka osób się dorzuci.
iREM, wejdź na stronkę fundacji, na dole jest kom. do pani Darii - to tak na potem - teraz czekamy na Żółtego skarbnika no i trzeba by się zdecydować na system.
Ja bym obstawiał albo D90 albo 50D - oba na wylocie więc powinny być promocje. Na Alfach się nie znam ale i toto można kupić (taką z normalnym uchwytem).
Co do rozszerzenia akcji na KKM proponuję pisać tutaj:
http://klubkm.pl/forum/member.php?u=620
Dobra, biorę namiar. Jakby co podaję pozostałe moje namiary:
tel. 602 232 600, GG 49 49 656, iChat: irem, mail: info@irem.pl
Mówcie co mam czynić.
Robi się.
Gdański dostawca Canonów ;-) Tylko nie chcę tu reklamy robić.
Oczywiście. Już poszło.
Jak będzie numer konta to roześlę info do znajomych fotografów. Może spłodzić na forum jakiegoś niedopisywalnego posta z informacjami dla ludzi spoza forum, a który można by podlinkowywać?
MC_ możesz zapodać jakiś zestaw Słonego
body, szkło, lampa? Bo z tym 16-80 może być ciężko finansowo a wiem fajny jest 16-105. Jakie body, jaka lampa.
Półka pi razy drzwi D90 - 50D - A350 - bez wojenek w tym wątku, proszę
Brawo iREM :)
16-105 kosztuje obecnie ok. 2tyś - trochę drogo.
Ja bym proponował A550 w dualkicie (oba szkła cudem nie są, ale spokojnie dają radę). Do tego lampa HVL42AM. Jak zostaną środki to można jakąś stałkę kupić z nowych (50/1.8, 35/1.8).
Dodam jeszcze, że może Sony Polska by jakiś rabat może zaproponowało. Warto pogadać.
Nie trzeba na forum Sony. Odpowiednie osoby są na KKM. :-)
witam wszystkich :)
za rycerzem przylazłem tutaj od nikoniarzy, żeby was wspomóc :)
a że tak powiem idzie nam dobrze ;)
ostania nasza akcja z fundacją "mam marzenie"
http://www.zatrzymacczas.pl/?p=436
ten brzydal w czerwonym to ja ;)
wracając do tematu tego marzenia.
trzeba dokładnie ustalić o jaki aparat chodzi.
bo nie wierzę, że chłopak w wieku 18 lat nie ma sprecyzowanych "poglądów" systemowych i sprzętowych.
osoba która ma kontakt z panią Darią, niech zadzwoni do niej i niech wolontariusze jeszcze raz się spotkają z chłopakiem.
żeby się nie okazało, że jakaś buba będzie :)
jak będzie wszystko wiadomo, to zbierając kasę będzie trzeba rozpuścić wici, żeby znaleźć tani a solidny sklep.
dla Gosi kupiliśmy aparat w neo24, czy neonet (gdzieś mam kopię faktury) i jak się handlowiec dowiedział na jaki cel, tak dał znać pani dyrektor ....
no i aparat z dodatkami kupiliśmy za trochu ponad połowę ceny rynkowej.
Ja oczywiście też się dołożę. Szczególnie, że brałem udział w poprzednich akcjach nikoniarzy.
Melduje się na pokładzie :-)
Dzięki za kontakt.
Mamy od szefostwa zielone światło.
Cytując wypowiedź prezesa firmy: "Cyfrowe.pl przyłącza się do akcji i zaoferuje atrakcyjny rabat na sprzęt".
Teraz pozostaje tylko kwestia wyboru sprzętu. Skoro działamy na Canon-Board to może EOS 550D + 18-135 IS + jakieś gadżety - może stałka 50/1.8, żeby chłopaka wciągnąć a nie żeby się nauczył tylko kręcić zoomem, na pewno karta, torba.
Wszystko zależy od tego jakie fundusze zostaną zebrane przez użytkowników forum.
Ja szczerze mówiąc też myślałem o dodatkowej stałce zamiast lampy. Poza tym, zawsze łatwiej zaoferować chłopakowi wsparcie nam kanonierom, kiedy to sprzęt canona. Można przecież mu zaproponować np. 10 telefonicznych porad od ekspertów z forum? Kto się zadeklaruje wykona jeden telefon do chłopaka, na zadane przez Niego smsem pytanie/pomoc. Co Wy na to?
a nie lepiej kupić mu dobrą książkę o podstawach fotografii ?
