No to jeszcze ja :)
Czy można zakupić samo urządzenie i1 disp. pro bez oprogramowania?
Pozdrawiam
Wersja do druku
No to jeszcze ja :)
Czy można zakupić samo urządzenie i1 disp. pro bez oprogramowania?
Pozdrawiam
i1Profiler nie jest taki zły, a co więcej pozwala się zainstalować na nieograniczonej ilości komputerów i aktywuje przez podpięcie sensora. Można więc kalibrować monitory i lapki wszystkim krewnym i znajomym królika.
Jeśli jednak ktoś się brzydzi i1Profilerem, to w US można kupić NEC SpectraSensor Pro z oprogramowaniem SpectraView II - problem polega jednak na tym, że X-Rite strasznie zaminował licencyjnie swój nowy produkt, więc NEC SpectraSensor Pro może nie działać np. z basICColor Display/SpectraView Profilerem 5.
Dlatego mimo wszystko lepiej zdecydować się na asekuranckie rozwiązanie - 1Display Pro, który powinien działać praktycznie ze wszystkim.
Czy ColorMunki Photo, także można instalować na dowolnej ilości komputerów ?
Widział ktoś gdzieś jakąś głębszą instrukcję po polsku do i1Display Pro, bo w tych ich filmikach coś za szybko (jak dla mnie:-?) po angielsku gadają.
Śledzę ten wątek od dłuższego czasu i raz wydaje mi sie, że wszystko jasne po czym przeczytam kilka postów i znowu nic nie wiem.
Otóż zakupiłem X-rite i1Display Pro i planuję w połowie grudnia zakup Eizo S2243W. Czy ten kalibrator jest odpowiedni do tego monitora i co za tym idzie bedzie współpracował z oprogramowaniem EIZO, którym można kalibrować programowo ten monitor. Bo jak dobrze zrozumiałem analogicznie w NEC jest SpectraView, które współpracuje z tym kalibratorem.
EIZO EasyPIX nie będzie współpracował z i1Display Pro. Tylko EIZO ColorNavigator 6.0.1 obsługuje i1Display Pro, ale do niego wymagany jest monitor serii CG.
Dokładnie, tylko że ja kalibrator już kupiłem. Czornyj doradził oprogramownie EIZO ColorNavigator 6.0.1, które obsługuje monitory serii CG.
Ale, ze monitor dopiero kupię w połowie grudnia to rodzi się kolejne pytanie, czy monitor serii CG jest dostępny w pieniądzach tego S2243W.
W przypadku S2243W trzeba się pomęczyć z firmowym oprogramowaniem i1profiler, które jest w zestawie. Inna opcja to Argyll CMS (darmowy) lub basICColor display 5 (komercyjny).
Automatyczną kalibrację półsprzętową wykonuje EasyPIX2 z sensorem EIZO (rebrandowany Spyder3), ale wybitnej jakości toto nie jest.
Nooo, nie bardzo...
W podobnych pieniądzach można kupić NEC P221W - którego można skalibrować sprzętowo i1Display Pro z oprogramowaniem basICColor display 5, lub NEC PA231W - którego można skalibrować sprzętowo i1Display Pro z amerykańskim oprogramowaniem SpectraView II.
Przeglądałem monitory Eizo serii CG, niestety zbyt wysoka półka cenowa jak dla mnie. Pozostaje Eizo S2243W.
Czy skalibrowanie oprogramowaniem Display Pro da lepsze efekty niż zakup np NEC NEC P221W i basICColor display 5, którym mogę również skalibrować w/w Eizo.
S2243W czy P221W to monitory z prostym, 10-cio bitowym sterowaniem 1DLUT, wiec przepaści w uzyskanej jakości nie będzie. Podstawa to dobry sensor.
