Normalnie zrobiłbym fotoksiążke, ale mam specjalne życzenie młodych, że jednak album. Więc stąd pytanie
btw dzięki za przekierowanie
Wersja do druku
Normalnie zrobiłbym fotoksiążke, ale mam specjalne życzenie młodych, że jednak album. Więc stąd pytanie
btw dzięki za przekierowanie
fotoksiążkę, znaczy na miękkich kartach, koledzy z innego forum niedawno rozpoczęli produkcję.
Poniżej masz link, nie widziałem na oczy lecz koledzy, którzy robili blurba, a otrzymali próbne albumy są zachwyceni. Nie wiem też czy soft do składania na Maca już ruszył
http://kdprinthouse.pl/
polecam i mądre hasło: od fotografów dla fotografów, czełowiek z ulicy cen nie zna i czełowiek z ulicy nie kupi:smile:
A czy kdprinthouse robią tylko fotoksiążki?
a tylko:)
A jakiś może inny "interes" znacie, w którym można też znaleźć albumy, ale takie jak tutaj fotoksiążki, a nie takie które tak określe "ociekają wsią"
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I czy wogóle według Was albumy kieszeniowe dają radę?
Tradycyjny odpada.
Tak jak podkreśliłem, w tym zleceniu właśnie fotoksiążka odpada.
Album - a jak pisałem, to czy albumy kieszeniowe?
A i gdzie szukać oprócz fotokoszyk.pl...
Polecam,
http://www.queensberry.com/ lub http://www.jorgensenalbums.com/
Pelen wybor rozmiarow, layout'ow, opraw, klasa sama w sobie, jedynie trzeba sie liczyc z cena, ale to produkty z najwyzszej polki.
co to są albumy kieszeniowe?
to czy ociekają, czy nie zależy głównie od tego kto je projektuje :)
w błędzie czacha jesteś8-)
chyba jednak nie, zdjęcia musisz tak samo wybrać, wysłać do labu i potem bawić się w przyklejanie. Fotoalbum , czy fotoksiążkę złożysz przy dobrych wiatrach w 4h, a słyszałem, ze niektórzy dają radę w 2:-)
4 godziny? To chyba z wiatrem w twarz. U mnie to nie zajmuje 2 godzin łącznie z eksportem do jpg.
Jak już wspominałem, składanie książek w PSie jest bardzo złym pomysłem, chyba że ktoś na nadmiar czasu narzeka. Jak jest w pakiecie, to InDesign, jak nie ma, to jakiś program do składu książek z wielostronicowymi dokumentami i pracą na prevkach.
nie jest złym pomysłem jeśli się wykonuje 6-10 projektów rocznie / 60-70 albumów tradycyjnych;) Wszystko zależy na czym tak na prawdę ci zależy. Gdyby mnie interesowały fotoalbumy/ fotoksiążki robiłbym je w znaczącej większości. Jeśli jednak chcę i mogę więcej zarobić na tradycyjnych to je wolę;-)
Koszt tradycyjnego albumu i fotoksiążki jest podobny więc czemu na albumie miałbyś zarobić więcej? Zakładając, oczywiście proponujesz dobre albumy.
off-topic o tym co można robić w czasie wyklejania albumu itp. poszły do kosza, proszę przynajmniej z grubsza trzymać się tematu wątku..
Nie znam, indesigna używam :) Na pewno Yervant Gallery ale ten program jest dość drogi.
ponieważ marekb podał adres drukarni - a teraz powstała już strona "albumowa" to chętnych zapraszam na www.kdalbumy.pl - tam znajdziecie zdecydowanie więcej informacji
nie będę się rozpisywać coby nie zaśmiecać wątku :)
Pozwolę sobie odświeżyć i zadać konkretne pytanie:
Czy znacie jakiś soft POD MACA typu DG foto-art lub Fusion- foto? :confused: Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady, tylko błagam nie piszcie o darmowych programikach polecanych przez laby i drukarnie - to kwas :?.
pozd®ówka
Ja składam w indesignie.
Witam,
Pozwolę sobie nieco odswieżyć temat. Dziś zabrałem się za wyklejanie albumu włoskiej firmy Cor-Alb, wg. mnie bardzo wysoka jakość. Jako medium klejące przylepce Henzo. Niestety podczas przekładania już pierwszej kartki zdjęcie się odrywa. Format albumu ok. 30 x 30 cm. Format odbitki 15x23 cm. Jakieś pomysły? Czy coś robie źle? Mam takie wrażenie jakby karton, z którego jest zrobiony album nie przyjmował tego kleju z przylepców.
Tańsze albumy np: Walther, Panodia wyklejałem z powodzeniem tymi przylepcami. Czy pozostaje mi tylko pistolet z taśmą / błoną?
