Wlaśnie zamowilem Bc-900 i teraz mam pytanie.
Obecnie uzywalem aku do swoich 580exII - Sanyo 2700, natomiast widze ze wiekszość tutaj ludzi pisze o Sanyo Eneloop 2000 ze są lepsze.
Wersja do druku
Z Eneloopa można pobrać większy prąd co dla lamp błyskowych (i nie tylko) ma spore znaczenie, no cała reszta innych zalet
I dobrze zamówiłeś, na dobrą sprawę wystarczyła by BC-700, jeśli nie zależy ci na szybkim godzinnym ładowaniu.
Aku i ładowarki to przedmioty użytkowe, nie ma co ich traktować jak fetysze, nawet Eneloopy nie są wieczne, moje dwuletnie intensywnie użytkowane właśnie padają. W sumie i tak niezły wynik.
Janusz link nie działa :(
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czyli mowisz ze lepiej BC700 ale moze być BC900 - a na Powerex WizardOne MH-C9000 nie ma sie co zastanawiać :)
I własnie zastanawiam sie czy teraz dokupic kolejne Sanyo 2700 takie jak ma obecnie czy wejsc w eneloop? :) - do dodatkowej 580exII
Sądze, że i tak każdy z Was(nas:-)) nawet jak kupi mega wypas ładowarke, będzie używał podstawowej funcji ładowania prądem 500mA albo 700mA i o reszcie funcji zapomni zaraz po 2-3 łądowaniu.
Więc dlatego uważam, że BC-700 jest w 101% wystarczająca 8-).
Za resztę kasy lepiej acu dokupić :wink:
Nie dajmy się zwariować.
Sam kiedyś kupowałem w okresie gdzie poza BC-700 i BC-900 z sensownych ładowarek nie było praktycznie nic innego dostępnego i sensownego cenowo.
Paliłem sie na BC-900 jak każdy bo super "Hyper turbo power":mrgreen: - ochłonąłem 8-), kupiłem BC-700 i dziś zapewne zrobiłbym to samo.
To świetna ładowarka w przystępnej cenie a różnicy w ładowaniu i tak nie zauważymy(bo jej nie będzie) więc po co kupować droższą a i tak korzystać tylko z funcji które, są zaimplementowane i w tańszej opcji:?:;).
Wiem, że wiekszość z nas to maniacy i lubimy nowe zabawki szczególnie te z górnej pólki - tyle, że w tej sytuacji nie widzę wielkiego uzasadnienia - chyba, że dla własnego EGO8-), a to już inna bajka(wtedy brac najdroższą jaka jest:mrgreen: )
przetestuje i napisze.. mam ten komfort że nie za swoje ją kupuje więc tak się najfajniej wydaje kasę ;) - niedawno w firmie nam padła jakaś "super hiper" ładowarka za 30zł i się zbierałem żeby kupić.. i akurat kolego wątek przywrócił do życia to sobie przypomniałem ;)
mam sporo starszych akumulatorków energizera głównie więc zobaczę co ładowarka pokaże.. a różne prądy ładowania to bardzo fajna sprawa bo jak się nie spieszy to wiadomo że mniejszym ale czasem trzeba podgonić
Ja kupiłem coś takiego:
http://www.allegro.pl/item828095960_...6_r14_r20.html
Czy koledzy mogą się wypowiedzieć czy to coś warte?
Ładuje dość szybko (ok. 3,5h). Używam sanyo eneloop 2000.
Pytam bo prawie wszyscy polecają BC-700 (lub BC-900) :)
Zanim arturs przetestuje swoją MH-C9000.
Ja swoją ładowarkę Powerex MH-C9000 użytkuję od stycznia 2008 r. z 8-mioma sztukami akumulatorków SANYO eneloop 2000mAh (2 x 4 szt. dla 580EX). Ładowarka pracuje bez najmniejszych zastrzeżeń. Wykorzystuję głównie dwie funkcje ładowarki: funkcję CHARGE (ładowanie) – kiedy w miarę szybko potrzebne mi w pełni naładowane akumulatorki, i funkcję REFRESH/ANALIZE (odświeżanie i analiza) – kiedy mniej mi śpieszno (co czwarte, piąte ładowanie, może niepotrzebnie tak często).