Trzeba zastosować małą "sztuczkę", opisywałem mój sposób na forach:
http://www.canon-board.info/showpost...postcount=3760
Już nie ;). Nowa wersja softu i1Profiler 1.2.0 ma w końcu "drabinkę" do korekcji punktu bieli przy pomocy podbicia poszczególnych kanałów RGB, tak jak miało to miejsce w i1Match'u. Me gusta! :-D
Uploaded with ImageShack.us
Czy jest możliwość kalibracji sprzętowej monitora Eizo SX2262W przy pomocy i1Display Pro, jeżeli tak to jakim oprogramowaniem.
a którym kalibratorem mozna to zrobić, chodzi mi o firmę x-rite
Kurcze, to się pośpieszyłem, wymieniłem starego Display2 na Display PRO, i teraz mam zamiar kupić Eizo SX2262, którego nie będę mogł skalibrować sprzętowo.
Proszę jeszce o radę czy zamiast tego Eizo lepiej nabyć NEC PA241W i czy da się go skalibrować sprzętowo moim i1Display Pro.
eh biednemu zawsze wiatr w oczy:-?
Chyba pozostanę przy tym Eizo SX2262W i skalibruje go programowo licząc, że w przyszlości Eizo i x-rite bedzie współpracować.
Tom dzięki za cenne rady
Pewnie kosztuje jedyne 90 Dolarów http://www.necdisplay.com/p/SVIISOFT-W
Oprogramowanie można pobrać tutaj:
http://www.necdisplay.com/support-an...w-II/Downloads
Wystarczy później poprosić wujka z Czikago o zakup licencji za 89$ i przesłanie maila z numerem seryjnym.
Można też będzie skalibrować monitor półsprzętowo przy pomocy oprogramowania basICColor display 5.
Zapytam jescze o jedną rzecz, czy matryca IPS w NEC -u nie bedzie sprawiała problemów przy normalnym użytkowaniu, bo też czytałem, że mogą wystepować jakieś przebarwienia np przy oglądaniu filmów. W Eizo jest PVA.
Monitor służył bedzie głównie do obróbki ale tez jakiś film czasem się obejży, gry raczej nie.
Używam monitorów NEC z matrycami IPS od ładnych kilku lat i w moim, subiektywnym odczuciu nie sprawiają najmniejszych problemów, a o przebarwieniach w czasie filmów pierwsze słyszę. Przebarwienia widać raczej na PVA oglądanym pod kątem.
Czyli podsumowując mój przypadek jeżeli ktoś by miał podobny dylemat:
Mam i1Display Pro i chcąc:
- kupić monitor Eizo czy to S2243W, czy SX2262W w zasadzie nie mam szans na kalibrację sprzętową, jedynie programową. Sprzętowa/półsprzętowa istnieje, ale tylko po zamianie i1Display Pro na Color Munki Photo i zakup oprogramowania EasyPix2 (w zestawie jest kalibrator Spyder ale nie jest tak dobry jak ten od x-rite) które i tak wymaga jakiś dodatkowych zabiegów.
- kupić monitor NEC PA241W i oprogramowanie z USA SpectraView. Zestaw ten daje się skalibrować sprzętowo moim i1Display Pro
Drugie rozwiązanie, pomimo iż monitor Nec wg specyfikacji ma 10bit Tablicę kolorów LUT (Eizo 12bit) wydaje się lepszym, tańszym i co najważniejsze daje mozliwość kalibracji sprzętowej. Bo w zasadzie po co wywalać więcej kasy i nie mieć mozliwośći z pełnego korzystania.
Jeżeli coś pokręciłem to proszę mnie poprawić.
Tom01 oraz Czornyj dzięki za cenne rady.
Półsprzętowa kalibracja EasyPIX2 działa tylko z rebrandowanym Spyderem3 - EIZO EX1. Z ColorMunki Photo działać nie będzie, potrzebne są sekretne, nieoficjalne biblioteki EIZO.
PA241 ma 14-o bitową 3D LUT z 16-o bitową precyzją przeliczania z możliwością pełnej, sprzętowej kalibracji (SpectraView II+i1Display Pro).
Czornyj jeśli dobrze kojarzę znasz i chyba nawet współpracujesz z Lab Polska. Czy oferta tego labu (X-Rite Eye One Pro) pozwoli na kalibrację sprzętową mojego Eizo S2243W? Jak często trzeba taką kalibrację przeprowadzać?