Mam jeszcze wątpliwość co do ilości użytych przeze mnie fotoprzylepców. Dla fotek 15 x 21 przeważnie stosuję 9 albo nawet więcej sztuk, bo wydaje mi się, że fotką się nie trzyma dostatecznie, a tutaj czytam, że wystarczy 5 szt. dla tego formatu. Dodam, że nie zależmi mi na szybkości przyklejania, bo albumy robie dla siebie - dla przyjemności.
Ja używam tej dużej maszynki henzo, taśma do nich jest konkretna i nigdy mi się nic nie odkleja, formaty przeważnie takie jak twoje. Czasem jak mi się zapas taśmy skończy i mam robić podklejkami to jestem chory :)
Smaruje dookoła przerywaną linię, a na zagięciach kart ciągłą, mam ostatnio takiego myra, że nic nie może mi odstawać :mrgreen:
Maszynke namierzyłem, pytanie czy po naklejeniu taśmy na zdjęcie trzeba jeszcze zdjąć ten zabezpieczający papier czy od razu można kleić do albumu?
Znalazłem jeszcze coś takiego: Scotch ATG 700. Używa ktoś? Tam już chyba od razu można zdjęcie przyklejać po nałożeniu tej błony?
...ja mam taką jak metkownica, tam klej się sam odkleja od taśmy i zostaje na zdjęciu.
dokładnie coś takiego: http://allegro.pl/profesjonlna-maszy...742367540.html
Używam chyba 3ci sezon.
Mam taką samą metkownicę henzo ... jest rewelacyjna, wyklejka albumu 30 kartek 40min bez pośpiechu, w rękawiczkach i wszystko czyste :D
:) nie źle ci idzie, ...ja zdążę obejrzeć 2 filmy i wypić piwko przy 80ciu stronach hehehe.
Odkopię trochę temat i liczę na Waszą pomoc.
Potrzebuję kupić tradycyjny album ślubny na 15 wklejanych zdjęć - tylko tyle życzy sobie klient. Oczywiście album może być na większą ilość zdjęć ale będzie w nim i tak 15.
Jest tylko taki warunek, że album musi być z czarnej lub ciemnobrązowej ekoskóry lub innego skóropodobnego wynalazku i posiadać czarne karty. Znacie może jakieś albumy tego typu ? Podeślijcie może linki do sklepów z tradycyjnymi albumami. Sam oferuję fotoalbumy i ciężko jest mi wyszukać coś tradycyjnego.
Ja znam tylko sklep fotokoszyk.
Z góry dziękuję
http://albumy.bodzioch.pl/ - kolega staruje z tematem, na razie widziałem tylko egzemplarze testowe. Wyglądają lepiej niż dobrze.
http://www.youtube.com/watch?v=BJJMfqc5d4U&hd=1
Nasza nowa kreacja. Jesteśmy na prawdę dumni z tego produktu :)
O ile się nie mylę to nikt inny w Polsce nie robi czegoś takiego.
u nas dopiero raczkowanie lecz po kilku miesiącach dorobiliśmy się już kilku pozytywnych opinii i dołożymy starań, by i czas realizacji i ceny były zadowalające oraz by asortymentem szanownej konkurencji dorównać:)
to taki wpis by ożywić wątek:)
Ja też chciałbym wyrazić swoje zadowolenie z albumów Bodziochów - bardzo wysokiej jakości produkty, asortyment szybko się powiększa, a biorąc pod uwagę, że to początki... to może być z biegiem czasu naprawdę ciekawie ;)
Wszystko w bardzo miłej atmosferze.
Póki co... macie mnie :mrgreen:
Ja ostatnio kupiłam fajne albumy niemieckiej firmy Hama. Normalne takie, z kartkami do wklejania białymi albo czarnymi - to sprawdza się najlepiej. Fotoprzylepce, albo taśma dwustronna do przyklejenia zdjęć i już. Ja kupiłam w sklepie entero.pl - podaję link Tradycyjne - Albumy uniwersalne - Albumy fotograficzne albumy | zegarki | akumulatory | karty pamięci | kable | kino domowe | xavax | tornistry | entero.pl sklep internetowy Lębork
Nasza najnowsza produkcja - Art Book - muzealny matowy papier (żadnych przebarwień na bigu), archiwalne pigmenty o długości życia 100+ lat. Jako jedyni w PL i nieliczni w Europie oferujemy taki produkt :)
Więcej zdjęć tutaj: Photocover Art Book 20x20 | Facebook
Witam od pewnego czasu zainteresowany jestem tematem Fotoalbumów (które wcześniej robiłem w innym miejscu). Do tej pory wybór skłaniał się ku Krukbook, jednak ostatnim czasem Empresseart mocno zawojował na rynku stawiając na jakość i podobne ceny. Chcę wydrukować w jednej z tych dwóch firm portfolio by oferować klientom. Czy polecacie którąś*z firm bardziej? O pierwszej sporo wyczytałem w wątku, o drugiej mniej...a jak wypada bezpośrednie porównanie w relacji cena-jakość?