W eksploatacji rozładowuję akumulatory do końca (aż lampa bardzo wyraźnie zwolni ładowanie się między błyskami). W ładowarce eneloopy ładuję prądem 800mA i rozładowuję prądem 400mA (w funkcji REFRESH/…) Przez 23 miesiące przeszły po około 50 cykli ładowania (mniej więcej co dwa tygodnie). W ostatnio wykonanych cyklach REFRESH/ANALIZE, najsłabszy wykazał pojemność 1920mAh a najlepszy 1968mAh. Daje to utratę znamionowej pojemności, odpowiednio o 4,0% i 1,6%. Eneloopy są naprawdę bezkonkurencyjne, ale powyższe wyniki są także, w dużej mierze, zasługą ładowarki MH-C9000.
W pierwszych miesiącach eksploatacji ładowarki wykorzystywałem jeszcze jedną jej funkcję – CYCLE (cykliczne ładowanie i rozładowanie z zapamiętaniem pojemności po każdym cyklu) ćwicząc ją na akumulatorkach różnych firm (4x Energizer 2100mAh, 8x Collection 3200mAh , 4x GP 2500mAh), mocno zużytych wcześniejszą, mało komfortową eksploatacją (ładowane różnymi, przypadkowo dostępnymi ładowarkami – od „16 godzinnych” do „1 godzinnych”). W efekcie działania funkcji CYCLE widać było wyraźny efekt postępującej regeneracji wielu ogniw, ale że generalnie były one już mocno „zajechane”, zostały zutylizowane. Na moje potrzeby 8x eneloop wystarcza.
Polecam zarówno Powerex MH-C9000, jak i SANYO eneloop 2000mAh!
Tez ja uzytkuje z eneloopami. Doskonaly zestaw.
Sama ladowarka jest swietna, uratowala czesc akumulatorkow. Kolega kupil ostatnio jakies chinskie (3500mah), pierwszy refresh wykazal pojemnosc 300-1500mah. Po formatowaniu wyrownaly sie, maja stabilne 1500mah :lol:
Funkcja badania pojemnosci jest bardzo przydatna, potrafi wskazac czarna owce w zestawie ktora odpowiada za slaby czas trzymania calego zestawu.
Co sie zakrecilo?
Sa dwie ladowarki w ostatnich watkach:
MH-C9000 i MH-C800S-E
Ciekawe czy maje te same funkcje poza iloscia ladowanych ogniw?
no nie, ta na 8 ogniw nie ma takich rozbudowanych funkcji (w sensie różne prądy, regeneracja itp) a jej zaletą jest 8 ogniw - tyle że jeśli ta ładuje 8 w około 2-3h to MH-C9000 łąduje w 1,5h 4 sztuki to jak nie musisz błyskawiczne ładować 8 na raz (a z reguły 4 wystarczają do lampy itp. rzeczy) to MH-C9000 jest tańsza i bardziej konfigurowalna..
Ładowarek z serii MH-C_____ jest więcej.
MH-C800S-E (post #304 Janusza Body) dla 1 do 8 ogniw AA lub AAA, funkcje: ładowanie szybkie prądem 1000mA dla ogniw AA i 700mA dla ogniw AAA; ładowanie wolne prądem odpowiednio o połowę mniejszym; formowanie ogniw (ładowanie, głębokie rozładowanie, ładowanie)
MH-C801D-E dla 1 do 8 ogniw AA lub AAA, funkcje: ładowanie szybkie prądem 2000mA dla ogniw AA i 700mA dla ogniw AAA; ładowanie wolne prądem odpowiednio mniejszym; formowanie ogniw jak wyżej.
MH-C808D-E dla 1 do 8 ogniw AA lub AAA lub C lub D lub 9V – pozostałe parametry jak MH-C801D-E.
W odróżnieniu od MH-C9000, każda z nich, informację o aktualnym stopniu naładowania poszczególnych ogniw, przekazuje na wyświetlaczu jedynie w postaci wypełnienia piktogramów odpowiadających poszczególnym ogniwom (25%,50% ,itd). Tym samym, nie ma mowy o funkcji analizy pojemności ogniw itp. Brak w nich wyświetlacza alfanumerycznego, za pomocą którego można by było przekazać dane. MH-C9000 daje najwięcej możliwości w zakresie „obsługi ogniw”.