Z tego co rozumiem przy pomocy i1Display Pro przeprowadzimy kalibrację programową Eizo S2243W? Jak duża jest różnica między takimi kalibracjami?(sprzętowa vs programowa)
I w końcu co radzisz zrobić: kupić i1Display Pro i kalibrować programowo kiedy tylko mi się zamarzy czy robić to w Lab Polska? Mój budżet na kalibrator to 1000 PLN
j.w. - nic nie skalibruje sprzętowo EIZO S, SX poza sensorem EX1 (Spyder3).
i1Pro Marka powinien jednak dać radę poprawnie ustawić i oprofilować monitor, a i1Display Pro powinien poradzić sobie jeszcze lepiej. Trzeba będzie trochę podłubać w OSD i kilka tonów w kanałach poleci, ale mz. lepsze to niż półsprzętowa kalibracja i profilowanie Spyderem3.
...tzn. i1Display Pro to optymalne rozwiązanie do wszystkiego. Jest to sensor przewyższający swą jakością wszystko, co kosztuje mniej niż 20-30tyś $ (za wyjątkiem 5x droższego DISCUSa z którego jest jakby żywcem zerżnięty).
X-Rite odwaliło kawał dobrej roboty tworząc ten kalibrator i tradycyjnie trochę spieprzyło oprogramowanie, ale o dziwo szybko je poprawili i obecnie ma wszystko, co potrzebne do szczęścia +sporo dodatkowych, przydatnych ciekawostek.
skoro nic nie skalibruje sprzętowo EIZO S, SX to i1Display Pro zrobi to najlepiej (programowo) i pozostaje brać ten kalibrator i liczyć że w przyszłości Eizo umożliwi pełną kalibrację sprzętową serii S lub wymienić monitor na CG
Przypomnę że chodzi mi o jak najlepszą kalibrację mojego Eizo S2243W a i1Display Pro jestem w stanie sobie kupić na gwiazdkę :-P
Za 799PLN trudno o lepszy prezent dla monitora ;)
Czornyj dzięki za cenne rady. Mam nadzieję że i1Display Pro w połączeniu z moim monitorem sprawdzi się w 100%
czy mógłby ktoś napisać tutorial bodź skierować mnie do jakiegoś poradnika (najlepiej po polsku) jak używać dispcalGUI (nakładkę na Agrylla)
posiadam i1Display Pro
PS jak w laptopie HP ElitBook 8540p ustawiać parametry RGB i czy jest to w ogóle potrzebne przed kalibracją monitora?
I umieścił Pan ofertę w dziale wypożyczania i usług kalibracji? :)
A poważniej, żaden poradnik nie jest potrzebny. Trzeba najpierw sprecyzować co się chce zrobić a parametry w okienkach dialogowych dispcalgui staną się oczywiste. A jak niektóre będą sprawiać trudność, w Argyllu jest potężna dokumentacja, którą nawet z translatorem Pan rozkmini. Ewentualnie proszę pytać, ale o konkrety, pomożemy. Nikt Panu książki na forum nie napisze. ;)
PS. W laptopie nie ma regulatorów kanałów RGB, więc nic się nie ustawi. Trzeba najpierw zmierzyć jaki jest naturalny punkt bieli tego ekranu, a potem wybrać najmniejsze zło zbliżające do jakiegoś standardu.
PS2. Sądzę że lepszy efekt osiągnie Pan fabrycznym I1 Profilerem niż walcząc z Argyllem. To nie jest najlepsze narzędzie na początek.
Nie, nie. Te informacje są tylko dla mnie na moje domowe potrzeby i nie zamierzam czerpać z tego jakiś korzyści materialnych :)Cytat:
I umieścił Pan ofertę w dziale wypożyczania i usług kalibracji?
jak to się robi w dispcalGUI?? i czy jest to potrzebne przed profilowaniem w I1 Profailer?Cytat:
Trzeba najpierw zmierzyć jaki jest naturalny punkt bieli tego ekranu, a potem wybrać najmniejsze zło zbliżające do jakiegoś standardu.