To można dodatkowo :)
Oczywiście że można, ale żeby akcja dotyczyła jeszcze bardziej naszego forum (w końcu to tu większość z nas się naprawdę wiele dowiedziała) fajnie będzie jak się zbierze 5 czy 10 osób, poda numery telefonu do jednorazowego wsparcia technicznego. Zakładam docelowo - jest fajny sprzęt, jest dobra książka i jest grupa zapaleńców gotowa odpowiedzieć na tego jednego smsa. No i jak znacie fotografików nie zrzeszonych na forum to też namawiajcie do zrzucenia kilku groszy.
Ja też pomogę na ile mi pozwoli mój studencki portfel :) w końcu ja też kiedyś miałem takie marzenie... Pozdrawiam i czekam na numer konta :)
Witam Serdecznie
Nie jestem ekspertem, ale chętnie przyłącze się do tej akcji.
Mogę podzwonić po znajomych i zorganizować taniej karte/karty pamięci do tego aparatu. Finansowo także się dorzucę.
Na chwilę obecną widze, że panuje mały chaos w tej materii, (brak konkretnych założeń co do sprzętu i kwoty jakiej nam trzeba.)
Trzeba nam konkretów np za sprzęt C XX/XXX + graty trzeba zapłacić xyz PLN to na dzień ??.09.2010 mamy zebrane zyx PLN do sfinalizowanie zakupu brakuje jeszcze tyle czy tyle.
Jeśli ktoś zdecyduje, jedzie "delegacja " centrum Polski (jestem z wawy ) mogę zorganizować też transport.
dla ułatwienia kontaktu Mój nr tel 500 150 610, lub gg 830230
pozdrawiam
Łukasz
Jestem po drugim telefonie do p. Darii, przedstawiłem obawy Psychotropa. Pani Daria ma się jeszcze raz zorientować co sobie Artur wymarzył i oddzwonić do mnie po południu.
i super :)
a tak sobie myślałem ....
że jeśliby zostało 300-500zł ....
to tyle przecież kosztuje kurs fotografii (jakieś podstawy w plenerze, w studio ...)
problemem może być możliwość opuszczania domy/szpitala przez chłopaka.
jak w krakowie wręczaliśmy, to było wszystko uwarunkowane od opinii lekarzy :/
Podobno "darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby" więc nie powinien wybrzydzać. Czy 50D jest dobry dla amatora? Pewnie nawet zbyt dobry w niektórych aspektach a w innych gorszy(może lepiej coś z serii xxxd). Panowie (i Panie) - niektórzy z Was znają się na sprzęcie (i nawet potrafią robić zdjęcia) więc zadecydujcie. Chłopak pewnie nie posiada takiej wiedzy jak Wy, więc wybrany zestaw powinien spełniać jego oczekiwania. No chyba, że mamy do czynienia z sytuacją "- Jedlibyście dziadu jaja? A łupane?".
W związku z tym pytać należy jakie chłopak ma doświadczenie z fotografią a nie tylko co by chciał (bo chcieć to może np. Canon EOS 5D MKII) - chcieć a potrafić sensownie skorzystać to co innego. Też byście chcieli więcej niż macie a potraficie robić tym co macie - ot kompromis. W pomaganiu też trzeba "z głową".
Np. EOS 500 lub EOS 550 (ten ostatni w cenie porównywalnej z 50D) dodatkowo dają "radość" z kręcenia filmów, co też może mieć pewne znaczenie dla chłopaka.
to są ludzie doświadczeni.
znam wolontariuszy, a także "szefową" krakowskiego oddziału fundacji mam marzenie.
rozegrają to tak, jak należy :)
że tak powiem .... trochu się z tym nie zgodzę.
to troszku inna sytuacja - tu się spełnia marzenia, a nie daje prezenty na urodziny.
dziecko marzy sobie wyjazd do disneylandu, a ty go wysyłasz do egiptu, żeby sobie piramidy zobaczyło ...
ok super .... ale to nie o to chodzi.
tak czy tak, podpytać warto.
a jeśli nie będzie sprecyzowany, to wtedy można wybierać.
Może trochę źle się wyraziłem z tym koniem ;). Chodziło mi o to, że jeśli chłopak chce lustrzankę a nie ma sprecyzowanego co i jak, to wszechwiedzą forumowych mądrali można zadecydować za niego (ktoś wybrać powinien). Stąd też jeśli sam nie wie co chce to nie powinien wybrzydzać gdyby dostał to co "forumowa mądrość" dobrała. O to mi tylko chodziło.
Co innego jeśli ma sprecyzowane marzenia - wtedy wiadomo co i jak.
Rozumiem, ze teraz jestesmy na etapie ustalenia, czy chlopak ma sprecyzowane marzenia, czy chce "tylko" lustrzanke.
Moim zdaniem faktycznie glupio by bylo jakby chlopak marzyl sobie lustrzanke X, a dostalby Y.
Poczekajmy wiec na ta informacje i wtedy wybierze sie aparat.