Więcej ładowarek: http://www.dobrebaterie.cz/nabijecky-pro-aa-aaa/
A jakim prądem eneloopy ładujecie?
w instrukcji do ładowarki i gdzieś w necie (na elektrodzie chyba) wyczytałem że nowoczesne ogniwa w nowoczesnych ładowarkach powinno się ładować prądem większym niż 0.33C bo inaczej zabezpieczenia ładowarek mogą nie zadziałać - czyli w przypadku eneloopów to będzie 700mA, ktoś tu pisał o 500 a ładowarka ma domyślnie ustawione 1A..
zgodnie z normą ładowanie to prąd 0.1C a rozładowanie 0.2C - chociaż ta norma to jest raczej na określenie pojemności a nie na uniwersalny sposób na ładowanie wszystkich akumulatorów, i zastanawiam się jak docelowo ładować..
charakterystyka producenta http://www.eneloop.pl/doc/eneloop_r6_aa.pdf też niewiele mówi bo jest tylko dla prądu ładowania 2000mA a dla niższych nie ma.. w sumie wynika z tego że producent jak najbardziej dopuszcza taki wysoki prąd to 0.5C też powinien być ok..
chyba zrobię tak że jeden komplet będę ładował dużym prądem (1C) drugi 0.5C, a trzeci 0.25C, przy rozładowywaniu w lampach albo prądem 0.25C
na razie zmierzyłem dwa komplety energizerów 2450mAh i 2500mAh (około 2-3 letnie) - zmierzone pojemności to w granicach 2200mAh (lekko więcej) czyli nie jest najgorzej.. teraz siedzą badziewne sony (takie co w lampie czy radyjku szybko się wyładowują a niby 2700) i stare panasonic 1500mAh - zobaczymy co sobą zaprezentują
gdzieś na elektrodzie wyczytalem, ze dla dlugiej zywotnosci akumulatorow nie nalezy uzywac zbyt duzego pradu ladowania (i rozladowywania w ladowarce) - wielkosci nie okreslono
podano rowniez, ze prad nie powinien byc zbyt maly - 200mA jest jakoby zbyt maly
tak stosuje i eneloopy trzymaja :smile:
odnosnie samej ladowarki
od 2/3 lat mam bc900 i uzywam glownie eneloop-ow i nie zdarzylo mi sie jeszcze uzyc pradu ladowania 1A (jedyna roznica w stosunku do bc700),
jezeli mialbym jeszcze raz kupowac kupilbym nizszy model
Pomijając kolor obudowy :D BC900 można dostać w komplecie z etui oraz adapterami R6>R14 i R6>R20, ale czy warto za to dopłacać, to niech już sobie każdy sam odpowie ;-) Dla znaczącej większości BC700 wystarczy w zupełności -mam, używam z dwoma kompletami Sanyo Eneloop i jestem bardzo zadowolony. Co do prądu ładowania, zwykle ładuję 500mA (rozładowywanie 250mA), ew. po dłuższej przerwie ustawiam na 200mA (rozładowywanie 100mA). Chyba tylko raz potrzebowałem szybszego ładowania i te 700mA akurat wystarczyło. Po ponad dwóch latach raczej mało intensywnie używane Eneloop'y (580EXII) żyją i mają się całkiem dobrze.
Czy w BC-700 jest możliwość ustawienia prądu ładowania dla każdego ogniwa osobno??
Jeśli tak to jak bo jeszcze nie udało mi się tego dokonać.
tak, można w BC-700 ustawić prąd na każdym kanale , z tym , jeśli na kanałach zewnętrznych ustawisz prąd 500mA, to na wewnętrznych nie ustawisz 700mA.
Troszkę dziwnie sie te prądy ustawia- ja wsadzam akusa, ustawiam dla niego prąd czekam aż mrygnie wyświetlacz (parę sekund), potem kolejny akus + guzik wyboru kanału i ustawiam dla niega prąd ładowania- da się, acz lekko klikologia to jest i nie zawsze od razu wychodzi ;P
Dzięki za informację. Jak wróce do domu to spróbuję.
Instrukcję trzeba czytać...
Cytat z angielskiej wersji, bo polskiej nie mam akurat pod ręką:
"The maximum charging current of other rechargeable batteries are restricted by the current setting of the first inserted rechargeable battery. For instance, if the first inserted rechargeable battery is set to charge at 500 mA, then the second, third and fourth rechargeable batteries can be only set to charging at a maximum current of 500 mA."
A zatem nie chodzi o "zewnętrzne kanały", jak pisał pawelsz, a o ustawienie prądu ładowania dla pierwszego włożonego akumulatorka -zadana wartość jest maksymalną wartością na jaką można ustawić prąd ładowania pozostałych akumulatorków.