W Argyllu odczyta Pan tylko koordynaty xy, a to za wyższa szkoła jazdy. Znacznie prościej zrobić normalną kalibrację do np 6000K w I1 Profilerze i po robocie ocenić jak wyglądają krzywe korekcji. Najpewniej niebieska będzie mocno przycięta. Może Pan wkleić zrzut, się zobaczy. Po sile owej korekcji można prognozować czy będzie jako-tako-ok, czy, jeszcze raz przekalibrować do nieco zmodyfikowanej temperatury barwowej.
To moje zrzuty po kalibracji I1Profairer:
i po kalibracji w dispcalGUI
P.S. proszę niech Pan do mnie nie pisze przez "Pan" bo źle się z tym czuję, mam dopiero 27 lat :twisted: (proszę pisać przez TY)
P.S.2 Czym tym kalibratorem i dispcalGUI (Agryll) mogę ustawić kolory w TV????
Kluczowy jest ten wykres:
Z niego wynika, tak jak mówiłem, silne zaniebieszczenie ekranu. Jak widzę kalibrował Pan do ok 6500K, więc nic się z tym więcej nie da zrobić, choć taka korekcja silnie ucina paletę. Proszę sobie obejrzeć ten gradient, oceni Pan skutek. Będzie w tęczowe prążki zamiast równej szarości: http://monitory.mastiff.pl/temp/szarosc.png
Dodatkowo: Ekran jest jeszcze mocno za jasny. Proszę porównać ze zwykłą kartką papieru. Biel monitora jest jaśniejsza, prawda? A nie powinna.
A po co?
jak dokładnie się przyjrzę to widzę jakieś pręgi ale wydaje mi się że są to przejścia tonalne (na pierwszy rzut oka niewidoczne - obraz wydaj się przychodzić płynnie z czarności w biel)Cytat:
ekran ustawiałem do jasności 120cd/mm2 i jak widać na trzecim zdjęciu w moim poście powyżej zmierzona wartość to 118cd/mm2 (czyli jasność jaką najbliżej udało mi się uzyskać celowanego 120cd/mm2) i jak przystawię białą kartkę papieru do monitora to kartka wydaje mi się ciut bielsza/jaśniejsza.Cytat:
Dodatkowo: Ekran jest jeszcze mocno za jasny. Proszę porównać ze zwykłą kartką papieru. Biel monitora jest jaśniejsza, prawda? A nie powinna.
Trochę dziwne pytanie jak na osobę, która zajmuje się zawodowo kalibracją ;)Cytat:
A po co?Cytat:
Napisał tomek_tom
P.S.2 Czym tym kalibratorem i dispcalGUI (Agryll) mogę ustawić kolory w TV????
Po prostu chciałbym sprawdzić jasność, kontrast i jak się da ustawić odpowiednio kolory ( w skrócie chciałbym skalibrować swój TV Samsung A 550 40')
Przy takim przycięciu sterowania nie ma fizycznej możliwości aby była to szarość. Szkoda że nie ma Pan porównania jak to powinno wyglądać.
Jakie ma Pan światło że przy 120 nitach kartka jest jaśniejsza? "Odcień" bieli może sprawiać zafałszowanie wrażenia, ale chodzi o jasność nie barwę.
No właśnie. Pytam po co, bo telewizora się nie da skalibrować. Można co najwyżej wyregulować ustawić wagi RGB na czujnik, ale to w gruncie rzeczy bezcelowe. No chyba że chce Pan używać TV jako monitora, wówczas robi się wszystko tak jak z monitorami.
Czy mógł by mi Pan napisać z którego parametru na załączonych prze ze mnie zdjęciach odczytał Pan, że mam mocno za jasny ekran? i czy w takim razie powinienem ustawiać monitor dla jasności 100cd/mm2 (i nie wiem czy gdzieś to napisałem ale jest to monitor laptopa). W pracy też sobie skalibrowałem monitor "stacjonarny" więc porównam szarości na załączonym przez Pana zdjęciu.