Reszta "co i jak" także jest w instrukcji ;)
sprawdziłem teraz na swojej i nie do końca należy wierzyć instrukcji, w mojej jest tak: jeśli wsadzimy akusa do kanału 1 i ładujemy go 200mA, to w innych kanałach nie można ustawić innego prądu, ale jeśli akusa wsadzimy do dowolnego innego kanału i ustawimy go na ładowanie prądem dowolnym, to trzeba poczekać ca 5s , potem wsadzamy innego akusa do innego kanału , naciskamy guzik z tym kanałem - ustawiamy dowolny prąd itd, a na koniec kanał 1 i mamy co chcemy. Dodam, że jeśli np włożymy akumulator do kanału 4, ustawimy go na np 500mA, potem 2 akusy do 2,3 i np ładujemy je 700mA, a na koniec kanał 1 i 200mA.
Także, APP czasami instrukcja mija się z działaniem produktu, ot niuanse
Minie dłuższa chwila zanim będę mógł sprawdzić, ale niech będzie, że roboczo wierzę na słowo ;-)
W świetle Twojej ostatniej wypowiedzi oba nasze wcześniejsze opisy są nieścisłe, ale gdyby ::ART:: postępował zgodnie z instrukcją nie miałby problemu -coś przeoczył (ja do tej pory stosowałem do instrukcji i problemów sobie nie przypominam) ;)
Jestem tu nowy i najpierw to witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Canon SX20 . Jak na razie to czytam i uczę się, przeczytałem prawie cały ten wątek i wiem że bardzo polecacie ładowarki te z wyższej półki ale niestety ograniczony budżet nie pozwala mi na zakup takiej ładowarki a muszę jakąś kupić bo stare które mam to już zabytki, mam zamiar kupić taką http://allegro.pl/item907511116_lado...a_box_hit.html czy może ktos powiedzieć czy taki zaestaw jak narazie wystarczy a moze jest ktoś kto uzywa takiej ?
kup taką KLIK , ja mam taką ponad rok ... b dobra i daje radę ,,ożywić ,, stare zajechane akku .
KLeszek oglądałem ją ale jak dla mnie za droga bo do tego chce jakieś pożądne akumulatory i dlatego zwróciłem uwagę na tego Panasonika, no i myślałem że ktos coś o niekj powie moze używa
BC-700 można dostać na allegro za ok 120 zł w zestawie z 4xeneloop'ami . Naprawdę warto dołożyć dla świętego spokoju. Mam takowy zestaw od 2 miesięcy i póki co złego powiedzieć nie mogę.
polecam również bc 700 WARTO dopłacić i mieć spokój na wieki
u mnie działa z eneloopami z reguły co 2 dzień coś sie w niej ładuje więc jest często na chodzi i od ponad roku bez problemów
Dzięki koledzy za opinie, posłuchałem waszych rad i k upiłem BC 700 mam nadzieje że będe zadowolony, ale na Eneloop musze troche poczekać nie wszystko na raz :-)
Witam!
Kupiłem również BC-700. Po jakim czasie pokaże pojemność, jaką maja aku, jeśli użyłem funkcji TESTOWANIE (prąd ładowania 500 mA)? Inaczej, kiedy mogę sprawdzić jaką mają obecnie pojemność aku, czy dopiero po zakończonym cyklu?
Mam nowe Sanyo Eneloop o pojemności 2000 mAh
Super dzięki!:)
Jeszcze jedno, czy nowe jest dobrze sformatować (funkcja ROZŁADOWANIE )?
łeń z Ciebie przeokrutny ....
dobra SZUKAJKA
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zapomniałem dodać :formatuje się dysk - baterie formuje
Panowie, czy ktoś ma adres bądź kontakt do serwisu firmy techoline? W grudniu 2008 kupiłem BC-900 i na początku tego roku padła - niby coś wyświetla, ale nie da się zmieniać funkcji (ładowanie/rozładowanie/...) ani uruchomić żadnego procesu (np. ładowania). A może jest jakiś rodzaj resetu dla tego urządzenia?
Sprzedawca z allegro od którego kupiłem już ich nie sprzedaje. Nie bardzo też wie gdzie mogę się z tym zgłosić. Napisałem również maiala do producenta w Niemczech, ale na razie nie odpowiedzieli.
Jestem strasznie zły bo używałem jej bardzo sporadycznie a nowa z kompletem enloopów kosztuje ponad 170zł. Mam też pewne obawy, że serwis poprostu nie istnieje:(
Ma ktoś doświadczenia z innymi procesorowymi? Na allegro są jeszcze takie (z tych bardziej zaawansowanych):
ŁADOWARKA PROCESOROWA MH-C9000
(http://www.allegro.pl/item915486760_...0_zas_12v.html)